Naujo „socialinio” daugiabučio griauti neprireiks

Svarbu, Temos

Atrodo, jog atsirado viltis, kad dar iki šios kadencijos pabaigos Savivaldybės administracija išminuos pirmtakų jai paliktą „bombą” – pasirašyta taikos sutartis su Valstybine teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) dėl dar 2021-aisiais pastatyto ir iki šiol vis dar neapgyvendinto „socialinio” daugiabučio Rambyno gatvėje.

Tikimasi, kad keturiasdešimt šeimų ar pavienių asmenų čia galės įsikurti jau sausį. Tuo metu kito naujo tokio daugiabučio statybos kol kas skendi migloje, kaip ir Muzikiniam teatrui skirtų parkavimo vietų klausimas, galintis grėsti nepalyginamai didesniais finansiniais nuostoliais nei Rambyno gatvės istorija.   

Savivaldybė iki šiol moka už šio tuščio daugiabučio saugojimą, šildymo sistemų priežiūrą. Algirdo Kubaičio nuotr.

Ilga biurokratinė kebeknė 

„Atvira Klaipėda” jau buvo rašiusi, kad minėto daugiabučio statybos techniniame projekte buvo numatyta prie namo įrengti 32 automobilių stovėjimo vietas, nes traktuota, kad yra statomas gyvenamosios paskirties pastatas įvairioms socialinėms grupėms, o tokiems statiniams esą reikia užtikrinti 0,8 automobilio vietos vienam butui. Tačiau VTPSI, patikrinusi statybos leidimą, nurodė, kad šis pastatas yra trijų ir daugiau butų gyvenamasis namas, todėl privaloma įrengti po vieną automobilių stovėjimo vietą vienam butui.

Nepaisant to, 2018-ųjų spalį buvusi Savivaldybės administracija pasirašė 2,324 mln. eurų vertės (ji vėliau padidėjo iki 2,617 mln. eurų) statybų sutartį su bendrove „Eikos statyba”, nes laikytasi įsitikinimo, jog elgiamasi teisingai bei teisėtai ir laiku nebuvo pakoreguoti dokumentai pagal kontroliuojančių institucijų pateiktas pastabas. Tačiau vėliau prasidėję teismai buvo pralaimėti.

Nors dabartinė Savivaldybės administracija ir buvo pradėjusi procedūras dėl naujų automobilių stovėjimo vietų įrengimo netoliese esančioje teritorijoje, buvo rengiami nauji projektiniai pasiūlymai jau pastatytam daugiabučiui, VTPSI buvo kreipusis į Klaipėdos apylinkės teismą ir prašė panaikinti daugiabučio statybos leidimą, įpareigoti savivaldybę per 6 mėnesius parengti naują projektinę dokumentaciją, išsiimti naują statybą statybos leidimą, o jei to nepadarytų – per tris mėnesius nugriauti daugiabutį ir sutvarkyti sklypą. Tokias išlaidas tokiu atveju turėjo padengti projektuotojai UAB „Svertas“ ir pati savivaldybė.

Visgi galiausiai šis ginčas buvo baigtas taikiai – gruodžio pradžioje apylinkės teismas patvirtino šalių pasirašytą taikos sutartį. Pagal ją inspekcija atsisakė visų byloje pareikštų reikalavimų ir patvirtino, kad nebeturi jokių  pretenzijų ar reikalavimų, susijusių su byla. Analogiškus įsipareigojimus prisiėmė ir kitos bylos šalys. 

Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis „Atvirai Klaipėdai” sakė, jog į „Infostatybą” jau yra sukelta visa reikiama dokumentacija ir VTPSI turėtų šaukti vadinamąją daugiabučio priėmimo komisiją. Inspekcijos esą buvo prašyta tai padaryti kuo skubiau. Tikimasi, kad galbūt jau sausį šiame 40 butų name apsigyvens socialinio būsto laukiantys klaipėdiečiai. 

Pasak G. Neniškio, papildomų vietų automobiliams paieška ir įrengimas vyko gana komplikuotai. Pagelbėjo pasikeitusi tvarka, kad dalis jų gali būti gatvėje. Kitos buvo įrengtos už keliasdešimt metų, dalyje anksčiau Klaipėdos Pauliaus Lindenau mokymo centrui priklausiusio sklypo. Dėl pastarojo žemės ploto reikėjo ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pagalbos, nes VTSPI neužteko tik įstaigos ir savivaldybės susitarimo, sklypo dalis turėjo būti išimta iš mokyklos ribų, o vėliau suformuota nauja, tik automobilių statymui skirta teritorija. 

Užbaigus visas šias procedūras dar buvo atliekama beveik 10 tūkst. eurų atsiėjusi techninio projekto ekspertizė, kurios metu vertinta, ar jis jau atitinka visus teisinius reikalavimus.  

Algirdo Kubaičio nuotr.

Su šio daugiabučio statybininkais savivaldybė galutinai atsiskaitė praėjusių metų pabaigoje, o kol daugiabutyje nėra galimybės apgyvendinti žmonių, ji nuo šių metų pradžios pirko teritorijos apsaugos paslaugą. UAB „Baltijos saugos grupė” per šiuos metus už tai bus sumokėta 7200 eurų. Dar per 2600 eurų sumokėta už tuščio daugiabučio šilumos punktų įrenginių priežiūros paslaugą.

Kada Tauralaukyje – neaišku

Šiuo metu socialinio būsto Klaipėdoje laukia apie 550 asmenų. Dar 27 yra vadinamojoje „eilėje be eilės”. Į ją pagal Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymą patenka netekusieji būsto dėl įvairių nelaimių bei būsto neturintys tik 0–25 procentų darbingumo lygio neįgalieji, pensininkai su didelių specialiųjų poreikių lygiu, penkis ar daugiau vaikų auginančios šeimos ir pan. 

Kadangi naujajame daugiabutyje 8 butai yra pritaikyti neįgaliesiems, jie pirmiausiai ir bus pasiūlyti tokiems šioje „eilėje be eilės” esantiems asmenis, o likusieji prioriteto jau neturi ir yra lygiagrečiai „kataliojami” su esančiaisiais įprastoje eilėje. 

Paskutinį kartą naujas „socialinis” daugiabutis Klaipėdoje buvo pastatytas 2019 m. vasarą Irklų gatvėje. Jame yra 36 butai. Dar vienas socialinis daugiabutis, kuriame yra 90 butų, pastatytas 2007 metais. 

Praėjusių metų liepą buvo pristatinėjami projektiniai pasiūlymai, numatantys penkiaaukščio socialinės paskirties namo su 65 butais statybas Tauralaukyje, sklype Akmenų g. 1B. Tokios būsimos statybos kėlė kaimynų pasipiktinimą.

Projektuotojų vizualizacija

Tada savivaldybės atstovai teigė, jog statybos darbus planuojama pradėti 2022-aisiais, o 2024 metais šiame name jau turėtų apsigyventi naujakuriai. Planuota, kad statybos gali kainuoti apie 3,6 mln. eurų.

Tačiau dabar G. Neniškis apie konkrečius terminus jau nekalba. Pasak jo, daugiabučio projektas jau yra perduotas ekspertizei, tačiau išlieka finansavimo klausimas – kol kas jį būtų galima gauti tik išlaidoms, reikalingos neįgaliesiems pritaikytų būstų statybai.

Ar tik nebus dar blogiau?

Apie Rambyno gatvėje įgytą patirtį Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas minėjo ir po gruodžio pradžioje vykusio pasitarimo su Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovybe. Žinia, dar 2018-aisiais miesto Taryba pritarė sutarčiai su teatru, pagal kurią įsipareigojo po Atgimimo aikšte įrengti reikiamas 116 automobilių stovėjimo vietų. Teatro vadovė Laima Vilimienė tikina, rekonstruojamas teatro pastatas duris turėtų atverti 2023 metų gruodį, o savivaldybė dar tik rengia Atgimimo aikštės rekonstrukcijos projektus.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Reikia ieškoti galimų tarpinių, trumpos distancijos sprendimų, kurie netrukdytų pridavimo procedūroms. Tam yra būdų, ne vienas kelias, bet apie juos šiandien nenorėčiau kalbėti, nes Muzikinio teatro vadovai su projektuotojais ir mūsų specialistais pačiu artimiausiu metu sės prie stalo ir drauge vertins aplinkybes”, – po minėto susitikimo komentavo V. Grubliauskas. 

Jei teatro pastato atidavimo eksploatacijon procedūros dėl parkavimo klausimų užstrigtų taip, kaip ir daugiabučio Rambyno gatvėje, pasekmės galėtų būti kur kas skausmingesnės, nes šiai rekonstrukcijai jau yra skirta 7,65 mln. eurų europinės paramos, kurią gali tekti grąžinti.

5 Comments

  1. Jorki

    Čia matyt tik maža dalis libų paliktų bombų, apie baseiną ir mokyklą jau žinome, ką jau kalbėti apie 600 000 eurų išmestų už bastionų tilto projektą, kuris niekada nebus užbaigtas ar 3 mln. prarastų ES lėšų, dėl prastos projektų eigos ir t.t. Libai tikri bombų statytojai, pasakų sekėjai ir demagogai. Apie „gražiausius” darbus tikiuosi dar bus visuomenė nušviesta 🙂

    Reply
  2. Klaida ir klaidelė

    Naujas statinys, o atrodo kaip renovuotas sovietinukas. Dar tie balti langų rėmai… Ir pradžioj pataisykite Ramybo gatvę į Rambyno. Ačiū.

    Reply
  3. Nezabitauskas

    Ir vėl kalta Europa, ponas Grubliauskai? Patys prikvailiojome su tuo auksiniu garažu, o dabar ką? Aiškinsim, kad suprantame, jog tas garažas mums per brangus ir teatrui nelabai reikalingas, ir apklausta visuomenė buvo prieš jį, taigi, garažo atsisakytume, bet va, Europa liepia ir prievartauja… Netikiu tuo. Galiu duoti savo kepurę prikrauti, kad Europai nei šilta, nei šalta dėl to, kur parkuosis teatro žiūrovai. Jai svarbu tik, kad jos pinigui būtų panaudoti pagal paskirtį, tai yra, teatro rekonstrukcijai.

    Reply
  4. Deja

    ir visoje Lietuvoje unikali situacija. Klaipėdos atveju – statybos inspekcijai po langais vyksta procesai, o tie sėdi dešimtmečiais „krūmuose” ir stebi. Šiuo atveju net keli konkursai, visa krūva miesto tarybos sprendimų, vėliau, projektavimo procese dešimtys įvairiausių procedūrų, viešinimų, norų, po to koregavimų, derinimų, ekspertizių, o šaunieji statybų inspektoriai niekur nedalyvauja, nieko nemato ir nesako – atseit, nėra įvykusio fakto, tad ir pažeidimo. Bet kai objektas baigiamas, tada maukšlinasi juodas sutanas ir ima mojuoti teisiniais kalavijais dešimtmečiais sukdami teismų girnas ir įrodinėdami kas kokį statybos punktą pažeidė -atseit, ” ginti” viešą interesą. Ir visi imdami valdiškas algas. Tuo pat patys už nieką neatsako ir jokios prevencijos nevykdė. Net ir šiuo atveju – kas trukdė blokuoti patiems tikrinant detalų planą, vėliau derinimą, statybos leidimo išdavimą jei muzikinio projekte parkingo nebuvo? Kaip reikalauja teisės aktai – parkavimas savame sklype. Nereikėtų dabar žmonių kiršinti buriant Atgimimo aikštėje auksinių požemių ar Danės gatvėje medžių pjauti. O pats objektas – ar tai muzikinis, ar kavinė, ar gyv namai, žmonių, kolektyvų planai, darbai, gyvenimai ir tas VIEŠAS INTERESAS statybos inspekcijos teisininkų gvardijai dzin. Prasideda jų biznis. O kaip tai muzikinio vadovei planuoti teatro planus, repertuarą, ką sakyti kolektyvui? Miestui išleidus milijonus rauginsim naują pastatą užrakinę duris? Kaip ir tame daugiabutyje.

    Reply
  5. Žaliasis

    Čia ne kosminiai laivai, kad reiktų atidėti skrydžio laikus, turi būti norminiai dokumentai, kuriuose numatyta ką daryti tokiais atvejais, ministras turėtų apie tai pagalvoti, o ne stengtis taršias mašinas suparkuoti prie pat objektų ! Juk laikome žaliąjį kursą !

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės rekonstrukcija: iš teismo kliūčių nebus

Ir Apeliacinis teismas patvirtino, kad vienos iš abejones dėl Atgimimo aikštės konkurso sąlygų kėlusių bendrovių pretenzijos yra nepagrįstos. Trečią kartą ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Rimantas Cibauskas teisme pasijautė beždžione 

Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau išnagrinėjo dar 2022-ųjų gruodį užvestą bylą, kurioje antstolė siekia, jog valstybinę žemę nelegalia tvora aptvėręs ir ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This