Du Klaipėdos advokatai turės išmėginti teisiamųjų suolą

Kriminalai ir nelaimės

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras trečiadienį teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, atskirtą iš didelės apimties ikiteisminio tyrimo, susijusio su aukšto rango teisėjų, advokatų ir kitų asmenų galimai padarytomis korupcinio pobūdžio nusikalstamomis veikomis.

SPUTNIK 1 (commons.wikimedia.org) nuotr.

Kaltinimai veikiant organizuotoje grupėje dėl prekybos žmonėmis, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, trukdymo teisėjui, prokurorui, ikiteisminio tyrimo pareigūnui vykdyti pareigas, organizavimo sunkiai sutrikdyti žmogaus sveikatą, kitų nusikalstamų veikų pareikšti 8 Lietuvos Respublikos piliečiams, kurių trys kaltinami dėl melagingų parodymų davimo. Iš šių kaltinamųjų – du Klaipėdos regione dirbantys advokatai, prokuratūros įvardijami kaip A. S. ir M. N.

Anot prokuratūros pranešimo, 2017 m. pavasarį vieno iš kaltinamojo namuose buvo rastos 6 sandariai uždarytos konservų dėžutės su labai dideliu kiekiu – 1033,28 g – narkotinės medžiagos kokaino. Asmuo buvo sulaikytas ir jam įteiktas pranešimas apie įtarimą dėl neteisėto disponavimo labai dideliu narkotinės medžiagos kiekiu.

Šio ikiteisminio tyrimo metu buvo gauta duomenų, kad įtariamasis, siekdamas išvengti baudžiamosios atsakomybės už kokaino įsigijimą, su jį gynusiu advokatu A. S. ir kitu asmeniu surado ir įkalbėjo nekaltą socialiai pažeidžiamą asmenį už piniginį atlygį (30 tūkst. Eur) prisiimti baudžiamąją atsakomybę. Kaltinamųjų surastas asmuo prisipažino dėl neva padaryti nusikaltimo ir 14 mėnesių buvo suimtas.

„Tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad pagal parengtą planą kaltinamieji A. S. ir V. V. šiam asmeniui turėjo surasti advokatus, kurie taikytų neteisėtas gynybos priemones ginant ne šio asmens, bet V. V. interesus. Pastarasis turėjo sumokėti piniginį atlygį kaltę prisiėmusiam asmeniui ir apmokėti jo gynybos išlaidas. Tokiu būdu kaltinamasis A. S. pažadėjo V. V. vykdant prekybą žmonėmis ir neteisėtai piktnaudžiaujant padėti pastarajam išvengti baudžiamosios atsakomybės siekiant, kad vietoj V. V. būtų nuteistas nekaltas asmuo. Tokiu būdu V. V. ir A. S. susitarė trukdyti prokurorams ir tyrimo pareigūnams nustatyti pradėtame ikiteisminiame tyrime objektyvią tiesą”, – rašoma prokuratūros pranešime.

V. V. taip pat kaltinamas tuo, kad jis su bendrininkais organizavo rengimąsi sunkiai sužaloti Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato specializuoto padalinio vadovą dėl jo atliekamų tarnybinių pareigų. Anot prokuratūros, organizuotos grupės nariai buvo gerai apgalvoję nusikalstamų veikų planą, buvo renkami duomenys apie privatų pareigūno gyvenimą. 2018 m. balandį teisėsaugos pareigūnai sulaikė du kaltinamuosius, kurie planavo pasikėsinimą į policijos pareigūną ir prokurorą.

Skalbiama, jog esą siekiant užtikrinti svarbius teisingumo interesus, objektyviai, visapusiškai išnagrinėti bylą bei išspręsti klausimą dėl bylos perdavimui iš vienos apygardos teismo kitos apygardos teismui, ši baudžiamoji byla yra perduota nagrinėti Lietuvos apeliaciniam teismui.

Teigiama, kad tai jau devinta baudžiamoji byla, atskirta iš didelės apimties galimos plataus masto korupcijos bylos.

Dar pernai pavasarį buvo skelbta, kad klaipėdiečiui advokatui Aivarui Surbliui buvo pareikšti įtarimai dėl teisėjo, prokuroro ar ikiteisminio tyrimo pareigūno veiklos trukdymo su korupcinio pobūdžio veika esą neturi jokių sąsajų.

„Esmė ta, kad mano ginamasis prisiėmė atsakomybę, o tai jie traktuoja kaip mano trukdymą tirti bylą”, –  tada sakė advokatas.

Jis buvo suimtas kartu su kitu klaipėdiečiu kolega Mariumi Navicku.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Garsios žmogžudystės atgarsių byloje – ir tyrėjo savižudybė, ir nužudyto policininko sūnaus pėdsakai

Klaipėdos apygardos teisme toliau nagrinėjama byla, kurioje aiškinamasi, ar iš tiesų prieš beveik 16 metų už uostamiesčio medikės nužudymą buvo ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Mušeiką nuo atsakomybės norėjusi išsukti prokurorė lieka su nuobauda

Klaipėdos apylinkės prokurorei Jolantai Sarpalienei, net ir pasitelkus į pagalbą advokatu tapusį savo kolegą, pirmos instancijos teisme nepavyko panaikinti generalinės ...
2024-02-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This