Klausimai apie pirminės sveikatos priežiūros paslaugų teikimą Klaipėdoje

Mums rašo

Renaldas Kulikauskas
2023-06-22

Komentarų: 6

Susipažinau su mūsų miesto savivaldai pavaldžių sveikatos priežiūros įstaigų vadovų veiklos ataskaitomis už 2022 metus, palyginau pateiktus duomenis ir keliu klausimus, į kuriuos neturint atsakymų neįmanoma priimti įrodymais grįstų sprendimų:

1. Kiek Klaipėdoje yra privačių pirminės sveikatos priežiūros paslaugas teikiančių įstaigų?

2. Kiek Klaipėdoje registruotų asmenų prisiregistravę privačiose įstaigose?

3. Kokie jų adresai ir koks miesto poreikių padengimas, atsižvelgiant į klientų gyvenamąją vietą?

4. Kiek kartų per mėnesį vidutiniškai pirminės sveikatos priežiūros įstaigose lankosi klientai EBPO ES šalyse? Savivaldai pavaldžių įstaigų vadovų – vyr. gydytojų veiklos ataskaitose teigiama, kad klaipėdiečiai kreipiasi pas daktarus ~10 kartų per metus. Ar tikrai? Gavus privataus tinklo skaičius (gydytojų skaičius ir patalpų plotas), galima palyginti duomenis su KMSA pavaldžių įstaigų skaičiais. Įvertinus savivaldai pavaldžių įstaigų aptarnaujamų klientų skaičių (80 tūkst.) ir atėmus spėjamus 15% ne Klaipėdos miesto gyventojus, turime situaciją, kad viešas sektorius aptarnauja 50 proc. miesto).

5. Per pastaruosius 3 metus 20-25 proc. taip vadinamų „apsilankymų” pirminės sveikatos priežiūros įstaigose – nuotolinės konsultacijos. Kaip šis nuotolinių paslaugų teikimo faktas keičia laiko sąnaudas ir patalpų poreikį šiandien ir kokios tendencijos artimiausius 5 metus?

6. Kodėl viešose įstaigose tiek daug administracijos ir su ja susijusių išlaidų? Kodėl vienos įstaigos išsiverčia su 5 ar net 10 kartų mažesniais administracijos darbuotojų santykiniais pajėgumais nei kitos?

Palmiros Mart nuotr.

7. Kodėl senamiesčio įstaigos klientas lankosi įstaigoje 7,5 karto per metus, o analogiškas paslaugas teikiančioje miesto poliklinikoje – 11 kartų? Kiek kartų per metus pirminės sveikatos priežiūros įstaigoje lankosi prisirašę klientai EBPO ES šalyse?

8. Kodėl taip stipriai skiriasi skirtingų įstaigų vienam šeimos gydytojui tenkantis pacientų skaičius (dvigubai!)?

9. Šeimos gydytojų amžiaus vidurkis – 69 metai. Kas dirbs planuojamose statyti/renovuoti patalpose po 5 metų?

10. Kaip įmanoma situacija, kai vieno miesto skirtingose tos pačios veiklos įstaigose vieno paciento apsilankymui tenkanti viešų pinigų suma skiriasi 55 proc.?

11. Kaip įmanoma situacija, kai vieno miesto skirtingose tos pačios veiklos įstaigose vienam etatui tenkanti viešo biudžeto suma skiriasi 52 proc.?

Tik atlikus išsamią analizę apie paslaugos gavėjus ir teikėjus (viešojo sektoriaus ir privataus), galima būtų spręsti ko ir kur trūksta, o ko per daug.

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus kelia klausimą dėl suplanuoto ir ES lėšas (85 proc. projekto vertės) gavusio Jūrininkų sveikatos priežiūros centro statybų reikalingumo. Pateikiau merui šiuos duomenis, klausimus ir pasiūlymą: Arvydai, Jūs galėtumėte pasitelkti KMSA esantį net 10 žmonių Planavimo ir analizės skyriaus komandą, vadovaujamą Jolantos Ceplienės, kad ji atliktų reikalingą analizę ir pateiktų rekomendacijas. Tokia analizė buvo reikalinga prieš planuojant tik šiandien diskusijas sukėlusio naujo Jūrininkų sveikatos priežiūros centro statybas, bet matyt iki šiol dirbę savivaldos strategai savivaldos administracijos struktūroje tokio PLANAVIMO ir ANALIZĖS skyriaus nepastebėjo.

6 Comments

  1. Ald

    Laukiau savo eiles prie gyd.durų,koridoriuje langai buvo atidaryti taip pat ir gyd kabineto durys dalinai nes karštis kankino visus,pokalbis su buvusia senjorų pora girdimas,gyd miela ,paklausus apie prieš tai vartotas dozes,matomai palyginimui nes jie lankėsi kažkur kitur,prasidėjo įdomioji pusė,rausėsi po krepšius pusvalandį ,kol surado kažką ,aš vos ne atsistojau ,,,gal tokiem kurie nevertina laiko savo ir kitų ,reikia didelėmis raidėmis parasyti ir tvirtinti ant durų /nes jei toliau jie nematys/mielieji pasiruoškite kol laukiate !!!!Gyd.kabinetas ne autobusų stotis !!! Gyd .galėtų išprašyti už durų tegul jie krausto savo turtą ,kol ras reikiamus popierius !!!!

    Reply
  2. Algis

    Naikinkite sita pol.nuotraukoje.Nueikite i sita gargara bet kuria diena jinai tuscia.Dirba tenai net kysininke.Jus galite isivaizduoti kokia turi buti vadove,kai tokie zm.paliekami dirbt.Proceduru dauguma mokamos,kur jitur nuejus 5 nemokamos.Zm.tuscia pol.o pas gyd.patekti eiles.Kodel svaistomi musu pin? .Kam statyti kita pol.,kai sita tuscia?.Cia tik budinui nauja reikalinga,taip kaip baseinas priduotas.

    Reply
  3. Nilė

    Sveikatos ministras sakė ,kad pas šeimos gydytoją turi patekti per dvi savaites ,kodėl taip nėra ,kad ir nuotoliniu būdu reikia laukti mažiausiai mėnesį.Vaistų pratęsimui arba siuntimo.

    Reply
  4. Nuliukas

    Kodėl pas šeimos gydytoją gauti siuntimą,reikia laukti pusantro mėnesio,nutuliniu būdu?

    Reply
  5. Na taip,

    į kažkiek klausimų galėčiau nedvejodamas atsakyt ir aš. Pvz. apie tai kodėl pas vienus gydytojus daug prirašyta pacientų, o pas kitus kur kas mažiau. Ogi todėl, kad tie kurie turi mažai pacientų yra nekokie gydytojai:D) Dabar Klaipėdoje žmonės patys renka info apie med.specialistų kompetenciją, jų darbo kokybę ir tik tada eina pas tokius daktarus gydytis..Kažkiek žmonių eina ir bet kur – jie nepajėgūs įdėt daug pastangų paieškom, arba paprasčiausia neturi kitokios galimybės..Na o straipsnis, turiu pasakyti, geras. Autorius gerai ”sugaudė”visus tikrus dalykus:D) ir puikiai pabaigoje ,,įkalė” pagrindinį kriterijų – ponas mere įveiklinkite krūvą savivaldybės dykaduonių, kurie jau seniai užsiimti šituo savo pagrindiniu darbu. O ne tik stebėti ir ‘belekur’ dėti parašus. Autoriui – sėkmės.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Miestiečiai abejingai pasitiko Senojo turgaus halės rekonstrukcijos planus

Klaipėdos savivaldybės valdomos bendrovės Naujasis turgus užsakymu projektinius Senojo turgaus halės rekonstrukcijos pasiūlymus parengę architektai nesulaukė jokių visuomenės pastabų ar ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Mums rašo

Vandenilio gamyba Klaipėdoje: vandens nepavogs, miesto nesusprogdins

Kilus šaršalui dėl vandenilio gamybos ir užpylimo punkto plėtros Klaipėdos uosto teritorijoje, pateikiu trumpą santrauką atlikto poveikio aplinkai vertinimo, kad ...
2024-03-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Transportas

Dviratininkų nesudomino atnaujinamo dviračių tako pristatymas

„Atvira Klaipėda” ne kartą rašė apie Klaipėdos miesto savivaldybės planus sutvarkyti ties Herkaus Manto gatvėje esančiu viaduku vedantį nesaugų dviračių ...
2023-11-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This