„Atvira Klaipėda”: uždaryti ar keisti?

Svarbu

Trečiadienio vakarą įvyko „Atviros Klaipėdos” rėmėjų susirinkimas, į kurį atėjusiems mūsų bičiuliams pristačiau esamą padėtį, savo įžvalgas bei paprašiau pritarimo idėjai dėl veiklos modelio keitimo.

„Atvira Klaipėda” kasdien praneša naujienas jau daugiau nei pusantrų metų, nors buvo prognozuojančių, kad su pasirinktu veiklos modeliu – gyventi tik iš skaitytojų, bendruomenės paramos – užsilenksime jau po kelių mėnesių. Tačiau kartu tenka konstatuoti, kad planuotas modelis visgi neveikia taip, kaip tikėtasi.

Bemąstant, kokią iliustraciją įdėti prie teksto, į galvą atėjo prisiminimas apie pernai gruodį „Atvirai Klaipėdai” Klaipėdos pramonininkų asociacijos įteiktą apdovanojimą „Gintarinė plunksna”. Jis buvo skirtas „už reiškinį mieste, už atvirumą ir operatyvumą”. Tai lyg materialus paliudijimas, kad išsilaikėme tik socialiai atsakingo, šviesaus verslo dėka. Martyno Vainoriaus nuotr.

Be jokios reklamos, vien tik savo darbo dėka per tuos pusantrų metų unikalių mūsų skaitytojų skaičius išaugo iki 82 tūkst. (pagal „Google analytics”) arba daugiau nei 150 tūkst. apsilankymų per mėnesį. Deja, bet fizinių asmenų-portalo rėmėjų skaičius visą laiką išliko beveik stabilus. O kuriant portalą vizija buvo tokia, kad po kurio laiko (pamatę, kad mūsų žodžiai nesiskiria nuo darbų) būtent patys klaipėdiečiai ar besidomintieji uostamiesčio naujienomis, skirdami po eurą per mėnesį, susikurs stiprią, nepriklausomą jiems tarnausiančią žiniasklaidos priemonę. Tačiau absoliuti dauguma skaito, bet neremia…

Per praėjusius metus fiziniai asmenys mums skyrė apie 4800 eurų paramos arba vidutiniškai po 400 eurų per mėnesį. Dar apie 2700 Eur buvo pervesta kaip 2 proc. GPM parama. Tad portalas itin ekonomišku režimu nuolat dirbant tik dviem žurnalistams išgyveno vien šviesaus uostamiesčio verslo, suprantančio tokios žiniasklaidos poreikį ir palaikančio jos misiją, dėka.

Prie atlyginimų pavyko prisidurti ir vykdant Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo bei Klaipėdos miesto savivaldybės remiamus projektus, tačiau jų minusas yra tai, kad reikalauja daug laiko ir taip skriaudžia aktualijas, kurioms pirmiausia ir skirta „Atvira Klaipėda”.

Beje, dažnai susiduriame su klaidingu įsivaizdavimu, kad esame gausi komanda, tad tenka aiškintis tiek dėl skubos ir darbo apimčių nepastebėtų gramatinių (korektūros) klaidų straipsniuose, tiek dėl to, kad negalime visur, kur kviečiami, nuvykti ar visko aprašyti.

Tokiame pačiame lygyje galėtume gyvuoti ir toliau. Tačiau tai netenkina manęs dėl kelių priežasčių.

Svarbiausia – aš nebegaliu daugiau skriausti brangiausio, ką turiu – savo šeimos. Laikas, kurį atimu iš savo mylimos moters ir augančių dukrų, neturėdamas visiškai laisvų vakarų, savaitgalių ir normalių atostogų, niekada negrįš.

Antra, nebegaliu taikstytis ir su tuo, kad kolegės Palmiros vidutinė „alga” pernai siekė tik 337,6 eurus į rankas. Ji, beje, tuo nesiskundžia, bet kaip ir aš negali suvokti tokioms pajamoms taikomų mokesčių dydžio.

Trečia, toks tempas ir apimtys lemia, kad portale daugėja klaidų – laimei, ne faktinių, o tik korektūros. Bet ir tai yra netoleruotina.

Netenkina ir nuotraukų kokybė, nes nė vienas ir mudviejų nesame fotografas, o apie techninius portalo niuansus net nekalbu – džiaugiuosi, kai tarp savo darbų kalnų be jokio atlygio „kampus paramstyti” padeda bičiuliai IT specialistai Justinas ir Eimantas.

Galiausiai jaučiu didelį diskomfortą, kai nepadarytų svarbių darbų sąrašas tik ilgėja.

Tad minimali užduotis dabar yra pabandyti suformuoti tokį biudžetą, kuris garantuotų adekvačius įdedamam darbui atlyginimus ir Palmirai, ir man bei leistų į komandą pasikviesti dar vieną žurnalistą. Aišku, reikėtų ir fotografo, ir video siužetų ir viso kito, kas būtina normaliam šiuolaikiniam portalui, bet tai tikrai reikia palikti tolesniai ateičiai.

Supažindinęs su tokia padėtimi ir savo norais rėmėjus, pristačiau jiems ir keletą galimų veiklos modelių pokyčių, iš kurių po konsultacijų su įvairias specialistais vieną pasirinkau kaip man nors ir ne visai priimtiną, bet optimalų.

Pradėdami savo veiklą deklaravome, kad portalas neskelbs komercinės reklamos, išskyrus politinę rinkiminės kampanijos metu. Man duotas žodis yra viena svarbiausių gyvenimo vertybių, todėl buvau linkęs geriau uždaryti „Atvirą Klaipėdą” ar transformuoti ją tik į kultūriniams projektams skirtą interneto puslapį bei susirasti kokį nors kitą darbą nei nukrypti nuo pasirinkto kurso.

Tačiau per visą mūsų veiklos laikotarpį ne kartą susidūriau su geranoriškais verslininkais ar įstaigų atstovais, kurie sakydavo norintys prisidėti prie mūsų misijos, bet paramos negalintys skirti dėl įvairiausių priežasčių – galėtų tik apmokėti sąskaitą. Tačiau nė vienos sąskaitos (išskyrus politines ir SMS paramos paslaugą teikiančiai įmonei) taip ir neišrašėme.

Taigi, trečiadienio vakarą paklausiau į susirinkimą atėjusių mūsų rėmėjų, ar jie nusisuktų nuo „Atviros Klaipėdos”, jei pradėtume portale talpinti vadinamuosius banerius, kaip alternatyvią paramos formą, leidžiančią išrašyti sąskaitas įmonėms ar įstaigoms. Tokiam veiklos modelio pokyčiui buvo pritarta bendru sutarimu.

Daugiau jokių pokyčių mūsų „konstitucijoje” nebus daroma – neatsiras pas mus nei Reklamos skyrius, nei „turinio formavimo komandos”, rašančios užsakomuosius straipsnius. Nebus galima pas mus už pinigus įsidėti ir straipsnio. Tačiau ir toliau skelbsime visas verslo naujienas ar informaciją apie renginius nepaisant to, ar jomis dalinsis mūsų rėmėjai, ar nė cento „Atvirai Klaipėdai” neskiriantys juridiniai asmenys. Paramos ir išlaidų ataskaitos taip pat ir toliau bus skelbiamos.

Taip pat rėmėjų susirinkime buvo nutarta, kad artimiausiu metu „Atviroje Klaipėdoje” komentarus galės rašyti tik užsiregistravę skaitytojai. Ši naujovė pradės funkcionuoti tada, kai tik būtinus techninius pakeitimus galės padaryti mums savanoriškai talkinantys IT specialistai.

16 Comments

  1. Livija

    Labai daug ką noriu pasakyti ir parašyti. Apsiribosiu atsakydama į Martyno keliamą klausimą: keisti, negalima uždaryti.

    Reply
  2. Martynas Vainorius

    Ačiū labai visiems remiantiems ir palaikantiems – geri žodžiai irgi labai reikalingi, jie suteikia papildomos motyvacijos.

    Reply
  3. Povilas Vasiliauskas

    Atvira Klaipėda -šventas reikalas Klaipėdai!Reikia suremti pečius ir padėti! Visokeriopos sėkmės!!!

    Reply
  4. Rokas Arbušis

    Kaip buvęs „tradicinio” popierinio laikraščio žurnalistas, aš buvau labai skeptiškas kai kūrėtės: taip pat maniau, kad ilgai netrauksite.
    Bet nuostatos ir požiūriai keičiasi. Ne su laiku — su naujais faktais.
    Liūdna, kad nepavyksta išaugti į tikrai finansiškai nepriklausomos. Metas tapti prenumeratoriumi ir pagal galimybes pasiūlyti informacijos.

    Reply
  5. Renaldas Kulikauskas

    Svarbiausia yra Jūsų komandos pusryčiams, pietums ir vakarienei pateikiamas neįtakotas ir nenupirktas turinys. O jei reikia vietos reklamai verslo, kuris supranta, kad rodytis Atviros Klaipėdos skaitytojams yra vertinga, tebūnie.

    Reply
  6. Nojus

    Kad ir kur bebūčiau, nebūna dienos, kad neužsukčiau čia. Norėčiau, kad taip būtų dar ilgai ilgai… O klaidų darome visi, niekis.

    Reply
  7. Rasa

    Pritariu, ir prieš porą metų parėmiau, ir šiemet kažkiek. Dėl reklamos – pritariu tikrai. Portalas reikalingas, po tą simbolinį eurą kas mėnesį kolegoms skirsiu ir toliau

    Reply
  8. Valdemaras Puodžiūnas

    Visiškai teisingas požiūris ir sprendimas. Svarbiausia, kad nebus užslėptų – labai įmantriai vadinamų turinio formavimo – tekstų. „Atvira Klaipėda” iš esmės liko vienintelė uostamiestyje žiniasklaidos priemonė, besilaikanti ir realizuojanti tikruosius žurnalistikos principus ir funkcijas. Sėkmės!

    Reply
  9. Artūras Šulcas

    Seniai reikėjo. Sėkmės

    Reply
  10. Andrius

    Ar bus pateiktos konkrečio reklamos banerio taisyklės, kurioms turės atitikti reklamos?
    Ar negalvojate naujinti pačio dizaino? Konkrečiai nuotraukų galerijos tiesiog nesuvaldomos ant telefono

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Žinoma, bus labai aiškios taisyklės dėl reklamos. Dizaine yra yra labai daug tobulintinų dalykų, tačiau man asmeniškai prioritetas numeris vienas yra turinio stiprinimas – dar vienas rašantis žmogus. Vėliau jau būtų investicijos į nuotraukas, dizainą, video turinį ir kita.

  11. Nedalyvavęs rėmėjas

    Pilnai pritariu pakeitimams, ačiū Martynui, sėkmės.

    Reply
  12. Mindaugas

    Viskas gerai. Tegyvuoja Atvira Klaipėda! Kažkada užsirašiau remti po 5 e/mėn., bet pastaruoju metu pastebiu, kad pinigų nuo sąskaitos nebenuskaito. Ar reikėtų išnaujo užsiregistruoti?

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Ačiū už paramą! Būna, kad dėl kažkokių neaiškių techninių priežasčių nustoja nuskaičiuoti… Pabandykite nutraukti prenumeratą čia https://www.atviraklaipeda.lt/paramos-atsaukimas/ ir suvesti kortelės duomenis iš naujo.

  13. ezys

    Manau, kad tai i gera, siuolaikinis zmogus prie reklamos yra priprates ir ji jo negasdina 😉 Svarbu, kad butu tvarkinga, neblyksinti kaip isprotejus ir neuzdengtu teksto.
    Sekmes Atvirai Klaipedai

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Jokių vadinamųjų „poltergeistų” tikrai nebus.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu

Prisidėkite prie „Atviros Klaipėdos" gyvavimo neišleisdami nė cento

Deklaruojant 2023-ųjų pajamas (tai reikia padaryti iki iki gegužės 2 d.) kaip paramą galima ir skirti dalį sumokėto Gyventojų pajamų ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

Svarbu

„Atviros Klaipėdos“ rėmėjams - ypatingai gimusios dovanos

Kovo mėnesį, apie kurį ši tradicinė „Atviros Klaipėdos“ ataskaita, nutiko tai, ką aš vadinu stebuklu. Būtent jo dėka galėsime padaryti ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu

Dalis „Atviros Klaipėdos“ virto knyga

Vasaris, apie kurį šį tradicinė ataskaita skaitytojams, išsiskyrė tuo, kad dalis „Atviros Klaipėdos“ įgavo kitokį pavidalą. Vasario 15-ąją, Klaipėdos krašto ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This