Savivaldybės įmonių valdymas: tarp nepriklausomų – ir savi

Svarbu, Temos

Naujoji Klaipėdos miesto valdžia pradėjo formuoti ir savivaldybei priklausančių įmonių valdymo organus. Kai kurių įmonių pavydžiai jau rodo, kad tarp nepriklausomais vadinamų narių atsirado vietos ir su valdančiaisiais susijusiems žmonėms.

O kai kur paskirti valdybos narius naujoms kadencijoms spėjo dar ir buvęs Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Kiekvienai įmonei – savo komisija

Gegužės pabaigoje vykusio posėdžio metu naujoji miesto Taryba pasitvirtino Klaipėdos miesto savivaldybės valdomų įmonių organų formavimo tvarkos aprašą.

Jame numatyta, kad tokių organų atranką vykdo Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu sudaroma komisija, susidedanti iš penkių narių: trijų Savivaldybės administracijos atstovų ir dviejų mero deleguotų  „savivaldybės atstovaujamosios institucijos atstovų”. Tokios atrankos komisijos nariai turi būti nepriekaištingos reputacijos ir turėti patirties ekonomikos, finansų, įmonių valdymo, personalo valdymo ar teisės srityse.

Vykdant atranką į Savivaldybės kontroliuojamos bendrovės, kurioje dalį akcijų valdo ir kiti akcininkai, kolegialaus organo narius, į tokią komisiją papildomai kviečiami dalyvauti ne daugiau kaip du jų atstovai, bet jiems nesuteikiama balsavimo teisė ir komisijos nario statusas.

Kiekvieno organo rinkimams sudaroma atskira komisija.

Apraše taip pat nustatyta, kad kolegialių organų nariams gali būti mokamos metinės išmokos (tantjemos). Jos negali viršyti 1/5 dalies bendrovės vadovui nustatyto metinio atlyginimo dydžio ir kiekvieno nario kadencijos pradžioje turi būti nustatyti aiškūs tikslai ir kriterijai, pagal kuriuos būtų nustatoma, ar tantjemos turės būti išmokėtos.

Nepriklausomiems valdybų nariams dar mokamas ir atlygis. Jis turi būti nustatomas fiksuotas ir neviršyti 1/5  įmonės vadovui nustatyto viso atlygio, o kolegialaus organo pirmininkui (jei juo išrinktas nepriklausomas kolegialaus organo narys) – 1/4 tokio atlygio dydžio. Stebėtojų tarybų atveju šios ribos siekia 1/10 ir 1/7 tokio atlygio dydžio per ketvirtį.

Valstybės tarnautojams ar Savivaldybės administracijos darbuotojams toks atlygis nėra mokamas.

Nustatyta, kad savivaldybės valdomos įmonės kolegialaus organo pirmininku negali būti renkamas tos įmonės darbuotojas.

Ką jau paskyrė?

Savivaldybės administracija prie informacijos apie jos valdomas įmones skelbia, kad stebėtojų tarybos nebebus sudaromos bendrovėse, kur jai priklauso visos akcijos – „Gatvių apšvietime”, Klaipėdos autobusų parke (KAP), UAB „Vildmina”, Senajame turguje ir Naujajame turguje.

Nors ten pat skelbiama, kad Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo (KRATC) Stebėtojų tarybos narių atranka dar vykdoma, o suformavus šį organą bus paskirta ir valdyba, tačiau pastarąją ketverių metų kadencijai dar šių metų balandžio 30 d. paskyrė senoji Stebėtojų taryba – į miesto Tarybą perrinkta mero komandos narė Judita Simonavičiūtė ir už valdžios borto likęs jos kolega Vidmantas Plečkaitis bei tokio pat likimo sulaukusi socialdemokratė Lilija Petraitienė. Ši komanda nusprendė, kad valdybos nariais turi būti KRAC vadovas Šarūnas Reikalas, Savivaldybės administracijos Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vedėjas Valdas Švedas ir nepriklausomo nario rolę atliekantis Klaipėdos universiteto profesorius Ramūnas Povilanskas. O valdyba gegužės 15 d. pirmininku išsirinko R. Povilanską.

Analogiška situacija ir AB „Klaipėdos energija”.  Balandžio 17 d. susirinkusi Stebėtojų taryba (pirmininkė J. Simonavičiūtė, nariai „Fortum Heat Lietuva” atstovai Vitalijus Žuta ir Diana Grigalionienė bei liberalė Lina Skrupskelienė bei į miesto Tarybą nebeperrinkti Algirdas Grublys ir Vladmir Vlasov) į įmonės valdybą ketverių metų kadencijai bendru sutarimu išrinko Savivaldybės administracijos Turto skyriaus vedėją Edvardą Simokaitį, įmonės finansų direktorių Kęstutį Jonkų ir „Fortum Heat Lietuva” logistikos vadovą Rimantą Tenenę. O valdyba po savaitės savo pirmininku išrinko E. Simokaitį.

Martyno Vainoriaus nuotr.

E. Simokaitis aiškina, kad abiejų šių įmonių vadybos suformuotos tik laikinai, nes bendrovėms būtina turėti valdybas, kurios turi derinti kai kuriuos veiksmus.

„Įstatymas neleidžia sprendime įrašyti kitokios formuluotės – tik naujai kadencijai. Tačiau bus naujos Stebėtojų tarybos, jos susirinks ir spręs dėl valdybų – skirti naujas ar pakeisti kuriuos nors konkrečius asmenis. Valdybas galima keisti nuolat, kad ir kas savaitę”, – sakė E. Simokaitis.

„Gatvių apšvietimas” Registrų centrui dar nėra perdavęs duomenų, tačiau pati savivaldybė jau skelbia, kad naujais jos valdybos nariais tapo įmonės vadovas Dangeras Aleksandrovas, Savivaldybės administracijos Turto skyriaus vyriausioji specialistė Alina Mikalauskė, o nepriklausomais nariais paskirti su visuomeniniu rinkimų komitetu „Vytautas Grubliauskas ir komanda” rinkimuose dalyvavusi Aldona Staponkienė bei Giedrė Švedienė (Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos tarybos narė) ir Andrius Saveikis.

Birželio 5 d. pasirašytu įsakymu KAP valdybos nariais Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis paskyrė įmonės atstovą Imantą Paliaką, Savivaldybės administracijos Turto skyriaus patarėją Genovaitę Paulikienę ir nepriklausomais nariais esančius Viktoriją Molytę, Mantą Bagočių (anksčiau dirbo Savivaldybės administracijos Sporto ir kūno kultūros skyriaus vedėju, „Gatvių apšvietimo” Finansų ir aptarnavimo departamento direktoriumi) ir Benediktą Petrauską, kurį mero rinkimų komiteto bei miesto Tarybos narys, Klaipėdos universiteto rektorius Artūras Razbadauskas pasirinko infrastruktūros prorektoriumi. B. Petrauskas birželio 14 d. vykusio KAP valdybos posėdžio metu buvo išrinktas jos pirmininku.

UAB „Vildmina” (viešoji pirtis) Registrų centrui irgi nėra dar pateikusi duomenų apie naujus valdybos narius, tačiau savivaldybė skelbia, kad nepriklausomas čia yra tas pat M. Bagočius, Savivaldybės administracijai atstovauja Mokesčių skyriaus vedėja Kristina Petraitienė ir A. Mikalauskė, o pačios įmonės atstovo valdyboje dar nėra.

Naujojo turgaus valdybą ketverių metų laikotarpiui dar pernai vasario 2 d. savo įsakymu paskyrė tuometinis Savivaldybės administracijos direktorius S. Budinas. Nepriklausomo nario rolę čia atlieka KRATC direktoriaus pavaduotojas Šarūnas Jonas Tamulis. Kitais dviem nariais paskirti įmonės direktorius Viačeslavas Karmanovas ir Savivaldybės administracijos Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas, vėliau išrinktas valdybos pirmininku.

Likę sprendimai – ne už kalnų

Senojo turgaus valdybą kol kas tebesudaro nuo 2015-ųjų rugsėjo į ją paskirtas ir pirmininko pareigas einantis E. Simokaitis ir bendrovės direktorius Arvydas Gaudiešius. Nepriklausomo nario vieta liko laisva nuo šio sausio, kai praėjus mažiau nei pusmečiui nuo paskyrimo buvo atšauktas Savivaldybės administracijos Dokumentų valdymo skyriuje įsidarbinęs Valdemaras Puodžiūnas. Pastarasis teigė, jog iš įmonės valdybos pasitraukė savo noru, dar iki tol, kol pradėjo dirbti savivaldybėje.

Naujų valdymo organų kol kas neturi ir „Klaipėdos vanduo”, nors būtent čia Stebėtojų taryba dabar reikšminga dar ir tuo, kad formuos įmonės valdybą, kuri turės apsispręsti, kaip elgtis su po įvairiausių aistrų ir peripetijų sustabdytu naujo įmonės vadovo išrinkimo konkursu.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pasak E. Simokaičio, šios įmonės akcininkų susirinkimas, rinksiantis naujus stebėtojus, turėtų vykti jau šį ketvirtadienį. O KRATC ir „Klaipėdos energijos” atveju šią savaitę jau organizuojami pokalbiai su atrinktais kandidatais ir tikėtina, kad kitą arba dar kitą savaitę bus pateikta informacija įmonėms, kad jos organizuotų neeilinius akcininkų susirinkimus dėl stebėtojų tarybų išrinkimo.

„Per liepos mėnesį viskas turėtų išsispręsti”, – sakė E. Simokaitis.

Mero rinkiminio komiteto veikloje dalyvavusi A. Staponkienė savo ruožtu „Atviros Klaipėdos” žurnalistui paneigė sklandančias kalbas, kad ji pretenduoja tapti ir „Klaipėdos energijos” Stebėtojų tarybos nare.

1 Comment

  1. Kuris yra nepriklausomas?!…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Labrenciškės sklypo istorija: savivaldybei - beveik 9000 eurų sąskaita

Dabartinių Klaipėdos valdančiųjų pagimdytoje byloje, kurios epicentre buvo visuomeninės paskirties sklypas Labrenciškėje, miesto valdžiai teko nuryti karčią piliulę.  Pirmos instancijos ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Į teismą keliauja finansinių nusikaltimų byla, kurioje - žinomų klaipėdiečių vardai

Europos prokuratūra kartu su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) baigė ikiteisminį tyrimą dėl bandymo apgaule įgyti 200 tūkst. eurų Europos Sąjungos ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Vicemerę nuo etikos sargų išgelbėjo biurokratija

Tyrimas dėl Klaipėdos miesto savivaldybės vicemerės Linos Šukytės-Korsakės galimo Politikų elgesio kodekso pažeidimo ir pasisakymų „Facebook“ buvo nutrauktas, nes savivaldybės ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This