Viačeslavas Titovas išsisuko tik bauda

Fotoreportažai, Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Naujoji Klaipėdos miesto taryba turi teistą politiką: antradienį Klaipėdos apylinkės teisme nuosprendį išgirdo uostamiesčio Tarybos narys Viačeslavas Titovas.

Išklausyti sprendimo kartu su kaltinamuoju atėjo ir jo bendramintis bei kolega Taryboje Jurijus Šeršniovas bei dar apie 10 palaikytojų, tarp kurių – ir teistumą turintis Olegas Titorenko.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Už mirusiojo atminimo paniekinimą, kurstymą prieš bet kokią žmonių grupę bei pritarimą tarptautiniams nusikaltimams, jų neigimą ar šiurkštų menkinimą teisėja Violeta Balčiūnienė V. Titovui skyrė subendrintą 240 MGL  – 12 000 eurų  – piniginę baudą.

Pora epizodų pripažinti nesą nusikaltimu – teisėjos teigimu, V. Titovo teiginiai apie nacistines Lietuvos partijas ir politikus nėra tokio masto ir poveikio, kaip pasisakymai apie partizanų vadą.

Konstatuota, kad maksimali bausmė negali būti skiriama, nes nėra jokių išskirtinių aplinkybių. Administracinėmis baudomis už Kelių eismo taisyklių pažeidimus V. Titovas iki šiol buvo baustas penkis kartus, teisiamas pirmą kartą. Tad jis esą vertas švelniausios bausmės – baudos.

Kur kas griežtesnės bausmės miesto politikui už nepagarbius ir melagingus pasisakymus apie partizanų vadą Adolfą Ramanauską – Vanagą savo baigiamojoje kalboje buvo prašęs prokuroras Simonas Genys.

Teisėja konstatavo, kad visi įrodymai paneigia V. Titovo platintas versijas.

Sprendime dėstoma, kad rezistencijos dalyviai buvo reikšmingi visos Lietuvos gyventojų išlikimui, todėl paskleista dezinformacija menkina Lietuvos valstybingumą ir daro didelę žalą Lietuvos istorijai. Pabrėžiama, kad šmeižikiški teiginiai buvo paskelbti Adolfo Ramanausko – Vanago metais, o tai yra ypatingai didelis veiklos pavojingumas. Konstatuojama, kad V. Titovas veikė „tiesiogiai apibrėžta tyčia”.

Šis sprendimas dar gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui. Tai ketina daryti ir pats nuteistasis, ir prokuroras.

„Aš skųsiu teismo sprendimą, manau, kad neobjektyvus labai. Neišanalizuoti visi mano argumentai, kuriuos aš pateikiau. Baudą 12 000 eurų aš vertinu kaip mokesčius už laisvą žodį mūsų valstybėje. Aš nesutinku, kad laivą žodį ribos. Konstitucijoje aiškiai parašyta, kad visi žmonės gali savo nuomonę išreikšti laisvai. Aš manau, neteisinga persekioti žmones už išsakytą nuomonę, užduotą klausimą. Savivaldybių įstatymas aiškiai sako, kad Tarybos narys turi teisę į nuomonę, užduoti kausimą ir nebūti persekiojamas dėl savo politinės veiklos. Aš vertinu, kad čia politinis persekiojimas”, – po posėdžio dėstė V. Titovas.

Jis teigė nuomonės dėl A. Ramanausko-Vanago veiklos nepakeitęs. Esą partizanų vadas buvo klaidingai reabilituotas ir šis teismo sprendimas turi būti peržiūrėtas.

V. Titovas teigė turintis nedideles pajamas, tad skirta bauda jam esanti didelė. Tuo metu jo kolega J. Šeršniovas iškart po sprendimo paskelbimo replikavo: „Kiek nedaug Lietuva kainuoja”.

„Gerai čia pasakei, nusipigino Lietuva”, – reagavo sprendimo išklausyti atėjęs Virginijus Partaukas.

„Aš turiu labai daug liudininkų, raštų, daug medžiagos. Kodėl teismas neišnagrinėjo, aš nežinau. Teisingumas pralaimėjo šiandien, bet ateity, tikiu, laimės”, – teigė rusakalbis politikas, neketinantis atsisakyti miesto Tarybos nario mandato.

Prokuroras S. Genys teigė, kad, ko gero, skųs sprendimą dėl bausmės rūšies, nors pripažino, kad teismo skirta bauda yra nemaža ir griežta.

„Ar skirta bausmė pasieks tikslus, yra didelis klausimas. Juolab kad pats teismas pripažino, jog veiksmai, nukreipti prieš Adolfą Ramanuską-Vanagą, Lietuvos partizanus yra ypatingai pavojingi”, – sakė prokuroras, prašęs V. Titovui skirti lygtinę dviejų metų laisvės atėmimo bausmę.

S. Genio nuomone, tokiais veiksmais V. Titovas galbūt siekia žmonėms įteikti, kad ir ateityje nereikėtų kovoti už Lietuvos laisvę, jei vėl susiklostytų tokia situacija.

„Tokie veiksmai, sakyčiau, yra nukreipti į ateitį”, – sakė prokuroras.

Su visu teismo sprendimu galima susipažinti čia. 

Teisėjos komentaras

INFORMACIJA

Už melagingus pasisakymus neva A. Ramanauskas-Vanagas yra atsakingas už 8 000 civilių žmonių ir vaikų nužudymą, todėl jo atminimo Klaipėdoje įamžinti negalima, Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas 2018 m. lapkritį V. Titovą pripažino sulaužius Tarybos nario priesaiką. Jis, nelaukdamas apkaltos, pats atsisakė Tarybos nario mandato, bet per šių metų kovą vykusius savivaldos rinkimus vėl buvo išrinktas į naująją Klaipėdos miesto tarybą.

Ikiteisminis tyrimas dėl V. Titovo pasisakymų bei įrašų viešojoje erdvėje buvo pradėtas 2018 metų liepą pagal žurnalisto Andriaus Tapino pareiškimą Generalinei prokuratūrai.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”83068,83058,83059,83060,83061,83062,83063,83064,83065,83066,83067″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

4 Comments

  1. Fu

    Kokia gėda garbinti/niekinti vienus ar kitus… Visi vienodai vieni kitus žudė ir tiek… Tegul stato žiauraus laikotarpio paminklą.

    Reply
  2. Vygantas

    Ačiū!

    Reply
  3. Vygantas

    Miela „Atvira Klaipėda“, būtų gerai, jei paskelbtumėte nuosprendžio tekstą.

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Gavom. Paskelbta – rasite prieš teisėjos komentarą.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Paminėjo išvadavimą, kurio nebuvo

Sekmadienio vidurdienį uostamiestyje, prie sovietinių karių, žuvusių Antrajame pasauliniame kare, perlaidojimo vietos apie trys dešimtys rusakalbių klaipėdiečių paminėjo 79-ąsias Klaipėdos ...
2024-01-28
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Savivaldybės administracijos vadovą išlydi teigiamu įvertinimu

Dauguma kadenciją baigiančios miesto Tarybos politikų nusprendė teigiamai įvertinti Savivaldybės administracijos ir jos vadovo Gintaro Neniškio darbą 2022-aisiais. Glaustai pristatydamas ...
2023-03-23
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Nueinantieji nepabūgo teismų ir atseikėjo „Neptūnui” dar ketvirtį milijono

Nors Vyriausybės atstovo institucijos ir prokuratūros iniciatyva teismas imsis nagrinėti, ar teisėtai Klaipėdos miesto taryba kaip įnašą į įstaigą skyrė ...
2023-03-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This