Klaipėdos pašto kompleksas: pajudėjo ir savivaldybė (atnaujinta) (15)

Miestas, Svarbu
Avatar photoArtūras Šulcas
2024-05-28

Po pasikeitimo priekaištais su Kultūros ministerija dėl buvusio Klaipėdos centrinio pašto įveiklinimo pajudėjo ir savivaldybė: pasirašyta sutartis dėl  Frydricho Vilhelmo Augusto Argelanderio mokslo ir meno centro įveiklinimo koncepcijos parengimo. O Kultūros ministerija šį mėnesį paskelbė istorinių uostamiesčio pastatų tvarkomųjų statybos darbų projekto parengimo paslaugų rinkos konsultaciją.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Sutartį dėl minėtosios įveiklinimo koncepcijos parengimo paslaugos  Klaipėdos savivaldybė pasirašė gegužės 15 dieną su UAB „Muona studio“. Sutarties vertė – 15 tūkst. eurų. Klaipėdos centrinio pašto įveiklinimo koncepcija turi būti parengta ne vėliau kaip per 7 mėnesius. 

Koncepcijos tikslas – įkurti pasaulinio lygio mokslininko, astronomo, gimusio Klaipėdoje, F. W. Argelanderio meno ir mokslo centrą, kuris būtų orientuotas į mokslo bei šiuolaikinio meno sintezę, „naviguotų“ lankytojus tarp praeities pasiekimų (paveldo) ir aktyvaus ateities kūrimo (edukacijos ir bendradarbiavimo)“.

Sutartyje numatyta, kad kuriant koncepciją daugiausia dėmesio turi būti skiriama „edukuoti ir mokyti praktinių įgūdžių tikslines grupes kūrybinėmis audiovizualinėmis priemonėmis; paaiškinti sudėtingus mokslinius procesus pasitelkiant šiuolaikinį interaktyvų, taip pat ir kinetinį meną; įkurti patyriminę edukaciją, pasitelkiant simuliacinius objektus, leidžiančius suvokti reiškinius per įvairius pojūčius”.

Numatoma, kad centrinio pastato istorinio interjero erdvėje įsikurs lankytojų informacijos centras su simuliacine pašto funkcija, suvenyrų prekybos erdvė, pašto pastato ir pašto kaip komunikacijos reiškinio įprasminimo erdvė, kariliono erdvės, atviros bendradarbiavimo ir edukacijos dirbtuvės, planetariumo, skirto uranografijai (žvaigždžių kartografijai), navigacijai bei filmų peržiūrai, daugiafunkcė erdvė, renginių erdvė. Rūsiuose numatoma jūrinės navigacijos ekspozicija. 

„Ekspozicinės palėpės erdvės atiduodamos dangaus kūnams pažinti”, – skelbiama dokumentuose. Komplekse, be kita ko, bus pristatomas kosmonautikos mokslas, pateikiamos patyriminės, meninės ekspozicijos astronomijos ir kosmonautikos tematika.

Buvusio pašto pastatų kompleksą dabar valdančio Kultūros infrastruktūros centro atstovai kartu su Klaipėdos savivaldybės atstovai patalpas iš vidaus apžiūrėjo vasario pradžioje. Kol vis dar dirbama su popieriais, balandžio pradžioje vidiniame pastato kieme apsaugines konstrukcijas gerokai apgadino nukritęs pastato bokšto karnizas.

Klaipėdos koncertų salė balandžio viduryje pranešė, kad „pašto bokšto būklei prastėjant“ turi atšaukti visus Klaipėdos kariliono muzikos koncertus.

„Šių metų Kariliono festivalis neįvyks. Tikimės greitai sugrįžt jau po istorinio pastato komplekso rekonstrukcijos“, – rašė įstaiga.

Kultūros ministras Simonas Kairys lrt.lt tada sakė, kad lėšos šio objekto tvarkybai biudžete yra numatytos.

Planuojama, kad jau ateinančiais metais prasidėsianti pašto rekonstrukcija truks apie porą metų.

Frydricho Vilhelmo Augusto Argelanderio mokslo ir meno centro istoriniuose Klaipėdos pašto pastatuose koncepcija buvo pateikta dar 2021 m. parengtoje Klaipėdos centrinio pašto įveiklinimo galimybių studijoje.

„Kadangi svarstytos alternatyvos finansiškai neatsiperka, tačiau kuria socioekonominę naudą, rekomenduojama kompleksą vystyti valstybės biudžeto ir Klaipėdos savivaldybės biudžeto lėšomis, pasitelkiant kitus projekto partnerius ir rėmėjus. Rekomenduojama steigti naują savivaldybės biudžetinę įstaigą, kuriai patikėjimo teise būtų perduotas Klaipėdos centrinio pašto kompleksas. Naujoji įstaiga būtų atsakinga už objekto valdymą, vystymą ir veiklų vykdymą”, – rašoma minėtoje studijoje.

ATNAUJINTA. „Kas turėtų atsirasti centriniame pašte, idėjų buvo daug, tačiau po ilgų diskusijų nuspręsta koncepciją rengti pagal Kultūros ministerijos parengtą galimybių studiją. Džiaugiuosi užgimusia viltimi, kad centrinio pašto pastatas, kurį esu pavadinęs vienu iš briliantų miesto karūnoje, atgims naujam gyvenimui. Tiesa, tai neįvyks taip greitai, kaip norėtume, tačiau optimizmo teikia faktas, kad reikalai pajudėjo iš vietos ir – abiejose pusėse. Esame suinteresuoti, kad klaipėdiečiams ir turistams svarbus istorinis kompleksas būtų kuo greičiau sutvarkytas ir po aukštais skliautais vėl aidėtų jo lankytojų žingsniai, todėl turime rasti būdus susitarti, kad visi darbai, kuriuos esame suplanavę, vyktų be šlubčiojimų, nes laikas ir gamtinės sąlygos veikia ne pastato naudai. Klaipėdos miesto savivaldybė yra atsakinga už centrinio pašto įveiklinimą. Koncepciją parengsime iki šių metų pabaigos. Labai viliuosi, kad Kultūros ministerijai pavaldi įstaiga BĮ „Kultūros infrastruktūros centras“ atliks techninį projektą ir bus galima pradėti darbus. Labai norėtųsi, kad viskas vyktų greičiau, bet visi šie dokumentacijos rengimo procesai yra labai imlūs laikui, tad optimistiškiausiomis prognozėmis F. W. Argelanderio meno ir mokslo centras duris lankytojams atvers gal tik po 3-4 metų“, – penktadienį išplatintame pranešime spaudai cituojamas Klaipėdos miesto meras Arvydas Vaitkus.

Anot savivaldybės pranešimo, birželio mėnesio Klaipėdos tarybos posėdyje dar turės būti patvirtintas bendradarbiavimo projektas, kuriame numatyti konkretūs abiejų šalių – BĮ „Kultūros infrastruktūros centro“ ir Klaipėdos savivaldybės – įsipareigojimai. Po to, kai Klaipėdos miesto savivaldybės taryba pritars bendradarbiavimo sutarties projektui ir bus pateikta paraiška ES finansavimui gauti, abi suinteresuotos pusės taps įgyvendinamo projekto partnerėmis.

CHRONOLOGIJA

Klaipėdos centrinio pašto rūmai buvo atidaryti 1893 m. spalio 16 d. Jų projektavimą prižiūrėjo ir darbus stebėjo pats Vokietijos imperatorius Vilhelmas II.

Paštas su bokštu nukentėjo per II pasaulinį karą. Pastato restauracija buvo pradėta 1969 m. Atkurti buvusį pašto interjerą imtasi kur kas vėliau – praėjusio amžiaus 9-ojo dešimtmečio pabaigoje.

Pirmasis karilionas Klaipėdos senojo pašto bokšte buvo sumontuotas 1987–aisiais, po dviejų dešimtmečių jis buvo pakeistas nauju, Nyderlandų varpų liejykloje „Royal Eijsbauts“ nulietu 48 lygaus profilio varpų rinkiniu, kuris sveria penkias tonas ir garsėja itin kokybišku skambesiu bei tembru.

2017-ųjų liepą Lietuvos paštas paskelbė, kad „siekdamas realizuoti veikloje nebenaudojamus nekilnojamojo turto (NT) objektus ar juose esančias perteklines patalpas”, viešo konkurso būdu ketina parduoti Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos centrinių paštų pastatus. Klaipėdos centrinio pašto pastatas specialistų buvo įvertintas apie 1,6 mln. eurų. Tačiau dėl pašto vadovybės kaitos aukcionai tuomet neįvyko – visi gauti pasiūlymai su neatplėštais vokais buvo grąžinti jų teikėjams, nes bendrovė tuo metu neturėjo Valdybos bei generalinio direktoriaus.

2019-ųjų rudenį Klaipėdos centrinis paštas buvo uždarytas ir vėl sugrįžta prie jo pardavimo idėjos. Tada jau Klaipėdos valdžia prašė stabdyti šį procesą, tuometinis meras Vytautas Grubliauskas Savivaldybės administracijai buvo pavedęs parengti miesto Tarybos sprendimo projektą dėl komplekso įsigijimo iš Lietuvos pašto, bet jis iki Tarybos taip ir neatkeliavo. Tų metų pabaigoje naujoji Lietuvos pašto valdyba nutarė stabdyti įmonės veiklai nebenaudotų Kauno ir Klaipėdos centrinių paštų pastatų pardavimo procesą. 

Vėliau prasidėjo diskusijos dėl galimos komplekso ateities, kol galiausiai galimybių studijos rengėjai pasiūlė, kad jis turėtų tapti pasaulyje pripažinto, šioje vietoje gyvenusio astronomo F. W. Argelanderio mokslo ir meno centru.

2022-ųjų vasarį Vyriausybė pritarė Kultūros ministerijos siūlymui Klaipėdos pašto statinių kompleksą paskelbti kultūros paminklu. Kultūros ministerija tada tvirtino, kad šis sprendimas užtikrins, jog istorinis pastatų kompleksas liks atviras visuomenei, taip pat atvers dar geresnes finansavimo galimybes.

Šiuo metu pašto komplekso pastatus valdo Kultūros infrastruktūros centras. Vyriausybė jam objektą perdavė patikėjimo teise. Kultūros ministerija iš Lietuvos pašto pastatą nupirko už 2,3 mln. eurų.

Žymos: | | | | | | | | |

Komentarai (15):

Atsakymų į “Klaipėdos pašto kompleksas: pajudėjo ir savivaldybė (atnaujinta)”: 15

  1. Minde parašė:

    Jau tikra miesto geda pastas

  2. Liberalas Kultūros ministras panašu pamiršo ką pasirašė ? parašė:

    Dar 2022 metų liepos mėn. tarp Klaipėdos savivaldybės ir Kultūros ministerijos buvo pasirašytas ketinimų protokolas dėl šio pašto komplekso įveiklinimo. Protokole įtvirtinti ministerijos ketinimai skirti finansavimą komplekso sutvarkymui, O SAVIVALDYBĖ , MINISTERIJAI SUTVARKIUS PAŠTO KOMPLEKSĄ, TURĖTŲ PASIRŪPINTI JO ĮVEIKLINIMU . ___Meras Vaitkus _
    Klaipėdos savivaldybė savo ketinimų neišsižada. Atvirkščiai – esame labai suinteresuoti, kad klaipėdiečiams svarbią reikšmę turintis istorinis kompleksas būtų kuo greičiau sutvarkytas ir pagaliau atgimtų. Apmaudu girdėti pasisakymus, neva savivaldybė kažko nedaro, kad tai taptų realybe. Norisi priminti ministerijai, kas yra istorinio komplekso savininkas ir kas jį turėtų sutvarkyti. Vertinant paskutinius ministerijos ir jai pavaldžios įstaigos atstovų pasisakymus susidaro įspūdis, kad ministerija pamažu traukiasi nuo savo pirminių ketinimų. Labai norėčiau, kad šis įspūdis būtų klaidingas, tačiau vien tai, kad savivaldybės jau dabar prašoma finansinio prisidėjimo prie projektavimo ir pastato tvarkymo, sukelia daug klausimų, kas bus tolimesniuose etapuose, jei valstybės lėšomis neįstengiama parengti net projekto? Ar sutvarkymui finansavimą numatyti ketinusi ministerija ir vėl dairysis į miesto biudžetą?“, – klausia Klaipėdos miesto meras Arvydas Vaitkus.

    Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/m/id/aktualu/lietuva/klaipedos-istorinio-pasto-istorija-savivaldybe-jaucia-ministerijos-spaudima-56-2180756?utm_medium=copiedSusitarime ir iki šių metų gruodžio nebuvo jokių kalbų apie savivaldybės finansinį prisidėjimą prie projektavimo ir statybos darbų. Deja, tačiau dabar jau girdime ir turime raštiškus įrodymus, kad ministerija spaudžia savivaldybę skirti pinigų pastato sutvarkymui, nes tik tokiu atveju būtų galima paskubinti darbų eigą. Noriu ministerijai priminti, kad centrinis paštas yra jų nuosavybė ir kokią teisę savivaldybė turi investuoti į svetimo turto sutvarkymą? Manau, kad visi šie žingsniai buvo iš anksto numatyti, bandant nusimesti įsipareigojimus ir apkaltinti savivaldybę neveiksnumu. Iš mūsų pusės tai, kas buvo suplanuota – centrinio pašto įveiklinimas, juda į priekį. Pašto pastatas, mūsų nuomone, eilę metų yra nusikalstamai apleistas, tinkamai neprižiūrimas ir toliau niokojamas gamtinių sąlygų“, – sako Klaipėdos miesto meras Arvydas Vaitkus.

  3. N.Puteikienė parašė:

    Tiems komentatoriams, kurie sako, kad ne savivaldybės pastatas, tai anokia čia problema, gali tą pastatą savivaldybė įsigyti. O straipsnio autoriui noriu priminti, kad pašto privatizavimas buvo sustabdytas Klaipėdos Karališkojo pašto gelbėjimo iniciatyvinės grupės ir ypatingai – į ją pakviesto tada tarybos nario Arvydo Vaitkaus dėka.

    • Jums negėda, ponia Puteikiene ? parašė:

      Tuo metu buvote miesto tarybos narė , o dabar tokie siūlymai? Liberalumas vožtelėjo? Ar…? _____KLAIPĖDOS PAŠTO LIKIMAS PAKIBO ORE: STABDOMAS PARDAVIMO AUKCIONAS
      2019-12-11 _____Priminsiu, jog vyko įvairūs susitikimai Susisiekimo ministerijoje, dalyvaujant ir pačiam ministrui, ir viceministrui, Seimo atstovams, Kultūros ministerijos žmonėms, kurie išsakė tam tikras pozicijas – kad valstybei paminklai yra nereikalingi, nes jie tam neturi pinigų. Buvo bandoma Klaipėdos ir Kauno paštus įpiršti savivaldybėms. Nors savivaldybės pašto panaudojimo savivaldos funkcijoms vykdyti nelabai įsivaizduoja. Tačiau mes jokiu būdu jo neatsisakome ir norime išsaugoti. Bet su tam tikromis sąlygomis, numatant finansavimą”, – dėstė komisijos pirmininkas, vicemeras Arvydas Cesiulis.Vis dėlto apie pašto išpirkimą negali būti jokios kalbos.

      „Galiu patikinti, kad savivaldybė tam pinigų tikrai neturi ir artimiausius trejus ketverius metus neturės. Nes biudžetas yra labai užspaustas”, – tikino A.Cesiulis.

      Beveik galiu garantuoti, kad aukcionas neįvyks. Niekas nepirks, NES KULTŪROS PAVELDO DEPARTAMENTO SUDARYTA KOMISIJA ĮVEDĖ APRIBOJIMĄ – dabar tas pastatas gali būti panaudojamas tik visuomeninei paskirčiai”, – akcentavo vicemeras.

    • Jums negėda, ponia Puteikiene ? 2022 m ! parašė:

      Iš LR Kultūros ministerijos puslapio. ____ 2022-07-22
      Dar vienas žingsnis gaivinant Klaipėdos centrinio pašto kompleksą: pasirašytas ketinimų protokolas___Kultūros ministras Simonas Kairys ir Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas šiandien pasirašė ketinimų protokolą dėl Klaipėdos centrinio pašto komplekso įveiklinimo. Šiuo dokumentu abi pusės susitarė bendradarbiauti siekdamos išsaugoti, pritaikyti ir įveiklinti Klaipėdos centrinio pašto kompleksą. Ketinama įprasminti ir aktualizuoti šį išskirtinės architektūros kultūros paveldo objektą.

      „Kartu su Klaipėdos miesto savivaldybe žengėme dar vieną svarbų žingsnį Klaipėdos centrinio pašto komplekso įveiklinimo ir aktualizavimo link. Atgaivindami šį objektą siekiame sukurti gyvybingą ir visuomenei prieinamą traukos centrą, kuriame vyktų kultūros ir kitus visuomenės poreikius tenkinančios veiklos ir paslaugos, aktualios ne tik vietos, bet ir nacionaliniu bei tarptautiniu mastu“, – sako kultūros ministras S. Kairys.

      Šiuo ketinimų protokolu Kultūros ministerija įsipareigojo numatyti finansavimą kompleksui sutvarkyti 2021–2030 metų Kultūros ir kūrybingumo plėtros programos pažangos priemonės „Aukštos meninės vertės, įvairaus ir įtraukaus kultūros turinio prieinamumo didinimas“ lėšomis. Klaipėdos miesto savivaldybė savo ruožtu įsipareigojo užtikrinti Klaipėdos centrinio pašto komplekso aktualizavimą ir kultūros bei kitų veiklų ir paslaugų teikimą bei tam skirti lėšų iš savivaldybės biudžeto.LR Vyriausybės nutarimu Klaipėdos pašto kompleksas šių metų gegužę įrašytas į Valstybinės reikšmės istorijos, archeologijos ir kultūros objektų sąrašą. Kultūros ministerija siekia, kad šis kultūros paminklu paskelbtas paveldo objektas būtų deramai restauruojamas ir prižiūrimas, taip pat – kad taptų aktyviu traukos centru visuomenei.

      Klaipėdos paštas – architekto H. Shoede suprojektuotas ir 1893 m. pastatytas neogotikinio stiliaus pastatų kompleksas. Sprendžiant, kokios veiklos šiame architektūros ansamblyje galėtų vykti ateityje, Kultūros ministerijos užsakymu buvo atlikta Klaipėdos centrinio pašto komplekso įveiklinimo galimybių studija. Ji atskleidė, kad šiame išskirtiniame komplekse tikslingiausia yra įkurti daugiafunkcę kultūros erdvę – Klaipėdoje gimusio garsaus astronomo F. W. Argelanderio vardo mokslo ir meno centrą. Šis centras aprėptų ir muziejines, renginių, rezidencijų funkcijas bei įprasmintų istorinį palikimą.

    • Ir tik 2024 !!!! jau baigiantis kadencijai parašė:

      liberalas Kultūros ministras teikėsi ” pasirūpinti ” ? !!!!!_____ Kultūros ministerija šį mėnesį paskelbė istorinių uostamiesčio pastatų tvarkomųjų statybos darbų projekto parengimo paslaugų rinkos konsultaciją.

    • N.Puteikienė parašė:

      Man tikrai negėda, nes su Klaipėdos Karališkojo pašto gelbėjimo iniciatyvine grupe padarėme daugiau nei galėjome. Beje, labai gerai, kad pacitavote vicemerą – tai rodo, kad Klaipėdos savivaldybė NIEKADA neturėjo net minčių pirkti pastatą, priešingai nei rašo straipsnio autorius.

    • Tada man už Jus gėda parašė:

      taip neatsakingai mestelti – gali įsigyti savivaldybė . Ar tikrai ? O už ką remontuoti ? Kiek maišų eurų reikėtų iš klaipėdiečių biudžeto ? Ar dar liktų kitoms klaipėdiečių reikmėms? O štai ši, liberali , Vyriausybė tikrai galėjo pasirūpinti, jei jau pats ministras ketinimų protokolą pasirašė , tik deja ….ministras dėl ” kultūrininkų” aimanų buvo Klaipėdoje, o dėl pašto buvo? Manau savivaldybė PAGAL pasirašytą protokolą savo pareigas vykdo, o Kultūros ministerija panašu tik ” pabaksnojus ” teikėsi ” užsakyti .

    • N. Puteikienė parašė:

      Tai jeigu savivaldybė nenori įsigyti, tai turėtų džiaugtis, kad vyriausybė išpirko paštą ir savivaldybė čia galės įkurti Argelanderio menų ir mokslo centrą. Džiaugiuosi, kad Klaipėdos savivaldybė pagaliau užsakė koncepciją, kurią ir finansuos Kultūros ministerija.

    • Ponia Puteikiene, manau parašė:

      džiaugtis gali tik tada, jei kas nors vyksta pagal susitarimą . Skaičiau, tik pradėjus dirbti meru, ponas Vaitkus ne kartą dėl pašto kreipėsi į Kultūros ministrą. Ir ? Pastatas sėkmingai griuvo, tapo grėsme praeiviams ir tik po ” pabaksnojimo” ministerija pajudėjo.

    • N. Puteikienė Martynui parašė:

      Galiu patikinti, kad Grubliauskas buvo viešųjų ryšių meistras, kuriam nėra lygių Klaipėdoje. Tačiau ir į viešuosius ryšius reikia žvelgti kontekstusliai: po mėnesio jau vicemeras Cesiulis aiškiai sako:
      Vis dėlto apie pašto išpirkimą negali būti jokios kalbos.
      „Galiu patikinti, kad savivaldybė tam pinigų tikrai neturi ir artimiausius trejus ketverius metus. Nes biudžetas yra labai užspaustas”, – tikino A.Cesiulis.https://m.kauno.diena.lt/naujienos/klaipeda/miesto-pulsas/lietuvos-pastas-stabdo-klaipedos-centrinio-pasto-pardavima-943702#google_vignette
      O pašto.privatizavimas buvo sustabdytas Susisiekimo ministerijoje. Susitikimą su ministru surengė Vaitkus, dalyvavome kartu su Gailiumi.

  4. C7 parašė:

    Skubiai tvarkykit stogą ir fasadus! Kad ir kas bus viduje, tai paveldo objektas, ir išorė nesikeis.
    Skauda širdį matant griūvantį vieną Klaipėdos simbolių.

    • Teisingai, paskubinkite parašė:

      liberalą Kultūros ministrą, kuris tik kadencijos pabaigoje, po daugkartinio raginimo ” suskubo ” užsakyti konsultaciją !!!!!____O Kultūros ministerija šį mėnesį paskelbė istorinių uostamiesčio pastatų tvarkomųjų statybos darbų projekto parengimo paslaugų rinkos konsultaciją.

    • Tvarkyti pastatą gali tik savininkas parašė:

      , o ne Klaipėdos savivaldybė! ___Šiuo metu pašto komplekso pastatus valdo Kultūros infrastruktūros centras. VYRIAUSYBĖ jam objektą perdavė patikėjimo teise. Kultūros ministerija iš Lietuvos pašto pastatą nupirko už 2,3 mln. eurų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Atnaujins keturių ugdymo įstaigų kiemus

440 tūkstančius eurų Klaipėdos savivaldybė įsipareigojo maksimaliai sumokėti už vienos mokyklos ir trijų vaikų lopšelių-darželių kiemų bei privažiavimų dangų remonto ...
2024-07-26
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Didžiojo pilies bokšto špilis iškils jau rugpjūtį

Užkopti į uostamiesčio piliavietės viršų, pasigrožėti nuo jos Kuršių mariomis ir Kuršių nerija, pasižvalgyti į uostą, laivus, akimis aprėpti miesto ...
2024-07-26
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdos baseino broko byla suksis iš naujo

Dar 2019-aisiais prasidėjusi byla dėl naujojo Klaipėdos baseino defektų sugrąžinta į pirmąją instanciją – tokį sprendimą ketvirtadienį priėmė Apeliacinis teismas. ...
2024-07-25
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This