Ažiotažą kėlęs devynaukštis: nauji projektiniai pasiūlymai

Miestas, Svarbu

UAB „Saulėgauda”, praėjusiais metais savo planais sklype Pievų Tako g. 36A vietoje apleisto pastato statyti devynaukštį daugiabutį sukėlusį kaimynų pasipiktinimą, antradienį paviešino naujus UAB „Progresyvūs projektai“ parengtus projektinius pasiūlymus, nors pirminiams jau buvo pritarusi Savivaldybės administracija.

Jų autorė UAB „Progresyvūs projektai“ vadovė Danutė Zubavičienė sakė, jog taip savo iniciatyva atsižvelgiama ir į išsakytas pastabas, ir į naujas statybas reglamentuojančius teisės aktus. Kad institucijos nieko nebuvo įpareigojusios keisti patvirtino ir Savivaldybės administracijos Architektūros poskyrio vedėjas Marijus Mockus.

Naujųjų projektinių pasiūlymų versija. UAB „Progresyvūs projektai“ vizualizacija

Kovojo įvairiais frontais

Detalusis sklypo Pievų Tako g. 36A planas buvo patvirtintas dar 2002 m. liepos 26 d. tuometinės savivaldybės Valdybos sprendimu. Jį UAB „Jūros koralas” užsakymu rengė „Uostamiesčio projektas”. Tačiau iki pat šiol jokios statybos pagal jį (leidžiama statyti iki 12 aukštų pastatą) pradėtos nebuvo, UAB „Jūros koralas” 2007-ųjų vasarį buvo likviduota.

Aplinkinių namų gyventojai sukruto pernai gegužę, kai šalia apleisto pastato atsirado informacinė lentelė apie projektavimo darbus, kurių metu esamą administracinės paskirties pastatą norima „rekonstruoti” į daugiabutį. Kalbėta, kad pradėjus tokias statybas gali sugriūti kaimyniniai namai, žmonės liks be saulės, akcentuota, jog 58 butų namui planuojama įrengti per mažai – tik 40 vietų automobiliams ir kt.

Trys senųjų projektinių pasiūlymų versijos. Naujųjų projektinių pasiūlymų versija. UAB „Progresyvūs projektai“ vizualizacijos

Nepasitenkinimas vėliau buvo išdėstytas ir viešo projektinių sprendinių pristatymo metu. Tačiau Klaipėdos miesto savivaldybė pritarė tokiems projektuotojų parengtiems projektiniams pasiūlymams, taip papiktindama jiems besipriešinančius gyventojus.

Ir jau tik po to gyventojų prašymu įvyko projektinių pasiūlymų svarstymas Klaipėdos regioninėje architektūros taryboje, kuri pateikė penkias nepalankias išvadas. Tarp kurių – ir siūlymas koreguoti sklypo detalųjį planą.

Kas numatyta naujuose pasiūlymuose?

Antradienį paviešintuose naujuosiuose projektiniuose pasiūlymuose rašoma, kad kaip ir anksčiau čia projektuojamas devynaukštis, tačiau jau numatyta mažiau – 54 butai.  Numatoma „integruota pusiau atvira” automobilių saugykla, įrengta pirmame aukšte ir rūsyje. Dalis jos išorinių sienų įrengta iš perforuotų lamelių. Ties pagrindiniu įėjimu į sklypą, pietinėje sklypo dalyje, projektuojama vaikų žaidimo aikštelė su ramaus poilsio zona bei sporto įrenginių zona.

„Pastato architektūrinė išraiška – trys tarpusavyje sujungti tūriai, kurių du šoniniai yra projektuojami su pasvirusia išorine siena, taip vizualiai mažinant pastato aukštingumo pjūtį. Šoniniai tūriai įstiklinami, juose įrengiami uždari balkonai su berėmėmis stiklinimo sistemomis. Fasadų apdailai parenkami Klaipėdos miestui būdingas molio raudonumo atspalvis su pilkos spalvos intarpais. Fasadų žaismingumui balkonuose numatomos perforuotos langinės, kurių tonai parenkami jūros melsvumo, nuo apačios kylant aukštyn palaipsniui šviesėjantys”, – rašoma projektinių pasiūlymų tekstinėje dalyje.

Statybos planuojamos vietoje šio apleisto pastato. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pietinėje sklypo dalyje, detaliuoju planu nurodytoje vietoje, projektuojamas dengtas įvažiavimas į automobilių saugyklą.

UAB „Progresyvūs projektai“ vizualizacijos

Numatoma, kad iš senojo pastato liktų tik dalis sienos, kuri būtų integruojama naujai įrengiamose konstrukcijose.

Paklausta, kodėl parengti nauji projektiniai pasiūlymai, jei buvo gautas pritarimas pirmiesiems, jų autorė UAB „Progresyvūs projektai“ vadovė Danutė Zubavičienė sakė, kad taip geranoriškai reaguojama ir į išsakytas pastabas, ir į teisės aktų reikalavimus.

„Tiek mes, tiek ir užsakovas mylime Klaipėdą, jos senamiestį, naujamiestį, todėl norime sukurti atitinkamą objektą”, – sakė ji.

INFORMACIJA

Teritorija, kurioje planuojamos statybos, buvo apgyvendinta pakankamai vėlai, tik XIX a. pabaigoje. Sklype stovėjęs jau nugriautas blaivyklos ir esamas administracinis pastatas buvo pastatyti 1940 m. Jis nėra kultūros vertybė. 

Su naujaisiais projektiniais pasiūlymais galima susipažinti iki liepos 31 d. adresu J. Zauerveino g. 5-7, Klaipėdoje, darbo dienomis nuo 8 iki 17 val. arba svetainėje www.klaipeda.lt

Pasiūlymus galima teikti iki liepos 31 d. raštu J. Zauerveino g. 5-7, LT92122 Klaipėda,  el p. info@pprojektai.lt.

Viešas susirinkimas vyks rugpjūčio 1 d. 17 val. adresu J. Zauerveino g. 5-7, Klaipėdoje.

21 Comments

  1. Seniūnaitė

    Tai kad čia ne šiaip normalūs Miesto gyventojai .Tai juk išeiviai ar bėgliai iš kaimo erdvės : gal buvę kolūkiečiai , gal valstiečiai ar šiaip artojėlių atžalos … Iš kur tokiems supratimas apie miestą ,tuolab, apie Ateities didmiestį . Tokiems svieto lygintojams pavyzdys yra , ko gero , kokia Priekulė ar Darbėnai…

    Reply
    • Seniūnaitei

      Nu taip. Puikus jūsų supratimas apie senamiesčio kraštovaizdį. Tiesiog idealus! Turbūt kilimo esate iš Afrikos! 😀

  2. KLAUSIMĖLIS D. ZUBAVIČIENEI IR SAVIVALDYBĖS M. MOCKUI:

    Zubavičienė pati savo iniciatyva rengia 58 butų daugiabučio gyv. namo proj.pasiūlymų korektūrą. Savivaldybės Mockus tai patvirtina ir dar užtikrina, kad „institucijos nieko nebuvo įpareigojusios keisti”. Buvo 58 bt. – dabar bus 54 bt.. Sklype tilpo tik 40 gyventojų automašinų. Pagal normas vienam butui sklype turi būti užtikrinta 1 automašinos stovėjimo vieta. Tai kiek dabar sklype yra suprojektuota parkavimo vietų? Pagal STR reikalavimus ar kaip?..

    Reply
  3. Valdas

    _
    „Klaipėdos juodoji architektūra”, viešas svartymas – diskusija vyks rugpjūčio 1 d., trukmė 1,5 val. su pertrauka.

    I-ąją dalį, liepos 18 d. įrašą galima peržiūrėti „YouTube” platformoje

    Reply
    • Valdui

      Kad rugpjūčio 1 dieną Klaipėdos miesto gimtadienio šventė! Vyko kultūros magistrų apdovanojimai!
      Kur koks dar svarstymas buvo? Įmeskite nuorodos adresą.

  4. Kibi

    Zmones susirenkam ir priverciam valdzia pakeisti sita distrikta i istorini kad nekiltu daugiabuciai cia. Geriau butu, po seno kalejimo nugriovimo, pastatyti pvz. biblioteka, 24 val. mini policijos poskyri ar parka su supynem negalem zmonem

    Reply
    • Kibiui

      Senam kalėjime įkurti teismą ir teisti sprendėjus, arba atstatydinti juos, kad nemoka dirbti racionaliai ir išmintingai.

  5. aš matau

    10 aukštų, tai kodėl devyniaaukštis?

    Reply
    • ...

      Todėl kad amžinai meluoja

  6. Brigita

    Kodėl nestato ten kur apleistos teritorijos, neprižiūrimi plotai merdės dar 20 metų… O terpia ten kur ir taip vietos nėra. Tas pats ir su Muzikinio teatro vaiduoklių monstru ne vietoje. Viskas ne vietoje, lyg niekur mieste jau erdvių nebėra?!…

    Reply
    • Anonimas

      Muzikinis teatras ten kur jis ir buvo. Ne aukštesnis. O vieta gera. Susiejimas geras. Tik kad lietuviams visad viskas blogai.

    • ezys

      Brigita, ar jums su galva viskas gerai? Kaip galima rekonstrukcija pastato vykdyti kitoje vietoje nei tas pastatas stovi? 😀 Ar jus nesuprantat, kad savo komentarais diskredituojate bet kokia ideja, kuria ginate?

    • Anonimas

      Tau, Brigita, patinka gyvas miestas ar miręs? Tu nori besiplečiančio miesto ar merdėjančio? Gal tu važiuok gyventi į kaimą, kur žiogai čirškia ir šunys pamiškėj loja. Toks požiūris šį miestą žudo dešimtmečiais. Pažiūrėk kas darosi Klaipėdos rajone, Sendvario seniūnijoje. Atsipeikėkit pagaliau. Tik gyventojais miestas kvėpuoja.

    • Brigitai

      Patinka dėmesys, todėl nesąmones metų metus ir rašinėja. Kaipgi į save dėmesį beatkreipsi. O mums priminimas: reaguoti į kvailystę- dar didesnė kvailystė.

    • Samdomų komentatorių dėmesiui

      Atsakymas mulkiams. Dėl Muzikinio rekonstrukcijos kuriam parkingo reikia ir Kamineros grupei taip pat požeminių garažų Atgimimo aikštėje bei Danės gatvėje kirs visus medžius. Ir nelokit, kad žmonėms to reikia. Muzikinis tik Laivitės teritorijoje kaip ir buvo suplanuota.

  7. Miestietė

    Ne progresyvūs projektai, o – agresyvūs!

    Reply
  8. miestelenas

    Tokie gražu negražu tai gali būt žmonos suknelei sakoma, dabar, šiaip itin jautrioj aplinkoj projektuojamas pastatas. Nematau nei vienos urbanistinės analizės, perspektyvų kaip jis stovės sklype, atrodis iš pagrindinių gatvių rakurso. Aplink dabar dviaukščiai pastatukai, o čia 9a. :O tai jis matysis iš visų pusių – kur medžiaga šitokios analizės ? ? ?

    Reply
    • Anonimas

      Urbanistinė analizė šio objekto parametrams buvo atlikta Architektų rūmų regioninės architektų ekspertų tarybos pirmininko- architekto eksperto Edmundo Andrijausko. Šiais projektiniais pasiūlymais įgyvendinami detaliuoju planu numatyti sprendiniai.

  9. J.Janonis

    Šiai vietai gremėzdiškas monstras 🙁 ir jokios Klaipėdos jis neprimena, gal tik KD klonuotą mažesnę versiją. Kuriama ne architektūra, o kvadratiniai metrai. Problema idiotiškame detaliame ir nepamatuotuose verslo lūkesčiuose. Užuojauta šio kūrinio kūrėjams ir kaimynams.

    Reply
  10. Iš J. Janonio g.

    Va, čia jau primiena tipinę Klaipėdos architektūrą. Gyventojai šįkart parodė savo jėgą ir privertė statytoją permąstyti būsimo pastato architektūrą. Dabar gražu.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

„Vaidila“ pradėjo kelionę nebūtin

Šiomis dienomis pradėtas griauti buvusio kino teatro „Vaidila“ pastatas – vietoje jo iškils naujas statinys, kuriame įsikurs technikos muziejus. Martyno ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Rekonstruos tik Santuokų rūmų aplinką, pačio pastato nelies

Klaipėdos savivaldybė siekia dar šiais metais rekonstruoti teritoriją prie  Santuokų rūmų, Stasio Šimkaus gatvėje. Tam jau ieško rangovų. O patys ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

Mums rašo

Nauja valdžia sugebėjo nuvilti jau pirmais savo veiklos mėnesiais

Mūsų kaimynai, Pievų Tako g. 36A sklypo nuomininkai, gavo pritarimą savo daugiabučio projektui ir jo statyboms. Tik neaišku, kaip taip ...
2023-12-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This