JT pareigūnai teroristų gretose

Nuomonės

Rytas Staselis
2024-01-31

Komentarų: 0

Dar nė viena Jungtinių Tautų (JT) organizacijos struktūra nebuvo taip susimovusi. JT Pagalbos ir darbų Palestinos pabėgėliams (angl. UN Relief and Works Agency fot Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) – viena gausiausiai finansuojamų JT tarnybų atsidūrė milžiniško skandalo epicentre.

facebook.com/unrwa nuotr.

Izraelio valstybės pareigūnai pateikė informacijos, kad pernykščio teroro akto, kurį spalio 7-ąją įvykdė organizacija HAMAS iš Gazos ruože metu akcijoje dalyvavo darbo sutartis su šia JT tarnyba turintys palestiniečiai. Kol kas kalbama apie 12 žmonių, tačiau Izraelis žada pateikti daugiau UNRWA persolalo Gazos ruože dalyvavimo teroristinėje HAMAS veikloje įkalčių. Pateikti įrodymai pasirodė esą tokie įtikinami, kad JT generalinis sekretorius Antonio Guterres buvo priverstas gėdingą faktą pripažinti. Ir neieškoti „platesnio kontekto“, kaip jis elgėsi teisindamas HAMAS teroro aktą pernai rudenį. A. Guterres žadėjo atlikti visapusišką problemos tyrimą, nors jau dabar teigiama, esą 9 UNRWA pareigūnai buvo atleisti, vienas žuvo, du yra dingę be žinios. Jis be to pažadėjo visus įtariamuosius atleisti iš tarnybos UNRWA ir panaikinti jiems funkcinį imunitetą, jei prireiktų kriminalinio tyrimo.

Konkrečiai vienas palestinietis su UNRWA darbo pažymėjimu pagrobė ir Gazon spalio 7-ąją išvežė izraelietė moterį. Kitas dalyvavo skerdynėse Beeri vietovėje. Trečiasis į Izraelio teritoriją įsivežusiems teroristams dalino sprogmenis ir koordinavo teroristų transporto priemonių judėjimą. Dar vienas pagrobė nužudyto Izraelio kareivio kūną ir išvežė į Gazą. Tai tik tiek, kas tapo žinoma Vakarų žiniasklaidai. Anksčiau, vykstant spalio 7 d. dalies pagrobtų įkaitų išlaisvinimo sandoriui, vienas buvęs įkaitas Izraelio medijoms papasakojo buvęs laikoma Gazoje, namuose mokytojo, kuris dirba UNRWA įsteigtoje mokykloje.

JT struktūrų darbuotojai anksčiau buvo apkaltinti nebent priekabiavimu prie vietos moterų ir merginų Afrikoje. Tačiau dabartinis skandalas jau dabar turi ne tik reputacinių pasekmių.

Po to, kai ši informacija buvo pateikta JT būstinėje Niujorke (JAV) ne mažiau nei dešimt svarbiausių UNRWA finansinių donorų sustabdė tarnybos finansavimą. Tarp jų JAV, Italija, Australija, Suomija, Nyderlandai, Jungtinė Karalystė, Vokietija, Kanada, Šveicarija, Europos Sąjunga.

UNWRA vadovas (JT komisaras) Philippe Lazzarini iškart ėmė skambinti pavojaus varpais, esą dėl tokio rastiško sprendimo JT tarnyba nebegalės teikti paramos palestiniečių pabėgėliams Artimuosiuose Rytuose ir pabrėžė, kad regione nėra kitos organizacijos, kuri misiją galėtų įgyvendinti. A. Guterres ta proga pridūrė, kad į teroristinę veiklą įsivėlė „tik vienetai“ UNRWA pareigūnų, o paramą sustabdyti nusprendę donorai savo sprendimais baudžia tūkstančius kitų JT darbuotojų Palestinoje. Vis dėlto Izraelis žada pateikti faktų, kurie rodo, kad bent 1200 UNRWA pareigūnų bendradarbiauja su teroristine HAMAS arba yra tos organizacijos tikrieji nariai.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis mūsų medijoms sakė, kad šalis toliau vykdys savo įsipareigojimus UNRWA ir šiemet skirs 100 tūkst. Eur. Tokia esą yra bendra trijų Baltijos šalių pozicija. Vis dėlto Estijos medijose yra pranešimų apie tai, kad ši šalis jungiasi prie donorų boikoto. O savo paramos įsipareigojimą – 70 tūkst. Eur. – skirs ne UNRWA, o JT vaikų apsaugos tarnybai UNICEF, kuri parems palestiniečių pabėgėlių vaikus.

Vis dėlto šis skandalas gali paskatinti į palestiniečių pabėgėlių problemą JT sponsorius pažvelgti kitu kampu. UNRWA, įkurta 1949 metais, šiandien turi daugiau nei 30 tūkst. darbuotojų. Daugiausiai Artimuosiuose Rytuose ir 99 proc. jų – palestiniečiai-arabai. Tarnyba teikia švietimo, sveikatos apsaugos, skubios pagalbos, socialines paslaugas, pabėgėlių infrastruktūros plėtros ir verslo mikrofinansavimo paslaugas. Jos metinis biudžetas viršija 4 mlrd. JAV dolerių.

Atrodo, kad palestiniečių pabėgėlių skaičius pasaulyje tik didėja. Jeigu anksčiau tokiais buvo laikomi tik gimę toje teritorijoje, kurioje dabar įsikūręs Izraelis, tai ligi dabartinių laikų pabėgėlio statusą gauną ir jų vaikai beigi vaikaičiai. Net jeigu jie yra įgiję kurios nors kitos šalies pilietybę. 90 proc. Jordanijoje gyvenančių palestiniečių yra įgiję šios šalies pilietybę, tačiau pagal JT kanoną tebėra pabėgėliai.

JT turi ir kitą struktūrą – Komisaro pabėgėlių reikalams biurą (angl. UNHCR) . Ši struktūra užsiima visų kitų pasaulio pabėgėlių, išskyrus palestiniečius, reikalais. Per penkis savo veiklos dešitmmečius ji suteiktė pagalbos 50 mln. žmonių 116 šalių. Jos metinis biudžetas – 10,714 mlrd. USD.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Nuomonės

Niūri karo nuojauta Artimuosiuose Rytuose

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį (balandžio 13-14 d.) raketinės atakos, kurią surengė Iranas prieš Izraelio valstybę, metu nuo keturių iki ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Nuomonės

Minskas, Astana – lygiuok, ramiai!

Po Ukrainos kariuomenės bepiločių orlaivių (dronų) atakų prieš stambias Rusijos naftos perdirbimo įmones (refinerijas) europinėje šalies dalyje, pasekmės, atrodo, yra ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This