Mirė dar vienas žmogus: uostamiesčio ligoninių atstovai savo kaltės nemato (atnaujinta)

Svarbu, Sveikata

Per kelias dienas Klaipėdoje – jau antra žmogaus, nesulaukusio tinkamos uostamiesčio medikų pagalbos, mirtis. Dėl pirmosios artimieji jau kreipėsi į prokuratūrą.

Penktadienį greitoji vyrą atvežė į Klaipėdos universitetinę ligoninę. Martyno Vainoriaus nuotr.

Sekmadienį mirusio klaipėdiečio situacija – beveik analogiška pirmajai: jis irgi kreipėsi pagalbos į dvi miesto ligonines, tačiau mirė savo namuose, gaivinamas net dviejų greitosios pagalbos medikų brigadų. Tuo metu abiejų ligoninių atstovai teigia savo kaltės dėl vyro mirties nematantys.

Lapkričio 24-ąją vyrui (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) būtų sukakę 53-eji.

Prieš kurį laiką jis grįžo iš Airijos, kur dirbo vilkiko vairuotoju. Sveikatos problemos jį ėmė kamuoti dar užsienyje, ten jis irgi buvo kreipęsis į gydytojus.

Klaipėdoje kol kas jis gyveno su mama, tačiau užsienyje buvo užsidirbęs pakankamai pinigų ir jau ruošėsi visam laikui įsikurti uostamiestyje – kaip tik šį pirmadienį rengėsi įsigyti nuosavą būstą.

Mirė mamos akivaizdoje

Visą praėjusią savaitę vyras jautėsi blogai, o penktadienį, sveikatai dar labiau sušlubavus, artimieji iškvietė greitąją pagalbą. Medikai vyriškį nuvežė į Klaipėdos universitetinę ligoninę (KUL).

„Žmogus mikčiojo. Ypač stipriai pradėdavo užsikirsti, kai tikrai stresuodavo”, – „Atvira Klaipėdai” pasakojo mirusiojo kaimynė (pavardė redakcijai žinoma). – Ligoninė nerado nieko blogo, išsiuntė jį namo. Įdomu, kad epikrizėje yra įrašyti žodžiai, jog žmogus buvo susijaudinęs – čia kaip reiktų suprasti? Kad medikus jis trukdė dėl niekų?”

Moters teigimu, šeštadienį kaimynas, sveikatai nepagerėjus, jau pats sėdo prie vairo ir išvažiavo į ligoninę. Šį kartą – į Klaipėdos respublikinę.

„Čia jam rado skrandžio problemų, išrašė lašinę ir vėl išsiuntė namo. O sekmadienio rytą žmogui pasidarė jau visai blogai, iškvietėme greitąją, atvykę medikai jį gaivino, deja, nesėkmingai, mirė mamos akivaizdoje”, – pasakojo viską savo akimis mačiusi ir dėl to labai sukrėsta kaimynė.

Jos teigimu, sūnaus mirties priblokšta garbaus amžiaus mama vis kartoja, kaip net dviejose ligoninėse medikai nematė sūnaus ligos, kodėl negalėjo jo paguldyti išsamiems tyrimams, juk vyras taip blogai jautėsi.

Pasak kaimynės, jis nebuvo vargšas, už tyrimus būtų galėjęs ir susimokėti, jei tik kas būtų pasiūlęs.

„Siaubinga, kai bejėgiškai stovi šalia ir niekuo, visiškai niekuo negali padėti”, – liūdnai konstatavo moteris.

Gaivino daugiau nei valandą

Situaciją „Atvirai Klaipėdai” komentavusi Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stoties vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Nijolė Dambrauskienė apgailestavo, jog žmogaus greitosios medikams išgelbėti nepavyko.

Jos teigimu, sekmadienį į namus atvykus greitajai, vyras jau buvo ištiktas klinikinės mirties. Atvykus pirmajai brigadai, iškart buvo iškviesta ir antroji, kad padėtų vyrą gaivinti.

„Pacientas buvo didelės kūno masės, apie 140 kg, jį ir pakelti, ir perkelti būtų sudėtinga. Jis buvo klinikinėj mirty. Jis pradėtas gaivinti, gaivinamas buvo daugiau nei valandą laiko, deja, efekto negavome”, – sakė greitosios pagalbos stoties gydytoja.

Po gaivinimo iš artimųjų medikai sužinojo, jog vyras prieš tai du kartus dėl skausmų krūtinės srityje kreipėsi į ligonines.

„Daugiau duomenų neturim”, – sakė N. Dambrauskienė.

Klaipėdos respublikinės ligoninės atstovė spaudai Marija Gabrienė patvirtino, jog toks žmogus šeštadienį jų gydymo įstaigoje lankėsi.

„Jį konsultavo trijų sričių specialistai, buvo atlikti įvairūs tyrimai, tarp jų ir dėl galimo infarkto. Vyras ligoninėje tirtas tris valandas. Ūmios būklės jam nustatyta nebuvo. Pateikus tolimesnio gydymo rekomendacijas, vyras išleistas namo”, – sakė ligoninės atstovė.

KUL atsakymą portalui atsiuntė raštu.

„Reiškiame užuojautą artimiesiems dėl netekties. Minimas asmuo lapkričio 11 dieną greitosios medicinos pagalbos automobiliu atvežtas į Klaipėdos universitetinės ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyrių. Pacientui operatyviai buvo atlikti tyrimai, reikalingi įtariant ūmią kardiologinę būklę. Tuo metu tyrimų rezultatai ūmios būklės nerodė. Po gydytojo specialisto konsultacijos ir skirto gydymo, pacientas pasijautė geriau ir išvyko į namus”, – rašoma atsakyme.

22 Comments

  1. gyventojas

    Medicina Klaipedoje zemiausio lygio, didzioji dalis personalo pilni arogancijos ir zmogus jiems paskutineje vietoje. Priemimo skyriuje gali ir 5 val praguleti, niekam nerupi. Kazkiek dar gali judeti tik per pazintis ir su slamanciais. Puse skyriu uzguldyti savais tevais ir seneliais, kurie ten jau kaip gyventojai…. o paprastiems zmonems su didelemis problemomis nebeatsiranda laisvu lovu, tenka vaziuotimirti namo ir kitiems jau su visam….

    Reply
    • Klaipėdiškė

      Tikrai taip

  2. ...

    Aišku , gal ir ne laikas tokioms moralėms , bet jei ir būtų atgaivinę , kažin kiek būtų tempes su tokiu nutukimu , kuris atsiranda nuo greito maisto ir alkoholio. Ten širdis lašiniuose plaukiojo.

    Reply
  3. Anonimas Meškėnas

    Užuojauta valstybei, kad neteko mokesčių mokėtojo.
    Kalbama apie tai, kad žmonės į gydymo įstaigas patenka su uždelstomis ligomis, tačiau užsiregistruoti pas specialistą turi 5 minutes per mėnesį. Nespėji, nemoki naudotis internetu – tavo bėda. Jautiesi blogai ir atvažiuoji į ligoninę – esi apšaukiamas kodėl nekvietei greitosios, iškvieti greitąją – apšaukia kodėl nevažiavai į ligoninę ar neužsiregistravai pas šeimos gydytoją, kur artimiausias talonėlis po mėnesio. Medikai iš skyrių vyresnybės gauna papeikimus už tai kad išlaidauja ir savo nuožiūra atlieka 2 eur vertės tyrimą pacientui. Uždarinėjamos gydymo įstaigos regionuose, žmonės gimdo ir miršta greitųjų automobiliuose, nes nespėja atvykti iki centrų. Valstybei reikia sveiko piliečio, kuris mokėtų PSD ir gydytųsi privačiai. Mūsų šalyje nėra vietos seniems ir sergantiems. Dirbk, mokėk, o kai pasensi ir reikės pagalbos, geriau nelįsk į akis ir tyliai padvėsk.

    Reply
    • Klaipėdiškė

      Taip taip!

  4. Antanui ,

    Jūs galite jungtis , kad ir į penktą lygį !!! Viskas priklauso nuo dirbančio personalo . Padėka KUL medikams , tarp jų daug šaunių profesionalų , kurie padėjo ligos metu . Padėka ir Jūrininkų medikams, kurie gydė , o ne ” siuntė ” 🙂 Taigi , Antanai , reforma naudinga tik reformuotojams , o ne pacientui . Mano patirtis sako tai.

    Reply
  5. Antanui , prasipūskit

    taip nusirašyti ….Ligoninės ir dabar turi visą reikiamą ” pagalbą ” skyriuose ! Bėda ta , kad neguldo , nes kaip paaiškėjo ” nebuvo kritinės būklės ” pacientas ! Kiek valandų reikės pacientui , dar šiek tiek pasėdinčiam , laukti 1 ligoninės priėmime į kurią bus vežami VISI ligoniai ? O jau kas ” kaltas ” visada žino tik vieninteliai liberkonservatorių patryyyjotai 🙂 Tokie svaičiojimai tik visiškiems liberkonservatorių sekėjams , kurie nežino ….o nežino vėl didžioji dauguma liberpatryyyyjotų . Sėkmės išgyvenant .

    Reply
  6. Antanas

    Visi šie ir žinoma buvo kiti tokie atvejai, ne SAM Dulkio problema, o būtent Klaipėdos sveikatos sistemos sena problema. Kai vežiojami ligoniai po 3 ligonines, o rimtos pagalbos negauna. Jau 10 ir daugiau metų vyko kova SAM su Klaipėdos savivaldybe dėl ligoninių sujungimo į vieną trečio lygio paslaugų teikimo junginį, atitinkantį Kauno, Vilniaus klinikų lygį. Tokiame junginyje statomas būtinosios medicinos pagalbos centras, kur vežami visi su būtinąją pagalba esantys ligoniai, nereikia tokių ligonių vežioti po Klaipėdą ir laukti kuri ligoninė priims. Būtinosios pagalbos algoritmuose juodu ant balto parašyta- AUKSINĖ VALANDA. Tai pagalbos suteikimas per 1-ą valandą nuo susirgimo, traumų, tuomet būna geriausi rezultatai. Vėliau rezultatai blogėja. Tokie būtinosios pagalbos centrai aprūpinti pilnai visa reikalinga diagnostine aparatūra, laboratorija, yra operacinė, reanimacija, dirba būtinosios pagalbos gydytojai, kurie Lietuvoje jau ruošiami 15-20m. Tam paruoštas kitas medicinos personalas. Šiuo metu visose ligoninėse priėmimo skyriai tapo būtinosios pagalbos skyriais užrašius ant lentelės „Būtinoji pagalba” viskas liko po senovei, dirba tik gydytojai terapeutai.
    Pagaliau, per dideles kovas su Vinsu Janušoniu, Vytautu Grubliausku (kurie pagrinde priešinosi šiai reformai), ligoninės sujungtos į vieną junginį „Klaipėdos Universiteto Klaipėdos Klinikos”. Statomas būtinosios medicinos pagalbos centras, kuris tūrėtu atsidaryti 2023m pavasarį. Ligoniams nebereikės klaidžioti po Klaipėos ligonines, gaus greitą, kvalifikuotą medicinos pagalbą,
    Visų šių mirčių pagrindiniai kaltininkai tai būtent šie du asmenys, kuriems svarbiausia buvo jų asmeniniai interesai, bet ne pacientų interesai. Šie asmenys turėtu būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn

    Reply
    • Jau tik nereikia :)

      Ligoninės turėjo vežimo grafikus ! Ir tik nereikia paskaitų ” kaip bus geriau pacientui ” , tarp kitko ” vieni pas kitus siuntė ” ministerijai pavaldžių ligoninių personalas ! Apie kokį ” gėrį ” pacientui rašote , jei elementariai „nenuskaitoma ” ką rodo tyrimai ! O pacientui papulti , gauti talonėlį po ” sujungimo ” manau iš vis bus be šansų . Dabar yra 3 telefono Nr , internetu 3 adresai ir tai beviltiška , o kada bus 1 ? ! Kas padės patekti ? Švieslentė ? Nejuokinkite . Jau darosi pikta .

    • Pensininkas.

      Apsirūkęs Antanai, dabar į Klaipėdos ligonines gabena žmones iš visos apskrities pakampių, anksčiau pirmą pagalbą su paprastomis priemonėmis teikdavo rajonų centrų ligoninės ir sėkmingai, dabar apskričių ligoninės turi milijonus kainuojančius reanimobilus kelis ir kelis skubios pagalbos skyrius, kurie nesugeba aptarnauti visų plūstančių ligonių, todėl „auksinę” valandą tenka pralaukti eilėje į priėmimą, ligoninėje gydytojai dirba konvejeriu, o ligoninės administracija nėra pajėgi viską sukontroliuoti, o kai bus vienas monstras, tai pats ligoninės personalas nebežinos kas kur randasi, o monstro vadovui darbo dienos neužteks atsakinėjant į ministerijos klerkų ir ministro, seimo ir miesto tarybos narių klausimus ir protekcijas, todėl tiesioginiam darbui laiko neliks ir monstro veikla bus neprognozuojama.

  7. Anonimas

    Galimai nedavė kyšio- ir nenusipirko sau išgyvenimo galimybes. Hipokrato priesaikos seniai nebera -tik verslas verslas.

    Reply
  8. Na taip , ūmios būklės nebuvo ? !

    žmogus šiaip sau kvietė greitąją ? O jos medikai šiaip sau atvežė į priėmimus ? Dabar tikrai , turi būti ” geros sveikatos” ir nemikčioti , jei nori gydytis ligoninėje ir visiškai nesijaudinti kas su tavimi vyksta ? Jūs rimtai ? ! O kur žmogus turėjo vykti , jei ne namo kada jo ,dėl ” sveikatos būklės ” , į ligoninę neguldė ? Istorija nutikusi mano broliui . Blogai pasijuto , greitoji nuveža į ligoninę ( AČIŪ ) , sėdim kelias valandas , padaro tyrimus sako ” nieko tokio ” , važiuok namo . Tiki medikais , važiuojame . Kitą dieną išrašą nunešu šeimos gydytojui , tas žvilgt į tyrimus ir sako ” jam reikia daryti kraujo perpylimą ” , medicinos terminų nevartosiu . Kaip jį išleido namo ? ! Šeimos gydytojas iškviečia greitąją , mus nuveža į kitą ligoninę , ne ten kur buvo pirmą kartą ir kur atliko tyrimus . Prasėdime vėl kelias valandas , priima medikė ir sako : KAS PADARĖ KLAIDĄ , tegul ir gydo !!! Ir mus vakare su ligoninės ” greitąją ” nuveža į kitą ligoninę , tą kurioje buvome pirmą kartą ! Ten sėdime vėl …Paguldė , padarė kraujo perpylimą .Ačiū . Išgyvenome . Užuojauta mamai .

    Reply
  9. "Būkime drauge"

    Skaudu, labai gaila mamos. Juk ne pasivažinėti, nepasimuliuoti ar biuletenio gauti žmogus važiavo? Kur tie priėmimo skyrių BUDINTIEJI gydytojai žiūri? Kas JIE, gal įvardinkime? Kad sužonohe atityje tokias pavardes patys iš prieėmimo skyriiaus mautume atgal? Ko gydytojai laukė? Gal dovanos iš atvažiavusio į skyrius paciento? Vyro amžius, skundai dėl savijautos, antsvoris bylojo, kad tikrai kažkas ne taip. Tik Hipokrato priesakiką davę, deja, kratėsi nelaimėlio kaip nereikalingo daikto!

    Reply
  10. rita

    Velionis tokiame amžiuje, kad ir gydytoju nebūnant gali įtarti širdies problemas. Bet jei neapdovanojo priėmimo skyriuas budinčių daktarų, nepasiūlė nieko tai… ir važiavo namo, Anapilin vėliau. mamos gaila be galo. Ar tų vietų ligoninėse nebuvo? Kad normaliai keletą dienų vyriškį paguldyti, padaryti tikrus normalius tyrimus? Baisu baisu… Nužmogėjimas visiškas.

    Reply
  11. Niu ir kur " žiūri " liberalios Šimonytės vyriausybės

    ministeris Dulkys ? Ruošia pacientams registracijos ” švieslentes ” ? Klaiku .

    Reply
  12. Ar ne nuo skiepų miršta žmonės

    Nes po skiepu niekaip neeina nustatyti kas yra. Ir miršta, ir krenta gatvėse, ir jauni žmonės, ir nenustatyta nuo kuo

    Reply
    • Nepensinykas

      Galima pavyzdžių? Apie krentančius gatvėse ypač. Sudomino. Gal ir nuotraukų turit?

  13. ....

    O jei dar ligonines ” sujungs , kuo taip giriasi konservatoriai ? Kas pasikeis ? Dabar , jei išgyveni , gali kreiptis į vieną ar kitą gydymo įstaigą . O priėmimo laukti reikia visose , jei ką . Teko patirti .

    Reply
  14. Pensininkas.

    Tegyvuoja „geriausia” medicinos priežiūra pasaulio ir europos mastu Lietuvoje, sėkmingai per 30 metų sunaikinusi Tarybinę sistemą ir nesukūrusi nieko naujo. Sergančiojo gydymas pačio sergančiojo reikalas, ko laiku nesikreipia į būrėjas, ekstrasensus ir žolininkes, būt išgėręs kokio rupūžės antpilo, gal dar gyvas būtų.

    Reply
    • Senam pirdūnui

      O sovietmečiu tai jau nieko taip nenumarindavo. Būdavo tiesiog rojus.

    • Pensininkas.

      Tais laikais už KIEKVIENĄ numarintą ligoninės administracija ir budintis ar gydantis gydytojas atsakė ASMENIŠKAI, pagal baudžiamąjį kodeksą, bet gydytojai dirbo griežtai nustatyta tvarka ir apimtimi, vienu etatu ir vienoje gydymo įstaigoje, dabar niekas už nieką neatsako, o gydytojai ne gydo žmones, o dirba prie „konvejerio”, kaip silkių fabrike norvegijoje, po 5 operacijas ar 30 pacientų per 5 darbo valandas vienoje gydymo įstaigoje, o po to važiuoja į kitą rajoną ir dar „kala” kitoje gydymo įstaigoje, o „labai gabūs” sugeba ir trečioje įstaigoje per tą pačią parą „padirbėti”, tai gydymo kokybė ir duoda straipsnyje minimą rezultatą. Dabar svarbiausia viską „teisingai” suvesti į kompiuterį, į e sveikatą, o žmogaus sveikata kaip Dievas duos

  15. Deimantė

    Tirtas 3 valandas? Prisiminus visus apsilankymus šioje ligoninėje vien 2 valandas priėmime lauki.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

COVID-19 pirkimai vis dar aidi teismuose

Teismuose dėl jos dalimi tapusios Klaipėdos universitetinės ligoninės pandeminio laikotarpio pirkimų tebesimurkdanti Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje laimėjo dar du ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Meras apie iniciatyvą dėl Vaikų ligoninės: „Protu nesuvokiamas dalykas“

Reaguodamas į Seimo Sveikatos reikalų komiteto rekomendaciją prie Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) prijungti Klaipėdos savivaldybės valdomą Vaikų ligoninę, trečiadienio rytą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This