Prieš mokslo metus – ir raginimas taupyti

Svarbu, Švietimas

Pirmadienį surengtos Klaipėdos miesto švietimo įstaigų vadovų rudeninės konferencijos metu meras Vytautas Grubliauskas švietimiečius paragino taupyti energetinius išteklius. 

„Metai pažymėti geopolitiniais pokyčiais ir atspindžiais mūsų darbe, gyvenime. Su tuo susiję daug iššūkių, kuriuos tenka suvaldyti, įveikti. Yra įvairių nusiteikimų, naratyvų. Yra keliančių nerimą, rūpestį. Man pačiam buvo piktoka skaityti naratyvus ir specialiai puoselėjamas nuostatas, kad kažkas kažkur neišleidžia, stabdo ar daro kažkokias diversijas. Kategoriškai neigiu, esu absoliučiai įsitikinęs, kad klaipėdiečių švietimiečių bendruomenė yra susitelkusi”, – kalbėjo meras, akivaizdžiai turėdamas omenyje Tarptautinės Ukrainos mokyklos vadovės Olenos Vnukovskos pasisakymą apie tai, kad esą Klaipėdos „rusakalbių mokyklų direktoriai nenori atiduoti ukrainiečių vaikų”.

Anot mero, ateinančiais mokslo metais reikės susitelkti ir dėl ekonominių realijų. 

„Kiekviena sutaupyta kilovatvalandė ar šilumos vienetas, ar kažkoks kitas sprendimas, kuris prisidės prie bendro susitelkimo ir taupymo, bus labai svarus. Ieškokime galimybių taupyti. Tai yra neišvengiamybė, kurią turime suvokti. Net ir tokioje situacijoje turime neprarasti sveiko klaipėdietiško optimizmo. Įveikėme pandemijas, įveikėme kitus rūpesčius, įveiksime ir šiuos”, – kalbėjo miesto vadovas. 

Savivaldybės administracijos Planavimo ir analizės skyriaus vedėja Jolanta Ceplienė savo ruožtu informavo, kad šiemet švietimo įstaigos sunaudoja nuo 50 iki 70 proc. daugiau kilovatlavadžių elektros energijos lyginant su tais pačiais 2021-ųjų mėnesiais, tad dėl to jau teko aiškintis merui.

J. Ceplienė tikino, jog buvo dėstoma, kad mokyklos yra įsigijusios planšečių, įsirengusio gamtamokslinius kabinetus ir panašiai. Visgi kažkur gal yra ir neūkiškumo, tad mokyklų bus prašoma paaiškinimų. 

„Karantinas buvo”, – netruko iš salės sureaguoti įstaigų vadovai, tikinę, kad vien dėl to jau negalima lyginti elektros suvartojimų rodiklių 2022 ir 2021 metais. 

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Regioninės politikos analizės skyriaus vyriausioji specialistė Virginija Kazakauskienė savo ruožtu tvirtino, kad uostamiestyje „situacija dėl mokytojų dar nėra tragiška”. Paskutiniais duomenimis, trūksta trijų lituanistų, dar reikia ir matematikos bei chemijos mokytojų.

„Viliotiniai prasideda iš vienos mokyklos į kitą, iš vienos savivaldybės į kitą”, – teigė ji. 

Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus patarėja Vida Bubliauskienė informavo, kad šiemet į darželius bus priimta 1110 pačių mažiausių, 2-3 metų amžiaus vaikų. Eilėje dar liko 125 tokie vaikai, bet kartu yra ir 50 laisvų vietų, nes tėvams netinka pasiūlytos įstaigos.

3-6 metų grupėje darželius pradės lankyti 500 vaikų, eilėje liko 108, o laisvų vietų yra net 127.

Balandžio duomenimis, darželius lankė 165 ukrainiečiai. Dar 1046 vaikai iš Ukrainos yra užsiregistravę į mokyklas, tačiau kiek jų iš tiesų bus, paaiškės rugsėjį – vieni galbūt jau išvyko, kiti gal pasirinks lankyti Tarptautinę Ukrainos mokyklą, jei ji iš tiesų atsidarys. 

Pasak V. Bubliauskienės, „Santarvės” ir „Pajūrio” progimnazijose pradinėse klasėse pabėgėlių vaikai bus ugdomi ukrainiečių mokytojų pagal Ukrainos programas.

Planuojama, kad Klaipėdoje į mokyklas šiemet ateis 21 314 mokinių (pernai jų buvo 19 650). Pirmokėlių turėtų būti 1949 (pernai – 1791). Anot Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, šiemet visoje šalyje į mokyklas ateis daugiau kaip 332 tūkstančiai mokinių, iš jų – 30 tūkst. pirmokų.

2 Comments

  1. Ninai

    Ninute, mažyte, paskutiniai tavo pasispadymai, tavo tuščios kalbos, demagogija su taftologija užkniso galutinai. Aišku, kad ate ir visam laikui, tegu miestelis pailsi nuo tavęs.

    Reply
  2. N. Puteikienė

    Kol Klaipėdos meras dejuoja, viskuo skudžiasi ir ieško kaltų, Vilnius daro tai, ko labiausiai reikia – stato mokyklas. Užpernai sostinėje atidarytos dvi naujos mokyklos, pernai – Lelevelio gimnazijos naujas priestatas, šiemet – nauja gimnazija Pilaitėje.
    Tuo tarpu Klaipėdos meras ragina taupyti, dejuodamas, kad mokyklos šiemet sunaudojo 50-70 proc. daugiau elektros emergijos nei pernai. Taip, mere, kai karantine vaikai namuose sedėjo, elektros mokykloje tikrai mažiau reikėjo. Čia ir arkliui, ne tik merui, aišku.
    Apie Klaipėdos paiekimus švietimo infrastruktūroje galima kalbėti tik, matyt, „12 kėdžių” herojų žodžiais: kaip ten su ta nauja mokykla Senvagies gatvėje -Šimtmečio mokykla! Nereikėjo, mere, taip pavadinti.O tai dabar turime Šimtmečio statybą, brangstančią kas dešimt dienų. Nuo pradinės sumos pabrango jau bene 3 kartus. Ir nemanau, kad tai – pabaiga.
    Juk mokyklai vieta parinkta ant 9 m šlaito, juk nerado savivaldybė vieno sklypo, į kurį sutilptų mokykla, dabar – per du, tarp jų – kelias į privataus NT vystytojo slėnį, virš kelio – galerija mokiniams tarp korpusų vaikščioti. Galima ir toliau tos mokyklos architektūrinius ažūrus vardinti. Ir viskas gi kainuoja. Kaip taip meras laiku nepagalvojo?
    Mokyklos nebus kokį šimtmetį. Bet miestiečiai turės nereikalingų ir brangių dalykų – pvz., vandens autobusą, kursuojantį iš Tauralaukio nepraplaukiama Dangės upe iki centro. Jau stoteles pastatė. Kaip tam anekdote, jeigu būsite geri, kitąmet autobusą paleis, plaunantį mūsų visų pinigus.
    Ir dar – turėsime piliavietėje naują bokštą. Be funkcijos, be tikslios ikonografinės medžiagos, bet naują.
    O Jūs, vaikai ir mokytojos, nepamirškite taupyti. Elektrą ir vandenį.
    O meras tratins. Autobusas be ratų ir bokštams.
    Su Rugsėjo 1-ąja!
    Ne viskas auksas, kas auksu žiba. Net ir mero grandinė.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This