Viltingas Imanuelio Kanto namo prisikėlimas iš griuvėsių

Mums rašo

Virginijus Jocys
2019-12-04

Komentarų: 1

Teko su kitais bendrakeleiviais 2014 m. būti liudininku, kaip raudonų plytų mūrinukui, kuris netiesiogiai remiasi į filosofo Imanuelio Kanto asmenybės biografiją ir jo kūrybinį palikimą Jučiuose (Vesiolovkoje), Karaliaučiaus krašto Įsručio (Černiachovsko) rajone, pasisekė labiau, negu pirmosios lietuviškos mokyklos namui Kumečių gyvenvietėje.

Šio XIX a. II pusėje – XX a. pradžioje statyto namo vietoje anksčiau stovėjo reformatų pastoriaus Danieliaus Ernsto Anderšo namas, kuriame 1747–1750 m. gyveno filosofas I. Kantas ir privačiai mokino jo tris vaikus. Šis I. Kanto biografinis faktas plačiai buvo žinomas ir tarpukaryje, todėl 1938 m. naciai, naikindami lietuviškus krašto vietovardžius, net Jučius buvo pavadinę „Kanto namais“ (Kanthausen).

2013 m. pastatas buvo apgriuvęs ir apleistas. Matyt, nenutrūkstant I. Kanto kūrybinio palikimo žinovų ir gerbėjų srautui, vietinė valdžia 2014 m. liepą, minint filosofo gimimo 290 ir mirties 210-ąsias metines, ryžosi apgriuvusį pastatą perimti valstybės nuosavybėn ir paskelbti regioninės reikšmės paminklu.

Dar greičiau pastato likimą 2015 m. apsprendė „vietinės mergaitės“ poelgis, kuri iš išorės aprašė namo sienas „Kantas lochas“ („Кант лох“). Tai sukėlė didžiulę reakciją tarp vietinių bei Rusijoje. Matyt, šie vaizdai pasiekė ir Rytprūsių palikuonis bei kitus I. Kanto gerbėjus Vokietijoje. Namo likimas buvo sprendžiamas valstybiniu lygiu.

Restauravimo projektą rengė ir darbams vadovavo Maskvos įstaigos. 2016 m. finansavimas šiam objektui – apie 46 mln. rublių – skirtas iš paties prezidento rezervo fondo.

culture.ru nuotr.

2017 m. Karaliaučiuje apsilankiusi Vokietijos delegacija, vadovaujama deputato Klauso Brachmingo (Klaus Brähmig), pasidžiaugė šiuo sprendimu. Darbai vyko spėriai ir 2018 m. rugpjūčio 16 d. „I. Kanto namelio“ muziejus oficialiai atidarytas dalyvaujant srities gubernatoriui.

Ekspozicijoje – „pastoriaus namo“ restauravimo etapai, I. Kanto kūrybinis palikimas, knygos ir, kaip atidarymo liudininkai sakė,  8 valandų filmas apie filosofą.

1 Comment

  1. vladas

    Lietuvių kilmės filosofas I. Kantas. rašęs labiau paplitusia vokiečių kalba, todėl Lietuvos valdžia turėtų skirti jo namo restauravimui ir įtraukti į turistinį maršrutą: Donelaitis, Vydūnas, I. Kantas ir kt.
    Airių rašytojai kūrę anglų kalba, tačiau juos visas pasaulis laiko airių rašytojais: B. Šou, Džoisas ir kt.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Kuo reikšmingas Kantas?

Gimimo data 1724 m. balandžio 22 d., gimimo vieta – Karaliaučius. Mes intensyviai bandome jį pasisavinti, nes tam pritaria istoriniai ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Mums rašo

Imanuelio Kanto vardo ir filosofinio palikimo renesansas Klaipėdoje

Pirmadienį, balandžio 22-ąją, sukanka 300 metų nuo filosofo Imanuelio Kanto gimimo. Filosofo atradimai prilyginami Koperniko heliocentrinės Saulės sistemos atradimui XV ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Kultūra

300-ąjį Imanuelio Kanto gimtadienį paminės įvairiais renginiais

Balandžio 22-ąją Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka švęs išskirtinę progą – lygiai prieš 300 metų, 1724 metų balandžio ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This