Po pustrečių metų bylinėjimosi – prokuroro pergalė

Miestas, Svarbu

Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro Lino Kiaurakio atkaklumas ir tikėjimas savo tiesa neliko be atsako. Jam pavyko įrodyti, jog generalinis prokuroras buvo neteisus, patraukęs jį tarnybinėn atsakomybėn: Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) patenkino prokuroro skundą, konstatavęs, jog Generalinė prokuratūra (GP) pasikėsino į prokuroro nepriklausomybę, jam garantuotą Konstitucijos.

Martyno Vainoriaus nuotr.

L. Kiaurakis į teismą kreipėsi dėl to, kad dar 2018 m. gegužę generalinis prokuroras Evaldas Pašilis ant teikimo dėl tarnybinio pažeidimo konstatavimo uždėjo rezoliuciją „Teikimui pritariu”, tokiu būdu pripažinęs esą L. Kiaurakis padarė tarnybinį nusižengimą, nors jokia tarnybinė nuobauda jam nebuvo paskirta.

Generalinė prokuratūra tarnybinį patikrinimą prokuroro atžvilgiu pradėjo dėl to, kad palaikydamas valstybinį kaltinimą „Pajūrio kredito unijos” baudžiamojoje byloje L. Kiaurakis, teisme sakydamas baigiamąją kalbą, neprašė iš kaltinamųjų (Mindaugo Navicko ir Reginos Gaidjurgienės) išieškoti konfiskuotino turto vertę atitinkančios pinigų sumos, o teismui nuosprendžiu nepaskyrus turto konfiskavimo, jo neapskundė apeliacine tvarka.

Kitaip tariant, generalinis prokuroras L. Kiaurakį nubaudė už tai, kad jis procese dalyvavo savarankiškai ir sprendimą priėmė, vadovaudamasis savo, kaip prokuroro, patirtim, kompetencija ir žiniomis, kas įtvirtinta ir Prokuratūros įstatyme, ir Konstitucijoje.

Todėl, nesutikdamas su tokia generalinio prokuroro pozicija, L. Kiaurakis kreipėsi į teismą, tačiau buvusi Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmų teisėja Vida Stonkuvienė savo praėjusių metų gegužės 31 d. sprendimu jo skundą atmetė, pritarusi GP pozicijai.

Pažymėtina, jog Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmai iš pradžių net atsisakė nagrinėti prokuroro prašymą. Tai daryti Klaipėdos teismas ėmėsi tik iš antro karto, sulaukęs LVAT, kuris patenkino prokuroro skundą, imperatyvaus nurodymo pradėti procesą.

LVAT ir antrą kartą L. Kiaurakiui buvo palankus.

Šįkart prokuroro skundą jau dėl minėto pirmos instancijos sprendimo praėjusią savaitę išnagrinėjusi LVAT teisėjų kolegija, susidedanti iš Audriaus Bakavecko, Vaidos Urmonaitės-Maculevičienės ir Mildos Vainienės, konstatavo, kad „nagrinėjamoje situacijoje atsakovas (GP – P. M.) nepagrįstai, pažeisdamas konstitucinį prokuroro nepriklausomumo principą, patraukė pareiškėją L. Kiaurakį tarnybinėn atsakomybėn”.

Teismo sprendime taip pat pažymima, jog „iš bylos medžiagos matyti, kad pareiškėjas rėmėsi savo žiniomis ir vidiniu įsitikinimu, veikdamas savo kompetencijos ribose ir galbūt padarydamas klaidas. Tačiau (….) pažymėtina, kad nei teisėjams, nei prokurorams negali būti taikoma atsakomybė už priimant proceso sprendimus (taip pat ir valstybinio kaltinimo palaikymo metu) padarytas pavienes teisės aiškinimo ir (arba) taikymo klaidas ar proceso įstatymų pažeidimus, nebent tokios klaidos ar pažeidimai būtų itin šiurkštūs, pažeidžiantys pagrindines žmogaus teises, sukėlę kitokią didelę žalą ar itin neigiamas pasekmes”. Teismo teigimu, „tokių duomenų nagrinėjamu atveju nėra nustatyta”.

LVAT kolegija panaikino pirmosios instancijos teismo sprendimą kaip nepagrįstą ir priėmė naują sprendimą, patenkinusi L. Kiaurakio skundą.

Paklaustas, kaip vertina šį jam palankų teismo sprendimą, L. Kiaurakis nedaugžodžiavo.

„Nors procesas užtruko net dvejus su puse metų, svarbu, kad teismas pripažino, jog Generalinė prokuratūra pažeidė prokuroro konstitucinį principą ir nepagrįstai patraukė tarnybinėn atsakomybėn”, – sakė jis.

Kartu šis LVAT sprendimas gali būti geru akstinu ir jo buvusiam kolegai Aivarui Velučiui skųsti vakar priimtą jam nepalankų to paties pirmos instancijos teismo sprendimą dėl jo pažeminimo pareigose.

3 Comments

  1. Tomas

    L.Kiaurakis geras zmogus ir principingas PROKURORAS…Turi savo tvirta pozicija ,ir nesilanksto pries “FANTAZUOTOJUS” is ONTV….O jie ,bega pas toki pat “VEIKEJA”-fantazuotoja A.Veluti…Gerai,kad uz savo darbelius ,gavo per “nagus”…Jau seniai,turetu isvaryti sita “ASMENI” is Prokuraturos….

    Reply
  2. :)

    Palmira, ar nemanai , kad rašymas apie buvusius bendradarbius gali kelti tam tikrą interesų konfliktą arba grėsmę pažeisti žurnalistinio nešališkumo standartą ?

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Nemanau, nes niekada nedirbau prokurore:)

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Mušeiką nuo atsakomybės norėjusi išsukti prokurorė lieka su nuobauda

Klaipėdos apylinkės prokurorei Jolantai Sarpalienei, net ir pasitelkus į pagalbą advokatu tapusį savo kolegą, pirmos instancijos teisme nepavyko panaikinti generalinės ...
2024-02-08
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Prieš šventes - geros žinios „Jakų melagiui”

Dėl Jakuose su statybiniais brokais klaipėdiečių šeimai parduoto namo ir vengimo juos ištaisyti „Jakų melagio” pravardę užsidirbęs Arūnas Einingis penktadienį sulaukė ...
2023-12-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This