Buvęs komisariato kompleksas – teismams

Miestas, Svarbu

Vyriausybė deda tašką ilgai „tampytoje” istorijoje – buvęs Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato pastatų kompleksas Jūros gatvėje nebus perduotas uostamiesčio savivaldybei, kuri čia planavo įkurti „kultūros Meką”. Pastatų komplekse numatoma po rekonstrukcijos įkurdinti visus uostamiestyje veikiančius teismus.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Atitinkamu Vyriausybės kanclerio Algirdo Stončaičio sprendimu savo  „Facebook” paskyroje šeštadienį pasidalinęs uostamiesčio meras Vytautas Gubliauskas jį pavadino  „Velykine dovana” Klaipėdos kultūros bendruomenei”.

„Ministro Pirmininko pavedimu ir atsižvelgdamas į Vyriausybės kanceliarijoje 2019 m. balandžio 18 d. vykusiame pasitarime priimtas nuostatas (protokolas pridedamas), prašyčiau iki 2019 m. birželio 1 d. pateikti Vyriausybei pasiūlymus dėl valstybės nekilnojamojo turto  -administracinės paskirties pastato Klaipėdoje, Jūros g. 1, su priklausiniais perdavimo valdyti centralizuotai VĮ Turto bankui, kartu numatant šį pastatą rekonstruoti, pritaikyti teismų funkcijoms atlikti ir nuomos teisėmis perduoti Klaipėdoje veikiantiems teismams įsikurti”, – rašoma Vyriausybės kanclerio rašte Finansų ministerijai ir Turto bankui, kurio kopija pasidalino meras.

Tiesa, pats raštas yra be jokio numerio.

„Ką gi, rinkimai baigėsi, tikriausiai laikas seniai subrandintiems, bet stalčiuose vis savo valandos laukusiems ne itin populiariems sprendimams atėjo…  Simboliška, kad tai įvyksta Didžiojo Ketvirtadienio, didžiausios rimties ir susikaupimo dieną… Bet taip pat labai simboliška ir tai, kad Šventos Velykos – tai ir Vilties, Tikėjimo, Prisikėlimo simbolis, todėl tikiu, kad Klaipėdos „kultūruomenė” neliks be savosios „pastogės” pačių drąsiausiųjų savųjų vizijų ir svajonių įgyvendinimui! Buvome, esame ir būsime drauge, tad ir tuos iššūkius, kad ir kokie sudėtingi jie bus, įveiksime tik drauge, tik eidami į priekį! Nesidairydami, nesiblaškydami, o svarbiausia – TIKĖDAMI šio sumanymo prasme ir būtinybe!”, – savo paskyroje taip šią naujieną įvertino meras.

Klaipėdos savivaldybė, reaguodama į menininkų prašymus, sprendimą, kad buvęs komisariatas būtų perleistas jos nuosavybėn, priėmė dar 2017 m. spalį. Čia už preliminarią 10 mln. Eur sumą ketinta sukurti menininkų Meką. Pernai kovą buvo patvirtintas ir nekilnojamojo turto sąrašas, kuris būtų buvęs perleistas Turto bankui manais už kompleksą.

Tačiau Vyriausybė pradėjo delsti priimti konkretų sprendimą. Reaguodama į tokią situaciją pernai lapkritį asociacija „Klaipėdos kultūros bendruomenė“ buvo surengusi gyvosios grandinės protesto akciją, kuria siekta Vyriausybei parodyti, jog klaipėdiečiai nori buvusį policijos komisariato pastatą paversti kultūros objektu.

Informacija

Neogotikos stiliaus pastatų kompleksas buvo pastatytas 1862 m. Centrinėje pastato dalyje įsikūrė prisiekusiųjų teismas, dešinėje – teismo įstaigos. Čia buvo ir kalėjimo kameros. 1898 m. pristatytas priestatas, kuriame buvo įrengti butai tarnautojams, atskiras sektorius moterims. Dar buvo pastatytos dirbtuvės. Nuo 1885 m. minėtame komplekse veikė Apygardos teismas.

26 Comments

  1. Brigita

    Protingas sprendimas. Teismas su visa istorija.

    Reply
  2. Andrius

    Geras sprendimas. O miestui gal atiteks dabartiniai teismų pastatai? Jie sutvarkyti, bus galima ką gera juose įkurti.

    Reply
  3. Virginijus

    Belieka dar kartą apjuosti rankomis meno bendrovei pastatą ….. Benui Šarkai nusirengi nuogai… ir eilinį kartą suvokti, kad gyveni šalyje-mieste kur paperkamo įstatymo galia didesnė ir svarbesnė už kūrybos ir kultūros laisvę ir prasmę…. AMEN

    Reply
  4. Valdas

    Pagaliau, pastatas atgaus savo pradinę paskirtį ir tarnaus dar mažiausiai šimtą metų, o nuo mūsų miesto valdžios neveiklumo turbūt ir Vilnius pavargo 😉

    Reply
  5. Gediminas

    Nuostabi velykinė žinia. Miestas neapsiims dar vieno vasiukiško darbo. Menininkai turi merdintį tabako fabriką lai pirma jį išnaudoja 100%. O Grubliauskas jei būtų buvęs didis meras būtų miesto vatdan pelipęs per savo ego ir susitaręs su ta politine jėga kuri valdo Lietuvą. Deja šiam vos vos laimėjusiam rinkimus labiau rūpi komfortiškas politikavimas be realių darbų. Žadėjo patvirtinti bendrojo plano koncepciją, bet nepadarė, žadėjo perimti policijos pastatą, bet neperims. Ķiek jis dar žadėjo ir kiek nepadarys

    Reply
    • Propaganda

      Pats tu merdėji. Fabrikas puikiai funkcionuoja. Pilnas užimtumas. Menininkams reikia alternatyvių apleistų erdvių inspiracijoms, jų mieste yra, tik reikia paieškoti ir įveiklinti.

    • Propagandai

      Menininkams už ES lėšas ir miesto biudžeto pinigus atiduotas Kultūros fabrikas. Kiek pinigų reikės šiam apleistam su iškritusiais perdengimais pastatui ĮVEIKLINTI? Kiek tai kainuotų, menininkai yra aukščiau to niekingo skaičiaus? Gal patys galėtumėt savo fantazijas įveiklinti ? Racionalus sprendimas, visi teismai vienoje vietoje. Dabar meras tegu visomis savo administracinėmis pajėgomis periminėja ir ĮVEIKLINA pašto pastatą. O tai tuoj grius. Arba bent Klaipėdos herbą ties Biržos tiltu tvarko?

    • Klaipėdietė Onutė p.JORIUI

      Malonų skaityti tokias naujienas ?Lauksime darbų ?!

    • Gražu, bet...

      Bet čia visai kita vieta? Ties Lietuvininkų aikšte, Janonio ir Manto gatvių kampas?

  6. Klaipėdietė Onutė

    Gal ir liūdnas sprendimas menininkais,bet ,ko gero,labai teisingas . Greičiau su tuo apleistu pastatu bus susitvarkyta valstybės lėšomis ,negu miesto.Pažiūrėjus į miestą,tai tokių apleistų pastatų riogso kelis dešimtmečius .Pačiame miesto centre puikuojasi buvęs ,,Baltijos” kinoteatras,buvęs ,,Baltijos ” viešbutis į ką panašus ir kt.centre stovintys pastatai nepuošia miesto.Apie daugiabučių gyvenamųjų namų fasadus tai iš viso trūksta žodžių.Nejaugi nėra jokių teisinių priemonių kaip iš tokių abiejų ,,Baltijų”savininkų nacionalizuoti už grašius įsigytą turtą,kiek gali tęstis toks aplaidumas .?! Ką buvusi miesto valdžia darė,kad nebūtų tokia situacija ?!Jei mato,kad neveikia jokios baudos,tai reikia paimti visuomenės reikmėms ir tvarkyti miestą.Absurdas,kai miesto valdžia leidżia iš savęs taip tyčiotis.Turėtų būti didżiausia gėda prieš vasarą atvykstančių turistų grupes .Ar Merui nerausta ausys ,kai kelis dešimtmečius żmonės mato miestą kaip Velykinį margutį ?!Miestas turėtų ieškoti finansinių priemonių kaip padėti daugiabučių gyvenamųjų namų fasadus susitvarkyti.Gyventojai neturi lėšų(administratoriai uż bet kokius atliekamus darbus nulupa dvigubą kainą,tai žmonės bijomasi net ir pradėti). Reikėtų susitarti su miestiečiais kasreikslingiau :pataupyti ir susitvarkyti miesto vaizdą ar ypatingai puošnūs fejerverkai,Kalėdinės eglutės, Šviesų festivalis ir kt brangiai kainuojantys renginiai .Žinoma,visko reikia,pramogos baigiasi ,o gyventi apleistame mieste nelabai norisi,tad ir bėga toliau žmonės.Neturėjome gero šeimininko,kai anapilin išėjo gerb.A.Żalys ,o kada atsiras,tai nežinia .Gaila,kad į pirmą vietą iškilo ne miestiečių interesai,o partiečių.

    Reply
  7. Taskas

    Vyriausybe turi padeti taska ir del sportininku g. 13 universiteto pastato kuo greiciau, neleisti savivaldybei kurti savo planu miesto saskaita.

    Reply
  8. Logiška

    Puiku, teismo pastatai- teismams. Ne Grubliausko ir jo idėjinių draugų- „leikų” menams.

    Reply
  9. Heincas

    ar surado, kas liktorius dujinius is gatvės pusės pavogė ? Ar policija ieško, kas pavogė karilijono varpus ? Kultūros ir meno terpėje nelabai kultūringi dalykai vyksta.

    Reply
  10. mudakamas

    igoriams ,eziams ,pruotams ir daliam’s ir dalioms , etc – pasižiūrėkit į veidrodį , pamąstykit……

    Reply
  11. saulius

    Tikrai geras sprendimas. Investuos valstybė, o ne Klaipėda. Svarbu kuo greičiau sutvarkyti tą bomžų irštvą ir Klaipėdos gėdą. Menininkams galima rasti ir perduoti ir kitų pastatų.

    Reply
  12. Anonimas Meškėnas

    Klaipėdoje pakankamai apleistų pastatų. Kultūros bendruomenė galėtų pretenduoti į pvz. buvusią technikos biblioteką?

    Reply
    • ezys

      gal geriau nereikia? Tikiuosi, kad ja nugriausv ir pastatys kazka geresnio, siaip ar taip langai tiesiai i pili iseina

  13. Joris

    Nutiko geriausia, kas galėjo nutkti. O menininkai gali būti įkurdinti gerokai mažiau investicijų reikalaujančiuose pastatuose. O čia, tikėkim, atnaujinimo darbai neužtruks ir pamatysim akį džiuginantį pastatą.

    Reply
  14. Protas

    Gal ne viskas, kas iš raudonų plytų, yra gotika. Sveikas protas nugalėjo, teismo pastate bus teismas.

    Reply
    • ezys

      ne gotika, o neogotika 😉 ir aisku, kad ne del raudonu plytu

  15. Anonimas

    Puikus sprendimas, „menininkai” būtų tik.bomžyną padarę ir amžinai pinigų prašę

    Reply
  16. Ačiū vyriausybei!

    Labai geras sprendimas! Pastatas bus sutvarkytas ir nereikės miesto pinigų taškyt.

    Reply
  17. Darius

    Sveikinimai! Puikus sprendimas!

    Reply
  18. Dalia

    Puikus sprendimas!

    Reply
  19. ezys

    Nematau dideles tragedijos jei teismo pastate isikurs teismas 😉 Svarbu, kad restauruotu ir priziuretu tinkamai, nugriautu visokius neaiskius priestatus.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Maitinimo sektoriaus atstovai reikalaujama mažesnio PVM tarifo

Penktadienį Vilniuje prie Vyriausybės maitinimo sektoriaus atstovai pradėjo protestą dėl šiuo metu esančio pridėtinės vertės mokesčio (PVM) dydžio. Nuo naujųjų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This