Pareigose pažemintas prokuroras nepasiduoda

Miestas, Svarbu

Buvęs Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus (ONKTS) prokuroras Aivaras Velutis tęs bylinėjimąsi dėl jo pažeminimo pareigose – pareigūnas apskundė Regionų apygardos teismo Klaipėdos rūmų sprendimą, kuriuo tokia tarnybinė sankcija buvo pripažinta teisinga ir teisėta.

Aivaras Velutis. Martyno Vainoriaus nuotr.

Į Klaipėdos apylinkės prokuratūrą užpernai spalį perkeltas prokuroras Klaipėdos teismo prašė grąžinti jį į buvusias pareigas, naikinti tarnybinio patikrinimo išvadas ir kitus sprendimus bei priteisti per mėnesį susidarantį 402 eurų skirtumą tarp dabartinės ir buvusios algos.

Generalinio prokuroro sprendimu atlikus tarnybinį patikrinimą buvo konstatuota, kad A. Velutis šiurkščiai pažeidė Prokurorų etikos kodekse įtvirtintus teisingumo, padorumo, nepiktnaudžiavimo, atsakomybės principus bei sumenkino visuomenės pasitikėjimą prokuratūra. Patikrinimą atlikęs Vidaus tyrimų prokuroras Anatolijus Koržovas siūlė A. Velutį atleisti iš pareigų, tačiau generalinis prokuroras nusprendė skirti švelnesnę tarnybinę nuobaudą – perkėlimą į žemesnes pareigas.

Nors A. Velutis teisme tikino, kad Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Klaipėdos valdybos pareigūnai, kurių vykdytus tyrimus prokuroras kontroliavo, neturėjo pagrindo jo atžvilgiu vykdyti kriminalinės žvalgybos, bylą išnagrinėjęs teisėjas Remigijus Arminas sprendime akcentavo, kad tokiems veiksmams buvo gauti net trijų skirtingų – Tauragės apylinkės, Vilniaus bei Kauno apygardų – teismų leidimai, o A. Velutis neskundė STT veiksmų. Tad, anot teismo, nėra jokių duomenų, leidžiančių teigti, jog informacija kriminalinės žvalgybos metu buvo surinkta viršijant sankcionuotų veiksmų apimtį ir suteiktus įgaliojimus.

Teismo sprendime taip pat buvo akcentuojama ir aplinkybė, kad A. Velutis be teisėto pagrindo domėjosi kolegės kontroliuojamu ikiteisminiu tyrimu, susijusiu su jo vaikystės draugu bei perdavė sužinotą informaciją. Priešingai teisingumo interesams A. Velutis, teismo nuomone, veikė ir konsultuodamas reikalų su Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba turėjusį pažįstamą.

Teismas konstatavo, kad paskirta tarnybinė nuobauda atitinka A. Velučio padarytų neteisėtų veiksmų sunkumą, neprieštarauja teisingumo bei protingumo principams ir jos švelninimas nebūtų adekvatus padarytam pažeidimui bei neturėtų prevencinio poveikio.

Tačiau A. Velutis su tokiu vertinimu nesutiko. Apeliaciniame skunde Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT) jis nurodo, kad pirmoji instancija neteisingai taikė teisės normas, kurios reglamentuoja duomenų vertinimą ir pripažinimą įrodymais, netyrė reikšmingų aplinkybių byloje. Anot prokuroro, šis teismas taip pat neteisingai aiškino ir taikė materialiosios teisės normas bei teismų praktiką, apibrėžiančią tarybinio nusižengimo sudėties požymius.

A. Velutis – ne vienintelis Klaipėdos apygardos prokuratūros ONKTS prokuroras, pastaruoju metu ieškantis teisybės tesimuose dėl viršininkų sprendimų. Vilniaus apygardos administraciniame teisme dėl atleidimo ir darbo bylinėjasi jau buvęs prokuroras Aidas Giniotis, o praėjusį mėnesį LVAT pergalę dėl tarnybinio pažeidimo pasiekė prokuroras Linas Kiaurakis. Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmai irgi buvo atmetę jo skundą.

2 Comments

  1. Bosas

    Lauk “ŠITA” persona iš darbo!!!…Tokio “OSTAPO BENDERIO” jau seniai nemačiau!!!..Ir girtas buvo pagautas prie vairo,ir visokias”konsultacijas” duoda nusikalteliams!!!..ir “šifruojasi”..ir vis kaip nuo žasies vanduo!!!…LAUK IŠ DARBO,KAD NE KOMPROMITUOTU,sažiningu žmoniu!!!

    Reply
  2. Nevelučio nuomonė

    Ne auksinis Velutis. Bet būtų geras aktorius. Kaip galima suprasti, slaptais įrašais užfiksuota jo „užklasinė” veikla. Nepasiduodantis prokuroras siekia juos pripažinti neteisėtais ir tokiu būdu „atmušti” savo reputaciją. Koks bebūtų galutinio teismo sprendimas, „neskanūs” pokalbiai tai vis tiek išliks ir blogas kvapas ilgai neišnyks. Tik Santa Barbaroje toks pareigūnas galėtų dirbti aukštesnėse pareigose. Bet kai kam tai gali būti netaikoma, kaip ir nutvertam išgėrusiu prie vairo, kai tuo tarpu kitas jau būtų išmestas iš darbo.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas, Svarbu

Verslininkai vėl įrodė Neringos valdžios savivaliavimą  

Juodkrantėje įsikūrusi UAB poilsio namai „Ąžuolynas“ dar kartą teisme įrodė, kad Neringos valdžia nepagrįstai jai nesuteikia mokesčių lengvatų. „Atvira Klaipėda“ ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Neringoje lengvatas politikai taiko tik saviems? 

Juodkrantėje įsikūrusi UAB poilsio namai „Ąžuolynas“ antrus metus iš eilės teismuose bando įrodyti, kad Neringos valdžia nepagrįstai jai nesuteikia mokesčių ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Mušeiką nuo atsakomybės norėjusi išsukti prokurorė lieka su nuobauda

Klaipėdos apylinkės prokurorei Jolantai Sarpalienei, net ir pasitelkus į pagalbą advokatu tapusį savo kolegą, pirmos instancijos teisme nepavyko panaikinti generalinės ...
2024-02-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This