„Atvira Klaipėda”: 2022-uosius baigėme su pralaimėjimu, bet dar pakovosime

Nuomonės, Svarbu

Tradiciškai pristatydamas praėjusio mėnesio finansinę ataskaitą galiu pažvelgti ir į visus 2022-uosius, ką jie atnešė „Atvirai Klaipėdai”.

Be abejo, svarbiausiu praėjusių metų įvykiu laikyčiau su visų Lietuvos kolegų pagalba pasiektą teisinę pergalę ginant visuomenės teisę žinoti, kas yra galutinis mokesčių mokėtojų pinigų gavėjas. Džiaugiuosi ir tuo, kad prie mūsų negausaus kolektyvo prisijungė į žurnalistiką nusprendęs sugrįžti kolega Artūras Šulcas, kad svarbia pagalbininke administruojant naujienų srautą tapo Augustė Jašinauskienė, kad kolegė Dovilė Ringis sukūrė išskirtinį video projektą „Istorinės Klaipėdos pėdos”.

Pernai paminėjome „Atviros Klaipėdos” penkmetį ir galiu konstatuoti, kad visus tuos penkerius metus tendencija išliko ta pati – išsilaikome iš esmės tik iš kultūrinių projektų ir verslo paramos. Kultūriniai projektai – labai neprognozuojamas dalykas, niekada nežinosi, patiks ar nepatiks ekspertams tavo idėja, duos visą prašomą sumą ar nupjaus daugiau nei perpus ir taip toliau. Su verslo parama yra panašiai – jos kasmet vis mažėja. Suprantu, kad esant neprognozuojamai situacijai verslas turi kitokių neatidėliotinų prioritetų, o kiti galbūt tiesiog nebenori remti „Atvirai Klaipėdos” – niekada neklausinėju priežasčių, visada labai vertinu konkretų „ne”, o ne abstrakčius pažadus „kada nors vėliau” ir panašiai. Eiti ieškoti naujų rėmėjų nėra ir laiko, bet labiausiai noro – pavargau morališkai prašyti.

Tad iš tiesų pernai labai apsidžiaugiau netikėta Vokietijos vyriausybės parama rusų kalba skelbiamų naujienų rubrikai. Tai ne tik padėjo pritraukti naujų kolegų, dirbančių su šiuo projektu, bet ir padengė dalį kitų kaštų.

Gruodį jau gavome pajamų ir iš politinės reklamos – tai irgi leis šiek tiek pakvėpuoti, bet didelių vilčių nepuoselėju, nes esame sprangūs visiems politikams, kurie vis sugeba įžvelgti, kad neva palaikome vienus ar kitus jų konkurentus 🙂

Prie svarbesnių su „Atvira Klaipėda” susijusių gruodžio įvykių paminėčiau ir Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą, kuriuo buvo atmestas mūsų skundas dėl Visuomenės informavimo etikos komisijos sprendimo pripažinti, kad savo publikacija  „Santykiai Klaipėdos prokuratūroje: bendradarbės vadinamos k***mis ir „klimaksinėmis“?“ Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 21 straipsnį, numatantį, jog žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai savo kūriniuose turi vengti vartoti nepadorių, užgaulių žodžių ir posakių.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Nesutinku su tokiu tiek komisijos, tiek pirmos instancijos teismo traktavimu. Pirmiausia, užgaulūs žodžiai buvo ne mano, o prokurorės. Be to, esu įsitikinęs, kad visuomenė turi teisę žinoti visas tikslias detales iš atviro teismo posėdžio, kuriame aptarinėjami ne privačių asmenų reikalai, o santykiai itin svarbioje institucijoje.

Visgi ši byla nėra tokia reikšminga, kaip „Gatvių apšvietimo” istorija, kur kalba ėjo apie viešuosius finansus ir galutinius jų gavėjus, todėl procese dalyvaujame be jokio teisininko pagalbos ir savo poziciją bandome apginti savarankiškai. Pirmos instancijos sprendimą jau apskundžiau Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Žinant praktiką, pastarojo priimamo galutinio sprendimo galima tikėtis maždaug po metų.

Pabaigai, kaip visada, apie skaičius.

Praėjusį mėnesį įstaiga gavo 9355 Eur pajamų: 925 Eur pervedė juridiniai asmenys už paskelbtas nuorodas ir banerius, 615 Eur sudarė fizinių, 3000 Eur – juridinių asmenų parama, 4815 Eur gauta už politinės reklamos paskelbimą.

Gruodį išleidome 11 779,68 Eur:

Atlyginimas žurnalistams – 3726 Eur
Bankiniai mokesčiai – 14,76 Eur
Mobilusis ir interneto ryšys – 55,09 Eur
Duomenų saugyklų nuoma – 10,4 Eur
Gyventojų pajamų mokestis – 1250,57 Eur
Sodros mokesčiai – 1508,85 Eur
Autobuso bilietai – 52 Eur
Darbo vietos nuoma – 84,7 Eur
Buhalterijos paslaugos – 80 Eur
Atlyginimas redaktoriui už gruodžio mėnesį – 1034,43 Eur
Paramos administravimo paslaugos – 13,73 Eur
Autorinis atlyginimas už IV ketvirčio straipsnius projektams „Ką pasakoja archyvas” ir „Centrinis archyvas: kodas – Klaipėda” – 2558,47 Eur
Archyvinės nuotraukos – 99,4 Eur
Vertimo į rusų kalbą paslaugos – 478,72 Eur
Fotografo paslaugos 2022 metų rusiškos rubrikos projektui – 800 Eur
Serverio nuoma – 12,56 Eu
r.

1 Comment

  1. rasa

    Šaunuoliai Jūs. Kova teisme neleidžia man Jus paremti. Esate išskirtiniai, tik nesustokite.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Ribotas kanapių legalizavimas apsaugos vokiečių vaikus? Kaip?

Nuo balandžio 1 dienos Vokietijoje nebebus nusikaltimas turėti su savimi kanapių (iki 25 g) ir laikyti jų namuose (iki 50 ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu

Dalis „Atviros Klaipėdos“ virto knyga

Vasaris, apie kurį šį tradicinė ataskaita skaitytojams, išsiskyrė tuo, kad dalis „Atviros Klaipėdos“ įgavo kitokį pavidalą. Vasario 15-ąją, Klaipėdos krašto ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This