Renovacijos dienoraštis V dalis: PAVOJUS

Renovacijos dienoraštis

Dar kelios dienos ir mūsų namo gyventojai minės vienerių metų sukaktį nuo tos dienos, kai buvo atlikti pirmieji veiksmai, liudijantys mūsų iniciatyvą atnaujinti senutę „chruščiovkę“. 

Tas realus veiksmas buvo telefoninis skambutis namą administruojančios bendrovės specialistei modernizavimo klausimais, iš jos buvo gauti nurodymai – kaip ir nuo ko pradėti. 

Instrukcijas įvykdėme, nebūsiu kuklus, labai greitai – bent jau greičiau, nei tikėjosi administratorius. Nes jis su mūsų tempu nesuspėja, o tai, mano nuomone, akivaizdu. Nes administratorius paskutinius realius veiksmus atliko kovo mėnesį, kai organizavo namo gyventojų susirinkimą ir klausė jų valios.

Atrodo, kad renovacija juda visur, tik ne mūsų namo kieme.

Na, mes tada gana greitai atsakėme, kad renovacijos norime, o administratorius žadėjo kitus žingsnius dar tą patį pavasarį.

Dabar jau ruduo, o mes to žingsnio nesulaukėme. 

Tokie tempai, ponios ir ponai, ir standartinis pasiteisinimas, kad renovacijai priešinasi gyventojai, šiuo atveju netinka. Mes norime ir dar kaip! Na, bent jau didesnė pusė butų savininkų.

Vienas gyventojas tikrai nenori ir aiškiai tai demonstruoja, mat vasaros pabaigoje ir rudens pradžioje ant laiptinės durų kažkas priklijavo anoniminius raštelius, kurių turinys – gąsdinantis: informuojama, kad renovacijos metu visų butų balkonai bus pakeisti į juodo plastiko rėmus, o tai sumenkins būsto vertę. 

„PAVOJUS“, – pabrėžtas žodis.

Raštelis greitai dingsta, tačiau po kurio laiko atsiranda ant kitos laiptinės durų. 

Kažkas atkakliai dirba, norima įnešti sumaišties, abejonių, o gal ir pagąsdinti žmogų primityviausiu būdu – pranešama, kad sprendimas kirs jam per kišenę.

Kažkas labai labai nenori renovacijos mūsų name. Taip nenori, jog net ryžtasi melui. Tačiau neprisistato. 

Jeigu prisistatytų, jam būtų galima paaiškinti, kad sprendimai dėl balkonų nepriimti. Apskritai gyventojai patys priims sprendimus. Juk jie yra savininkai. Jie nuspręs, kai tik administratorius žengs sekantį žingsnį – pateiks investicinį projektą, o jo dar net nėra.

Taip pat būtų galima tam anonimui paaiškinti, kad renovacija kelia, o ne mažina būsto vertę.

Tačiau tas intrigantas slapstosi. Jis pasirinko kovos be argumentų ir taisyklių taktiką. Netgi be proto – nes raštelio turinys išmintimi nespinduliuoja, o tokia dezinformacija skleidžiama dviems atvejais:

a) tu supranti, ką darai ir darai tai sąmoningai, nes turi interesų;

b) tu nesupranti, ką darai, bet darai, nes galvoji, kad tai yra gerai, nors išties nėra gerai.

Na, nieko. Mūsų – norinčių renovacijos – yra daugiau. Mūsų su kvailais rašteliais neapgausi.

Tuo tarpu administratorius teisinasi, kad valstybiniais tempais (t.y. labai labai ilgai) keičiama investicinių projektų pirkimo tvarka, todėl jis nenori užbėgti už akių – kad parengus vieną projektą šis taptų netinkamu ir reikėtų procedūrą pradėti iš naujo.

Nenoras užbėgti už akių tęsiasi nuo pavasario.

Į galvą lenda įkyri mintis, kad nuo to laiko jau galėjome apsispręsti dėl investicinio projekto, o padarius tai, jau būtų galima laukti realių renovacijos darbų.

O atnaujinimo šiam 1963 metais pastatytam namui reikėtų.

Nes, kaip rodo AB „Klaipėdos energija“ duomenys, greta esančiame identiškame, tačiau jau renovuotame name, vidutinis šilumos suvartojimo kiekis yra kone trigubai mažesnis nei pas mus. 

Šalčiausią metų mėnesį pas juos kvadratiniam metrui apšildyti reikia 8,29 kilovatvalandės, pas mus tam pačiam metrui – 26,21 KWh/m². 

Trigubai daugiau ir susimokame už šildymą. 

Ir laukiame.

Aš laukiu ne tik renovacijos, bet ir naujų anonimo manevrų, nuojauta kužda, kad jų bus.

O jeigu aš norėčiau įspėti namo gyventojus apie pavojų, tai taip apibūdinčiau tuščiai praleistą laiką, kuris mums kainuoja. Maždaug trigubai.

Renovacijos dienoraštis: ar įvyks „chruščiovkės“ metamorfozė?

Ar įvyks „chruščiovkės“ metamorfozė? II dalis

Ar įvyks „chruščiovkės“ metamorfozė? III dalis

Renovacijos dienoraštis IV. Pamąstymai apie žiauriai ilgus terminus

Namo gyventojas. Adreso ir kitų duomenų nenurodysiu, kad šis tekstas nebūtų suprastas kaip poveikio priemonė ar bandymas išsireikalauti palankesnių sąlygų. Apie šį projektą nežino net mano kaimynai. Kol kas.

1 Comment

  1. Anonimas

    Nelabai skaičiau turinio bet pagal antrašte noriu pasakyti kad yra vietų Klaipėdoje kur nuo pareikšto noro ir renovacijos „kuri dar neivyko” praėjo kokie 3-4 metai. 😀

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

S. Gentvilas: pastatų atnaujinimas skydais leistų gerokai pagreitinti renovaciją

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas mano, kad pastatų naujinimas mediniais skydais leistų pasiekti tikslą kasmet renovuoti tūkstantį daugiabučių. Anot jo, bandomiesiems ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Tyrimas: ką savo daugiabučiuose nori matyti gyventojai?

Dauguma Lietuvos gyventojų nori, kad jų daugiabučiuose namuose būtų įrengtos parduotuvės, kepyklėlės, sporto klubai ir klinikos. Ranka pasiekiamų paslaugų ypatingai ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Miestas

Avarijų daugiabučių nuotekų tinkluose - perpus mažiau

Daugiabučius administruojanti bendrovė „Mano BŪSTAS“ skelbia, kad pasitelkusi inovatyvius sprendimus ir atlikusi išsamią analizę rado efektyvų būdą, padedantį apsaugoti gyventojus ...
2024-02-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This