Bibliotekos kiemelyje „palaidoti“ dar du žodžiai

Kultūra

Kasparas Bagdonas, „Atviros Klaipėdos" praktikantas
2022-10-06

Komentarų: 0

Trečiadienio pavakarę Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės bibliotekos Saulės laikrodžio kiemely pagerbti du lietuvių kalboje nebevartojami žodžiai.

Vienas iš jų – „miltamalys“. Taip anksčiau būdavo vadinamas malūno savininkas ar grūdų malimo ekspertas, dabar žinomas kaip malūnininkas. Šio žodžio globėja tapo verslininkė Rugilė Cibauskaitė. Antrojo žodžio globėju paskelbtas muzikos pedagogas Linas Švirinas. Jis ėmėsi globoti „ugnadegtį“, dabartinėje kalboje atitinkantį atžagarų, aštrų, žvarbų.

Kasparo Bagdono nuotr.

Šie žodžiai bus išgraviruoti ant kiemelyje esančių granitinių plytelių ir atguls šalia 60 kitų nebevartojamų lietuvių kalbos žodžių.

„Žodis – kaip ir žmogus. Jisai gimsta, auga, kol yra vartojamas ir paskui numiršta, nes atsiranda kitas, patogesnis žodis. <…> Negedėkim, nežvelkim atgal, nes tai yra natūralus dalykas. Žodis paseno, numirė ir į jo vietą, kaip jūs jauni ateinat į mūsų senų vietą, ateina naujas gražus žodis, kurį jūs vartojat ir perduosit savo vaikams, anūkams“, – sakė rašytojas Vytautas Čepas.

Jis taip pat priminė žodį „šmaikšteklis“. Taip anksčiau buvo vadinama lazda žarijoms krosnyje maišyti, dabar žinoma kaip žarsteklis. Praeityje šis įnagis dar buvo vadinamas barbarizmu, atėjusiu iš rusų kalbos – „kačerga“.

2013 m. bibliotekos Saulės laikrodžio kiemelyje atidengtas vienintelis pasaulyje paminklas kalbai. Jį sudaro į granito plokštę įmontuotas bronzinis bareljefas su užrašu: „Praeivi, penkios baltų šeimos kalbos jau mirė, po tavo kojomis išnykę lietuvių kalbos žodžiai. Atmink ir gerbk savo kalbą“. Toliau, take į biblioteką, yra išdėstytos granitinės trinkelės, ant kurių iškalti prof. Danguolės Mikulėnienės surinkti išnykę lietuvių kalbos žodžiai.

Idėja įamžinti mirusius žodžius kilo rašytojams Vytautui Čepui ir Juozui Šikšneliui – Lietuvių kalbos gynimo draugijos įkūrimo iniciatoriams. Rašytojai, pasitelkę skulptorių Algirdą Bosą ir kalbininkę prof. dr. Danguolę Mikulėnienę, sumanė, jog prasmingiausias paminklas ne pačius geriausius laikus išgyvenančiai gimtajai kalbai būtų įamžinti mirusius lietuvių kalbos žodžius, kaip įspėjimą visiems mums, kad kalba pamažu traukiasi, laidodama nuostabaus grožio lietuviškus žodžius, nes jie ne svetimųjų, bet mūsų, lietuvių valia, yra keičiami į dirbtinius ar net sintetinius svetimžodžius.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Naujo skaitytojų klubo kūrėjos siekia suburti aktyvią knygų mylėtojų bendruomenę

Kovo 27 dieną Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje vyks pirmasis skaitytojų klubo „Mūsų“ susitikimas. Kas mėnesį vyksiančiuose susitikimuose klubo ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

Kultūra

Parodoje - žymaus fotomenininko Bernardo Aleknavičiaus kūrybinis palikimas

Gruodžio 21 d., ketvirtadienį, 17 val., Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekos Nišinėje galerijoje atidaroma Bernardo Aleknavičiaus (1930–2020) paroda „Pro ...
2023-12-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This