Uosto bendrasis planas – finišo tiesiojoje (atnaujinta)

Svarbu, Uostas ir jūra

Nepaisant įvairių institucijų pastabų ir bendruomenių pasipriešinimo, kurį vainikavo šią savaitę išsiųstas kreipimasis į prezidentą, maksimalią plėtrą numatančiam uosto bendrajam planui jau liko gauti tik Vyriausybės pritarimą.

Rugpjūčio pabaigoje Susisiekimo ministerija pateikė derinimui atitinkamą sprendimo projektą, o nuo praėjusios savaitės ministerijos jau registruoja savo raštus, kuriais informuoja, kad pastabų neturi.

Miesto pastabas atmetė

Susisiekimo ministerijos teikime rašoma, kad uosto bendrasis planas (BP) buvo derinamas su visomis institucijomis, parengusiomis ir išdavusiomis planavimo sąlygas. Per numatytą terminą pastabų nepateikė Pajūrio regioninio parko direkcija, AB „Klaipėdos vanduo“, AB „Klaipėdos energija“ ir Energetikos ministerija.

Kartu pabrėžiama, kad tais atvejais, kai planavimo organizatorius pagrįstai mano, jog planavimo sąlygas išdavusios institucijos nurodyti valstybei svarbaus projekto teritorijų planavimo dokumento sprendinių pakeitimai nereikalingi arba kai atsisakoma jį derinti nenurodant motyvų, planavimo organizatorius, pateikdamas motyvuotą paaiškinimą, turi teisę teikti  dokumentą Vyriausybei tvirtinti ir be atitinkamos institucijos suderinimo. Taip pasielgta su Klaipėdos miesto savivaldybės ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos pastabomis. 

Teikime informuojama, kad Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcija pateikė patikrinimo aktą, kuriame nurodoma, jog uosto BP sprendiniai ir planavimo procedūros „iš esmės atitinka teritorijų planavimą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus ir pritaria teikimui tvirtinti”.

„Neigiamų pasekmių priėmus Nutarimo projektą nenumatoma”, –  konstatuojama teikime.

Operatyviausiai į tokį ministerijos dokumentą – per dieną – sureagavo Uosto direkcija. Ji rugpjūčio 8 d. informavo, kad derina tokį Vyriausybės sprendimo projektą. Praėjusį antradienį Ekonomikos ir inovacijų ministerija pranešė, kad pastabų ir pasiūlymų neturi. Įkandin jos analogiškus atsakymus jau pateikė Sveikatos apsaugos, Žemės ūkio, o šį ketvirtadienį – ir Krašto apsaugos bei Aplinkos ministerijos.

Kreipėsi į premjerą

Jau po „Atviros Klaipėdos” publikacijos ketvirtadienį vakarop uostamiesčio savivaldybė išplatino pranešimą spaudai, kuriame informuoja, kad nepritaria tokiam sprendimo projektui – meras Vytautas Grubliauskas premjerui išsiuntė atitinkamą kreipimąsi.

Pranešime taip pat primenama, kad savivaldybė iki šiol nesulaukė aiškiai išreikštos Vyriausybės pozicijos dėl vadinamojo dalykinių sąlygų sąvado (DDS).

„Klaipėdos miesto savivaldybė ne kartą – tiek viešo svarstymo metu, tiek derinimo metu – teikė pastabas ir pasiūlymus Uosto bendrojo plano planavimo organizatoriui dėl DSS priemonių įgyvendinimo. Nesutinkame su nederinimo motyvų įvertinimu, pateiktu bendrojo plano pakartotino derinimo apibendrinimo lentelėje. Prašome, prieš tvirtinant Uosto bendrąjį planą Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu sudarytos komisijos dėl išorinio Klaipėdos valstybinio jūrų uosto plėtros projekto įgyvendinimo posėdyje, išsamiai apsvarstyti DSS bei parengti Savivaldybės sąlygų įgyvendinimo programą ir pritarti jos įgyvendinimui”, – rašoma savivaldybės pranešime.

9 Comments

  1. Skaitytojas

    Na, švelniai tariant ne visai tikslu diskutuoti apie „raštingą dešimtuką” 🙂 . Nes ir Lietuvos specai pasisakė: https://www.15min.lt/verslas/naujiena/kvadratinis-metras/nekilnojamasis-turtas/architektu-rumai-klaipedos-uosto-bendrasis-planas-kelia-rimtu-abejoniu-973-1168890
    ir Klaipėdos bendruomenė : https://www.facebook.com/klaipedosbendruomene/videos/320790125335879/?notif_t=fbpage_fan_invite
    ir net tuometinei prezidentei „kurmis video laišką parašė” : https://www.youtube.com/watch?v=jcmxSogQ-tA . Aiškinosi visokios spec. žinybos, tarnybos grėsmes ir naudas analizavo. Bet tada dar tik buvo norai, o noras ir faktas (patvirtintas BP dokumentas) skirtingi dalykai…tad ir grėsmės „nenustatė”.
    Vėliau kalbėjo ir neigiamą nuomonę išsakė labai daug kas, tačiau miestiečiai šios užmačios (uosto BP) inicijatorių su hebryte išsirinko į miesto tarybą. Paradoksas, bet vos nepadarė ir Meru. Dabar, vyriausybė ( Premjeras) tyčia patvirtins tą nesamonę tik tam, kad „parodys” mūsų merui ir miestiečiams kas yra valdžia. Žinosite kokį kandidatą į prezidentus reikėjo saugoti ir remti. Tai aiškiai pademonstravo savo koalicine sutartimi išvydamas Roką Masiulį. Aišku yra naivi tikimybė, kad meras susitars su Prezidentu ir šis kreipsis į Konstitucinį teismą dėl antikonstituciško, nedemokratiško, žalingo ir lobistinio teritorijų planavimo įstatymo pataisos išaiškinimo ir naikinimo, tuo pačiu ir uosto BP naikinimo, bet…. vargu ar mūsų ekselencijai ir jo draugams bankininkams tai bus įdomu. Ir šiaip, ar besupaisysi kas jų nuomone ta GEROVĖS VALSTYBĖ. Joje klaipėdiečiai matomai nenumatyti.

    Reply
  2. Sigitas

    Kada mūsų valdininkai supras, kad žmonės turi būti pirmoje vietoje ?! Turime mieste smarvę, kuri sklinda iš žinomų objektų, bet valdininkai nesikiša, nes tai yra verslas. Užteks tyčiotis iš Klaipėdos, užteks visas taršias įmones statyti mūsų mieste ! Uostas ir taip užsiėmęs visą marių pakrantę, teršia miestą, užkiša sunkiasvoriu transportu miesto gatves, o šis išorinis uostas būtų tikra katastrofa mūsų pajūriui. Tie, kurie sako, kad jo reikia Melnragėje, matyt negyvena Klaipėdoje ir jiems visiškai nusispjauti kokią neigiamą žąlą darys šis monstras. Kodėl nestato Būtingėje uosto? Ten niekam nekeltų rūpesčių, galėtų plėstis kiek nori ir visi iš to išloštų. Užėmė marias, dabar nori ir jūra užimti.. Tikiuosi gerb. Prezidentas būdamas klaipėdiečiu, atstovaudamas paprastų žmonių interesus, o ne verslo, tars savo žodį dėl šios situacijos, kad galutinai uždarytų šią temą. Čia kažkas rašo, kad tik 10 žmonių iš 200000, visų pirmą mieste nebėra tų 200000, nes kas nori gyventi apsuptas pramonės, smardinančios miestą ir kenkenčios žmonių sveikatai, visų antrą prieš šį projektą pasisako dauguma klaipėdiečių. Tiesiog klaipėdiečiai viską stebi iš šalies, nėra aktyvūs, dėl to ir atrodo, kad tik keletas žmonių eina prieš šį projektą, reikia tik pagirti tuos žmones, kurie yra aktyvūs ir kovoja už geresnį gyvenimą mieste.

    Reply
  3. Saulė

    Atsakau SVEIKINIMAI RAŠTINGŲJŲ 10 – TUKUI! Tie vadinamų 10 atstovauja ne nuošimtį, o tuos 200000 žmonių. Matomai dar didesnę jų dalį, kuri pabus, kai bus vėlu.

    Reply
  4. Anonimas

    savo DSS i uzpakali galit pasideti, kosminiai pageidavimai, gyventoju mazeja sitam mieste, o jus apie kosminius stadionus kalbat

    Reply
  5. Ir Klaipėdos savivaldybė

    prisijungė prie tų 10. Dabar bus 11 raštingų.

    Reply
  6. artiomas

    Maksimaliai uosto plėtrai nepritaria ne 10 klaipėdiečių, bet Klaipėdos miesto savivaldybė, Kuršių Nerijos nacionalinio parko direkcija ir Klaipėdos miesto bendruomenės, įvairios visuomeninės organizacijos, nes pasekmės atneš tik finansinę ir ekologinę žalą.

    Reply
  7. Klaupėdietis

    Visi klaipėdiečiai irgi pritaria!!! Dešimt miestiečių iš 200000 nenori. Praeitą mitingą oficialiai kalbėjo jie kad atvažiavo ir iš Kauno. ))) matosi net už pinigus klaipėdiečiai nenori dalyvauti puteikio ir puidoko šou

    Reply
    • Klaipėdiečiui

      Karštą dieną nevartokit tiek daug… Bent jau užsikąskit. Prieš rašydami

    • SVEIKINIMAI RAŠTINGŲJŲ 10 - TUKUI!

      10 žmonių iš 200 000 – tai labai didelis raštingų žmonių nuošimtis!

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Siekia stiprinti jūrų transporto ryšius su Egiptu

Lietuva ir Egiptas ketina glaudžiau bendradarbiauti, gerindami šalių tiesioginį susisiekimą oru ir plėtodami jūrų transporto ir logistikos jungtis. Tokias galimybes ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pradėta Uosto direkcijos laivyno bazės statyba

Pietinėje Klaipėdos uosto dalyje, Marių gatvėje, prasidėjo Uosto direkcijos laivyno bazės statyba. Darbų pradžia paženklinta kapsulės su laišku ateities kartoms ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This