Aistras keliantis Pievų Tako daugiabutis: verslininkai bando kitą kelią

Miestas, Svarbu

Dar 2018-ųjų pavasarį prasidėjusioje istorijoje dėl devynaukščio statybos Pievų Tako gatvėje – naujas posūkis.

Niekaip iki leidimo statybai neprieinantys verslininkai sugalvojo kitą kelią – bando pakeisti detalųjį planą, bet ne taip, kaip to norėtų kaimynai.

Trijuose pirmuosiuose, 2018 m. pavasarį paskelbtuose, projektiniuose pasiūlymuose parodytos galimos daugiabučio versijos

Detalusis sklypo Pievų Tako g. 36A planas buvo patvirtintas dar 2002 m. liepos 26 d. tuometinės savivaldybės Valdybos sprendimu. Jį UAB „Jūros koralas” užsakymu rengė „Uostamiesčio projektas”. Tačiau UAB „Jūros koralas” 2007-ųjų vasarį buvo likviduota taip ir nepradėjusi statybų.

Aplinkinių namų gyventojai sukruto 2018-ųjų gegužę, kai šalia apleisto pastato atsirado informacinė lentelė apie projektavimo darbus, kurių metu esamą administracinės paskirties pastatą norima „rekonstruoti” į daugiabutį. Kalbėta, kad pradėjus tokias statybas, gali sugriūti kaimyniniai namai, žmonės liks be saulės, akcentuota, jog 58 butų namui planuojama įrengti per mažai – tik 40 vietų automobiliams ir kt.

Nepasitenkinimas vėliau buvo išdėstytas ir viešo projektinių sprendinių pristatymo metu. Tačiau Klaipėdos savivaldybė pritarė tokiems projektuotojų parengtiems projektiniams pasiūlymams, taip papiktindama jiems besipriešinančius gyventojus.

Ir jau tik po to gyventojų prašymu įvyko projektinių pasiūlymų svarstymas Klaipėdos regioninėje architektūros taryboje, kuri pateikė penkias nepalankias išvadas. Tarp kurių – ir siūlymas koreguoti sklypo detalųjį planą.

2019-ųjų vasarą paviešintuose naujuose projektiniuose pasiūlymuose buvo rašoma, kad kaip ir anksčiau čia projektuojamas devynaukštis, tačiau jau jame numatyta mažiau – 54 butai. 

2019-aisiais paskelbtų projektinių pasiūlymų versija.

Tačiau ir šie projektiniai pasiūlymai aplinkinių namų gyventojų pasipriešinimo nesumažino. Jie kreipėsi į Klaipėdos merą ir Savivaldybės administracijos direktorių, prašydami koreguoti detalųjį planą.

2019-ųjų rugpjūtį Savivaldybės administracija jau konstatavo, kad projektiniai pasiūlymai neatitinka detaliojo plano ir rekomendavo atlikti jo koregavimą arba jo keitimą.

UAB „Saulėgauda” pasinaudojo teise tokį savivaldybės atsakymą skųsti Lietuvos administracinių ginčų komisijos Klaipėdos apygardos skyriui. Pastaroji įpareigojo savivaldybės administraciją iš naujo išnagrinėti prašymą. Vėliau bendrovė teikė skundus teismams ir iš savivaldybės prisiteisė per 2000 eurų turtinės žalos ir bylinėjimosi išlaidų.

Galiausiai šį spalį pasirodė skelbimas, informuojantis, kad ruošiamasi supaprastinta tvarka koreguoti detalųjį planą žemės sklypui Pievų Tako g. 36A. Formalus planavimo organizatorius tokiu atveju Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius, nors projekto užsakovas ir yra privatus asmuo, kurio užsakymu projektą rengia UAB „Progresyvūs projektai“, rengusi ir projektinius daugiabučio pasiūlymus.

„Nekeičiant Klaipėdos miesto savivaldybės valdybos 2002-07-26 sprendimu Nr. 419 patvirtinto žemės sklypo Pievų Tako g. 36A detaliojo plano tikslų, pakoreguoti statybos liniją, statybos ribą ir statybos zoną, automobilių stovėjimo vietų išdėstymą, įvažiavimo-išvažiavimo vietą”, – taip buvo apibrėžti planavimo tikslai.

„Saulėgaudai” atstovaujantis advokatas Remigijus Bukėnas „Atvirai Klaipėdai” aiškino, kad net per administracinius ginčus nepavykstant pasiekti, jog savivaldybė vykdytų teisės aktus, buvo pasirinktas kelias pakoreguoti detaliojo plano sprendinius, kurie esą buvo kliūtimi pritarti projektiniams pasiūlymams. Tačiau patys pakeitimai, anot teisininko, nelabai reikšmingi, iš esmės susiję tik su transporto judėjimu ir automobilių statymu.

„Atviros Klaipėdos” žiniomis, kai kurie kaimynai dėl šio planavimo proceso teikė skundus įvairioms institucijoms. Eimantas Koševoj, S. Daukanto g. seniūnaitijos seniūnaitis, raštu prašė detaliajame plane leistiną pastato aukštingumą sumažinti ir sulyginti su šiame kvartale esančių gretimų pastatų aukščiu. Tokį pasiūlymą seniūnaitis motyvavo naujamiesčio vertingosiomis savybėmis, aplinkinių bei planuojamo naujo daugiabučio gyventojų gyvenimo kokybe.

Tačiau Savivaldybės administracija jam atsakė, kad toks pasiūlymas yra atmetamas, nes pagal teisės aktus leistinas pastato aukštingumas negali būti koreguojamas rengiant detaliojo plano koregavimą supaprastinta tvarka.

21 Comments

  1. Mindaugas

    Maksimaliai 4-5 aukštų pastatas turėtų būti plius privalomai parkingas tik po pastatu

    Reply
  2. klaipėdietis

    „plius minus” turėtų ateiti ir pasižiūrėti kurioj vietoj ir kas ten jam apleista ‘kiemeliuose”… Ten beveik visur privačios valdos, kur ir žolė gražiai nušienaujama, ir lapai susigrėbiami, ir šaligatviai nusišluojami… O jei „plius minus” norisi įsprausti daugiaukštį, kuris ten tikrai sveiku protu mąstant netelpa ir 100 procentų sudarkys ir taip neblizgančias senosios Klaipėdos miesto erdves, tai atvirai ir turėtų sakyti – reikia įgrūsti, nes tai kvepia dideliais pinigais.

    Reply
  3. plius minus

    Na taip, PANIKA kaip visada .
    Turi žmonės įsigiję sklypą ir projektuojasi jame , kas manau leidžiama pagal detalųjį planą. O vietiniams kaimynams tikrai reikės pasitempti ir apleistus…? kiemelius susitvarkyti, kurie jau nuo 3 aukšto bus kaip ant delno.
    Manau viskas čia gerai ir bus kam architektūrą įvertinti, yra tų valdiškų vertintojų pakankamai..

    Reply
  4. Juvis

    Max 3 aukstai turetu buti!

    Reply
  5. V ir Gis

    2019 pakoregavo ir gavosi 10 aukštų.

    Reply
  6. Irena

    Mūsų vadams patinka šabakštynai apleisti. Pažiūrėkite prie Sausio 15gt24 namo ir Tilžes gt 38 namo koks yra baisus šiukšlynas miesto centre. Bomžai renkasi, kruminas pilnas lapų, žole n pjaunama. Tačiau mašinų stovėjimas apmokestintas šiukšlyne… Ei, žmonės artėja rinkimai…..

    Reply
  7. Husky

    Na,rinka ir intekektas parodys,kas teisus.
    Manau, realiai mąstantys žmonės čia būsto nepirks,nebent neturės mašinų,ten ir taip jau žiaurios problemos su parkingais,tai dar pastovių 60-80 auto įkiš,kosmosas Neniškio ir mero smegenyse,juk yra aukštingumas-tokia sąvoka,o čia miesto veido darkymas! Statykite tokius kortų namukus aplink Klaipėdą,va visas Jūrininkų pr. laisvas.

    Reply
    • Anonimas

      Atsiprašau-intelektas…

    • Miestietis

      Pritariu, yra kur tokius statyti – pirmyn į periferiją.

  8. Aš

    Projektas tikras lietuviškas..kuo daugiau „kvadratų”

    Reply
  9. O.

    Pastatas šiaip šlykštus, bet šioje vietoje ir tokio aukščio – visiškas WTF. Durnynas.

    Reply
  10. Romualdas

    Balsuokite už liberalus ir įų draugelius

    Reply
    • Anonimas

      Tai, kad ne liberalai valdžioje Klaipėdoje Romualdai
      Grubliauskas – senai nebe liberalas, o Laisves partijos veikėjas, o jam padeda konservatoriai . Už juos ir nebalsuokite..

  11. Irute

    Visiška nesąmonė tokioje mažoje erdvėje įgrūsti tokį monstrą.Kiek problemų užprogramuojama ateičiai, o šalia gyvenantys tampa įkaitais .O ką miesto architektas ir savivaldybės specialistai?

    Reply
  12. Jolanta

    Pastato aukštis visiškai sudarkys viso kvartalo vaizdą. Labai norėtųsi pamatyti vizualizaciją iš Lietuvininkų aikštės pusės, manau vaizdelis bus ne koks.

    Reply
  13. 100%

    Kaimynai nenores nieko,palikit ta žabakštyna ramybeje.

    Reply
  14. DM

    Bet ant kiek reikia butu moraliniu bomzu kad toki pastata statyti savam mieste.

    Reply
  15. Jovita

    Kviečiu klaipėdiečius ateiti pasigrožėti plačiašakiu ąžuolu ir senomis išlakiomis liepomis. Jų po to devynaukščio monstro statybos neliks. O gaila. Tokių kampelių, kuriuos reikėtų sutvarkyti žmonių gerovei, kaip mėgstame sakyti, ranka nepakyla. O įtupdyti ne vietoje miesto vaizdą darkantį devyniaaukštį pastatą braunamasi visais būdais. Tai nesąžininga.
    Jovita

    Reply
  16. Asd

    Be abejo pats pastatas yra geriau, negu dabartiniai sovietiniai sandėliukai, bet bendrai atrodo negerai. Būtų labai gražu turėti kokių 4-5 max aukštų daugiabutį, su gražiu, senovišku fasadu. O dabar bus kažkoks stiklinis pastatas išlindęs senamiestyje…

    Reply
  17. Dalia

    Ir vėl tie baisus ? – „siaura kojytė plati kepurytė” kad prie mažo užstatymo ploto igrusti ko didesnį pastatą ?

    Reply
  18. Nojus

    Aukštis gerokai per didelis, o ir architektūra „neblizga”.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Rekonstruos tik Santuokų rūmų aplinką, pačio pastato nelies

Klaipėdos savivaldybė siekia dar šiais metais rekonstruoti teritoriją prie  Santuokų rūmų, Stasio Šimkaus gatvėje. Tam jau ieško rangovų. O patys ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

Uostas užtveria naujas teritorijas

Šalies prezidentui Gitanui Nausėdai kalbant apie tai, kad uostas turėtų atverti daugiau prieigos žmonėms prie marių, bent jau kol kas ...
2023-12-28
Skaityti daugiau

Mums rašo

Nauja valdžia sugebėjo nuvilti jau pirmais savo veiklos mėnesiais

Mūsų kaimynai, Pievų Tako g. 36A sklypo nuomininkai, gavo pritarimą savo daugiabučio projektui ir jo statyboms. Tik neaišku, kaip taip ...
2023-12-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This