Pagalba į namus gali padėti žmogui iš naujo atsistoti ant kojų

Mums rašo

Sigita Beržinienė, Alina Adomaitienė, Lina Šalpytė
2023-12-27

Komentarų: 0

Biudžetinė įstaiga Klaipėdos miesto Socialinės paramos centras pagalbą į namus organizuoja ir teikia daugiau nei du dešimtmečius. Per šį laikotarpį buvo teikiama pagalba klaipėdiečiams organizuojant maitinimą, tvarkantis buityje, rūpintis asmens higiena, tarpininkaujant tarp institucijų sprendžiant iškilusias problemas, lydint bei dalyvaujant visuomenės gyvenime. Pagalbos namuose skyrius paslaugų gavėjams namuose taip pat teikia psichologinę pagalbą.

Asociatyvi nuotr.

Pagalbos į namus paslaugos – tai ne tik pagalba buityje ar tarpininkavimas tarp įvairių institucijų, tai pasitikėjimo ryšio tarp paslaugų gavėjo, socialinio darbuotojo ir individualios priežiūros darbuotojo užmezgimas. Šio ryšio dėka asmenys jaučiasi reikalingi, globojami, labiau pasitikintys savo kasdienybėje. Paslaugų gavėjas, kuris priima pagalbą ir sutinka keisti savo kasdienybę, įpročius, gali kardinaliai pakeisti savo gyvenimą, net ir būdamas garbingo amžiaus.

Gyvenimas kardinaliai pasikeitė

Viena iš istorijų, kuri įkvepia ir leidžia suprasti pagalbos į namus paslaugų vertę, yra apie pagalbą į namus paslaugas gaunantį 65 m. vyriškį. Klaipėdiečiui pagalba į namus pradėta teikti 2020 m. gruodyje. Jau nuo pirmų paslaugų teikimo dienų, individualios priežiūros darbuotoja susidūrė su dideliais iššūkiais. Vyras sutiko, kad darbuotoja sutvarkytų jo buitį, tačiau kategoriškai atsisakė, kad būtų organizuotos sveikatos priežiūros paslaugos, kurios jam buvo akivaizdžiai reikalingos.

Vyro imuninė sistema buvo nusilpusi, jis sunkiai vaikščiojo, jį kankino nuolatiniai skausmai dėl atsivėrusių kumščio dydžio opų ant kūno ir pasikartojančių infekcijų. Sveikatos būklę blogino didelis antsvoris, kraujo spaudimo problemos ir itin žemas hemoglobino kiekis kraujyje. Vyriškis į medikus nesikreipdavo, iš namų niekur neišeidavo, gyveno uždarai, nereagavo net į savo vaikų raginimus apsilankyti sveikatos priežiūros įstaigose.

Jausdamas didžiulę gėdą dėl atsivėrusių žaizdų ir iš jų sklindančio nemalonaus kvapo, vyras nieko neįsileisdavo į savo namus, net pavaduojančių individualiosios priežiūros darbuotojų. Vyrui priskirta individualios priežiūros darbuotoja buvo atkakli, ne kartą kvietė greitosios pagalbos medicinos darbuotojus, tačiau vyras kategoriškai atsisakydavo vykti į gydymo įstaigą, o darbuotoja sulaukdavo jo pasipiktinimo. Darbuotoja ne kartą kreipėsi pagalbos į jo šeimos gydytoją, bet išgirsdavo atsakymą, kad ši negali niekuo padėti, jei pats žmogus nenori, jog jam būtų padėta.

Laikui einant paslaugas gaunantis vyras sparčiai silpo ir net grėsė pavojus jo gyvybei, tačiau ir toliau atsisakydavo bet kokios medikų pagalbos. Darbuotoja nė akimirkai nesudvejojo, stengėsi ieškoti pasitikėjimu grįsto kontakto ir būdų, kaip prikalbinti paslaugų gavėją priimti pagalbą. Pastangos nenuėjo veltui, darbuotoja bendradarbiaudama kartu su jo sūnumi, sulaukė dienos, kai vyriškis sutiko vykti gydytis į stacionarą.

Šiuo metu vyro gyvenimas kardinaliai pasikeitė. Jis ėmė vertinti savo sveikatą ir aplinkinių pastangas. Suprasdamas asmens higienos ir sveikos mitybos reikšmę, vyriškis savarankiškai maudosi, rūpinasi savo skalbiniais, reguliariai vartoja vaistus ir laikosi mitybos režimo. Skaudžios opos sugijo, liko tik randai. Vyras savo valios pastangomis numetė net 50 kilogramų svorio. Galima pajuokauti, kad su šiuo pokyčiu atėjo naujos problemos, nes darbuotojai teko ieškoti mažesnio dydžio rūbų, tačiau svarbiausia, kad įvyko ne tik fizinis, bet ir dvasinis pokytis.

Individualios priežiūros darbuotoja pastebėjo, kad vyras tapo linksmesnis, pagerėjo emocinė būsena ir išaugo pasitikėjimas savimi. Paslaugų gavėjas, esant poreikiui, į savo namus priima ir kitus skyriaus darbuotojus ir du kartus per savaitę priima slaugytoją iš sveikatos priežiūros įstaigos, kuri teikia ambulatorines paslaugas namuose. Vyras džiaugiasi, kad pagerėjus sveikatai gali jaustis pilnaverčiu šeimos ir visuomenės nariu. Maloniausias įvykis, nutikęs vyriškiui per pastaruosius metus tai – galimybė aplankyti savo sūnų, gyvenantį Rygoje, ir dalyvauti anūko krikštynose.

Neretai priešiškas paslaugų gavėjų ar visuomenės nusiteikimas trukdo užtikrinti, kad būtų atliepti svarbiausi asmens poreikiai ir suteikta kompleksinė pagalba. Kiekvieno žmogaus fiziniai poreikiai labai svarbūs, ir juos būtina patenkinti, bet ne mažiau svarbūs yra socialiniai, bendravimo poreikiai. Kartais būtina, kad į pagalbos procesą įsitrauktų ir kiti specialistai, tokie kaip psichologas.

Svarbus kiekvienas žmogus

Kitos istorijos dalyvė į vienišumo liūną „įkrito“, netekusi vyro. Moteris susirgo sunkia depresija, iš kurios be psichologo pagalbos nepajėgė „išlipti“.

Klaipėdietei pagalba į namus pradėta teikti nuo 2021 m. liepos. Paslaugų gavėjos psichologinė būsena buvo labai prasta. Moteris gyveno viena, po vyro mirties jautėsi labai sutrikusi ir vieniša, negalėdavo atlikti elementariausių buities darbų, daug ką pamiršdavo, akivaizdžiai buvo reikalinga psichologinė pagalba. Atvykus individualios priežiūros darbuotojai teikti pagalbos į namus, moteris pradžioje labai atsargiai, su nepasitikėjimu priėmė darbuotoją ir jai beveik nieko neleisdavo daryti. Laikas nuo laiko individualios priežiūros darbuotoja gražiai ir maloniai bendraudama su moterimi siūlė psichologės pagalbą ir ji sutiko.

Paslaugų gavėja džiaugiasi centro teikiama psichologine pagalba ir tuo, kad jau gali pati po truputį susitvarkyti savo namus, pasigaminti paprastų patiekalų. Ji noriai kartu su individualios priežiūros darbuotoja išeina pasivaikščioti, į parduotuvę ir netgi sutinka atlikti asmens higieną.

Dėl pagalbos į namus paslaugų žmonės ar jų artimieji kreipiasi dažniausiai tada, kai pats žmogus jau nebepajėgus savimi pasirūpinti. Dažnai trūksta ne tik fizinių jėgų, bet žmonės nebemato prasmės „stotis parkritus“. Po sunkių išgyvenimų, ligų, žmonės neberanda savyje vidinės motyvacijos stengtis, judėti į priekį, tokiu atveju labai svarbi pagalba iš šalies, net ir paprasčiausias pokalbis, gali žmogui suteikti stiprybės ir motyvacijos sveikti, judėti į priekį.

Kiekvienas žmogus – įdomus ir nepakartojamas. Kad ir kiek jis metų gyvena, kad ir kokio sunkumo kelius nuėjo, kad ir kiek randų nusėdo jo kūne ar sieloje, žmogus išlieka savaip gražus. Tokie – gražūs ir įdomūs, yra centro paslaugų gavėjai su savo gyvenimiškomis istorijomis.

Pasidalinome tik keletu patirčių, visada yra labai džiugu, kai jų yra tiek, kad sunku išsirinkti. Nepalaužiama darbuotojų viltis ir tikėjimas žmogumi kuria istorijas, kurios leidžia tikėti socialinio darbo prasmingumu.

INFORMACIJA

Per 2023 m. Pagalbos namuose skyrius teikė pagalbą į namus 409 asmenims. Pagalbą į namus teikia 60 individualios priežiūros darbuotojų (56,5 pareigybės), paslaugas organizuoja ir koordinuoja 6 vyr. socialinės darbuotojos (6 pareigybės). Psichologinę pagalbą teikia 1 psichologė (1 pareigybė). Centras apgailestauja, kad neturi galimybės teikti pagalbą į namus visiems norintiems klaipėdiečiams, tačiau žmonės sutinka laukti eilėje keletą mėnesių.

Dėl pagalbos į namus paslaugų galima kreiptis į centrą tel. (8 46) 311 895 arba (8 46) 300 706.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Pavojingu sąvartynu paverstas butas: prokurorai bando nusiplauti

Dviejų instancijų uostamiesčio teismai patvirtino, kad prokurorai buvo neteisūs atsisakydami padėti Klaipėdos miesto socialinės paramos centrui (KMSPC) išspręsti problemą, kurią ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Iš pareigų atleidžiama Diana Stankaitienė (atnaujinta)

Klaipėdos savivaldybė praneša iš pareigų atleidžianti ilgametę Klaipėdos socialinės paramos centro direktorę Dianą Stankaitienę. Centrui vadovauti laikinai pavesta direktorės pavaduotojai ...
2024-02-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This