Karas Ukrainoje: vieni rusakalbiai politikai tyli, kiti vadina eiliniu įvykiu, treti – smerkia (papildyta)

Svarbu, Temos

Pastaruoju metu dėl Ukrainoje tebesitęsiančio karo, ypač po visą pasaulį sukrėtusių vaizdų iš Bučos, tiek visuomenėje, tiek socialiniuose tinkluose jaučiamas padidėjęs susipriešinimas bei auganti įtampa tarp tų, kurie besąlygiškai palaiko ukrainiečių kovą prieš Rusijos agresiją, ir tos dalies Lietuvos gyventojų, kurie turi kitokį požiūrį į įvykius Ukrainoje.

Pastarieji vis dažniau reiškia nepasitenkinimą dėl esą vietos rusakalbių tapatinimo su rusų armijos karių Ukrainoje vykdomais nusikaltimais, teigdami neva dauguma Lietuvoje gyvenančių rusakalbių palaiko Ukrainą, o ne Rusiją.

Tuo metu viešojoje erdvėje daugėja pranešimų apie įvairiose vietose aptinkamus Rusijos agresijos simboliu tapusius Z ženklus bei kitokias Putino režimą palaikančias apraiškas. Jų pastaruoju metu ypač padaugėjo socialiniuose tinkluose.

„Русскоговорящая Клайпеда“ įkūrėjos Jelizaveta Daugininkienė ir Svetlana Baracevičienė anksčiau ne kartą buvo renkamos į Klaipėdos miesto tarybą. Facebook nuotr.

Pasidomėjome, kaip šią situaciją vertina Klaipėdoje tautiniu pagrindu suburtų politinių jėgų, kurios deklaruoja arba deklaravo atstovaujančios rusakalbių interesams, atstovai.

Partijos „Rusų aljansas” pirmininkei Tamarai Lochankinai klausimus el. paštu išsiuntėme dar pirmadienio rytą, tačiau iki ketvirtadienio vakaro nei laiško gavimo patvirtinimo, nei atsakymų iš jos nesulaukėme. Negavome ir pranešimo, jog laiškas nepasiekė adresato. Prisiskambinti nei rekvizitai.lt nurodytu partijos laidiniu telefonu, nei pirmininkės mobiliuoju nepavyko – niekas telefono ragelio nekėlė ir neperskambino.

Tačiau pavyko pakalbinti kitų dviejų uostamiesčio rusakalbius jungiančių ir jungusių organizacijų – „Rusakalbė Klaipėda” („Русскоговорящая Клайпеда“) vieną iš steigėjų, jos vadovę Jelizavetą Daugininkienę ir rinkimų komiteto „Titov ir teisingumas” atstovę, miesto Tarybos narę Elą Andrejevą.

Klausimas apie karą Ukrainoje – provokacija?

Paklausta, kaip ji ir jos vadovaujamos organizacijos nariai vertina Ukrainoje vykstantį karą, J. Daugininkienė kalbėtis šia tema su žurnaliste nepanoro.

„Jeigu leisit, aš nesakysiu jokios nuomonės. Aš skaitau, kada užduoda vietiniams rusakalbiams tokius klausimus, aš skaitau kaip provokaciją, todėl kad tarp mūsų yra visokių žmonių ir mes gerbiame kiekvieno nuomonę. Todėl aš nekomentuoju to klausimo, pagyvensim, pamatysim, kas bus. Aš neduodu jokių interviu tuo klausimus ir mes nedarėme jokių pareiškimų organizacijos vardu. Mūsų organizacija yra visuomeninė, jinai politika neužsiiminėja”, – sakė ji.

Pasak J. Daugininkienės, jai nepatinka, kai vietos rusakalbių prašoma komentuoti Ukrainoje vykstančius įvykius, „kai prievartaujami žmonės ne lietuviai, kad jie būtinai kažką pasakytų, kad turi būti gėda, kad mes turime apgailestauti”.

„Tokių dalykų aš nenoriu sakyti, todėl kad mūsų yra daug ir mes tarp savęs per daug nediskutuojam. (…) Yra įvykiai, kurie yra įvykiai. Tokių įvykių pasaulyje labai daug, dabar yra toks įvykis šiuo momentu ir todėl mes laikomės, kad dabar tylim tuo klausimu. Aš Lietuvos rusė, aš čia gyvenu ir aš nenoriu spekuliuoti šiuo klausimu, todėl kad aš vis tiek rusė. Jei aš pasakysiu taip ar taip, vis tiek bus blogai”, – kalbėjo J. Daugininkienė.

Kartu ji sakė esą jos vardas yra žinomas Klaipėdoje ir ji nenorinti, kad jos vardu „būtų spekuliuojama”.

Jau pasirodžius publikacijai su redakcija susisiekusi J. Daugininkienė sakė norinti papildomai akcentuoti vieną dalyką – „Rusakalbė Klaipėda” („Русскоговорящая Клайпеда“) antrą karo dieną, vasario 25-ąją, savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook” padarė atitinkamą pareiškimą.

Jame akcentuojama, kad kare būna tik pralaimėtojai ir organizacijos mintys yra su Ukrainos tauta.

„Ką dabar jie daro, tai yra baisu”

Tuo metu miesto Tarybos narė Ela Andrejeva teigė smerkianti Rusijos agresiją ir palaikanti ukrainiečius.

Ela Andrejeva į Klaipėdos miesto tarybą pateko po to, kai už partizanų vado Adolfo Ramanausko – Vanago vardo paniekinimą mandato neteko Viačeslav Titov. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Siaubinga. Čia baisu, karas yra baisu. Aišku, kad aš prieš. Laukiu, kada tas viskas baigsis”, – sakė ji.

Tarybos narė teigė padedanti, kiek tik gali, pabėgėliams iš Ukrainos, palaikanti ryšius su Klaipėdoje veikiančia ukrainiečių bendruomene.

„Aš plačiai nesireiškiu, kad nepykinčiau nei rusų, nei lietuvių gyventojų ir labai pergyvenu dėl lietuvių, nes, suprantate, sunkūs laikai atėjo, pragyvenimas brangsta, dalis miesto biudžeto atitenka pabėgėliams. Žodžiu, sunku mieste, bet ne tik mieste, o ir visoje valstybėje. Tačiau tikiuosi, kad sveikas protas nugalės ir, žinoma, aš nepalaikau Kremliaus pozicijos. Ką dabar jie daro, tai yra baisu”, – kalbėjo miesto Tarybos narė.

E. Andrejeva teigė nepažįstanti nė vieno klaipėdiečio rusakalbio, kuris palaikytų Rusijos agresiją.

Byra tautiniu pagrindu suburti judėjimai ir partijos

Nors J. Daugininkienė pabrėžė, kad dabar „Rusakalbė Klaipėda”„politika neužsiiminėja”, tokiu pavadinimu visuomeninis rinkimų komitetas buvo sukurtas tam, kad kaip savarankiška politinė jėga dalyvautų 2019 metais vykusiuose rinkimuose į savivaldybių tarybas. Apie tai komiteto viešai paskelbtą įrašą iki šiol galima rasti šios organizacijos socialinio tinklo paskyroje, šią informaciją, prasidėjus rinkimų kampanijai, skelbė ir „Atvira Klaipėda”. Tačiau surinkusi vos 2 proc. rinkėjų balsų, „Rusakalbė Klaipėda” negavo nė vieno mandato.

J. Daugininkienė akcentavo, kad iškart po rinkimų komitetas teisiškai nustoja egzistuoti, o organizacija tokiu pačiu pavadinimu dabar yra tik visuomeninė.

Pati ji teigia, kad savęs politike nebelaiko ir rinkimuose daugiau nebedalyvaus, nebent padės norintiems tai daryti jauniems žmonėms.

Paskutiniuosiuose rinkimuose už miesto Tarybos borto liko ir Rusų aljanso atstovai, surinkę kiek daugiau – 3,8 proc. rinkėjų balsų. Ankstesnės, 2015-2020 m. kadencijos miesto Taryboje Rusų aljansas turėjo 4 savo narius ir net buvo koalicijoje su valdančiąja dauguma. Tais metais ši partija į rinkimus ėjo kartu su Lenkų rinkimo akcija ir Valdemaro Tomaševskio bloku kaip bendra politinė jėga.

Dabartinėje miesto Taryboje rusakalbiams klaipėdiečiams atstovauja du irgi specialiai 2019-ųjų rinkimams suburto visuomeninio rinkimų komiteto „Titov ir teisingumas” nariai – Jurij Šeršniov ir E. Andrejeva.

Pastaroji į Tarybą pateko po to, kai už partizanų vado Adolfo Ramanausko – Vanago vardo paniekinimą buvo nuteistas ir mandato neteko minėto komiteto pirmininkas Viačeslav Titov.

A. Paleckis ir V. Titov. Facebook nuotr.

V. Titov šiuo metu aktyviai bendradarbiauja su už šnipinėjimą Rusijai pirmos instancijos nuteisto politiko Algirdo Paleckio suburta organizacija „Teisingumo aušra”. Anksčiau V. Titov priklausė Lietuvos rusų sąjungai, kuri šiuo metu yra likviduota.

Lietuvoje įregistruotų partijų sąraše šiuo metu nebėra ir Rusų aljanso. Lygiai prieš metus šios partijos vadovė Tamara Lochankina sakė, jog kol kas nežadama likviduoti partijos, tik esą daroma pertrauka.

„Partijos valdyba po karantino pabaigos siūlo organizuoti konferenciją ir kartu nuspręsti Rusų aljanso likimą. Apie priimtą sprendimą būtinai informuosime visuomenę”, – tąsyk žadėjo ji.

Šiuo metu kitataučių (daugiausia – lenkų) interesams šalyje atstovauja Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga, šios kadencijos Seime turinti tris savo narius.

18 Comments

  1. Anonimas

    Tokia arši jedinstvininkė ir putinistė ,o tiek metų buvo ne paskutinis žmogus savivaldybėje ir įmonės direktore , įmonėje kuri priklauso savivaldybei , keistokas dalykas .

    Reply
  2. Antanas

    Net Klaipėdoj gyvenantys ukrainiečiai palaiko putiną

    Reply
    • Rita

      Jų tokia teisė ir samptara , bet tai -tikrai ne UKRAINIEČIAI. Čia jau tie, ‘nešantys” denacifikaciją- amžini „vaduotojai” , užsimoję į svetimas žemes.

  3. Penktoji kolona tyko

    Dvi senos” Jedinstvos” laikų veteranės- Lizočka ir Svetočka Trūksta tik „Trečios muškietininkės:- Tamaros. Ši gal nustojo reikštis? Kokčios karžygės buvo pačios pačiausios- aršiausios jedinstvininkės uostamiestyje.. Dvi herojės, pasičiupusios ir nutautinusios savo lietuvius sutuoktinius. Trys dešimtmečiai praėjo, o jos kaip tie vilkai į savo” mišką”- Rusiją -žiūri. Ir laukia, nepasigaukit, LAUKIA SAVŲ Šios sovietmečio garbintojos, Putino fanės niekada nepamilo Lietuvos ir visda nekentė Lietuvos ir lietuvių.

    Reply
  4. Bjauri sovietinio fašizmo propoganda

    Anonime, neskleis sovietines istorijos propogavimo- geriau pasidalink kiek Lietuvos piliečių buvo sušaudyti, ištremti, mirė kalėjimuose. buvo nukankinti.Tai ką tu platini mes mokėmės sovietiniuose vadovėliuose.
    Mums mūsų istoriją pasakojo mūsų tėvai ir seneliai

    Reply
  5. Daug puikių rusakalbių aplink mus

    Dau rusakalbių Lietuvos [piliečių pilnai integravosi ir gyvena čia garbingai. Tačiau yra dalis tokių „jelizavetų”, kurie iki šio teklauso rusiškų žinių ir težiūri rusiškas TV. Na jų nepagydysi ir jie skelbia putiniško fašizmo naujienas. Tokie mums ne kaimynai ir ne draugai. Važiuokite ir gyvenkite ten ,kur jums gera. Mums nereikia kad kviesmumėte „išvaduoti mus nuo mūsų kalbos ir nuo ES, nuo Nato. O dar ta asaba buvo vadove- kokią aurą ji skleidė?
    Deja daug iki šiol nemato būtinybės mokytis valstybinės kalbos. Tai būdinga tiems kurie laukia „išvaduotojų”

    Reply
  6. Anonimas

    p. Jurgelevičienė, ramybės jums, neieškokite priešų ten , kur jų nėra ir saugokitės tikrųjų. Jums tik į naudą, kad netekote galimybės žiūrėti uždraustos ruZijos televizijos ir klausyti visokių naryškinų ir pan. Kuo mažiau mėšlo galvoje, tuo smegeninėje šviesiau. Skaitykite vakarietišką spaudą. Joje kartas nuo karto prisimenama apie istorinius įvykius.

    Reply
  7. Senis

    Manau, kad Klaipėdoj putlerio gerbėjų procentas, kaip ir rusijoj. Jie tikisi, kad grįš sovietiniai laikai. Laukia ir tikisi. Kažkaip Lietuva turėtų patikrinti jų lojalumą Lietuvai, demokratijai.

    Reply
    • V.V

      Matyti, kad „senis“ 🙂 greičiausiai prisimena, kaip iš mokyklos laikų turėjome „rituališkai“ parodyti savo ištikimybę komunistinei valdžiai… gudresnio nesugalvosi? Todėl lojalumo testas nėra demokratija, demokratija neįrodoma testais, o „lojalumo“ reikalavimas yra viena iš diktatūros grimasų…

      Yra konstitucija, jei jos laikysitės, bus ir demokratija

    • V.V

      Rusakalbių bendruomenė Amerikoje yra trys su puse milijono žmonių ir aš negirdėjau, kad kas nors ten jiems „reikštų pretenzijas”, jie visi yra amerikiečiai ir yra saugomi Amerikos įstatymų.
      Kodėl mes visada žaidžiame „rusiška“ korta, kai tik prasideda „bet koks bardakas“? Nes, gal patogu, kad visada yra į ką nukreipti dėmesį?
      Vietoj aklo žavėjimosi JAV, turime imtį viską, kas geriausia, ką gali pasiūlyti Amerikos demokratijos patirtis
      Ir „patriotams”: užuot gadinęs orą internete, kreipkis į Seimą ar susisiekite su savo apygardos deputatu, registruok iniciatyvą tuo klausimu, tegul apsisprendžia, tikiuosi rezultatas bus toks, kad nereikės mokėti kompensacijos per teismo sprendimą Strasbūre (čia „Lietūkio garažo” gerbejams ir netik)

  8. Neramu ir baisu

    Kažin kiek Klaipėdos rusakalbių turi rusijos pilietybę? Dauguma turėjo teisę balsuoti rusijos prezidento rinkimuose ir, aišku, balsavo už putiną. Kieno pusėje jie būtų ktirniu atveju? Kaip tai pasireikštų?

    Reply
    • V.V

      Internavimas – tai dažniausiai didelių žmonių grupių įkalinimas ar jų laisvės apribojimas[1], nesant jokiam teismo sprendimui (be teismo). Collins anglų kalbos žodyne internavimas apibrėžiamas kaip „internavimo [asmens laisvės suvaržymas, apribojimas] veiksmas, ar padėtis (būsena), kai asmuo yra internuotas, ypač karo metu priešo civilių gyventojų; arba terorizmu įtariamų asmenų.”[2] Nors kartais internavimas tiesiog reiškia įkalinimą, tačiau dažniausiai jis reiškia prevencinį laisvės suvaržymą, o ne laisvės suvaržymą, paskirtą pripažinus asmenį kaltu padarius kokį nors nusikaltimą. Šių terminų naudojimas vis dar diskutuotinas, politiškai jautrus klausimas.[3]

      Internuoti asmenys gali būti laikomi kalėjimuose arba specialiose internuotų asmenų stovyklose. Tam tikruose kontekstuose tokios stovyklos yra žinomos kaip koncentracijos stovyklos.

      Internavimu taip pat laikoma neutralių šalių karo metu naudojama praktika, remiantis 1907 metų Hagos konvencija, sulaikant kovojančių šalių ginkluotąsias pajėgas ir techniką, patekusią į neutralios šalies teritoriją.[4]

      Visuotinė žmogaus teisių deklaracija riboja internavimo naudojimą. 9 straipsnis teigia, kad „Niekas negali būti savavališkai suimtas, sulaikytas ar ištremtas.”[5]

      https://lt.wikipedia.org/wiki/Internavimas

  9. sunku patikėti

    Pagarba E.Andrejevai , didžiulė gėda poniai, kuriai čia kažkoks įvykis, ar ji neturi vaikų, brolių, seserų, ar jai eilinis įvykis, kai prievartaujamos motinos prie vaikų, o vaikai prie tėvų??/Moterie, kas tau?o jau tie 2 ale,,Teisingumo aušros” ale vyrai galėtų būti nededami čia , jų foto šlykštumą tik sukelia.

    Reply
  10. Anonimas

    Kai kalbiesi su pažįstamu rusu ir jis Ukrainos klausimu tyli, vadinasi jis yra latentinis koloradas. Beje, didelė dalis mūsų tautiečių panašiai neigia arba vengia kalbėti žydų žudynių 1940 m. klausimu .

    Reply
    • Anonimas

      Sorry, gali būti latentiniu koloradu.

    • Virginija Jurgilevičienė

      Kremliaus balse, Anonime, kodėl taip šlykščiai meluojate? Niekas Lietuvoje nevengia kalbėti žydų klausimu. Naryškinas ir FSB turi savo užduočių lietuvių atžvilgiu ir nurodo kaip ir ką reikia kalbėti apie žydus. Karas Ukrainoje tai dar kartą patvirtina. Pagal Kremlių ukrainiečiai yra banderovcai ir fašistai, o lietuviai- žydšaudžiai, fašistai. Tam naratyvui skleisti yra sumokami kruvini Putino karo mašinos pinigai. Ne vienas Putino aplinkos žmogus yra viešai pasisakęs apie Lietuvos okupaciją, apie Rusijos ketinimus susigrąžinti buvusias Pabaltijo šalis. Mums visus 30 metų maskoliai draudė kalbėti apie informacinį, hibridinį karą, apie dirbtiną žydšaudžių etiketę, teigdami, kaip ir šis Kremliaus balsas, jog vengiame žydų klausimo. Nevengiame, tai Kremlaius balsai vengia, nes padidino nužudytų žydų skaičių, prirašė lietuvių dalyvavimą, kai jie nedalyvavo žydų žudime ir visaip kitaip Kremlius tyčiojosi, o Putino karo mašinos balsai klykė, lyg pamėlynavimo Kremliaus naratyvą.

    • Pagaliau liaukites platinti rusų fašistų skleidžiamą melą dėl žydų

      Deja, neklaidinkite su žydu klausimu ir „didele” dalimi Lietuvių. Kažkokia rusuška nesąmone patikėjote, kurią jie skleidžia.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Kultūra

„Nemigą" rodys Klaipėdoje ir Šilutėje

Balandžio 25 – gegužės 3 d. Lietuvoje bus parodytas Lietuvos ir Ukrainos kūrėjų garso ir judesio spektaklis „Nemiga“. Sukurtas per ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

ELTA

Naują atmintiną dieną siūloma skirti Vilko vaikams

Į atmintinų dienų sąrašą siūloma įtraukti Vilko vaikų atminimui skirtą dieną. Jei Seimas pritartų, ji būtų minima rugsėjo 14-ąją. Siekiant ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This