Savivaldybėje neliko vietos dėl politinio spaudimo?

Politika, Svarbu

Buvusi Klaipėdos savivaldybės administracijos Informavimo ir e. paslaugų skyriaus vedėja Vilija Venckutė-Palaitienė teisme bando įrodyti, kad vykdytos reorganizacijos metu jai nepagrįstai buvo pasiūlytos nelygiavertės pareigos, kurių atsisakius moteris buvo atleista.

Buvusios tarnautojos advokatas tikina, kad moteris administracijoje tapo nepageidaujama dėl aukščiausios politinės vadovybės daryto spaudimo. Tokią jos versiją palaiko ir buvęs Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas. Tuo metu dabartinis administracijos vadovas Gintaras Neniškis tvirtina, kad turėjo labai konkrečių pretenzijų dėl V. Venckutės-Palaitienės darbo ir tai atsispindėjo paskutiniame jos metiniame vertinime.

Savivaldybės administracijos direktoriui Gintarui Neniškiui (kairėje) su buvusia pavaldine Vilija Venckute-Palaitiene teko susitikti teisme. Martyno Vainoriaus nuotr.

Taika neįmanoma?

Naujoji Klaipėdos savivaldybės administracijos struktūra, patvirtina miesto Tarybos, įsigaliojo nuo šių metų balandžio. V. Venckutė-Palaitienė tapo viena iš tų, kurie atsisakė dirbti naujomis sąlygomis po kai kurių skyrių ir departamentų panaikinimo. Jos vadovaujamo skyriaus naujojoje struktūroje nebeliko.

Moteris teismui pateikė du skundus, kurie buvo sujungti į vieną bylą. Ji prašo panaikinti sprendimą dėl jos tarnybinės veiklos vertinimo, tiesioginio vadovo motyvuotą siūlymą, įsakymą dėl jos atleidimo iš pareigų bei grąžinti ją į buvusias pareigas, priteisiant bylinėjimosi išlaidas ir vidutinį darbo užmokestį už priverstinį pravaikštos laiką.

Pasak V. Venckutės-Palaitienės, jai siūlytos vyresniojo patarėjo pareigos netenkino, ji buvo išreiškusi pageidavimą vadovauti naujai suformuotiems Bendrajam arba Klientų aptarnavimo skyriams, bet pastarųjų vedėjų pareigos buvo pasiūlytos kitiems asmenims, vienas iš jų iki tol esą dirbo žemesnėse pareigose nei ji.

Bylą nagrinėjančiai teisėjai Laimutei Jokubauskaitei priminus apie galimybę procesą baigti taikos sutartimi abiejų pusių kompromiso būdu, V. Venckutės-Palaitienės advokatas Linas Žukauskas tikino, kad „realių derybų, judėjimo link taikos iš esmės ir nebuvo”.

„Savivaldybės pozicija neigti realius atleidimo pagrindus ar aplinkybes rodo, kad nepavyks ginčo baigti taikiai. Tarsi ir būtų vietos, pareigos, kurias galėtų užimti, bet nebuvo siūlymo”, – teigė jis.

Tuo metu Savivaldybės administracijai teisme atstovaujantis advokatas Gintaras Aleknavičius teigė, jog neketinama pripažinti, kad V. Venckutė-Palaitienė buvo atleista nepagrįstai.

Jis taip pat teigė, jog nemato prasmės byloje apklausti buvusį administracijos direktorių S. Budiną (to motyvuojant galimu liudijimu apie politinį spaudimą prašė ieškovė). Tai esą yra nesusijusios aplinkybės, nes ne jis priėmė atitinkamą sprendimą. Tačiau teisėja visgi nusprendė patenkinti tokį prašymą dėl S. Budino apklausos.

Dirbo gerai, bet

Kaip liudytojas byloje apklaustas Savivaldybės administracijos direktorius G. Neniškis teigė, jog pati V. Venckutė-Palaitienė metinio vertinimo metu galvojo, kad turėtų būti labai gerai įvertinta, o jis jos darbą vertino gerai.

Teisme liudijo ir dabartinis Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis (kairėje), ir jo pirmtakas Saulius Budinas. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Labai gerai yra, kai darbai atlikti puikiai, be jokių problemų ir trūkumų. Deja, kai kurie projektai, kuriuos ji kuravo kaip tiesioginė vadovė, nebuvo padaryti labai gerai. Pirma, gavome daug skundų dėl darželių priėmimo informacinės sistemos ir buvo pavedimas tiek Švietimo, tiek Informacinių technologijų skyriams, kad būtų atliktos analizės ir pasiūlyti sprendiniai, kad sistema nekeltų abejonių. Tikėjausi daugiau šioje srityje, grįžtamojo ryšio dėl iškeltų priemonių – nesankcionuotų prisijungimų ir kitų IT problemų. Pasakiau, kad dėl to dalyko esu nepatenkintas. Rekomendacijos buvo pateiktos tik metų pabaigoje, gerokai vėliau nei mano lūkesčiai, nes rezoliucija vasarą buvo. Pritrūko lyderystės, nes tikrai ne Švietimo skyrius patobulins IT. Antras dalykas – dėl bendrosios komunikacijos, ji nebuvo pakankama, ji buvo nukreipta daugiausia į dviejų lyderių savireklamą, nors turėjo būti bendra miesto komunikacija, neturėjo būti konkurencijos, turėjo būti suderinta. Kai kurie pranešimai išeidavo nesuderinti su manimi, buvo nesusipratimų. Taip pat išmaniųjų klasių projektas, deja, vyko nekokybiškai, kelis kartus tikslintos konkursinės sąlygos. Tas projektas laiku neįgyvendintas, nepanaudotos lėšos. Tai trys pagrindiniai dalykai. Nesakau, kad dirbo patenkinamai, dirbo gerai, bet ne labai gerai”, – atsakinėdamas į advokato L. Žukausko klausimus dėstė G. Neniškis.

L. Žukauskas taip pat teiravosi kodėl į buvusias G. Neniškio pareigas (VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas” direktorius) nepaskirtas naujas žmogus. Šį klausimą jis motyvavo teiginiu, kad esą dėl to G. Neniškis patyrė tiesioginį spaudimą iš mero atleisti V. Venckutę-Palaitienę, nes turi tam tikrą priklausomybę nuo mero „dėl galimybės sugrįžti į buvusias pareigas”.

„Savivaldybės administracijos direktorius irgi yra atsakingas merui, jis yra politinio, asmeninio pasitikėjo pareigūnas, teikiamas mero”, – replikavo į tai G. Neniškis.

Jis taip pat tikino, kad nepatyrė jokio politinio spaudimo dėl šios pavaldinės likimo.

„Apie politinę situaciją stiliuje prie alaus galėjo būti pokalbių, nes studijavome kartu politinius mokslus, bet spaudimo šiuo atveju nebuvo, nes ji gavo pasiūlymą eiti kitas pareigas”, – sakė administracijos direktorius.

Atsakydamas į klausimą, kodėl reformos metu viešieji ryšiai buvo perkelti į mero sekretoriatą, jis teigė, kad taip buvo pasielgta dėl to, kad miesto vadovas yra meras, taip yra Vilniuje ir kituose miestuose, be to, siekta „išvengti dualizmo, savireklamos ir diskusijos, kas daugiau nuveikė, kad miestas būtų gražesnis ir geresnis”.

V. Venckutė-Palaitienė G. Neniškio klausė, kodėl buvęs jos pavaldinys Darius Kadys buvo įvertintas labai gerai ir tapo naujo Informacinių technologijų skyriaus vedėju, o jai už šio pavaldinio nepadarytus darbus vertinimas buvo sumažintas.

„Tai kompetencijų ir atsakomybės klausimas. Kas atsakingas? Jos pozicija, kad atsakingi darbuotojai, mano pozicija, kad bet kokiu atveju skyriaus vadovas turi prisiimti pilną atsakomybę”, – teigė direktorius.

Spaudė meras?

Buvęs administracijos direktorius S. Budinas, liudydamas teisme teigė, kad „Vilija yra pakankamai kompetetinga, turinti kvalifikaciją, nebijanti pasakyti nepopuliarios nuomonės”.

„Yra politikų kategorija, kuriems ne visai patinka turintys savo nuomonę ir ją reiškiantys. Yra buvę situacijų, kai buvo vienokių ar kitokių užuominų apie Vilijos darbą iš politinės valdžios gaudavau. Ir meras, ir galėjo būti iš vicemerų pozicija. Bent jau man skyriaus darbas kažkokių problemų nekėlė, savo kompetencijomis atitinkamai buvo savo pareigose, kuriose ir turėjo būti. Svarbu atskirti myliu-nemyliu nuo kompetencijų ir atliekamų pareigų. Man patinka ar nepatinka yra antraeilis dalykas. Aš pastabų dėl darbo kokybės neturėjau. Realiai ją vertinau kaip vieną iš geresnių tiesiogiai man pavaldžių skyrių vadovų. Galbūt buvo tokių nuogąstavimų, kad visada gali turėti tokiose pareigose labai daug informacijos. Toks žmogus gali nuolat sekti dokumentus, susirašinėjimus. Aš tokių nuogąstavimų ir įtarimų niekada neturėjau. Kartas nuo karto išlįsdavo, kaip vienas dokumentas atsidūrė vienu ar kitur, bet man nebuvo abejonių dėl Vilijos. Vieni vadovai nuomonę reiškiančius žmones vertina labai atsargiai, o stiprūs vadovai džiaugiasi, nes juos tai daro dar stipresnius”, – sakė S. Budinas.

G. Aleknavičiaus paklaustas, kodėl nesiėmė atleisti V. Venckutės-Palaitienės, jei patyrė spaudimą iš politinės valdžios, kuriai buvo atskaitingas, S. Budinas sakė, kad jei yra patenkintas ir nekyla įtarimų, jis yra „iš tų vadovų, kurie gina savo kolektyvą ir nesiima veiksmų, kurie kai kam yra būtini”.

Įrašinėjo pokalbius

Baigus liudytojų apklausą buvo nuspręsta padaryti bylos nagrinėjimo pertrauką – jos metu bus sprendžiama dėl L. Žukausko prašymo prie bylos prijungti du garso įrašus, kuriuos V. Venckutė-Palaitienė padarė pokalbių su G. Neniškiu metu. Vienas iš jų yra apie valandos, kitas – apie dvidešimties minučių trukmės.

Kitas teismo posėdis vyks tik lapkričio viduryje.

Beje, šiame teisme prieš porą metų teisybės bandė ieškoti ir buvusi V. Venckutės-Palaitienės pavaldinė Viešųjų ryšių poskyrio vedėja Rima Beinoravičienė. Ji prašė panaikinti S. Budino įsakymą, kuriuo ji buvo atleista iš pareigų esą dėl netinkamai įvykdytos Viešųjų ryšių poskyrio reorganizacijos, kai buvo panaikinta jos pareigybė. Tačiau tiek Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmai, tiek Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas jos skundus atmetė – buvo konstatuota, jog „struktūriniai pertvarkymai naikinant dalį pareigybių gali būti ir šiuo atveju yra pateisinami šių struktūrinių pertvarkymų tikslu – optimizuoti administracijos darbą”.

10 Comments

  1. Kolega

    Pritariu, kad Vilija savo darbe tikrai turėjo daugiau kompetencijos nei Kadys ar Kryževičienė. Dabar p. Kryževičienė pilna tinginystės gali toliau dirbti o Vilija ne. Savivaldybės administracijos vadovams būdinga atsikratyti jiems nepatogiais žmonėmis. Nereikia brudo pilti ant žmogaus kuris dirbo gerai ir iš savo pavildinių reikalavo gerų darbo rezultatų.
    Vilija, nepasiduok, laikykis , palaikom tavę……..

    Reply
  2. Anonimas

    Slaptų įrašų darymas mane labai nustebino. O kas dėl kompetencijos tai tikrai p. Vilija labai stipri visose pozicijose. Nežinau kurio nors kito skyriaus vadovo, kuris gebėtų taip dirbti kaip ji.

    Reply
    • Anonimas

      Čia jūs tikriausiai juokaujat…būtų geriausia, jei nebūtų geresnių…o kaip supratau slaptai daryti įrašus tai jau žema

  3. Jonas

    Greičiau rinkimai , gal klaipėdiečiai pagaliau pabus iš letargo ir išsišluos savivaldybę, o ten šluotos prašosi nemažai ilgasėdžių ir visokio plauko tinginių ir prisitaikėlio…

    Reply
  4. nenoriu būti karaliene

    Liberalai savivaldybėje pirmiausia darbino liberalus. Išsiskyrus su Grubliausku, kėdžių visiems vadovauti nebeužteko. Palaitis neranda kur įdarbinti žmonos savo versle? Baikit…

    Reply
  5. Simona

    Vilija tikrai turi daugiau kompetensijos nei kai kurie savivaldybės vadovai. Todėl ir neįtiko. Bet tai, kad Neniškis atsikrtė savo kursiokės, daug ką pasako apie jo moralę.

    Reply
    • manau

      kad kursiokas negali būti kažkokia tai privilegija. Čia tai tokia turbūt, Jūsų moralė…

  6. Jons

    Palaitis su Budinu seniau bendrapartieciais buvo, kol Budinas neperbego pas liberalus, tai anie buvo ir centristais ir veliau liberalcentristais. Kai Palaitiene gavo si posta, tai buvo kalbama, kad tai ivyko politines valdzios sprendimu. Keista, kad pasikeitus politinems aplinkybems, piktinamasi del prarastos pozicijos. Iš straipsnio eina suprasti, kad jos pirmtake butent tokiu pat budu buvo atleista, atlaisvinan jai pozicija. Siuo atveju, bent jau zmogus is administracijos kyla karjeros laiptais, o ne vel itaisomi savi, kaip kad ilga laika budavo daroma. Karma.

    Reply
  7. O ka Neniškis su gipsu?

    Dievas nubaudė už medžiu kirtimus mieste. Ny palinkesi kad suputu…

    Reply
  8. Anonimas

    Nu jooo…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Savivaldybė imasi viešojo transporto konkursų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė perkanti „keleivių vežimo reguliariaisiais reisais pagal nustatytą maršrutą Nr. 46 paslaugas”, nors anksčiau tokius viešuosius prikimus organizuodavo ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This