Artūras Šulcas grįžta į žurnalistiką: rašys „Atvirai Klaipėdai”

Svarbu, Veidai

Po to, kai pernai spalį priimtas Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimas buvo pastūmėjęs mane keisti „Atviros Klaipėdos” veiklos formą, iki šiol dirbome sumažėjusiomis pajėgomis, nes toks neužtikrintumas dėl ateities nulėmė natūralų kolegės Virginijos Spurytės sprendimą rinktis stabilesnę ateitį galinčią užtikrinti darbovietę. Dabar galiu pasidalinti žinia, kad 2022-uosius pradedame ne tik su dėl minėto teisminio proceso pakeistu Visuomenės informavimo įstatymu, bet ir su sustiprėjusia komanda.

Nuo šio pirmadienio su „Atvira Klaipėda” pradeda bendradarbiauti po daugiau nei ketvirčio amžiaus (su trumpa pertrauka, kai vedė laidas „Balticum” televizijoje) į žurnalistiką nusprendęs grįžti Artūras Šulcas.

„Tapdamas šio portalo bendraautoriumi pasižadu laikytis jo „konstitucijos” ir tarnauti tiesai”, – sako Artūras Šulcas.  Martyno Vainoriaus nuotr.

Jis teigia, jog nuo pat 1995 metų, kai kartu su dar trimis kolegomis paliko dienraštį „Vakarų ekspresas”, visad sakė, kad labiausiai nori rašyti, dirbti žurnalistu.

„Tą kartojau ir dirbdamas NVO, ir pirmuoju VšĮ „Jūros šventės” vadovu, ir privačiame versle, ir Klaipėdos apskrities viršininko administracijoje bei merijoje. Pagaliau gyvenimas taip susiklostė, kad esu laisvas nuo bet kokių viešųjų įsipareigojimų, galiu sau leisti daryti tai, ką noriu. O noriu daryti tai, kas man teikia kūrybinį džiaugsmą: analizuoti ūkinius, politinius, visuomeninius procesus. Ir juos aprašyti, vadovaujantis tik savo vidiniu cenzoriumi”, – sako A. Šulcas. 

Kaip ir V. Spurytės, kuri prieš sugrįžtant į žurnalistiką, dalyvavo politikoje – buvo įsitraukusi į visuomeninio komiteto „Vytautas Grubliauskas ir komanda“ veiklą – atveju, man svarbiausia buvo Artūro patikinimas, kad jis nebeturi jokių viešų įsipareigojimų. 

Natūralu, kad per ilgą savo politinę karjerą Artūras sukaupė ir nemenką „fanų” būrį. Neretai tarp tokių buvau ir aš pats, kai kritikuodavau ir viešindavau tiek jo asmeninius, tiek ir kartu su kolegomis priimamus sprendimus, ir kai dirbau dienraštyje „Vakarų ekspresas”, ir jau „Atviroje Klaipėdoje”. Nepaisant to, neabejoju, kad Artūro plunksna neatšipo net ir po tokios didžiulės pertraukos – iki šiol man yra įstrigę atmintyje jo „Vakarų eksprese” skelbti rašiniai apie namų valdas, kuriuos skaitydavau dar būdamas moksleivis, kai net minčių neturėjau apie žurnalistinę karjerą. 

Kartu visada prisimenu ir Artūro kažkada pasakytą frazę, kad geras žurnalistas gali padaryti kur kas daugiau nei bet kuris politikas. 

„Gyvenimiškoji patirtis man leidžia matyti išvirkščiąją, giluminę, dažniausiai beveik nepastebimą šalia vykstančių procesų visumą. Ir detales, kurios kartais būna labai iškalbingos”, – sako pats A. Šulcas. 

Būtent ši jo minima aplinkybė, mano nuomone, gali padaryti „Atvirą Klaipėdą” gerokai stipresne – tiek aš, tiek kolegė Palmira Martinkienė neturime tokios patirties, kuria gali pasigirti Artūras. 

Taip pat manau, kad „Atviros Klaipėdos” Spyglys, atėjus Artūrui, taps dar kandesnis. 

„Humoras? Žinoma! Jis daro gyvenimą saldų, kai šaipaisi pirmiausia iš savęs, o ir iš viešųjų asmenų, kurie, mano galva, nusipelno būti viešai pajuokti. Lygiai taip pat kaip ir aš”, – sako pats A. Šulcas. 

Natūralu, kad sprendimą, ar gali Artūras tapti „Atviros Klaipėdos” dalimi, priėmiau įsivertinęs ir finansinę padėtį. Prasidėjo nauji metai, ir vėl bandysiu sukti ratą per žmones bei verslus, kurie iki šiol padėjo gyvuoti „Atvirai Klaipėdai”, nes po minėto Visuomenės informavimo įstatymo pakeitimų ir vėl atsirado jėgų bei motyvacijos šiai morališkai sunkiausiai darbo daliai – prašyti paramos. Tikiuosi, kad ir skaitytojai nepamirš palaikyti prisidėdami savo euru.  

„Ačiū „Atvirai Klaipėdai, už tai, kad ji yra ir leidžia mums sužinoti tai, kas niekur kitur taip greit ir objektyviai neskelbiama. Tapdamas šio portalo bendraautoriumi (kartais atrodo, kad ir iki šiol juo buvau) pasižadu laikytis jo „konstitucijos” ir tarnauti tiesai”, – savo ruožtu sako A. Šulcas. 

27 Comments

  1. L

    K. Mickevičius a. Šulcas _ pilna Klaipėda rėksnių ir paribio veikėjų formuojnčio miesto viešą veidą. Liūdna

    Reply
  2. Nu ką,

    stebėsime, kaip senuks šulciuks rašys „tiesą”, ir stebėsimės jo „aštria plunksna”! Jei niekam nebepriklauso, tai rašys bele ką. Gaila, kad „Atvira Klaipėda” menksta… O spyglys visai atšipęs…

    Reply
  3. siaips

    Jei Šulcas bus Atviros Klaipedos žurnalistas tai galima drąsiai sakyti kad sis portalas bus kvepiantis nomenklatūra ir plaukuota ranka ir taps neįdomus. Galima vardinti dešimti jei šimtus darbu kuriuos Šulcas kuravo ir kurie buvo ne Klaipėdai o kažkam. Vien prisiminus kada jis būdamas vienas iš liberalu vadovu rašė laiškus Klaipedos įmonių vadovams su reikalavimu finansiškai paremti juos – liberalus per rinkimus i savivalda. Suprantam kad galima prašyti pagalbos tačiau kad tas prašymas, tie laiškai buvo registruoti kaip sakoma su įteikimu adresatui, tai priminė lik teismo ar policijos pranešimas, ir rodo jog tokia elgsena primena akivaizdu spaudimą verslui, tiesiog daromas psichologinis spaudimas. Liberalai kada buvo Klaipedos politiniame olimpe labai jau neskanus buvo kas ne su liberalais. Šiandien Šulcui reikėtu ilgai ir nuobodžiai atgailauti kad Klaipeda yra pilka o ne dirbti žiniasklaidoje kad vėl intrigas kelti.

    Reply
  4. KRATC

    Labiausiai užkliūva Klaipėdos vicemero Artūro Šulco rinkiminės kampanijos rėmėjų sąrašas. Akis bado 600 eurų suma, kurią Artūro Šulco rinkimams paaukojo Leonas Makūnas, kuris yra Klaipėdos savivaldybės kontroliuojamos bendrovės „Klaipėdos vandenys” generalinis direktorius, o Artūras Šulcas yra šią įmonę turinčios prižiūrėti ir kontroliuoti stebėtojų tarybos pirmininkas. Grubiai tariant, pavaldinys pamalonino savo viršininką, paaukodamas dalį atlyginimo, kurį jis gauna klaipėdiečiams pardavinėdamas vandenį.

    (nuotr. Atrūras Šulcas)
    Jau senokai mieste kalbama, kad pensijos jau sulaukęs Leonas Makūnas galėtų pasitraukti iš savo užimamo šilto posto ir vietą užleisti jaunesniam ir energingesniam žmogui. Tačiau atrodo, kad seni politiniai bičiuliai Artūras Šulcas ir Leonas Makūnas nusiteikę vienas kitą ir toliau palaikyti.

    Kita įdomi pavardė Artūro Šulco rinkimų rėmėjų sąraše – Šarūnas Jonas Tamulis. Tai dar vienos valdiškos komunalinės įmonės UAB „Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras” direktoriaus pavaduotojas. Tai ta pati įmonė, kuri net kelis metus iš Klaipėdos regiono gyventojų rinko padidintą mokestį už šiukšlių surinkimą. Buvo nustatyta, kad laikotarpiu nuo 2008 iki 2011 metų vien klaipėdiečiai už šiukšlių surinkimą permokėjo apie 10,9 milijonus litų (apie 3,2 milijonus eurų). Tačiau tų pinigų niekas žmonėms negražino. Klaipėdos savivaldybė yra viena iš šios įmonės steigėjų, tačiau tik įsikišus Vyriausybės atstovei Klaipėdos apskrityje ir situaciją pradėjus aiškintis teismuose, rinkliava gyventojams buvo sumažinta, tačiau kaltų, kad „sąvartyno karaliai” lobo iš klaipėdiečių permokėtų pinigų neatsirado.

    Taigi matome, kad Šarūnas Jonas Tamulis, kuris yra tik vienas iš trijų „Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro” direktoriaus Šarūno Reikalo pavaduotojų uždirba gana neblogai. Jo Artūrui Šulcui rinkimams paaukota suma yra net 1000 eurų.

    Kitą kartą mokėdami už šiukšles ar vandenį pagalvokite kur keliauja jūsų pinigai. Nes galima būtų įtarti, kad šios rinkiminėse ataskaitose matomos sumos yra tik aisbergo viršūnė, kuri tik parodo kokiomis kryptimis pinigai juda, o kiek dar yra dalykų ir sumų, kurių neįmanoma sužinoti ar įrodyti.

    Reply
  5. Liberalai

    Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyrius išplatino politinį pareiškimą, kad jo Taryba „kviečia Artūrą Šulcą kuo skubiau priimti teisingą sprendimą ir pasitraukti iš pareigų iki šios kadencijos pabaigos”.

    „Artūrui Šulcui nepriėmus garbingo sprendimo, kviečiame miesto merą Vytautą Grubliauską būti vienodai principingu visiems politikams ir skubos tvarka imtis interpeliacijos savo pavaduotojo atžvilgiu. Vicemeras Artūras Šulcas neišvengė interesų konflikto eidamas AB „Klaipėdos vanduo” stebėtojų tarybos pirmininko pareigas ir grubiai pažeidė įstatymus. Tokio vicemero elgesio negali toleruoti Klaipėdos miesto meras ir taryba. Klaipėdos miesto savivaldybė, kuri yra apdovanota už skaidrumą, negali leisti vicemerui, kuris nesilaiko įstatymų bei skaidrumo standartų, toliau užimti vicemero pareigų. Klaipėdos miesto meras pabrėžtinai laikosi principingumo dėl politinio pasitikėjimo, todėl tikime, kad dvigubų standartų Klaipėdos miesto politikoje nebus ir grubų pažeidimą atlikęs vicemeras nebus toleruojamas iki kadencijos pabaigos”, – rašoma pranešime.

    Reply
  6. Kaimynė

    Martynai , manau , kad plunksna ne ,,atbunka”, o , tikriausiai , atšimpa …

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Tikrai taip. Ačiū! Pataisiau.

  7. Info

    Artūras Šulcas pažeidė įstatymo nuostatas
    Vyriausioji tarnybinės etikos komisija

    Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) balandžio 3 d. posėdyje vienbalsiai nusprendė, kad Klaipėdos miesto savivaldybės mero pavaduotojas ir AB „Klaipėdos vanduo“ stebėtojų tarybos pirmininkas Artūras Šulcas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus laiku ir tinkamai deklaruoti privačius interesus bei vengti interesų konflikto (3 straipsnio 1 dalies 2 punktas, 6 straipsnio 1 dalies 7 punktas, 7 straipsnio 2 dalis, 11 straipsnio 1 ir 2 dalys, 4 straipsnio 1 dalis ir 6 straipsnio 1 dalies 4 punktas).

    Nustatyta, kad A. Šulcas 2016 m. balandį iš AB „Klaipėdos vanduo“ vadovo gavo auką kaip savarankiškas politinės kampanijos dalyvis 2016 m. vykusiuose Seimo rinkimuose. Šios aplinkybės jis nenurodė privačių interesų deklaracijoje, o vėliau 2016 m. ir 2017 m. vykusių keturių AB „Klaipėdos vanduo“ stebėtojų tarybos posėdžių metu sprendė klausimus, susijusius su minėtosios bendrovės vadovo veiklos priežiūra. Taip pat A. Šulcas įstatymo nustatyta tvarka nedeklaravo duomenų apie einamas pareigas AB „Klaipėdos vanduo“ stebėtojų taryboje.

    VTEK vertino per vienerius metus nuo aukos gavimo fakto vykusių bendrovės stebėtojų taryboje priimtus sprendimus – laikytina, kad A. Šulcui aplinkybė dėl iš bendrovės direktoriaus gautos aukos interesų konfliktą kelia vienerius metus. VTEK vertinimu, jei kandidatas ir negalėtų atsisakyti aukos, tai neatleidžia jo nuo pareigos tinkamai įgyvendinti reikalavimus vengti interesų konflikto, o jam kilus nusišalinti.

    Reply
  8. grikių_košė

    Sveikinu AK ir naująjį narį. Sėkmės!

    Reply
    • :)

      Klaipėdos savivaldybės Etikos komisija miesto politikams rekomenduos tvardyti emocijas ir vengti situacijų, diskredituojančių viešo asmens reputaciją. Tokių rekomendacijų prireikė po to, kai vicemeras Artūras Šulcas pašiepė opozicijos atstovę Niną Puteikienę.

      The Whales of Hermanus!

      00:49 / 01:16

      Copy video url
      Play / Pause
      Mute / Unmute
      Report a problem
      Language
      Mox Player
      Tarsi vaikų darželyje

      Prieš dvi savaites, per pastarąjį Klaipėdos miesto tarybos posėdį netramdomas kai kurių politikų pyktis priminė ikimokyklinio amžiaus vaikų santykių aiškinimąsi, kurį vainikavo paukščių kalba prabilęs vicemeras A.Šulcas.

      Būtent jo elgesys papiktino kolegę Liliją Petraitienę, kuri ir kreipėsi į Klaipėdos savivaldybės Etikos komisiją, siūlydama pusei metų apriboti teisę A.Šulcui pirmininkauti tarybos posėdžiams, kai nėra mero.

      „Jis arogantiškai kvaksėjo varle. Toks elgesys ir įžeidžiamos replikos po kai kurių tarybos narių pasisakymų yra tapusi jau nuolatinė A.Šulco elgesio norma. L.Petraitienė prašo apsvarstyti šį elgesį, nes jis galbūt nusižengė politiko etikos normoms”, – posėdyje teigė Etikos komisijos pirmininkė Aldona Staponkienė.

      „Iš tikrųjų jis kudakavo. Skaudžiausia, kad ta patyčių kultūra tarybos posėdžių metu tampa norma. Tuo pažeidžiama viena didžiausių vertybių – žmogaus orumas”, – teigė L.Petraitienė.

  9. Klaipėdietis

    Šiam žmogeliui, atleiskit,žmogui ir kaip žurnalistui negalima parašyti NĖ VIENO PLIUSO. gaila, kad A,Vainorius nusprendė jį priimti į At.K. Gali sumenkti A.K. populiarumas, teigiamas vertinimas. Net keista, kad A.Šulcas išdrįsta vėl pasirodyti viešai kaip žurnalistas. Visur kur jis dirbo jį lydėdavo skandalai. Jis pats juos sukeldavo. Be to, jis visiškai nesugeba atlikti jokio savo darbo, įpareigojimo, tiesiog yra didelis nevykėlis, nors jau pensijos sulaukęs. Galima vardinti ir vardinti jo bjaurias išdaigas visuose darbuose kur jis tik bedirbo…. Negerai, negerai daro taip visų mėgiamas A.K.

    Reply
    • Anonimas

      Nesamonės parašėt..

    • Cha cha

      Galės rašyt apie save memuarus, kiek ir ko sededamas valdžioje pridirbo. Ar apie Cibauska knyga jau parašė? Gyrėsi, kad parasys.

  10. tikrai

    ar parašys apie neskaidrius konkursus, Kracą, tai kad administracijos direktoriui toliau šildoma vieta KKT, o jau trejus yra laikinas direktorius, apie Koncertų salęs vadovą, mero patarėjus, Laisvės partijos susidorojimą su Vaida Raugele/ Ar bus tik kritikuojami vaitkus, budionas ir pimpiai?

    Reply
    • Cha

      Tikriausiai, kad nerašys, būtų keista, jei peržengtų per save ir rašytų tokiomis temomis, juk pats iš šito lizdelio neseniai išėjęs į užtarnautą berods poilsį

  11. Kaimo japas

    Kažin ar parašys kaip meras pinigus plauna?

    Reply
    • Anonimas

      Nejuokaukite.

  12. Vilūnė

    Bala žino ar gerai bus. Kažkaip nesitiki, kad tiek prasitrynęs politikoje ir nieko nepasiekęs dabar kalnus nuvers žurnalistikoje.

    Reply
  13. arturas

    Labai gerai. Politikus reikia laikyti ant trumpo pvadelio, kad neisbegtu i lankas. Manau Sulcas zino kaip tai padaryti. SVEIKINU.

    Reply
  14. Džiugu

    ,kad AtviraKlaipėda.lt baigėsi juodos dienos ir jau ima stiprinti jėgas. Artūras Šulcas tikrai žino daug ir gali ženkliai prisidėti prie kitokio miesto kūrimo, tik ar nuoširdžiai būtent to norės ir tai darys? Šposeliais pasimėti, aišku, linksma, bet gal jau imsis kažko iš esmės? Pvz. nuolat miesto beprotiškai brangstančių projektų ir investicijų -miesto juodo liūno temos? Kaip ten bebuvę, bet tai dar vienas šansas žurnalistui suteiktas ir šį kartą ant valdžios ar politinės šou banano žievės gal jau nebepaslys? Pagyvensim ir pamatysim, o tuom kart ir jam ir A.K. SĖKMĖS. Laukiame.

    Reply
    • Cha cha

      TIEK METŲ BUVO VALDŽIOJE, O GERESNĖS KLAIPĖDOS KURIMU UŽSIIMS ATVIROJ KLAIPĖDOJ 🙂
      BUVO VICEMERAS, BUVO MERO PATARĖJAS, O PASIŽYMĖJO TIK TIEK,KAD VISOJ KLAIPĖDOJ APMOKESTINO AUTOMOBILIŲ PARKAVIMĄ.
      Šulco Biografija
      1980 m. baigė Vilniaus konservatorijos Klaipėdos teatro fakultetą, režisierius.

      UAB „Brolių Tomkų leidykla“ reporteris, UAB „Poilsio parkas“ administratorius, 2002 m., pirmasis VšĮ „Jūros šventė“ direktorius ir režisierius, VO „Liberalios reformos“ direktorius, televizijos „Balticum“ laidų vedėjas. 2008–2010 m. Klaipėdos apskrities viršininko pavaduotojas. VšĮ „Atvira visuomenė ir jos draugai“ projektų vadovas. 2011-2019 m. Klaipėdos miesto savivaldybės vicemeras. Nuo 2019 m. portalo AtviraKlaipeda.lt apžvalgininkas.

      1995 m. Lietuvos liberalų sąjungos, 2003 m. Liberalų ir centro sąjungos, 2006 m. Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio Klaipėdos miesto skyriaus narys. 2000–2003 m., 2003–2007 m., 2007–2008 m.ir nuo 2011 iki 2019 m. Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys. [1]

      Sutuoktinė Daiva, vaikai Saulė, Edvinas. [2]

    • to Cha cha

      biografija tikrai spalvota -baigė konservatoriją ( kaip meras), bet nėra jokio žurnalisto pradžiamokslio. Tai jis neturi jokio žurnalistinio išsilavinimo?

    • Cirkas

      Per tiek laiko sėdėjimo valdžioje nieko nepadarė, tikitės, kad dabar kažką padarys pezalus rašydamas? Cirkai.

  15. Vytas

    Maloni staigmena, pažiūrėsim ar beliko parako. Kalbant apie straipsnių objektyvumą , raginu skaitytojus neužsnūsti, buvusių politikų nebūna.

    Reply
  16. Dalia

    Gera naujiena. Aukit ir stiprėkit!

    Reply
    • Fui

      Kažkaip nuoširdžiai abejoju, ar jis išdrįs kritikuoti savivaldybės darbus ir jos vadovus – Grubliauską ir Neniškį, kai tiek daug kartu kompanijoj sėdėta, tiek daug kartu „nuveikta”….noriu pasižiūrėt jo rašinėlius, tikriausiai tai bus ditirambai tiems dviem aukštinant „žygdarbius”…. 🙂
      o jei vėl rašys apie „pimpius” kaip anksčiau – tai žemas buvo lygis, reikės trinti AK iš favoritu 🙁

  17. Pezalai

    Nepi.. delink, Šulce, tingine tu

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Be kategorijos

Prisidėkite prie „Atviros Klaipėdos" gyvavimo neišleisdami nė cento

Deklaruojant 2023-ųjų pajamas (tai reikia padaryti iki iki gegužės 2 d.) kaip paramą galima ir skirti dalį sumokėto Gyventojų pajamų ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

Svarbu

„Atviros Klaipėdos“ rėmėjams - ypatingai gimusios dovanos

Kovo mėnesį, apie kurį ši tradicinė „Atviros Klaipėdos“ ataskaita, nutiko tai, ką aš vadinu stebuklu. Būtent jo dėka galėsime padaryti ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Mums rašo

Dar kartą apie savivaldybės būstų nuomos mokestį

Praeitą savaitę „Atviros Klaipėdos“ publikacijoje „Savivaldybės įstaiga nori iškeldinti profesorių“ aprašytas teisinis konfliktas tarp savivaldybės įstaigos „Klaipėdos butai“ ir manęs, ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This