Šv. Jono bažnyčios atstatymo darbus pradės talka

Miestas

Urtė Paulauskaitė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2020-07-21

Komentarų: 7

Klaipėdos evangelikų liuteronų bendruomenė, šv. Jono bažnyčios atstatymo fondas, Klaipėdos miestiečių draugija bei Lietuvos piliečių sąjungos nariai kviečia Klaipėdos miesto gyventojus į trečiadienį 17 valandą vyksiančią talką Šv. Jono evangelikų liuteronų bažnyčios atstatymo darbams pradėti.

Sveikindamas su projekto įgyvendinimo darbų pradžia Klaipėdos miestiečių draugijos pirmininkas Benas Volodzka naujai išrinktai Šv. Jono liuteronų bažnyčios atstatymo fondo direktorei Lilijai Petraitienei įteikė simbolinę dovaną – statybininko šalmą. Urtės Paulauskaitės nuotr.

Šių metų pradžioje Seimo nutarimu iki II pasaulinio karo pabaigos Klaipėdos senamiesčio simboliu buvusios Šv. Jono evangelikų liuteronų bažnyčios atstatymas buvo pripažintas valstybei svarbiu projektu. Bažnyčia turėtų būti atkurta bei džiuginti miesto gyventojus bei svečius 2027 metais.

„Tiek sutikau žmonių, o nei vienas nežino apie Šv. Jono bažnyčios atstatymą. Sklando įvairiausi gandai, o kam ir kodėl jos reikia iš viso, gal tik nedaugeliui žmonių aišku, tad norime informuoti, kad šis objektas bus tikrai atstatytas, nes 30 metų vyko įvairios kalbos, derybos ir pagaliau yra pasiektas finišas, tai šiandien, sakykim, yra svarbi data, kuria pradedami tikri darbai, nes prieš tai buvo tik popieriai“, – kalbėjo Lietuvos piliečių sąjungos pirmininkas Dionyzas Varkalis, kviesdamas miestiečius į talką rauti gyvatvorę, kuri žymi buvusius bažnyčios pamatus.

Po aplinkos tvarkymo darbų laukia archeologinių tyrinėjimų darbai, kuriems 45 tūkst. eurų skyrė Klaipėdos savivaldybė ir Kultūros paveldo departamentas.

Sveikindamas su projekto įgyvendinimo darbų pradžia Klaipėdos miestiečių draugijos pirmininkas Benas Volodzka naujai išrinktai Šv. Jono bažnyčios atstatymo fondo direktorei Lilijai Petraitienei įteikė simbolinę dovaną – statybininko šalmą, linkėjo stiprybės bei ištvermės kuruojant šį sudėtingą projektą.

Pasak L. Petraitienės, po tvarkymo darbų, nuo rugpjūčio 5 ar 8 dienos bus pradėti archeologiniai tyrinėjimai, kuriuos pagal sutartį atliks Klaipėdos universitetas, o nuo šių metų tyrinėjimo darbų priklausys kiti techniniai minėtos bažnyčios atstatymo projektai.

„Kai dabar nėra tos bažnyčios ir Klaipėdos senamiestis atrodo ganėtinai vargingai, neįspūdingai, o atstačius šį objektą Klaipėdos senamiestis įgautų visiškai kitokį veidą, tai, aišku, būtų ir turizmo objektas, ir vienas iš architektūrinių simbolių. Šioje bažnyčioje vyktų ir įvairūs kultūriniai renginiai, įsikurtų net kai kurios jaunimo organizacijos po jos pastoge“, – kalbėjo B. Volodzka.

Pasak L. Petraitienės, atkurtoje bažnyčioje būtų eksponuojami įvairūs meno kūriniai. Tad Šv. Jono bažnyčia būtų svarbi ne tik evangelikų liuteronų bendruomenei, kuri Klaipėdos krašte jungia beveik tūkstantį narių, tačiau ir visai Lietuvai bei jos svečiams, nes atkurtas statinys taptų dar vienu turizmo traukos centru.

L. Petraitienė taip pat dėkojo Klaipėdos miesto savivaldybės specialistams, kurių ilgo ir nematomo darbo dėka pagaliau pajudėjo šis visam miestui svarbus projektas.

Šiuo metu bažnyčios vietoje specialiame stikliniame paviljone galima pamatyti dar praėjusią vasarą čia atsiradusią Aidos Raimondos Pečeliūnienės sukurtą parodą, atvaizduojančią XVI-XVII a. Mėmelio (Klaipėdos) miesto maketą su jo gyventojais, pastatais, laivais. Už jos eksponavimą atsakingos „Klaipėdos švenčių” vadovas Romandas Žiubrys  teigė dar neturintis tikslaus atsakymo, kur ir kada ši ekspozicija bus iškelta. Dar derinamasi su savivaldybe, kur  galėtų būti nauja jos vieta, nes šis kūrinys yra gausiai lankomas.

7 Comments

  1. Klaipedos pilietis

    Dziugu

    Reply
  2. Tiksliau

    Evangelikų liuteronų bendruomenė tūkstantį narių jungia ne visame Klaipėdos krašte, o tik pačiame Klaipėdos mieste.

    Reply
  3. Tiksliau

    Evangelikų liuteronų bendruomenė tūkstantį narių jungia ne visame Klaipėdos krašte, o tik pačiame Klaipėdos mieste.

    Reply
  4. Anonimas

    Turi būti -Benas Volodzka .

    Reply
  5. patarimas

    gyvatvorę būtų galima ne išmesti, o persodinti kur nors

    Reply
    • Anonimas

      Galėtume ir Girulių miska kur persodinti.

    • patikslinu

      Girulių mišką galima ne persodint, o atsodint

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Šimtą metrų senamiesčio gatvės remontuos daugiau nei metus?

„Visoje Aukštosios gatvės atkarpoje, nuo Didžiosios Vandens g. iki Daržų g. namo, naudojami tik esami tašytų akmenų blokeliai!”, – šauktuku ...
2024-03-30
Skaityti daugiau

Miestas

Senamiesčio fasadų tvarkymo paramai - papildomas kvietimas

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad siekiant išnaudoti lėšų likutį – 70 tūkst. eurų – skelbiamas pakartotinis kvietimas teikti paraiškas Klaipėdos senamiesčio ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Spyglys

Už terlių Kaziuką mokėsime visi?*

Išanalizavęs investicijų pritraukimu į miestą turinčios besirūpinti agentūros „Klaipėda ID“ ir pigią šilumą teoriškai turinčios tiekti „Klaipėdos energijos“ kadrų politiką ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This