Savivaldybės įstaiga nori iškeldinti profesorių

Miestas, Svarbu

Gerokai padidintos nuomos už savivaldybei dabar priklausantį butą nesutinkantis mokėti 88-erių profesorius Sigitas Kudarauskas, jau pralaimėjęs vieną procesą, vėl atsidūrė teisme. Šįkart savivaldybės VšĮ „Klaipėdos butai“ jau siekia ne tik prisiteisti likusią skolą, bet ir nutraukti sutartį bei iškeldinti buvusį SSRS Aukščiausios Tarybos narį, Sąjūdžio veikėją, Lietuvos Vyriausybės nuolatinį atstovą Estijoje, Klaipėdos universiteto (KU) profesorių.

Sigitas Kudarauskas teisme. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pasak S. Kudarausko, jam ir keletui kitų kolegų iš KU buvo skirti butai viename Baltijos prospekte esančiame name. 2020-aisiais jie buvo perduoti Klaipėdos savivaldybės nuosavybėn ir tų metų pabaigoje teko pasirašyti nuomos sutartį su „Klaipėdos butais“, nustačiusiais dvigubai didesnį nuomos tarifą. Po metų jis esą buvo dar kartą padvigubintas. Nesutikdamas su perskaičiuotu nuomos mokesčio dydžiu, S. Kudarauskas nepasirašė akto ir atsisakė mokėti mokestį pagal naują tarifą, nes, vyro įsitikinimu, jam privalo būti taikomas nuo 2022-ųjų pradžios įsigaliojusios Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymo nuostatos, numatančios, jog tokios nuomos mokestis negali viršyti socialinio būsto nuomos kainos daugiau kaip 20 proc.

Jau pernai „Klaipėdos butai“ padavė į teismą S. Kudarauską, kad iš jo už 2021 m. gruodžio – 2022 m. rugsėjo 30 d. laikotarpį būtų priteista 1453,27 Eur skola. Anot įstaigos, pasirašydamas sutartį jis sutiko su sąlygą, kad nuomos mokestis perskaičiuojamas kartą per 12 mėnesių. O pasirašant nuomos sutartį, įstatymas S. Kudarausko minimų lengvatų nenumatė.

S. Kudarauskas šią bylą pralaimėjo ir apylinkės, ir apygardos teismuose. Iš jo dar buvo priteista ir 720 eurų bylinėjimosi išlaidų.

Nepaisant šio pralaimėjimo profesorius nesutiko didesnio mokesčio mokėti ir toliau, tad pernai spalio pabaigoje gavo „Klaipėdos butų“ raginimą sumokėti 1971,24 Eur skolą už dešimt mėnesių su perspėjimu, kad to nepadarius bus vėl kreiptasi į teismą bei prašoma ne tik priteisti skolą, bet ir nutraukti sutartį bei iškeldinti.

S. Kudarauskas teisybės bandė ieškoti ir kreipdamasis į merą, tačiau pernai rudenį gavo vicemerės Vaidos Raugelės pasirašytą atsakymą, kuriame – tik informacija apie jam nepalankiai užsibaigusį bylinėjimosi procesą.

Nepaisęs minėtojo reikalavimo S. Kudarauskas vėl atsidūrė apylinkės teisme, kur pirmadienį turėjo būti surengtas parengiamasis posėdis. Bylą nagrinėjantis teisėjas Raimondas Dilys nusprendė, kad šis posėdis negali vykti, nes prieš pat jį S. Kudarauskas pateikė priešieškinį, kuriame reikalauja priteisti jam neva susidariusią 1476 eurų dydžio nuomos mokesčio permoką. Tai pat profesorius prašo priimti atskirąją nutartį dėl neva teisės normų pažeidimų – dokumentų klastojimo ir kt. – „Klaipėdos butuose“ bei Klaipėdos savivaldybės administracijoje.

Teisėjas pasiūlė kol kas savarankiškai savo tiesą bandančiam įrodyti S. Kudarauskiui naudotis advokato paslaugomis, „kad šalys būtų procesinėje vienodoje padėtyje“.

Kitas parengiamasis posėdis buvo numatytas balandžio viduryje.

57 Comments

  1. Nuomonė

    Būkim bėdni, bet teisingi. Kuriant Universitetą buvo į Klaipėdą kviečiama profesūra, profesorius Kudarauskas lyg čia buvo iš anksčiau.Šitie butai buvo tarnybinai, atvykstantiems buvo aiškiai pasakyta, kad atvykusieji tuose butuose galės gyventi iki „gyvos galvos”, tik artimieji jų negalės paveldėti. Kas atsitiko? Žmonės atidirbo , paseno, išėjo į pensijas, chebra pakeitė butų statusą, sukėlė nuomos mokesčius, o dabar terorizuoja tuos, kurie savo atvykimu sudarė sąlygas atsirasti Klaipėdos universitetui. Pagal taisyklę , kad nuvarytus arklius nušauna. Iškeisti Vilnių ar Kauną į Klaipėdą žmonėms nebuvo lengva, bet dauig žmonių atsiliepė į Alfonso Žalio patriotizmą civilizuojant Klaipėdą. Dabar eiliniai klerkai, kuriems viskas vienodai rodo , tuos žmones , mano manymu, tiesiog terorizuoja žvėriškai išaugusiais, padidintais mokesčiais. Manau, kad profesorius bylinėjasi ne vien dėl savęs, bet dėl visų žmogiško orumo. O gal būtų teisinga, kad tie, kas atsisakė tęsėti profesūrai duotą žodį, atidavė tuos butus savivaldybei, dabar padengtų ten gyvenančių žmonių nuostolius.

    Reply
  2. Pipiec

    Univeras davė būstą panaudai, nes profesoriai ne komendantai, uždirba nedaug. Univeras perdavė savo būstus savivaldybei. O savivaldybė užsiima komercinės paskirties veiklą, ima nuomą rinkos kaina. Mažas pajamas gaunantiems susimokėti neįmanoma, tada juos meta lauk į gatvę. Tam už ES lėšas pastatė nakvynės namus, kad atėmus namus, ten sukišti juos, arba į slaugą globą, kad greitai utilizuoti tuos kurie sistemai neneša naudos pelno. Išmeta ir iš nuosavų namų žmones, tyčia praskolina, per teismus paleidžia, kad atimti būstus. Sisteminiai gauna procentus, todėl eina kaip sviestu patepta. Nes savivaldybėje yra niekinių etatų, kurie be jokių funkcijų valandas atbūna, bet užsiima tokiomis veiklomis, kas visai sistemai neša pelną. Tai vieša paslaptis, kas vyksta apie 20 metų. Per namų valdas sužino informacija, per socialinius surenka duomenis ir pradeda doroti aukas, kad paimti butą, ar kitą turtą teisėsaugai padedant. Visas tinklas, tik niekas vis dar to tinklo nejudina, nes postuose dengia vieni kitus.

    Reply
  3. siaips

    Savivaldybe nesuranda sprendinio. Geda savivaldos valdininkams. Profesorius Kudarauskas yra tikrai daug padaręs Klaipėdos miestui ne tik kaip SSRS AT deputatas nuo Lietuvos tame laikmetyje bet kaip ir Klaipėdos universiteto dėstytojas kurio žiniomis šiandien naudojasi ne vienas miestietis savo darbuose. Maža kad miestas privalėtu profesoriui gyvenama plota suteikti nemokamai, tiesiog miestas turėtu rūpintis tokiais žmonėmis. Čia nėra myliu ar nemyliu konservatorius. S. Kudarauskas yra Klaipėdos miesto žmogus. Tai kad vyksta teismai parodo iki kokio absurdo yra ta 40-metu valdininku karta, iki kiek ji yra nesubrendusi. Vienas atsakymas – tai ciniku karta. O kad Klaipėdos butai yra be kompetencijos susirinkusios moteriškes tai ta gali patvirtinti ne tik jos paslaugu gavėjai bet ir tie pas kuriuos Klaipėdos butai užsakinėja paslaugas. O kam užkliuvo kad S. Kudarauskas buvo SSRS AT narys. Tai patriarchas visu liaupsinantis V Landsbergis tai pat buvo SSRS AT liaudies deputatas. Tad keistai Atvirtos Klaipėdos propagandos mašinai, jei pamėtote intriguojančius trupinius ir jei jau pavartojai SSRS reikėtu truputi įtraukti istorijos kas tas SSRS AT tame laikmetyje. O geriau pradėti nuo to kad S Kudarauskas buvo vienas iš pirmųjų ir aktyviausiu asmenų kuriant Sąjūdi Klaipėdos mieste. To tikrojo sąjūdžio o ne šių dienų landsberginio sąjūdžio.
    Šiaip paskutiniu laiku Atviros Klaipėdos interpretavimas ar propaganda apie praeities istorija – šalies, Klaipėdos krašto kažkaip neskaniai atrodo.

    Reply
    • V

      Pilnai pritariu jusu mintis, teko aptireti garbes buti studentu profesosoriaus paskaitose. Puikios izvalgos, veiklus zmogus. Miestas turi atsisakyti imti nuomą.

    • Vardas

      Matyt čia vicemerė Raugelė gerai viską žino su socialinio vedėja Liesyte ir teisės skyriaus Gureckienė bei kitų bendrininkų grupėje išlenda viskas su laiku, kas ką kuruoja, iš kur lėšas gauna ir informacija surenkama per savivaldybėje dirbančius asmenis tolimesniems planams įgyvendinti iš ko visai sistemai neša pelną.

    • lauk valstybės užvaldytojus iš Lietuvos

      Čia normalūs straipsniai??? Gal seimo narius iškeldinti iš seimo už tokius įstatymus ir ministrus iš ministerijų už tokios politikos formavimą bei tarybos narius lauk iš tarybos už tokius pritarimus. Net teisės tokios neturi pagal ES normas, kas dedasi???

      769 str. | Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodeksas
      Straipsnio redakcija įsigalioja nuo: 2020-07-01
      Teisės akto redakcija įsigalioja nuo: 2024-04-01
      Teisės akto statusas: Galiojantis
      RedakcijosRyšiai:LRSLRVProjektaiBylos

      Arial

      11
      769 straipsnis. Iškeldinimas iš gyvenamųjų ir negyvenamųjų patalpų

      1. Pagal teismo sprendimą iš gyvenamųjų patalpų turi būti iškeldinami tik vykdomajame rašte nurodyti asmenys su jiems priklausančiu turtu.

      2. Apie iškeldinimo laiką ne vėliau kaip prieš penkias darbo dienas registruotąja pašto siunta pranešama skolininkui.

      KEISTA:

      1. 2011 06 21 įstatymu Nr. XI-1480 (nuo 2011 10 01)

      (Žin., 2011, Nr. 85-4126)

      2. 2019 12 19 įstatymu Nr. XIII-2721 (nuo 2020 07 01)

      (TAR, 2019, Nr. 2019-21560)

      3. Jeigu nesuteikiant kitos gyvenamosios patalpos iškeldinami nepilnamečiai vaikai, apie iškeldinimo laiką ir vietą antstolis, siųsdamas raginimą, bet ne vėliau kaip prieš trisdešimt dienų iki iškeldinimo dienos raštu praneša valstybinei vaiko teisių apsaugos institucijai.

      KEISTA:

      2011 06 21 įstatymu Nr. XI-1480 (nuo 2011 10 01)

      (Žin., 2011, Nr. 85-4126)

      4. Iškeldinimas paprastai vykdomas esant iškeldinamajam. Tais atvejais, kai iškeldinamasis slepiasi arba nevykdo antstolio raginimo išsikelti iš patalpos, antstolis iškeldina jį priverstine tvarka, esant policijos ir turto saugotojo atstovui.

      5. Apie priverstinį iškeldinimą antstolis surašo Sprendimų vykdymo instrukcijoje nustatytos formos iškeldinimo protokolą.

      6. Pagal teismo sprendimą iškeldinimas iš negyvenamųjų patalpų vykdomas laikantis šiame straipsnyje nustatytų taisyklių.

  4. Vardas

    Yra TEISMO sprendimas, kuris ponui profesoriui nepalankus ! Manau tolimesnis ginčas ” gerai – blogai , mokėti- nemokėti ” ar kaip turi būti pagal profesorių neturėtų tęstis ? Savivaldybė turėtų nevykdyti teismo sprendimo ? Rimtai ? Vienišas ir gyvenantis vienas manau yra skirtingos reikšmės . Profesorius važiavo sveikinti dukros . Sveikatos profesoriui .

    Reply
  5. Dov.

    Kalba čia ne apie tai, kad Profesorius nenori mokėti, o apie tai, kad negalima nuolat didinti nuomos kaina. Kaina turi būti sutartyje numatyta, kaip ir laikotarpis, kuris užtikrina, jog kaina nesikeis.

    Reply
    • Vardas

      Jūs suvokiate ką rašote ? Aš seniai nemoku už nuomą tiek, kiek mokėjau 😀 Kaip turi būti ir kokias turime teises yra nurodoma sutartyje ! Skaitykite teismo nutartį! Teisingumą vykdo teismai, remiantis įstatymais ar kitais galiojančiais dokumentais, o ne kažkieno ” principais ” . Negi sudėtinga ?

    • Vardas

      Kiek profesoriui metų? Tokio amžiaus žmogų po teismus tampyti! Kur mes gyvename?
      Na ir priviso popierinių etatų psichopatų…
      Žmonių nebėra, todėl emigruoja jaunimas iš čia, matant kas dedasi nebesvarbu į kokią šalį, nes šlykščiau jau niekur nėra, kad tokį aušvicą vykdyti XXI amžiuje….

    • Teismas parduodantis sprendimus?

      Išsigimusi teisėsauga – sužlugdyta valstybė

  6. Sigitas Kudarauskas

    Gerbiami klaipėdiečiai,

    Šį trečiadienio, kovo 27- sios rytą, perskaitęs šią publikaciją ir atsiliepimus, dėkojo autoriui ir palankiai atsiliepusiemsms skaitytojams. Nepaisant daugybės kilusių minčių, noriu tiktai atsiliepti į kai kuriems skaitytojams susidariusį klaidingą įspūdį, neva aš nemoku savivaldybės būsto nuomos ir komunalinių patarnavimoų mokesčių. Ginčai su „Klaipėdos butais” radosi tiktai dėl to, kad atsiakiau mokėti netėisėtai – pažeidžiant įstatymus ir nuomos sutarties normas – reikalaujamas nuomos mokesčio dalis. Kad tokių reikalavimų iniciatoriai rado užtrėjų – kita Lietuvos problema… Tiktai savivaldybės būsto nuomininkams naudojuosi proga priminti, kad Vyriausybės iniciatyva Seimo priimtos įstatymo pataisos, įsigaliojusios nuo 2022 metų sausio 1 dienos, pagal kurias nustyti atvejai, kai savivaldybės būstas nuomojamas ne rinkos kaina (pavyzdžiui, asmenims, kuriems iki pensijos mažiau kaip 5 metai, arba byveneantiems be šeimos).

    Pagarbiai, Sigitas Kudarauskas

    P.s. Vakar neskaičiau šios publikacijos, nes važaivau sveikinti dukros su šešiasdešimtmečiu, be to teko prisiminti 35-rių metų sukaktį nuo rinkimų į taip vadintus Sovietų Sąjungos deputatus, kai jūs – klaipėdiečiai – lemtingai pakeitėte mano (ir ne tik) gyvenimą…

    Reply
    • Gerbiamas profesoriau ,

      Šviesi Jūsų galva, tikiuosi atkreipė dėmesį į tai, kad Jums reikėjo deklaruoti pajamas ir jos negali viršyti nustatytų normų ? ___Savivaldybės būstai nėra socialiniai būstai, jie yra nuomojami skirtingomis sąlygomis. Be to, Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatyme nustatyta, KAD SAVIVALDYBĖS būstų nuomos kaina PRILYGINAMA rinkos nuomos kainai.

      Savivaldybės būstas – savivaldybei nuosavybės teise priklausantis būstas, kurio pagrindinė naudojimo paskirtis nustatyta kaip gyvenamoji (įvairioms socialinėms grupėms), įtrauktas į savivaldybės būsto fondo sąrašą. ________Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymas taip pat reglamentuoja, kad jeigu nuomininkai Lietuvoje neturi kito nuosavo būsto ir YRA PATEIKĘ savo pajamų ir turto deklaracijas IR NEVIRŠIJA nustatytų dydžių (nurodyti lentelėje žemiau) BEI priklauso tam tikrai įstatyme įvardytai kategorijai (pavyzdžiui, gyventojui iki pensijos yra likę 5 ar mažiau metų, jis yra vienišas, neįgalusis, politinis kalinys / tremtinys, daugiavaikė šeima, vienas augina vaiką), tuomet savivaldybės būsto nuomos kaina negali viršyti nustatytos socialinio būsto nuomos kainos daugiau kaip 20 proc. ___________P.S. atsiprašau , bet kaip suprantu Jūs nei vienišas nei Jums iki pensijos 5 metai ? Na, nebent priklausote kitai kategorijai .

    • to Gerbiamas profesoriau

      Ar profesoriaus indelis mazas Nepriklausomybes iskovojimą, kad vis akcentuojate ka reikia daryti su deklaracijomis, ar nubednesime jei ir negausime tu keliu euru, pagalba žmogui nieko nebereiskia?

  7. Gėda, tautiečiai

    Žmonės, kur jūsų žmogiškumas? Jokios pagarbos amžiui, jokios atjautos. Žmogus principingai nesutinka mokėti kelis kartus padidintos nuomos, nes kam niekas tiek pat kartų nepadidino pensijos! Ne vidi turi vaikų, niekam net minties nekilo, kad profesorius gali būti vienišas! Dabar atjauta tik užsakomoji, skirta tik tautiniu principu. Tada galima ir nemokėt! O kodėl KU nuo šitų butų ir šitos situacijos nusiplovė? Beje, ne visi profesoriai yra vagys! Nespręskite pagal vieną!

    Reply
    • Jokios gėdos nejaučiu

      Mano tėvai ir butą pirko, ir pensijų jiems kaip visiems ypatingai nedidino ir už butą nei cento neturi įsiskolinimo ! Mama likusi našlė mokėjo ir už renovaciją . Tai gal dabar PRINCIPINGAI nemokėti turėtų visi pensininkai ? Ponui butas buvo suteiktas , keitėsi sąlygos , bet buvo suteiktos galimybės gauti socialinį ar gauti pagalbą kaip nepasiturinčiam vienišam ? Ar pasinaudojo ? Todėl nereikia pagraudenimų . Reikia žmogui suteikti pagalbą , žinoma jei nori . Garbus amžius ” principus ” neretai labai užaštrina . KU pamiršo profesorių ?

    • Vardas

      Klaipėdos savivaldybė turi 1524 butus, kurie yra išnuomoti, dar 545 yra socialiniai būstai.

      Anot L. Murauskienės, savivaldybės butų nuomininkai dabar turi kelias pasirinkimo galimybes. Jie gali mokėti naują nuomos mokestį ir nieko nekeisti. Kitas variantas – jie rinkos kaina gali išsipirkti savivaldybės butą, kurį nuomojasi.

      „Jei nuomininkas atitinka reikiamas sąlygas, jis savivaldybės butą gali nuomotis kaip socialinį būstą, o tai yra gerokai pigiau. Mūsų tikslas ir yra mažas pajamas gaunančius žmones aprūpinti socialiniais būstais. O pagrindinis rodiklis, nusakantis socialinio būsto prieinamumą, yra laukimo eilėje trukmė. Ji buvo aštuoneri metai, o per pusmetį sumažėjo iki septynerių metų. Be to, yra vykdoma intensyvi būsto naudojimo pagal paskirtį prevencija ir kontrolė, kad mažas pajamas gaunantieji būtų kuo greičiau aprūpinti būstu“, – tvirtino L. Murauskienė.

    • Jokios gėdos nejaučiu

      Mano tėvai buvo ne profesoriai konservatoriai už nuopelnus gavę butus ir kitas lengvatas , o eiliniai mokytojai be partinės priklausomybės ir viską užsidirbę bei už viską užsimokėję .

  8. Žemaitija

    Ukrainiecius remia kiek gali, o savus ,l.garbaus amžiaus, nusipelnusius tampo po teismus ir išmes į gatvẹ. Nesitikejome to iš dabartinių valdžioje. Neteisybė ir gėda. Proto nerasta, bukenų bobos ir diedai.

    Reply
    • Fui...žemaitija

      Straipsnio nesupratote ? Ar jūs nemokate Žemaitijoje už nuomą ? Nemoki – iškeldina. Kas neaišku ? Gėda būti tokiems bukiems . Tai gal dabar tegul visi senoliai nemoka komunalinių paslaugų , nes jiems nepatinka suma kurią turi mokėti ? kodėl tik vienam galima ? Ir dar kitus gėdinate ? Sumokėkite jūs . Aš nesiruošiu . Gauna pensiją kaip ir kiti .

    • To fui

      Linkiu puolančiam gauti tokią pat pensiją! Tik tiek.

    • Vardas

      Taip gėda, komercinės paskirties berazumiai postuose ir padlos. Visi senoliai niekuo dėti. Būstas žmogui ES chartijoje garantuotas. Ir apie kokius iškeldinimus gali būti kalba? Šuns išmesti negalima, traktuojama kaip žiaurus elgesys su gyvūnais. Ką daro sutrikimų turintys postuose? Metas juos tramdyti ir tikrinti psichikos sveikatos centre jų protinę būseną, ar tokie gali spręsti?

  9. Dov.

    Apie bendrą Kl. Inteligentų, o ypač kai kurių savivaldybėje, lygį teisingai parašėte. Jeigu Viešosios tvarkos ved. Šaiposi iš higienos normų, tai jau turbūt dugnas pasiektas.

    Reply
    • O jūs pletkinate ?

      Panašu dugnas tarp ” inteligentų ” irgi pasiektas ?
      Manau ponui profesoriui reikėtų teisininko pagalbos ką pažymėjo ir teismas . Panašu garbus amžius šiuo atveju ” trukdo ” suvokti tam tikrus šių dienų pokyčius .

    • Na jau tik nereikia ,

      gyvenantys savivaldybės butuose taip pat turėjo pasirinkimą – Klaipėdos savivaldybės Socialinio būsto skyriaus vedėja Lina Murauskienė aiškino, kad perskaičiuoti nuomos kainas įpareigojo ir Vyriausybės nutarimas, ir Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos atlikto „Klaipėdos butų“ audito rekomendacijos.

      Vyriausybės nutarime esą nurodyta, kad savivaldybės butų nuomos dydis būtų lygus rinkos kainai.________P.S. paskaičiau Jūsų ponia Palmyra nuorodą . Sukčiavimų buvo visokių . Savivaldybė neturi savo biudžeto, tai klaipėdiečių sunešti eurai ir juos skaičiuoti būtina . Savivaldybė ne labdaros kioskas . Aš nedirbu savivaldybėje ir nesu seimo narys , aš tik klaipėdietis , kuriam rūpi kur išleidžiami miestiečių mokesčiai .

    • Kaip supratau pono pajamos neatitinka kaip mažas pajamas gaunančio ?

      Klaipėdos savivaldybė turi 1524 butus, kurie yra išnuomoti, dar 545 yra socialiniai būstai.

      Anot L. Murauskienės, savivaldybės butų nuomininkai dabar turi kelias pasirinkimo galimybes. Jie gali mokėti naują nuomos mokestį ir nieko nekeisti. Kitas variantas – jie rinkos kaina gali išsipirkti savivaldybės butą, kurį nuomojasi.

      „Jei nuomininkas atitinka reikiamas sąlygas, jis savivaldybės butą gali nuomotis kaip socialinį būstą, o tai yra gerokai pigiau. Mūsų tikslas ir yra mažas pajamas gaunančius žmones aprūpinti socialiniais būstais. O pagrindinis rodiklis, nusakantis socialinio būsto prieinamumą, yra laukimo eilėje trukmė. Ji buvo aštuoneri metai, o per pusmetį sumažėjo iki septynerių metų. Be to, yra vykdoma intensyvi būsto naudojimo pagal paskirtį prevencija ir kontrolė, kad mažas pajamas gaunantieji būtų kuo greičiau aprūpinti būstu“, – tvirtino L. Murauskienė.Klaipėdos savivaldybė turi 1524 butus, kurie yra išnuomoti, dar 545 socialiniai būstai .

  10. Viola da Gamba

    Pats faktas, kad senas žmogus turi minti teismo slenksčius yra nenormalus. Juo labiau, kad tai žmogus ypač nusipelnęs Lietuvos Nepriklausomybės atgavimui. Kaip ten bebūtų, prašau žurnalisto išsiaiškinti visus niuansus, pasikalbėti su gerb.profesorium ir, nors trumpam tapus visuomenininku, paskelbti lėšų rinkimą problemai gražiai išspręsti. Jei negali valdžia, prisidengdama sprendimais, nutarimais, potvarkiais ir kitais popieriais, tai galime mes. Juk, tegul būna, kad senas žmogus nevisai susivokia, tai nors mes susivokim ir neleiskim jo tampyti po teismus. Gerbiamas žurnaliste Martynai, pradėkite ir padėkite. Tapinas surenka milijonus,o mes nors porą tūkstančių. Tikrai atsiras kas prisidės. Aš būsiu tarp jų.

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Gerbiama Viola, ačiū, turiu veiklos užtekintai ir be tokių akcijų organizavimo. Antra, nesu visuomenininkas kaip Andrius Tapinas ir neketinu juo tapti net trumpam, o ir nepalaikau šioje situacijoje nei profesoriaus, nei „Klaipėdos butų”.

    • Palmira Martinkienė

      Vienkartinė akcija niekuo nepadės. Vis tiek jam reikės mokėti nuomą ateity. Esmė yra kita – kad savivaldybė kaip koks plėšikas, pati niekuo neprisidėdama, kelia mokesčius ir žmones, gyvenančius jos būstuose, paverčia įkaitais. Daugelyje Vakarų šalių mokestis už savivaldybių būstų nuomą yra simbolinis arba jo išvis nėra, jei žmogaus pajamos yra kuklios. Pas mus nuoma jau prilyginta rinkos kainai. Apie tai ne kartą rašėme: https://www.atviraklaipeda.lt/2021/03/30/pabrangusi-valdisku-butu-nuoma-per-menesi-tenka-pakloti-ir-390-euru/

    • Viola

      taip, Palmira, jūs 100 % teisi. Taip, tai būtų vienkartinė akcija. Bet pasvarstykim, ar tokia akcija nebūtų daug paveikesnė, nei 10 šia tema parašytų straipsnių? Jei pavyktų ją gerai surengti, gerai, plačiai paskleisti, kreiptis į valdžią ir visuomenę, nes tai ne vieno žmogaus problema, gal pavyktų bent jau dėmesį atkreipti. Ir sprendimus suaktyvinti. Jūs, žurnalistai, turite labai gerą ginklą – medias ir talentus surinkti duomenis, juos analizuoti, sintetinti ir jausmingai aprašyti. Kaip jums idėja?

    • vigis

      Kas yra ir kodėl reikalingi socialiniai būstai, suprantu. Kas yra savivaldybės butai- nesuprantu. Ar aš teisingai suprantu, kad savivaldybė vykdo komercinę veiklą – užsiima butų nuomos veikla? Ar tokia veikla atitinka savivaldybės f-jas?

    • Vardas

      Taip, absurdas teismais Lietuvoje žmonės galabijami sistemos pagalba parduodant sprendimus… Išsigimusi teisėsauga sužlugdyta valstybė žmonės evakuojasi iš čia matant kas vyksta. Likę utilizuojami gyvi… Lėtiškai įstaigų „pagalba”!….

  11. Vardas

    Profesorius visada buvo šiek tiek orginalus, bet čia keista situacija… Nejaugi profesorius per gyvenimą neuždirbo tiek, kad įsigyti butą nuosavą. Manau, kad čia gudrybė paslėpta, o gal noras pagyventi kitų sąskaita? Kita vertus, butai profesūrai buvo suteikti iki gyvos galvos, taip buvo galimybė prisikviesti profesūros. Tai galėčiau ir teisme liųdyti, bet Klaipėdos valdžios „intelektualai” be pagrindo ėmėsi didinti nuomos kainas, matomai profesoriai neatitiko jų intelekto lygį, nes skyrė muzikinį teatrą nuo koncertų salės. Šviesios atminties Alfonsas Žalys šiek tiek pavertė Klaipėdą inteligentų miestų, visi valdininkai po Žalio vėl bando sugrąžinti į Klaipėdą „pufaikes” ir „lytinius batus”. Kai paskaitai dabartinių veikėjų miesto taryboje pasisakymus, supranti, kad daugelio protai yra tikrai nesužaloti intelekto . Linkęs tikėti, kad dabartinis meras sieks intelektualinio potencialo augimo Klaipėdoje, nors jo aplinka tam nėra dėkinga. Aš manau, kad profesorius „skolingas” padidintą nuomą, ką aš vadinu plėšikavimu, o už komunalines paslaugas reikia susimokėti, toks gyvenimas.

    Reply
    • *****

      Butas ir liktų iki gyvos galvos, jei mokėtų už komunalines paslaugas ! Nemoki , kitos išeities kaip nutraukti sutartį nėra . Meras , ar buvęs ar dabar dirbantis , PRIVALO LAIKYTIS galiojančių įstatymų ar savivaldybės tarybos priimtų nutarimų . Jei VISIEMS keitėsi mokesčiai kodėl profesoriaus butas turėtų būti išimtis ? Net teismas tai patvirtino . Kaip suprantu profesorius šviesios galvos , nes pats atstovauja teisme , bet nesuprasti elementarios tvarkos …..keistoka . Man.

    • Viola

      Na, ponas Kudarauskas neatsisako mokėti už komunalines paslaugas. Jis atsisako mokėti už kelis kartus pakeltą nuomą, nes, greičiausiai, ( šitą reikėtų išsiaiškinti) neišgali. Profesoriška pensija nėra tokia didelė kaip jūs linkęs įsivaizduoti. Nejaugi normalu, kad senas žmogus bus išmestas į gatvę?

    • > volai

      būtent , atsisako mokėti ! Nemanau, kad VšĮ ” Klaipėdos butai” galėtų vykdyti neteisėtą veiklą . Savivaldybėje dirba teisininkai . Senyvas amžius , kad ir kokius turėtum nuopelnus gali ir pavesti . Kiek eilinių senolių tūkstančius sukčiams atiduoda ? Eiliniai , ne profesoriai , turi sukaupę tūkstančius ir neturi skolų už komunalinius ? Kas dėl pensijos dydžio nežinau, tik ar ponas profesorius kreipėsi kokios socialinės materialinės paramos , kuri suteikiama vargšams ? _____Nepaisęs minėtojo reikalavimo S. Kudarauskas vėl atsidūrė apylinkės teisme, kur pirmadienį turėjo būti surengtas parengiamasis posėdis. Bylą nagrinėjantis teisėjas Raimondas Dilys nusprendė, kad šis posėdis negali vykti, nes prieš pat jį S. Kudarauskas pateikė priešieškinį, kuriame reikalauja priteisti jam neva susidariusią 1476 eurų dydžio nuomos mokesčio permoką. Tai pat profesorius prašo priimti atskirąją nutartį dėl neva teisės normų pažeidimų – dokumentų klastojimo ir kt. – „Klaipėdos butuose“ bei Klaipėdos savivaldybės administracijoje.

    • info

      Tegul džiaugiasi, kad nesiškeldino iškart po perdavimo Klaipėdos butams. Yra ir vargingiau gyvenenčių jaunų šeimų kurioms tikrai reikia stogo virš galvos. O čia visą gyvenimą nori pragyventi nemokėdamas už butą. Kiti galo su galu nesuduria kad išgyventų. O čia kiti siūlo pinigus rinkti ir apmokėti skolą buvusiam universiteto profesoriui, kuris jau 20 metų „loja” visiems apie universitetą gerus žodžius pamiršdamas. Čia turėjo būti kaip ir kitur įmonėse, jai išeini ar atleidžia iš darbo – turi išsikraustyti iš suteikto būsto. Kodėl vieni turi būti kažkuo ypatingesni už kitus. Aš norėdamas turėti butą – turiu mokėti paskolą ir turiu mokėti planuoti savo išlaidas kad pragyvenčiau, o čia atsirado ponas kuriam mat per brangu kelis šimtus eurų susimokėti. O pensijom tai profesūros tai nesiskunžia, tik matyt priprato gerai gyventi ir nenori nieko keisti. Įdomu kokia kvadratūra buto, gal 3 kambariuose vienas gyvena ir nenori susimažinti?

    • Dov.

      Apie bendrą Kl. Inteligentų, o ypač kai kurių savivaldybėje, lygį teisingai parašėte. Jeigu Viešosios tvarkos ved. Šaiposi iš higienos normų, tai jau turbūt dugnas pasiektas.

  12. Marijus

    Bukalaurai ne vien Seime, tokie pat ir Klaipėdos savivaldybėj. Didžiausia tikimybė, kad jau suplanuotas to buto „prichvatizabimas” už 1eurą. Ir, galimai, kažkam jau pažadėtas, bei paimti „rankpynigiai”…
    O inteligentija nereikalinga…
    Tam šūdžiui, kurs pagal save sprendžia į landsbergį lygiuodamasis pasakysiu – mažai rasis Lietuvoje PROFESORIŲ, kurie turtus susikrovė…
    O meras… Nu ką jisai gali?.. Tiksliausias palyginimas – kazanova impotentas…

    Reply
    • Nereikėtų aimanuoti apie inteligentiją, Marijau

      o pačiam dergti kitus , kad ir merą . Situacija man keistoka ir ne apie turtus kalba , o apie paprasčiausią susimokėjimą už paslaugas ! Butą jam davė ! Negauna pensijos ? Ar ji maža ? Gal , tai tada yra visokios pagalbos , kurias teikia savivaldybė ir valstybė : kompensacijos ar kokia vienkartinė ar … Dabar aš situaciją matau visai kitokią ir panašią į ” man priklauso ” ir viskas , jokių pasikeitusių mokesčių nemokėsiu ? O kuris iš mūsų galime gyventi nemokėdami pabrangusių komunalinių mokesčių ? Ir kiek ilgai galėsime gyventi bute nemokėdami, net nuosavame bute ? Antstoliai tuoj ateis …

    • > Marijui ,

      Jūs galite padėti profesoriui . Sumokėkite jo skolas . O merai ir dabar dirbantis ir buvęs privalo laikytis galiojančių įstatymų ir tvarkų ! Visiems pabrangino, o profesoriaus butas turi būti išimtis ?

  13. Mozė

    nepatikėsiu, kad dirbdamas, nesugebėjo įsigyti savo buto, greičiau jį vaikams atidavė, o pats gyvena taip, kaip gyvena.

    Reply
    • Nuomonė

      Gal viskas paprasčiau, tie butai buvo suteikti profesūrai iki gyvos galvos nuomai. Nuoma buvo normalaus dydžio, kai kurie savo butus gal ir vaikams paliko Kaune ar Vilniuje, bet prisidėjo prie Klaipėdos Universiteto įkūrimo, kuris šiek tiek nustekentas laiko ir „importinių ” vadų. Savivaldybė tiek padidino nuomą, kad iš tiesų neatitinka sveiko proto.

  14. Angelų Markizė

    Žmoniškumo, kaip ir atjautos, nulis – Klaipėdužėje.
    Kodėl profesoriuu nebuvo suteikta galimybė privatizuoti buto?

    Reply
    • Atjautos

      neturėjo buvę miesto valdyme liberalieji + konservatoriai 🙂 Naujai išrinkti pradėjo dirbti tik 2023 balandį ? ___Jau pernai „Klaipėdos butai“ padavė į teismą S. Kudarauską, kad iš jo už 2021 m. gruodžio – 2022 m. rugsėjo 30 d. laikotarpį būtų priteista 1453,27 Eur skola. ______P.S. aš vistiek nesuprantu kodėl kažkam turi būti didesnė atjauta nei kitiems klaipėdiečiams , nekalbant apie personalijas ? Butas skirtas ir mokėti reikia kaip visiems tik už komunalines paslaugas ? Kodėl ponui profesoriui atrodo , kad pabrangimas gali būti netaikomas TIK JAM ?

    • Vardas

      buvo, bet matyt jam taip labiau patinka gyventi. mastysena matyt liko dar nuo SSSR laikų, viskas turi būti valdiška.

    • Vardas

      Kaip bebūtų, jokios orientacijos į žmogų nebėra. Viskas prieš žmones. Postuose žmogos visai įsisiautėjo, nes žmonės tyli. Arba neina iki galo.
      Sveikatos profesoriui. Visi pasenę. Gėda senus pjudyti teismais, kurių reputacija prasčiausia pasaulyje….

  15. Nojus

    Jo nuopelnai valstybei, miestui- pagrindas sumokėti visas skolas ir išnuomoti jam būstą iki gyvos galvos nemokamai, tuo labiau valstybės lėšų tratinimo, prisidengiant čekiukais, fone. Nebesityčiokime iš garbingo žmogaus. O tam wikipedia pasirašiusiam galiu pasakyt, kad jo šūdo nesi vertas, kad ir kam bepriklausytum. Martynas turėtų pakoreguoti rašinį, į Nezabitausko pastabą atsižvelgus.

    Reply
    • O kodėl sumokėti turi visi klaipėdiečiai ?

      Gal tegul sumoka KU ? Čia apie mokėjimus , nenuvertinant pono nuopelnų už kuriuos JAM jau skirtas BUTAS ! Liko mokėti mokesčius, kurie pagal situaciją keitėsi visiems . ____Pasak S. Kudarausko, jam ir keletui kitų kolegų iš KU buvo skirti butai viename Baltijos prospekte esančiame name. _____

    • Vardas

      Taip, tyčiotis iš žmogaus. Būstas žmogui yra prigimtinė teisė. Valstybės tai turi būti įtraukta į konstituciją, jei to nėra, tai dokumentas niekinis, prieš žmones ir žmogaus teises negali būti faktas

  16. Keistoka

    Negi profesorius neturi lėšų sumokėti ? Ar čia toks atsiprašau ” man priklauso ” ir tiek žinių ….nemokėsiu . O kaip mokėti už komunalines paslaugas tokio amžiaus ” ne profesoriams ” ?

    Reply
  17. Nezabitauskas

    „SSRS Aukščiausios Tarybos narys” skamba dviprasmiškai, tarsi prof. S. Kudarauskas būtų buvęs koks tarybinis funkcionierius. Profesorius buvo sąjūdininkas, nuo 1988 metų Sąjūdžio miesto tarybos narys. Buvo partinis, bet į TSRS Aukščiausiąją tarybą išrinktas ne nuo partijos, o nuo Sąjūdžio.

    Reply
    • Wikipedia

      Nuo 1961 m. SSKP narys…

    • Felicija

      Prisimenu į TSRS liaudies deputatų suvažiavimą išrinkome tris klaipėdiečius, įdomu ar ir likę du, Šličytė ir Čepas, taip pat nemoka už butą ir komunalinius patarnavimus?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Atsiliepiant į publikaciją „Profesorių mes iš buto?“

Dėkoju „Klaipėdos“ žurnalistei Daivai Janauskaitei už parengtą ir 2024-04-12 paskelbtą objektyvią ir korektišką publikaciją, išklausius abiejų šalių nuomones apie susidariusius ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Dėl Slaugos ligoninės vadovo posto - ne tik kandidatų, bet ir kolektyvo kova (papildyta)

Prieš pat naujuosius metus iš Klaipėdos medicininės slaugos ligoninės vyriausiosios gydytojos pareigų pasitraukus buvusiai ilgametei šios medicinos įstaigos vadovei Danguolei ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Švietimas

Po patikrinimo sunegalavusi vaikų darželio direktorė neteks pareigų?

Po to, kai kovo pabaigoje Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Klaipėdos apygardos priežiūros skyriaus inspektoriai uostamiesčio lopšelyje-darželyje „Obelėlė“ aptiko daugybę ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This