Su rajonu nebekonkuruos?

Miestas, Svarbu

Nors politikai dar pernai lapkritį buvo įpareigoję uostamiesčio savivaldybės administraciją parengti detalią analizę, pagal kurią 2019-iesiems būtų galima patvirtinti Klaipėdos rajono atžvilgiu konkurencingus žemės mokesčio tarifus, tarnautojai pasiūlė beveik identišką tvarką, kaip ir galiojančią dabar. Tik norima beveik tris kartus  padidinti mokestį sodų paskirties žemei.

Toks pasiūlymas, kuriam antradienį vienbalsiai pritarė miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komitetas, grindžiamas argumentais, kad didžioji dalis sodų realiai yra naudojama gyvenamajai paskirčiai, o tikrieji sodai dažniausiai priklauso pensininkams, kurie nuo tokio mokesčio yra iš viso atleidžiami, jei sklypas neviršija 7 arų.

Tauralaukyje esantys „Tauro” sodai – tik vienas iš pavyzdžių, kaip dauguma sklypų yra virtę gyvenamaisiais. Martyno Vainoriaus nuotr.

Sprendimo projektą politikams pristačiusi Savivaldybės administracijos Mokesčių skyriaus vedėja Kristina Petraitienė taip pat akcentavo, kad siūlomas naujasis 0,12 proc. tarifas (dabartinis yra 0,045 proc.) prilygtų galiojančiam Klaipėdos rajone.

2017 metų duomenimis, Klaipėdoje, 17-oje sodų bendrijų, buvo 1284 žemės ūkio paskirties mėgėjų sodų žemės sklypai. Jų savininkai turėjo sumokėti 1795 Eur žemės mokesčio.

Nuo šių metų sausio 1 d. įsigaliojo nauja mokestinė žemės vertė, nustatyta pernai atlikto masinio žemės vertinimo metu. Ji bus taikoma, apskaičiuojant žemės mokestį iki 2022 m.

K. Petraitienė „Atvirai Klaipėdai” aiškino, kad būtent dėl pasikeitusios mokestinės vertės ir nebuvo atlikta išsami lyginamoji analizė, nes nauji duomenys bus aiškūs tik lapkritį.

Nors įsigaliojo nauja mokestinė žemės vertė, sprendimo projekto aiškinamajame rašte rašoma, kad ji nesikeis.

Pasak K. Petraitienės, buvo remtasi preliminariomis Registrų centro išvadomis, kad vidutiniškai mokestinė vertė didėja apie 4 proc., tačiau kiekvienas atvejis yra individualus.

Tad 2019 m. Savivaldybė planuoja žemės mokesčio gauti tik 5 tūkst. eurų daugiau – ne 370 tūkst. kaip šiemet, o 375 tūkst.

INFORMACIJA

Miesto Tarybai siūloma nustatyti tokius žemės mokesčio tarifus:

žemės ūkio, išskyrus mėgėjų sodų žemės sklypų, vandens ūkio, miškų ūkio paskirties žemei – 0,16 proc.;

žemės ūkio paskirties mėgėjų sodų žemės sklypams – 0,12 proc.;

gyvenamosioms teritorijoms – 0,13 proc.;

komercinės paskirties objektų teritorijoms – 0,21 proc.;

pramonės ir sandėliavimo objektų teritorijoms, inžinerinės infrastruktūros teritorijoms, naudingųjų iškasenų teritorijoms, rekreacinėms teritorijoms – 0,28 proc.;

visuomeninės paskirties teritorijoms – 0,09 proc.;

bet kurios pagrindinės naudojimo paskirties ir naudojimo būdo nenaudojamai žemei, kuri 2019 metų mokestiniu laikotarpiu įtraukta į Nenaudojamų kitos paskirties privačių žemės sklypų Klaipėdos mieste sąrašą – 4 proc.

Už sklypą iki 7 arų, jei jis priklauso fiziniams asmenims, kurių šeimose nėra darbingų asmenų, kuriems nustatytas 0–40 procentų darbingumo lygis, pensininkams arba nepilnamečiams, žemės mokesčio mokėti nereikėtų. 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Mero nepasitikėjimui subręsti reikia beveik pusmečio

Uostamiesčio merui Arvydui Vaitkui prireikė net penkių mėnesių, kad iš savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energija“ valdybos atšauktų jo pasitikėjimo dėl ...
2024-02-06
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Uostininkai ir valdininkai įsigali savivaldybės įmonėse

„O ar jūs man galite parodyti nors vieną valdybą, kuri yra nepriklausoma?” Šio retorinio mero Arvydo Vaitkaus klausimo per savivaldybės ...
2024-01-04
Skaityti daugiau

ELTA

Sodininkai apie susirinkimus bus informuojami elektroniniu paštu, interneto svetainėse

Nuo kitų metų bus paprasčiau informuoti sodininkų bendrijų narius apie šaukiamą visuotinį susirinkimą. Seimas šią savaitę priėmė tai numatančias Sodininkų ...
2023-11-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This