Premija pastatė į nepatogią padėtį

Politika, Svarbu

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, gavęs Savivaldybės administracijos Personalo skyriaus prašymą skirti premijas aukščiausiems šios institucijos vadovams, taip pamalonino tik Rusų aljanso atstovą Olegą Mariničių.

Meras tikina, kad tai lėmė ne politiniai ar asmeniniai niuansai, o objektyvus darbų vertinimas. Tuo metu be premijos likęs Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas mano, kad tai yra panašu į asmeninių sąskaitų suvedinėjimą ir norą įtikti vienam iš dabartinių ir galimų porinkiminių koalicijos partnerių.

Pats 1285 Eur neatskaičius mokesčių dydžio premijos sulaukęs O. Mariničius sako šioje situacijoje besijaučiantis nejaukiai ir mano, kad reikėjo paskatinimą skirti arba visiems, arba nė vienam.

„Man nepatinka tokia situacija, kai vienam skiria, o kitam ne. Tam tikrų nepatogių momentų dabar yra. Su meru dar nekalbėjau apie tai, nes visas įvyko staigiai”, – sakė Olegas Mariničius. Martyno Vainoriaus nuotr.

Prašė skirti visiems

Paskutinio 2018 m.  miesto Tarybos posėdžio metu, kai politikai turėjo nuspręsti, kaip dėl pasikeitusio Valstybės tarnybos įstatymo keisis ir Savivaldybės administracijos vadovams mokamos algos ir priedai, meras buvo pagarsinęs, kad yra sulaukęs Savivaldybės administracijos Personalo skyriaus vedėjos Ingos Gelžinytės-Litinskienės pasirašyto rašto, kuriame buvo prašoma skirti S. Budinui ir O. Mariničiui 100 proc. algos dydžio vienkartinę išmoką, o Alinai Velykienei – 50 proc.

Toks prašymas buvo motyvuojamas atliktomis „ypatingos svarbos užduotimis vykdant Klaipėdos miesto savivaldybės strateginius tikslus“, kurių rezultatas esą yra užimta pirmoji vieta Lietuvos laisvosios rinkos instituto reitinge ir 19 proc. pagerėjęs gyventojų vertinimas, kurį parodė šių metų apklausa.

„Pas mane ant stalo guli dar direktoriaus prašymas tiek sau, tiek pavaduotojams skirti vienkartines premijas už šių metų rezultatus. Direktorius sau prašo šimto procentų, Velykienei, gerbiamai Alinai, 50, ir Olegui Mariničiui, man atrodo,  irgi 100 procentų. Tai šioje vietoje tada reikia pasakyti viską. Už šių metų rezultatus dar yra prašoma vienkartinės premijos. Ir atvirai pasakysiu, man gan sudėtinga situacija apsispręsti ir čia, jei pritariu. Aš, patikėkite jūs, nuoširdžiai visi, žinau, kas tai yra papildomas darbas ir kiek jo, ir turbūt, nežinau, gal kas jo ir daugiau dirba, nekvestionuoju, nesiginčiju, žinau, kas tai yra darbas po darbo valandų, ir kokiais tai yra krūviais. Todėl galiu pasakyti tik tiek, šiandieninį mūsų sprendimą, vienokį ar kitokį, kokia tai bus apsispręsta dimensija, ar kokia dalimi didinti, ar nedidinti priemoką, nuo to priklausys ir įvertinimas dėl vertinimo už šių metų rezultatus, kaip čia buvo paminėta, premija. Tai sakant A, visuomet reikėtų pasakyti ir B”, – posėdžio metu sakė meras.

Kai po pertraukos S. Budinui buvo patvirtintas 40 proc. dydžio prieda, meras pridūrė: „Direktorius gaus 40 procentų priemoką, bet naudodamasis proga iš karto pasakau, kad apie metinę tą šimto procentų premiją aš tikrai būsiu santūrus ir manau, kad mane visi suprasite”.

Galiausiai paaiškėjo, kad V. Grubliauskas apsisprendė skirti 100 proc. premiją Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojui O. Mariničiui, o jo kolegę A. Velykienę bei viršininką S. Budiną palikti be tokio paskatinimo.

Kokie argumentai?

„Visų pirma buvo, kaip atsimenate, visokių garsių tyrimų. Vienas – Velykienės dėl interesų painiojimo, o Budino atveju buvo dėl Klaipėdos ženklo išvados. Tikrai nėra nieko asmeniško. Būtų net ne visai korektiška po to, kai Taryba patvirtino išvadas, kuriose suformuotos gana aiškios gairės, kas dėl to turėtų prisiimti atsakomybę, skirti šimtaprocentinį priedą už gerai atliktą darbą. Tai būtų šiek tiek keista. O Alina Velykienė dar ir dirbo tik apie pusę metų. Tai ne mano kažkoks patinka-nepatinka. Tiesiog yra nepagirtinai atliktų darbų konstatavimas, kurį ignoruoti būtų ne visai korektiška”, – savo sprendimo motyvus aiškino meras.

Jis akcentavo, kad O. Mariničius neturėjo jokių nuobaudų ar įspėjimų ir jo įsitikinimu „labai vykusiai perėmė gausų darbų barą”, įveikia didelius krūvius.

„Tenka labai dažnai ir asmeniškai bendrauti. Dėl duobės, dėl problemos skambinu pirmiausiai jam, nes žinau, kad bus greičiausiai sureaguota ir greičiausiai gaunu atsakymą. Dėl jo ranka nesudrebėjo nė kiek”, – sakė V. Grubliauskas.

Paklaustas, ar toks sprendimas negali būti traktuojamas, kaip siekis įsiteikti rusakalbių elektoratui ar politinės paramos iš jėgos, kuri nekelia savo kandidato į merus, pirkimas, meras teigė, kad toks vertinimas „būtų daugiau nei keistokas”.

„Prieš rinkimus dabar sakys kas ką nori, bet aš dėstau objektyvius dalykus. Man visiškai nesvarbu, ar tai būtų pavardė Mariničius ar Marinauskas ar Marinovkis, aš vertinu pirmiausiai darbą, kuris yra pavestas ir kaip jis atliekamas, o ne politinę priklausomybę ar juo labiau tautybę.  Atmetu bet kokias politines insinuacijas, čia labiau noras provokuoti, bet siekis aštrinti politinę situaciją visiškai suprantamas. Motyvai buvo labiau nei rimti – laukiau Tarybos verdikto, jei ji būtų nepritarusi išvadoms, būtų visai kitas sprendimas. Jokio asmeniškumo”, – sakė meras.

Kokios reakcijos?

A. Velykienė, paklausta, kaip vertina tokį mero sprendimą buvo itin lakoniška: „Nekomentuosiu. Dėkoju už jo gerumą”.

Kur kas aštriau apie tai pasisakė S. Budinas.

Olegas Mariničius (kairėje), Saulius Budinas ir Alina Velykienė. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Vertinu kaip politinį veiksmą, manau, neadekvatų situacijos vertinimą. Taip buvo parodytas požiūris į visos administracijos darbą, nors Klaipėdos savivaldybė buvo pripažinta geriausia Lietuvoje, už ką noriu padėkoti administracijos darbuotojams, miesto Tarybos nariams, visiems dirbantiems klaipėdiečiams. Mero priimtas sprendimas man panašus į asmeninių sąskaitų suvedinėjimą, o ne į racionalų veiksmą. Matyt, rinkiminė įtampa daro savo. Prasidėjo rinkimai ir matosi noras įtikti vienam iš koalicijos partnerių, matyt, žvelgiant ir į būsimas porinkimines dėliones”, – sakė S. Budinas.

Žinia, jis ir A. Velykienė liko Liberalų sąjūdyje ir jos sąraše kandidatuoja būsimuose rinkimuose, o V. Grubliauskas, nebegavęs šios partijos nominacijos dar kartą siekti mero posto, įkūrė savo rinkimų komitetą.

Nelabai patenkintas yra ir pats premijuotasis O. Mariničius.

„Man nepatinka tokia situacija, kai vienam skiria, o kitam ne. Tam tikrų nepatogių momentų dabar yra. Su meru dar nekalbėjau apie tai, nes visas įvyko staigiai. Aš nežinau nei motyvacijos, nei kodėl taip įvyko. Tiesiog situacija yra tokia ir aš negaliu šito suprasti. Mano galva, reikėtų taikyti vienodus standartus”, – sakė O. Mariničius.

Jis tikino, jog tokio mero sprendimo tikrai nesieja su su rinkiminėmis peripetijomis.

15 Comments

  1. No name

    Prielankumas rusų elektoratui jau kurį laiką akivaizdus, tai įrodo mūsų mero rusiškas facebook profilis, filmuoti rusiški klipukai ir pan. Rusų aljansas rinkimuose nekelia savo kandidato, palaikys Grubliauską. Tai todėl nestebina mero pasirinkimas, ką premijuot, bet tai gal ir nėra blogai, atitrauks bent dalį rusų rinkėjų nuo Titovo.

    Reply
  2. asasasasasas

    O nuo manes +++++ keliauja Grubliauskui, kad turi savo nuomone, kad vertina viska objektyviai, kad korumpuotiems politikams neskiria premiju. Saunuolis. O vienam ir kitai metas trauktis is politikos, bet neee taigi kiek visokiu bonusiuku

    Reply
    • objektyviai :)

      už ką Marynič 100 proc premija? Todėl, kad palaikys aljansas jį mero rinkimuose ir kandidato nekels? 🙂 objektyviai matai 🙂

    • to asasassas

      prabilo dar vienas „nekorumpuotas” Grubliausko fanas 🙂

  3. Kaip "ant delno"

    Ryškiausias mero kerštas, ambicijos… Velykienė parlėkė po dukros auginimo atostogų dar gal net pusmečio neišdirbo, o , Mariničius gal nė metų nedirba- ir šast… Gėda, pinigų taškytojas Kongas gerinasi saviesms ir ištikimiems.

    Reply
  4. Siaubas

    Gilus gilus sovietmetis, o šitas meras jo atspindys.

    Reply
  5. Wn

    Dugnas pasiektas trubadūre.

    Reply
  6. Nikulinas

    Apgailėtina. Labai žemas mero lygis. Kodėl STT nesidomi jo veikla, džiazais ir dalyvavimu parduotuvių ir kazino atidarymuose? Gal žurnalistai pasidomėtų?

    Reply
    • Klaipedietis

      nes STT klaipedoj taip pat korumpuota po liberalu ir MG baltic sparneliu. todel jokiu mero nusizengimu STT niekada nemato, nors kur nors kitur Lietuvoj merai uz daug mazesnius dalykus lekia lauk.

      ir grubliauskas nesibodi rysiu su tai skurie prie slietuvos nepriklausomybe.. tik kai lietuvos mastu ka snors islenda staiga „susirupina”.

  7. Nojus

    Išeidami užmarštin dar kiek begalėdami tratina mūsų pinigus. Apgailėtini menkystos.

    Reply
  8. oho

    Nu va ir man nebeliko jokių dvejonių ką palaikyti mero rinkimuose. Jei jau iki tokio lygio nusirito dabartinis meras tai tegul ir pailsi.

    Reply
  9. Pocienė

    Bet kai koks šlykštus grubliauskas, fuuu. Pats tą Klaipėdos ženklą palaimino. Gal mums reik pradėt šnekėt apie spaudimą remti žmonos festivalį.

    Reply
  10. Jadvyga

    Apsivemsiu nuo šito Grubliausko, jis lopas, o lopai kaip pats sakė problemų neišspręs. Miestiečiai tirėtų tokį ant laužo.

    Reply
  11. Grubliauskiene

    Grubliauskas yra parazitas, ir kuo greičiau jis išnyktų iš Klaipėdos, paleistų miestą ir leistų kvėpuot.

    Reply
  12. Anonimas

    Vat ir asiskleidė kerštingas Grubliausko veidas, bet tai koks žemas poelgis, koks jis vaikų darželis

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Saulius Budinas - KUL vadovybės komandoje

Pasitvirtino „Atviros Klaipėdos” jau skelbta informacija, jog konkursą užimti Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) generalinio direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai ir plėtrai pareigas ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dėl senosios Klaipėdos pirties likimo - idėjų lietus

„Tai reikia ją padaryti visiškai nemokama”, – trečiadienį Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu pasiūlė konservatorius Aidas ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdos baseino statybų istorija: STT plaunasi rankas 

Nors bylą dėl Klaipėdos baseine palikto broko išnagrinėjęs teismas priėmė atskirą nutartį, kuria Klaipėdos apygardos prokuratūrai pranešė, jog atsakingų asmenų ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This