Vienutėje laikytą advokatą gelbėjo tik knygos

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Po 14 parų suėmimo į laisvę iš vienutės paleistas klaipėdietis advokatas Aivaras Surblys sako, jog jį nuo išprotėjimo gelbėjo tik knygos.

„Per tą laiką perskaičiau daugybę knygų, kurių kitu atveju greičiausiai nebūčiau prisiruošęs perskaityti”, – „Atvirai Klaipėdai” sakė laisvę antradienį atgavęs advokatas, kuris kartu su kitu klaipėdiečiu kolega Mariumi Navicku buvo suimtas vadinamojoje teisėjų korupcijos byloje.

„Per tą laiką perskaičiau daugybę knygų, kurių kitu atveju greičiausiai nebūčiau prisiruošęs perskaityti”, – sakė advokatas A. Surblys. Martyno Vainoriaus nuotr.

Dvi savaites klaipėdietis advokatas, skirtingai nei kiti suimtieji, buvo laikomas ne Lukiškių ar Šiaulių tardymo izoliatoriuje, o Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato areštinėje.

„Uždarė mane į trijų su puse ant pusantro metro patalpą, į vienutę. Ryte atneša duonos ir arbatos, vakare – duonos ir arbatos. Vienintelis užsiėmimas – žiūrėti į lubas. Praradau laiko pojūtį, neturėjau laikrodžio, nieko, jokių susitikimų su artimaisiais”, –  pasakojo advokatas, pasiguodęs tik tuo, kad per tą laiką perskaitė jam artimųjų perduotas knygas – šiuo metu besceleriu laikomą Yuval Noah „Glaustą žmonijos istoriją”, Zenono Ivinskio „Lietuvos istoriją iki Vytauto Didžiojo mirties”,  Stivo Džobso biografiją ir dar keletą kitų.

A. Surblys negalėjo atsakyti į klausimą, kaip konkrečiai jam pateikti kaltinimai siejasi su vilniečių teisėjų galima korupcija. Jo teigimu, jam pareikšti įtarimai pagal Baudžiamojo kodekso 231 str. dėl teisėjo, prokuroro, ar ikiteisminio tyrimo pareigūno veiklos trukdymo su korupcinio pobūdžio veika esą neturi jokių sąsajų.

„Esmė ta, kad mano ginamasis prisiėmė atsakomybę, o tai jie traktuoja kaip mano trukdymą tirti bylą”, –  sakė advokatas. Jis pritarė savo advokato Simono Slapšinsko viešai išsakytai minčiai, jog daugelis pareigūnų veiksmų šioje skandalinga vadinamoje byloje labiau primena viešųjų ryšių akciją, nei rimtą profesionalų tyrimą.

„Man dabar uždrausta bendrauti net su 40 asmenų, tarp jų – ir su Druskininkų meru Ričardu Malinausku, ir su Viliumi Karaliumi, kurių aš nei akyse matęs, nei kada su jais bendravęs, nei ruošiuosi su man nepažįstamais asmenimis bendrauti”, – keistomis prokurorų taikomomis kardomosiomis priemonėmis stebėjosi pats ilgus metus prokuratūroje dirbęs A. Surblys. Šiuo metu be draudimų bendrauti su tam tikrais asmenimis jam skirtas ir rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

INFORMACIJA  

Daugelis vasario 20 d. suimtų teisėjų bei kitų įtariamųjų vadinamojoje teisėsaugininkų korupcijos byloje jau paleisti į laisvę, tačiau prokuratūra ir STT nuolat praneša apie naujus įtariamuosius. Klaipėdoje baudžiamojon atsakomybėn korupcijos byloje patraukti minėtieji du advokatai, o prieš A. Surblį atnaujintas Vilniaus apygardos teismo sprendimu nutrauktas ankstesnis tyrimas, dėl kurio advokatas ketina kreiptis į teismą dėl žalos atlyginimo. Tuo metu apie advokato M. Navicko kontoroje keistomis aplinkybėmis naktį galimai šeimininkavusių STT pareigūnų veiksmus policija jokios informacijos neteikia.        

1 Comment

  1. Virginija

    Ar čia yra demonstruojamas teisėtvarkos karas dėl galių perėmimo? Advokatai nebegalės ginti įtariamojo, jei sistema yra nurodžiusi jį sunaikinti. Lietuvoje yra įvedama prokuratūros ir STT diktatūra.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Aukščiausiasis Teismas atvertė „MG Baltic“ politinės korupcijos bylą

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) trečiadienį pradėjo nagrinėti kasacinius skundus vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje. LAT pradėjus posėdį, vienas iš ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Lietuvos Navalnas ar sąmokslo teorijas skleidžiantis kyšininkas?

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka baigė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje pirma instancija pernai spalį Panevėžio verslininką Tomą Petrą Radiką nuteisė ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Garsios žmogžudystės atgarsių byloje – ir tyrėjo savižudybė, ir nužudyto policininko sūnaus pėdsakai

Klaipėdos apygardos teisme toliau nagrinėjama byla, kurioje aiškinamasi, ar iš tiesų prieš beveik 16 metų už uostamiesčio medikės nužudymą buvo ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This