Elektrobusų tikisi įsigyti už europinę paramą

Svarbu, Transportas

Susisiekimo ministerijai suradus nepanaudotų europinės paramos lėšų ir nusprendus ją skirti ekologiškiems viešojo transporto autobusams įsigyti, Klaipėdos valdžia tikisi, kad per artimiausius metus į miesto gatves išriedės ženklus skaičius elektrobusų.

Vasario 14, 15 ir 16 dienomis, Klaipėdos šviesų festivalio proga, elektrobusai „Dancer” kursuoja nuo traukinių stoties iki senamiesčio. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Ruošiame ekologiško transporto projektą ir manome, kad Klaipėda galėtų būti pavyzdžiu ekologiško transporto įgyvendinimo ir vystymosi”, – po penktadienį rotušėje vykusio pasitarimo sakė susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius.

Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Neniškio, negalutiniais duomenimis, kalba eina apie 30 mln. eurų sumą.

„Ministerijos ambicija, kad tai turėtų būti visiškai CO2 neutralus transportas – elektriniai arba vandeniliniai autobusai. Pastarųjų kol kas nematė, be teoriškai tokia galimybė yra. Mūsų prašymas buvo principingai laikytis tokios ambicingos pozicijos, nes miestas su ekologišku transportu yra vienas iš lyderių Lietuvoje. Mūsų pozicija yra tokia, kad nereikėtų orientuotis į tuos, kurie atsilieka. Sąlygos dar ruošiamos, koks bus galutinis variantas – pamatysime. Tikrai Klaipėdos mieste už metų kitų elektrinių autobusų skaičius gali ženkliai padidėti ir tai nebūtų kokia naujovė ar eksperimentas, o realiai, kasdien dirbančios transporto priemonės”, – sakė G. Neniškis.

Ano jo, paramos lėtos turėtų būti skirtos penkiems didžiausiems Lietuvos miestams, kur ekologinė situacija pati sudėtingiausia.

„Mes ambicingai keltume tikslus maksimaliai gauti pagalbos ir maksimaliai padidinti tokių autobusų skaičių”, – teigė direktorius.

Žinia, dėl per visą Lietuvą nuskambėjusios galimos Klaipėdos viešojo transporto ateities studijos, atsiėjusios 461 010 Eur, uostamiesčio savivaldybė yra įsipareigojusi šiam tikslui paramą skyrusiam Europos investiciniam bankui, kad per artimiausiu metu investuos dešimt kartų didesnę sumą į ekologiško viešojo transporto plėtrą. Priešingu atveju tektų grąžinti visą gautą paramą, sudarančią 90 proc. studijos vertės.

Klaipėdos miesto taryba dar pernai gegužę pritarė, jog 665 tūkst. eurų būtų didinamas uostamiesčio savivaldybei priklausančios bendrovės Klaipėdos autobusų parkas įstatinis kapitalas ir už šiuos pinigus įmonė įsigytų du elektrinius autobusus „Dancer”. Jie perkami iš bendrovės „Vėjo projektai“. Kada jie reguliariai pradės kursuoti miesto gatvėse kol kas neaišku. Bandomuosius reisus su keleiviais jie vyko vasario vasario 14, 15 ir 16 dienomis, Klaipėdos šviesų festivalio proga. Elektrobusai kursuoja nuo traukinių stoties iki senamiesčio.

4 Comments

  1. kęstas

    Klaipėdos savivaldybė nusipirko elektrinius normalaus dydžio autobusus už labai panašią kainą, kaip Vilnius mikro 9 sėdimų vietų, kažkas čia negerai su tokia maža kaina.

    Reply
  2. Vycka

    Klaipėdos savivaldybė vienintelė Lietuvoje savivaldybė, kuri autobusus perka apeidama viešųjų pirkimų įstatymą…

    Reply
  3. Anonimas

    EV2203, …

    Reply
  4. Klaipėdietis

    Ši išrinktoji valdžia aktyvesnė , nors ir juos žemina, kaušioj pagalius į ratus, bet vežimas juda į priekį.Sėkmės!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Dancer“ šoks restruktūrizacijos tango 

Klaipėdos apygardos teismas nusprendė, kad nuo 2015-ųjų elektrobusų rinką vis bandančiai užkariauti Klaipėdoje įsikūrusiai bendrovė „Vėjo projektai“ yra verta restruktūrizacijos, ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This