Tyrimas dėl Jūrininkų ligoninės: taškų dar nėra

Svarbu, Temos

Jei kada nors atsiras naujas aplinkos ministras, jis turės spręsti įvairias per ilgą tarpuvaldžio laikotarpį susikaupusias problemas, tarp kurių ir jau pagarsėjusio Jūrininkų ligoninės Psichiatriniame departamente įvykdytos katilinės įrengimo projekto likimas. Ministras turės nuspręsti, ar reikės įstaigai grąžinti europinę paramą.

Taško dėl šios istorijos pradėtame ikiteisminiame tyrime dar nepadėjo ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT). Jo metu po kratų iš pradžių buvo pareikšti, o vėliau ir panaikinti įtarimai Jūrininkų ligoninės vadovui Jonui Sąlygai. Kol kas daugiau jokių įtarimų, anot FNTT atstovų, nėra pareikšta.

Projekto rangovo – UAB „Naujoji šiluma” vadovas Vytenis Daunoravičius – teigia, kad tebesitęsiantis ikiteisminis tyrimas neleidžia jam plačiau komentuoti situacijos, esą jis gali konstatuoti, kad jokio nusikaltimo tikrai nebuvo padaryta.

Klaipėdos jūrininkų ligoninės vykdytas projektas tebėra ikiteisminio tyrimo objektu. Martyno Vainoriaus nuotr.

Ką tiria?

FNTT akiratyje atsidūrė dar 2015 m. balandį Klaipėdos jūrininkų ligoninės pradėtas įgyvendinti beveik 335 tūkst. eurų vertės Europos Sąjungos (ES) remiamas projektas, kurio metu Psichiatrijos departamente Švėkšnoje buvo numatyta įrengti biokuro katilinę.

Anot „Atviros Klaipėdos” gautų dokumentų, projekto metu ligoninė ir rangovas – UAB „Naujoji šiluma” – pakeitė sutartį ir  sumontavo biokuro katilus, kurie savo techniniais parametrais skyrėsi nuo viešo pirkimo sąlygose nurodytų techninių specifikacijų reikalavimų.

Dokumentuose rašoma, kad šiuos katilus UAB „Naujoji šiluma” įsigijo iš per darbuotojus ir akcininkus susijusios įmonės UAB „Green Energy Innovation Centre” už 45 496 eurus, o pastaroji katilus pirko iš Turkijos bendrovės „Kozlusan-Salih Kozlu” už 29 000 eurų. Tuo metu ligoninė už katilus ir jų įrengimą sumokėjo rangovui 143 680 eurų.

Iš gamintojo viešai skelbiamos informacijos matyti, kad tokių katilų galingumas siekia 697 kW, tačiau UAB „Naujoji šiluma” nurodė, kad sumontuotų katilų galingumas siekia po 500 kW kiekvieno, kaip ir buvo nurodyta konkurso sąlygose.

Galutinį prašymą Aplinkos projektų valdymo agentūrai (APVA) dėl paramos pervedimo Jūrininkų ligoninė pateikė 2017 m. sausį. Pernai birželį Švėkšnoje buvo atlikta projekto patikra.

„Atviros Klaipėdos” duomenimis, jos metu ligoninės atstovai nepateikė dokumentų apie biokuro katilinėje įrengtų katilų gamintojų, nepriklausomos trečiosios šalies atliktų katilų bandymus, įrenginių atitikimą standarto reikalavimams. Vėliau UAB „Naujoji šiluma” pateikti paaiškinimai esą irgi neįrodė, kad katilai pagaminti pagal standarto reikalavimus.

UAB „Naujoji šiluma” akcininkai yra UAB Šilumos ūkio servisas (30,69 proc. akcijų), Vytenis Daunoravičius (10,2 proc. akcijų), likęs kontrolinis akcijų paketas priklauso UAB „DaVytera” (vienintelis akcininkas Vytenis Daunoravičius). Šilumos ūkio serviso 32,86 proc. akcijų valdo valdo UAB „DaVytera”, 0,04 proc. akcijų priklauso V. Daunoravičiui, o likusios įvairiomis proporcijomis septynioms centralizuoto šilumos tiekimo įmonėms bei Švenčionių rajono savivaldybei.

UAB „Green Energy Innovation Centre”, iš kurios „Naujoji šiluma” pirko minėtuosius biokuro katilus,  priklauso UAB „DaVytera”.

Nėra ministro – nėra ir verdikto

APVA atstovai „Atvirai Klaipėdai” patvirtino, kad informacija apie nustatytus neatitikimus įgyvendinant projektą dar pernai spalio 29 d. buvo perduota Aplinkos ministerijai, kuri turi priimti sprendimą dėl tolimesnės projekto eigos – ar įpareigoti APVA susigrąžinti subsidiją iš Klaipėdos jūrininkų ligoninės.

„Atvira Klaipėda” šia istorija buvo pradėjusi domėtis dar lapkričio pabaigoje, kai į uostamiestį buvo atvykęs tuometinis aplinkos ministras Kęstutis Navickas. Jis tada žurnalistui sakė nieko dar negirdėjęs apie tokį APVA kreipimąsi ir žadėjo grįžęs į Vilnių pasidomėti ir asmeniškai informuoti.

„Jei yra toks APVA siūlymas, tai nieko čia daug ministras ir negali rinktis”, – tada sakė jis.

Tačiau ministras apie savo pažadą užmiršo, o po keleto dienų jau buvo ir atstatydintas iš pareigų.

Laikinai aplinkos ministro pareigas iki šiol eina energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas. Tačiau ministerijos atstovų teigimu, sprendimas iki šiol dar nėra priimtas.

Tyrimas tęsiasi

FNTT atstovė spaudai Rūta Andriuškaitė savo ruožtu informavo, kad tarnyba tęsia ikiteisminį tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso 228 str. (piktnaudžiavimas) dėl Klaipėdos jūrininkų ligoninės vykdyto projekto, susijusio su šios ligoninės Psichiatrijos departamente biokuro katilinės įrengimu.

„Šiuo metu ikiteisminiame tyrime įtarimai nėra niekam pareikšti. Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūra. Siekiant nepakenkti ikiteisminiam tyrimui, išsamesnės informacijos negalime pateikti”, – atsakydama į „Atviros Klaipėdos” klausimą rašė R. Andriuškaitė.

UAB „Naujoji šiluma” vadovas ir kontrolinio akcijų paketo valdytojas V. Daunoravičius savo ruožtu „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad kol vyksta ikiteisminis tyrimas jis situacijos komentuoti negali.

„Galiu pasakyti tik tiek, kad projektas buvo įvykdytas maksimaliai gerai ir jokio nusikaltimo tikrai nebuvo padaryta”, – teigė Vytenis Daunoravičius.

Jau po FNNT ligoninėje atliktų kratų jos vadovas J. Sąlyga sakė tokius veiksmus siejantis su ligoninės siekiu atsisakyti jai nepalankios šilumos tiekimo sutarties.

„Dar 2010 metais Švėkšnos ligoninę prijungus prie Klaipėdos jūrininkų ligoninės buvo sulaukta Valstybės kontrolės patikrinimo ir rekomendacijos kartu su Sveikatos apsaugos ministerija spręsti klausimą dėl sutarties su šilumą teikusia bendrove „Lamberta“ sudarytos sutarties sveikatos įstaigai ir valstybės biudžetui nenaudingomis sąlygomis, nutraukimo. Sutartis buvo pasirašyta 20 metų laikotarpiui ir be nuomos“, – tada teigė J. Sąlyga.

Anot jo, „Lamberta“ patalpoms ir vandeniui pašildyti katilinėje naudojo skalūnų alyvą, kuri skleidė nemalonius kvapus ligoninės teritorijoje bei už jos ribų, o degimo produktai teršė aplinką. Be to, sąskaitos už šildymą buvo beveik tris kartus didesnės nei dabar naudojant biokurą (2016 m. sausį 19,5 tūks. eurų, šį sausį – 7,4 tūkst.). Sutartis buvo nutraukta tik per teismus.

„Lambertos“ direktorius Jonas Kondratas tada „Atvirai Klaipėdai“ sakė tikrai neturintis jokio ryšio su šia istorija.

„Mūsų skyrybos su Jūrininkų ligonine čia tikrai niekuo dėtos. Taip, mane FNTT apklausinėjo, bet aš nieko neturėjau pasirašyti. Mes seniau siūlėme ligoninei renovuoti katilinę už 400 tūkstančių, o jų rangovas tai atliko už 1,2 milijono. Bet čia jau ne man spręsti“, – sakė J. Kondratas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Jono Sąlygos paieškos savivaldybei kainavo 4235 eurus*

Už tai, kad prisikviestų žinomą mediką Joną Sąlygą vadovauti Klaipėdos miesto poliklinikai, savivaldybė sumokėjo 4235 eurus. Tiek mokesčių mokėtojams kainavo UAB ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Bankroto administratorius lieka nuteistas

Klaipėdos apygardos teismas sutiko su pirmos instancijos verdiktu, jog yra pakankamai įrodymų, kad už melagingų parodymų davimą ir dokumentų klastojimą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Teises pragėręs kapelionas prašo teismo malonės 

Vieną šių metų vasario sekmadienį lengvai išgėręs prie vairo sėdęs ir policijai pakliuvęs Jūrininkų ligoninės kapelionas ir Palangos Švč. Mergelės ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This