Sulupės gatvės daugiabutyje – vienišas senolis, skęstantis savo sąvartyne (atnaujinta)

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Aktyvus klaipėdietis visuomenininkas Michailas Andrijanovas pasidalino dar viena istorija apie sunkiai suvokiamoje situacijoje atsidūrusį garbaus amžiaus klaipėdietį.

„Ar žinote, kas yra stiprus dvokas? Tai yra tada, kai višta supuvo šalia surströmmingos silkės ir lavono, o visa tai buvo laistoma supuvusiu šlapimu ir ekskrementais. Įkvėpus jaučiama ne smarvė, o sunkumas plaučiuose ir skausmas galvoje. Stanislovas yra Žmogus. Jis gyvena bute, kurį dėl ligos pavertė šiukšliadėže. Seno žmogaus bendravimo lygis yra kaip maždaug 5-6 metų vaiko. Veiksmai atitinkami. Iš naminių gyvūnų – žiurkės, blakės, blusos, tarakonai, vorai. Išvežėme apie 30 240 litrų maišų net ne šiukšlių – humuso. Socialinės tarnybos žino apie Stanislovą. Prieš pusmetį vienas tarnybų atstovas man pasakė, kad jis Stanislovą pažįsta asmeniškai, kad jam buvo paskirta ekspertizė, tik ekspertai…. jo „kol kas neranda”. Negalėjo surasti per šešis mėnesius senuko kuris vos paeina. Šeši mėnesiai socialinio tarnybos žinojo, kad sergantis žmogus gyvena ant padvėsusių žiurkių ir blakių, rūko prie dujų baliono, miega supuvusių daiktų kalno labirinte ir NIEKO nedarė, nes jo „neranda”, – rašo M. Andrijanovas apie situaciją viename iš Sulupės g. daugiabučių ketvirtame aukšte esančiame bute.

Pasak M. Andrijanovo, šis atvejis jam buvo žinomas jau anksčiau, bet specialistai esą buvo patikinę, kad sprendžiamas žmogaus pripažinimo neveiksniu klausimas, tad jis ir tikėjosi, jog problemos nebeliks. Tačiau praėjus maždaug pusmečiui nusprendė patikrinti situaciją ir pamatė, jog niekas nėra pasikeitę.

Klaipėdos miesto socialinės paramos centro direktorės Dianos Stankaitienės teigimu, apie šią situaciją iš tiesų buvo žinoma ir buvo pradėtos teisminės procedūros dėl žmogaus veiksnumo įvertinimo, tačiau pareigūnams nepavyko jo surasti ir pristatyti ekspertizei.

„Kiek man žinoma, žmogus niekada neįsileisdavo į butą. Galiausiai kilo gaisras ir gaisrininkai išlaužė duris, tad tikriausiai dabar ir Michailas Andrijanovas galėjo ten patekti”, – sakė D. Stankaitienė.

Apie nesėkmingus bandymus atlikti ekspertizę kalbėjo ir socialinis darbuotojas, Sulupės gatvės seniūnaitis Saulius Liekis.

„Buvo teismo nutartis dėl ekspertizės atlikimo. Tris kartus policijai jo nepavyko pristatyti. Siūliausi padėti patenkant į vidų, kartą su policija vykome į namus, bet durys būdavo nuolat užrakintos, ieškojom jo po rajoną. Neatlikus ekspertizės neveiksnumo ir globos byla nutraukta prokuratūros siūlymu”, – sakė S. Liekis.

Kartu jis pastebėjo, kad šis teisinis kelias tikriausiai niekur neveda, nes neaišku, kas galėtų būti paskirtas globėju. Pasak pašnekovo, jo praktikoje buvo viena tokia byla, kai globėjo buvo ieškoma 7 metus.

Pasak D. Stankaitienės, Klaipėdos miesto socialinės paramos centras neprivalo užsiimti tokių būstų tvarkymu, tačiau pernai tai buvo bandoma daryti pasitelkiant savanorius. Esą buvo organizuotas ir vienas pirkimas, kuriame nelabai kas ir norėjo dalyvauti, o galiausiai konkursą vieną butą sutvarkyti laimėjusi firma buvo sulaukusi viešų M. Andrijanivo pretenzijų dėl neva blogai atlikto darbo.

Direktorė svarstė, kad tokiems atvejams pirkimus turėtų daryti savivaldybė, o procesą turėtų koordinuoti jos Viešosios tvarkos skyrius.

Pasak D. Stankaitienės, galima tik spėlioti, kiek dar mieste yra tokių butų, nes namų administratoriai esą gana pasyviai reaguoja į tokias situacijas ir faktai paaiškėja jau tik tada, kai jos tampa nebepakeliamos.

Sausio viduryje M. Andrijanovas dalinosi panašia istorija iš Paryžiaus komunos gatvės.

ATNAUJINTA. „Vėl pritrūkom maišų! O buvo nupirkta 40 po 250 litrų! Tai 10 000 litrų smulkių šiukšlių. Ir tik iš vieno kambario. Liko dar vienas kambarys ir baldai. Deja, iš dviejų vietų, kuriose buvo pažadėti konteineriai, neatkeliavo nė vieno. Kitą savaitę pats užsakysime ir sumokėsime už konteinerį, ir likusias šiukšlės išmesim”, – ketvirtadienį žinia su nuotraukomis ir video medžiaga pasidalino M. Andrijanovas.

Pasak M. Andrijanovo, šįkart jam padėjo šeši savanoriai.

„Ačiū Viktorui, Natalijai, dviem Aleksejams, Rasai, Olgai už didelę pagalbą. Merginos ant trapių pečių kartu su vyrais iš 4 aukšto ir dar 200 metrų iki artimiausio konteinerio tempė sunkius maišus su šiukšlėmis. Stanislovas pats labai aktyviai padėjo rinkti šiukšles. Šiandien radome 6 negyvas žiurkes ir vieną gyvą”, – rašė M. Andrijanovas.

23 Comments

  1. kspc komanda

    Ir jus, gerbiami Lisauskai, su šv. Velykomis…

    Reply
  2. vigilijus

    Savivaldybės biudžetinė įstaiga Klaipėdos socialinės paramos centras. Kaip dar tiksliau įvardinti, kas turėtų pasirūpinti tokiais klaipėdiečiais kaip Stanislovas? Kai KSPC direktorė persekioja savo darbuotoją, tai direktorei talkina visa advokatų kontora, kurios paslaugos apmokomos biudžeto lėšomis, o kai reikia pasirūpinti į bėdą patekusiu žmogumi, tai KSPC direktorei nebeužtenka nei noro, nei išmanymo, nei finansavimo. Atseit tokiais stanislovais turėtų rūpintis anstoliai, policija, savivaldybė, visuomenininkai. O KSP centro direktorė su visais savo pavaduotojais ir didžiai kvalifikuotais socialinias darbuotojais ir toliau savo brangų laiką skirs vis naujų, niekam nereikalingų, centro vidaus tvarkų aprašų kūrybai? Įdomu kiek dar tęsis šis SP centro direktorės veiklos imitavimas?

    Reply
  3. Rasa

    Tai kokia ta socialinio darbuotojo funkcija? Suprantama lengviausia padaryti ji neveiksniu ir i globos namus, o butą kam? Kaimynai tai šiandienos realijos, skundžiasi iasi tarakonai vietoj to, kad neįgaliam padėti. Jau nekalbu apie seniūnaitį, einant lengvų kelių-į policiją. Tai geriau Liekis kalbėtų su kaimynaisi ir kuoptų purvą kaip Andrijanovas su savanoriais.

    Reply
  4. Aš

    Žiauru ir dar kartą žiauru!!!

    Reply
    • Žemėlapiai

      Kas keičiasi mūsų mieste? Niekas, socialinės pagalbos tokiems varguoliams niekas! Tik Miša Andrijanovas dirba už prikurtų įstaigų darbuotojas! Centams svarbu tik MOKYMAI… Kalbu ne apie tas moterėles, kurios skuba su sunkiais maišais mpas senukus, o vadoves, kurios vis pučia savo administracinį aparatą ir giriasi visai Lietuvai, kad jų paramos centre dirba režisierė lėlininkė, pensininkė, mokanti senoliams paskaityti eilėraščius! Deją, išmatas, purvą, smarvę ir toliau kenčia savanoriai, bet ne ponios vadovės!. Gal Miša Andrijanovas perduotų poniai Stankaitienei kokį žemėlapį:” Kaip surasti miesto varguolius „stanislovus”? Gal Meras ir nauja Taryba galėtų socialinėms tarnyboms taip pat pravesti MOKYMUS. Gal tada darbai su skęstančiais išmatose taptų realūs?

  5. Kristina

    Visos tarnybos žinojo,bet žmogui pagelbėti niekas nesiėmė.Butų valdyba purškė kalidorius nuo btarakonų ir graiužikų ,o pats židinys pas Stanislovą bute.Žmogus seniai vienas gyveno,jau seniai pagalbos reikėjo,vienošas artimųjų neturi.Visi kaimynai gyvename ant tiksiančios bombos kol įvyks nelaimė arba kol Stanislovas bus rastas kaip mumija arba suėstas žiurkių.Per sienas skverbiasi smarvė ir parazitai.Aklas senolis,vargsta nueiti iki parduotuvės,o kai nebepajėgs mirs badu.

    Reply
  6. Daina

    Nejuokinkit su tais neradimais.kodėl nesikreipėte į to žmogaus kaimynus, kad padėtų?

    Reply
    • Anonimas

      Reikejo anstoliu pagalbos paprasyt tie ziurkes greit butu surade,tie specialistai is negyvu gyvus padaro ir suranda.

    • Tadas

      O kodėl kaimynai nepadeda vienišam žmogui?

    • skaitytojas

      Ne kaimynai turi rūpinti,jie tik turėjo pranešti atitinkamoms įstaigoms,kurios turi pasirūpinti vienišu,yra senelių,globosnamų,ligoninių.Tai apsileidimas soc.darbuotojų,jei nežinojo,tai kaimynai turėjo sureaguoti.

  7. Gero valdymo, puikaus socialinio pasekmės...

    Taigi etatų gvardija atlieka Psichosocialines paslaugas, kurios niekam nereikalingos, o ko reikia to nėra. Todėl ir pasekmės. Liekis, ką tas Liekis, bele kur patekęs, o naudos nulis…

    Reply
    • Klaipėda

      Labai įdomiai čia rašote – socialinis tą ir aną turi padaryti, apkuopti, žiurkes išgaudyti, išgydyti psichologines ligas, baldus ir maistą supirkti.
      Aplamai, ar jūs domėjotės, kokias paslaugas teikia? Kad yra ne tik pareiga, bet ir teisė?
      Kiek žinau, tai Klaipėdos soc.paramos centras nedirba su psichinę negalią turinčiais asmenimis, čia gal į Lakštutę reikėtų nukreipti „strėles”.
      Bet.. M.A. aklos ambicijos to nemato.

  8. Kai lėšas paimti, tai greiti

    Jeigu yra lėšų kovai su tyčia sukurtu skurdu, kodėl tos lėšos tiesiogiai nepravedamos skurstantiems? Bet paskirstomos į prisikurtas Všį bei niekiniams pseudoprojektams vykdyti, dėl ko skurdas nemažėja. Nagi neliks skurdo, nebus ir pelno iš to… O kur dar dėsis prisikurtų kovai su skurdu etatų gvardija?… ??

    Reply
    • Onutė

      Tas skurstantis yra su psichine negalia, ar įsivaizduojate kas bus, kai jis gautų pinigų? Ogi nieko gero.

  9. Koks liberalumas

    pusę metų nerasti senolio ? Ponia Stankaitiene !!!! O kas atves senolį į ekspertizę , pone Lieki ? Pats ateis ? Klaiku nuo liberalumo …

    Reply
    • Petras

      Ar Stankaitienė turi „medžioti” psichinę negalią turintį vienišą asmenį? Kaip jūs tai įsivaizduojate?

  10. Anonimas

    Kad vaikus paimti iš šeimos nors tam ir nėra svarios priežasties visokio plauko davatkos reikalus sutvarko labai greitai, o kodėl tokiu atveju visos tarnybos yra nigalios.

    Reply
  11. Sara

    Tokiei varkšiukais turėtu rūpintis soc tarnybos,nes jau protuko nekažka arba y seneliu namus jei neturi kas rprižiuri,žmogus nesanprotauja ka daro

    Reply
    • Daiva

      Idealu būtų Senelių namuose, ten priežiūra + medikų pagalba. Bet kaip ten patekti tokiam žmogui?

  12. Biruta

    Jus geriau rūpinkimės, kad žmonės iki to nedaeitu. Su savo istatymais, draudimas, baudomis ir t.t. Tada ir mažiau bus žmonių kaupti iš siukslyno. O ne teismais

    Reply
  13. Kaimynas

    Jis kasdien keliauja i maxima, kasdien jo kelione pirmyn atgal trunka po min 5val. Ir taip jis kruta kasdien, kartais pakeliui nusnaudzia autobusu stotele. Tad nenuostabu kad jo tarnybos bute neranda.

    Reply
    • Žilvinas

      Gatvėje link parduotuvės kiekviena diena matau.

    • Kestas

      O at bandai padėti?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Klaipėdoje rasis paliatyviosios pagalbos vaikų dienos centras

Neilgai trukus sunkūs ligoniai savo namuose turėtų sulaukti didesnės medicininės pagalbos bei geresnės priežiūros. Palengvinimo, rūpinantis sunkiai sergančiais vaikais, gali ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This