Pandemija stabdo ir teismų darbą

Koronavirusas, Svarbu

Iki Velykų šalyje dėl koronaviruso pandemijos pratęstas karantinas paralyžiavo daugelį gyvenimo sričių, tarp jų ir teismų darbą.

Tiesa, teismuose ir karantino metu gali vykti (ir vyksta) rašytiniai procesai, kurie dažniausiai susiję su civiline ar administracine teisena, tačiau baudžiamojoje teisėje jie sunkiai įmanomi, nebent būtų likęs tik sprendimo paskelbimas.

Tačiau ir civilinėse ar administracinėse bylose dažniausiai yra būtinas fizinis šalių dalyvavimas procese. Apie tai, kad teismų posėdžiai būtų vykdomi nuotoliniu būdu, nepranešama.

„Atvira Klaipėda” rašė apie buvusio Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus (ONKTS) prokuroro Aivaro Velučio pastangas per teismą grįžti į ankstesnes pareigas, kuriose jis generalinio prokuroro įsakymu buvo pažemintas.

A. Velutis ginasi pats, be advokato – prieš ateidamas dirbti į ONKT skyrių, jis keletą metų darbavosi su civilinėms bylomis Viešojo intereso gynimo skyriuje. Martyno Vainoriaus nuotr.

Prieš pat karantino paskelbimą Regionų apygardos teismo Klaipėdos rūmuose pradėtoje iš esmės nagrinėti byloje buvo pažerta nemažai kaltinimų Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnams esą galimai piktnaudžiavus savo teisėmis. Bylos nagrinėjimas buvo nukeltas į balandžio pabaigą, tad išlieka tikimybė, jog ji tada ir bus tęsiama, jei iki to laiko karantinas šalyje jau bus atšauktas.

Pažymėtina, jog prokuroras byloje ginasi pats, be advokato – prieš ateidamas dirbti į ONKT skyrių, jis keletą metų darbavosi su civilinėms bylomis Viešojo intereso gynimo skyriuje.

Taip pat tik pirmasis posėdis įvyko ir buvusio A. Velučio kolegos prokuroro Aido Giničio byloje, kuri nagrinėjama Vilniaus apygardos administraciniame teisme.

Pastarojo situacija yra sudėtingesnė: po pusę metų užtrukusio tarnybinio patikrinimo A. Giniotis generalinio prokuroro įsakymu buvo atleistas iš pareigų. A. Giniotį gina buvęs jo vadovas, Klaipėdos apygardos vyriausiasis prokuroras, šiuo metu Vilniuje advokatu dirbantis Giedrius Danėlius.

Pats A. Giniotis „Atvirai Klaipėdai” teigė abejojantis, jog antroje balandžio pusėje paskirtas antrasis teismo posėdis įvyks, nes, jo nuomone, karantinas šalyje dėl koronaviruso greičiausiai dar kartą bus pratęstas.

Užtat jau aišku, jog tikrai neįvyks balandžio pradžioje Klaipėdos apylinkės teisme numatytas pirmasis posėdis baudžiamojoje byloje dėl avarijos, kurioje kaltinimai pareikšti Klaipėdos apygardos teismo Ūkio skyriaus vedėjai Ingridai Ulskienei.

Ji prieš metus, kovo 23 d., vairuodama savo bendrakeleivio automobilį „BMW 530D“, ties posūkiu į Kairius jo nesuvaldė ir įvažiavo į  griovį. Avarijos metu žuvo 40-metis automobilio savininkas, o vairuotoja iš įvykio vietos pasišalino, nors vėliau apie įvykusią nelaimę pati pranešė policijai.

Taip pat balandžio pradžioje Klaipėdos apygardos teisme turėjo būti tęsiama dar praėjusios vasaros pradžioje pradėta nagrinėti net 11 asmenų baudžiamoji byla dėl korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų Klaipėdos neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyboje. Bylos teisminis nagrinėjimas jau artėjo prie pabaigos, tačiau kada joje teismas galės skelbti verdiktą – lieka neaišku.

Taip pat neaišku, kada bus tęsiama vos tik pradėta nagrinėti bene skandalingiausia pastarojo meto baudžiamoji byla dėl jaunos manekenės žūties, prieš pustrečių metų jai iškirtus iš „Amberton Klaipėda” viešbučio 14-ojo aukšto.

Ši byla nagrinėjama uždaruose teismo posėdžiuose, nors to neprašė, kaip dažniausiai būna, nukentėjusieji, siekę kuo platesnio proceso viešumo. Tačiau teismas patenkino kaltinamųjų ir prokuratūros prašymą viešumą šioje byloje apriboti, tad po karantino pabaigos bylos nagrinėjimas ir toliau bus tęsiamas už uždarų durų.

Dėl tų pačių priežasčių pristabdytas bylų nagrinėjimas ne tik pirmos instancijos teismuose, bet ir skundų nagrinėjimas apeliacine tvarka.

Už neleistinų dopingo preparatų laikymą pinigine bauda nuteistas sunkiosios atletikos treneris Bronislavas Vyšniauskas savo skundo nagrinėjimo Klaipėdos apygardos teisme sulauks irgi tik pasibaigus karantinui.

Tuo metu civilinės bylos dėl Klaipėdos savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjai Irenai Šakalienei ir jos dukroms priklausančio namo Donelaičio g. bei žemės įsigijimo sandorių nagrinėjimą pristabdė ne karantinas, o Klaipėdos apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėja Erinija Kazlauskienė. Ji patenkino Generalinės prokuratūros prokurorės Violetos Šulcytės prašymą atlikti sklypo ekspertizę, kurios metu turėtų būti atsakyta, kokio dydžio sklypas yra reikalingas čia stovinčiam statiniui.

Žinant, jog įvairios ekspertizės Lietuvoje užtrunka po keletą mėnesių ir net ilgiau, tikėtina, jog šios bylos nagrinėjimas be trukdžių bus tęsiamas jau pasibaigus šalyje karantino laikotarpiui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

ELTA

Aukščiausiasis Teismas atvertė „MG Baltic“ politinės korupcijos bylą

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) trečiadienį pradėjo nagrinėti kasacinius skundus vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje. LAT pradėjus posėdį, vienas iš ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Egidijui Šakaliui nepadėjo ir Aukščiausiasis Teismas

Ir teismų praktiką formuojanti aukščiausia instancija konstatavo, jog Neringos savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Šakalys buvo nepagrįstai praturtėjęs buvusios darbovietės – ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This