Dėl „Sodros” Klaipėdos skyriaus sprendimo – į Konstitucinį Teismą

Konsultacijos

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) teisėjų kolegija byloje dėl Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos ir jo Klaipėdos skyriaus sprendimų nusprendė kreiptis į Konstitucinį Teismą.

Minėtaisiais sprendimais buvo atsisakyta pripažinti asmens mirtiną nelaimingą atsitikimą pakeliui iš darbo draudžiamuoju įvykiu, nes jis buvo neblaivus.

Pirmosios instancijos teismas pareiškėjų skundą atmetė.

„Išnagrinėjęs administracinę bylą apeliacine tvarka, LVAT konstatavo, kad Lietuvos Respublikos nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinio draudimo įstatyme nurodyta, jog nelaimingi atsitikimai pakeliui į darbą ar iš darbo nepripažįstami draudžiamaisiais įvykiais, jeigu apdraustasis asmuo buvo neblaivus ar apsvaigęs nuo psichiką veikiančių medžiagų, išskyrus jeigu apdraustojo asmens neblaivumas (girtumas) arba apsvaigimas nuo psichiką veikiančių medžiagų buvo susijęs su jam draudėjo pavesto darbo technologijos ypatybėmis, ir tokiu būdu suabsoliutinamas vienas iš socialinės paramos, kuri kyla iš Lietuvos Respublikos Konstitucijos, neteikimo pagrindų – asmens būsena, ką Konstitucinis Teismas 2008 m. balandžio 29 d. nutarime pripažino Konstitucijos nepaisymu. LVAT nustatė, kad atsakovas neatsižvelgė ir nevertino fakto, kad būtent automobilio vairuotojo veika, įvertinta baudžiamojoje byloje, o ne kitų eismo dalyvių veiksmai, buvo tiek autoavarijos, tiek ir jos metu kilusių pasekmių (apdraustosios mirties) priežastis, todėl, teisėjų kolegijos nuomone, toks teisinis reglamentavimas, kuris neleidžia teismui individualiai įvertinti situaciją, atsižvelgti į visas bylai reikšmingas aplinkybes, kelia abejonių, ar jis atitinka Konstitucijos 109 straipsnio 1 dalį, ar suderinamas su konstituciniais teisingumo ir teisinės valstybės principais”, – rašoma LVAT pranešime.

LVAT teisėjų kolegija pabrėžė, kad nagrinėjamu atveju asmens teisė į socialinę paramą buvo paneigta nesigilinant į tai, ar apdraustojo būsena (pavyzdžiui, neblaivumas) nulėmė nelaimingą atsitikimą. Teisėjų kolegijai kilo abejonė, ar toks reguliavimas atitinka Konstitucijos 52 straipsnį, laiduojantį piliečių teisę gauti invalidumo pensijas, socialinę paramą nedarbo, ligos, našlystės, maitintojo netekimo atvejais.

Tad LVAT teisėjų kolegija, įvertinusi faktines bylos aplinkybes ir galiojantį teisinį reguliavimą, nutarė kreiptis į Konstitucinį Teismą su prašymu ištirti, ar toks reglamentavimas neprieštarauja Konstitucijos 29 straipsnio 1 daliai ir 52 straipsniui, 109 straipsnio 1 daliai, konstituciniams teisingumo ir teisinės valstybės principams.

Administracinės bylos nagrinėjimas sustabdytas iki kol Konstitucinis Teismas išspręs prašymo priėmimo klausimą ir išnagrinės pateiktą prašymą.

1 Comment

  1. Expertas

    Girto žūtis grįžtant iš darbo yra persmulkus ir ypač retas precedentas, kad išlupti pinigų iš Sodros. Teisėjų kolegija galėtų kreiptis į Konstiticinį teismą dėl antikonstitucinio PSD, tam kad jį panaikinti ir piliečiai patys galėtų spręsti dėl savo socialinės gerovės, o ne primesta prievolė iš viršaus. Va ten tai vęši tik medikams skirtas kapitalas. O kai reikia žmogui pagalbos, tai turi laukti eilėje kelis mėnesius, mokėti privačiai arba mirti.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Remigijui Žemaitaičiui - ir baudžiamoji atsakomybė

Vilniaus apygardos prokuratūra praneša penktadienį baigusi ikiteisminį tyrimą, kuriame Seimo nariui Remigijui Žemaitaičiui pareikšti įtarimai dėl neapykantos skatinimo bei kurstymo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Mirtinas incidentas BKT: padėtas tik vienas taškas 

Prireikė beveik ketverių metų, kad galutinai būtų patvirtintos išvados, kas gi buvo kaltas dėl to, jog 2020-ųjų vasarą Birių krovinių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Vienišo asmens išmoką gauna 230 tūkst. žmonių: ji skiriama be prašymo

„Sodra“ praneša, jog šiais metais numatyta skirti per 110 mln. eurų vienišo asmens išmokoms – jas gauna visi Lietuvoje gyvenantys ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This