Klaipėda neteks beveik 3 milijonų eurų

Politika, Svarbu

Nors praėjusios kadencijos Savivaldybės administracijos vadovai pernai rudenį tikino, kad Klaipėda tikrai nepraras vadinamajai tikslinei teritorijai skiriamų europinės paramos lėšų, Vidaus reikalų ministerijos (VRM) atstovai „Atvirai Klaipėdai” patvirtino, kad jau šį mėnesį numatoma iš uostamiesčio atimti 2,8 mln. eurų.

Dabartinis Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis, komentuodamas tokią situaciją, sakė, kad jau nurodė atlikti vidinį auditą, kuris turėtų atsakyti į klausimus, kas yra atsakingas už tokį fiasko. Kartu jis akcentuoja, kad vienas iš esminių numatomos savivaldybės administracijos pertvarkos tikslų yra būtent projektinio valdymo įdiegimas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Visgi prisižaidė

Tuometinio vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio įsakymu dar 2015 m. gruodį pagal priemonę „Didžiųjų miestų kompleksinė plėtra“ Klaipėdai buvo numatyta skirti 23 227 525 Eur europinės paramos. Paskutinės sutartys dėl finansuojamų projektų turi būti pasirašytos 2020 metais, o panaudotos iki 2023-iųjų.

Pernai spalį pas Klaipėdos merą Vytautą Grubliauską atvykęs tuometinis vidaus reikalų viceministras Darius Urbonas informavo, kad uostamiesčiui dėl vėluojančių projektų iškyla grėsmė prarasti nemažai paramos, skiriamos pagal minėtąją programą.

„Susipažinęs su duomenimis likau šokiruotas. Kviesiu pasiaiškinti administracijos ir padalinių vadovus. Tokia situacija ilgiau tęstis negali. Ties savivaldybės administracijos struktūriniais padaliniais iškilo didžiulis Damoklo kardas”, – tada sakė V. Grubliauskas.

Tačiau tuometiniai Savivaldybės administracijos vadovai Saulius Budinas ir Alina Velykienė (pastaroji į administracijos direktoriaus pareigas iš motinystės atostogų grįžo tik pernai rugsėjį, iki tol jas ėjo mero komandos narė Elida Mantulova) netruko sušaukti spaudos konferenciją, kurioje aiškino, kad viskas esą be pagrindo tapoma tokiomis tamsiomis spalvomis.

Visgi dabar jau aiškėja, kad nebuvo dūmų be ugnies. VRM viešųjų ryšių specialistė Akvilė Naginionytė patvirtino „Atviros Klaipėdos” žinias, kad jau ruošiamasi nubraukti dalį uostamiesčiui numatytos paramos lėšų – jam liks nebe 23,227 mln eurų, o 20,438 mln. Atitinkamą sprendimą ketinama priimti iki rugsėjo pabaigos.

„Projektų finansavimo sąlygų aprašas keičiamas dėl to, kad projektų įgyvendinimo sparta nepakankama ir kyla didelė rizika prarasti VRM numatytas ES struktūrinių fondų lėšas. Iki 2018 metų pabaigos Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos miestų savivaldybių administracijos neįgyvendino PFSA nustatyto ES struktūrinių fondų lėšų, dėl kurių kasmet turi būti pasirašytos regionų projektų sutartys, ir regionų ES struktūrinių fondų lėšų, kurios turi būti pripažįstamos deklaruotinomis, plano, taip pat nepakankamai prisidėjo įgyvendinant numatytą 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 7 prioriteto „Kokybiško užimtumo ir dalyvavimo darbo rinkoje skatinimas“ veiklos peržiūros rodiklį. Be to, ir per 2019 metus Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos miestų savivaldybės nepasiekė reikšmingo pokyčio, įgyvendindamos suplanuotus projektus”, – rašoma A. Naginionytės atsiųstame atsakyme.

Pasak specialistės, kaip bus perskirstytas sumažintas finansavimas Klaipėdos suplanuotiems projektams, turės apsispręsti pati miesto valdžia.

Audituos, bandys dar įtikinėti

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius G. Neniškis sakė, kad VRM vertino padėtį, buvusią birželio 30-ąją.

„Pareigas pradėjau eiti gegužės 23 dieną, tad laiko pakeisti situaciją jau tikrai nebuvo. Esu nurodęs atlikti vidaus auditą, kuris turi atsakyti, kodėl susiklostė tokia padėtis ir kas yra atsakingas”, – sakė direktorius.

Pasak jo, kol kas visi projektai yra rengiami pagal esamą situaciją ir sprendimai dėl galimo finansavimo perskirstymo bus daromi tik tada, jei VRM iš tiesų nubrauks minėtąją paramos sumą.

G. Neniškis pakartojo, ką jau buvo sakęs, jog vienas iš esminių planuojamos savivaldybės administracijos pertvarkos tikslų yra projektinio valdymo stiprinimas, kad sprendimai būtų priimami gerokai greičiau, projektai būtų kokybiški ir būtų aiški asmeninė atsakomybė už konkrečius projektus.

Tuo metu Savivaldybės administracijos Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas (jis, beje, buvo vienas iš mero rinkiminio komiteto steigėjų) tikino, kad dar bus bandoma VRM argumentuotai įrodyti, jog perskirstyti lėšų nėra pagrindo. Jis dėstė tą pačią versiją, kaip ir rudenį – kad didelė dalis projektavimo darbų yra atliekama Savivaldybės, o ne europinės paramos lėšomis. Anot direktoriaus, jau artimiausiu metu greta vykdomų tikslinės teritorijos projektų turi prasidėti ir daugelis kitų.

Žinia, vienas didžiausių tikslinės teritorijos projektų buvo Bastionų tiltas, tačiau po to, kai institucijos pareikalavo jam atlikti poveikio aplinkai vertinimą, tilto jau nebeliko tarp naujosios valdžios prioritetų. Komplikuotai „gimdytos” Dangės skvero rekonstrukcijos rangos darbų konkursas dar tik vyksta, Turgaus aikštės ir prieigų rekonstrukcija dar tebeprojektuojama, nėra dar ir konkurso dėl „Vaidilos” aikštės, Malūno parko sutvarkymo, o dėl Atgimimo aikštės rekonstrukcijos nėra net galutinio sprendimo. Tarp Paryžiaus Komunos ir prekybos centro „Saturnas“ esančių gyvenamųjų rajonų erdvių sutvarkymo projektams dar reikia vieno statybos leidimo, pačią paraišką finansavimui dar tik ruošiamasi teikti. Pabaigos link juda tik bastionų komplekso sutvarkymo darbai, pradėti tik Futbolo mokyklos konversijaos ir Ąžuolyno giraitės sutvarkymo darbai.

Jau paskelbus publikaciją, „Atvira Klaipėda” sulaukė informacijos, kad aptarti šią problemą į VRM vykę vicemeras Arūnas Barbšys ir administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis turėjo klaidingą jiems administracijos specialistų pateiktą informaciją.

A. Barbšys patvirtino tokį faktą – esą ministerija ir administracija skirtingai vertina projektų pažangą, pavyzdžiui, avansinius mokėjimus ir kita. Tačiau toks netikslios informacijos turėjimas esą negalėjo pabloginti Klaipėdos gynybinės situacijos, nes viceministras, anot A. Barbšio, dar iki atvykimo jau buvo padaręs sprendimą dėl lėšų sumažinimo.

29 Comments

  1. Ieva

    Tai pernai meras sakė aiškinsis kodėl taip viskas yra, dabar Neniškis. Ar jie bent sugeba kažką padaryti, ar tik pasakyt, kad aiškinsis?
    Siaubas kaip galima taip aplaidžiai dirbti. Jei tingit, eikit lauk, atsiras žmonių, kuriems svarbu Klaipėda.
    Didmiesčiu vadinamės, nors koks Balbieriškis gal geriau tvarkosi. Čia tik neveiksnių žmonių šutvė. Kaip jiems ne gėda.

    Reply
  2. Anonimas

    Puiku. Taip ir reikia su nekompetencija negalima taikstytis.

    Reply
    • Taip, puiku!

      Žinoma, kai projektai visokie sakalauskinio ar zulcinio stiliaus… Neturi kvalifikacijos, tegul nieko ir nedaro. Bent mažiau broko ir kičo bus…

  3. Saulė

    Puiku. Ministerijoje dar yra normaliai mąstančių. Ar suderinama skuba ir kokybė? Visuomenė šaunuoliai priešinasi nekokybiškiems projektams, skundžia juos. Nubudo meras, lyg nežinotų, kad pagrindinis lėšų šaltinis rangovams, subrangovams – -ES lesykla.

    Reply
    • Equalizer

      visuomene kaip tik neskundzia, skundzia nauji reketininkai. Teisininku gaujos tiesiog stabdo projektus, nes nori gauti pinigu.

    • Saulei

      Skubos ir kokybės santykis lygus Otkatų proveržiui! Negi stabdys, kai tiek milijonų pareina! Nu gerai kad biški užtrumpino! 😀

  4. Budulis

    Matyt auditas nepriims išvados, kad kaltas Meras. Gal nutylės ir visų miesto budulių ir nebudulių kaltę. Nors šiaip tai, būtų smagu, kažin ką tada darytų Neniškis? Ką ir besakytum, malačius tas Grubliauskas – taip visus patvarkė, kad miesto taryboje neliko net ir opozicijos pėdsakų. Gyvenk ir žvenk. To ir buvo siekta ir išvados po dviejų kadencijų padarytos. Trečia bus rami. O kažkas aiškina, kad amžinai kažką ne tą daro 🙂

    Reply
    • He

      Vienas meras visus nepatvarkė, juk tik statytinis yra. Koks tas patvarkymas? Sutartinė ir viskas, kad nė vieno nuskriausto neliktų 😀 O visuomenė kvaila…

  5. klp

    Gaila Klaipėdos, kurią valdė/valdo niekam tikę žmonės, jeigu net nesugeba pasiimti pinigus, kurios tiesiog skyrė Klaipėdai, tai ką dar galima kalbėti apie tokią valdžios impotenciją. Visiškas „balaganas“ valdžioje, neįsivaizduoju ką jie ten veikia.. Spėju trečdalis dirba, o kiti net nesupranta kokios jų funkcijos ir ką daro savo postuose.

    Reply
    • Cha

      Kaip nesugeba pasiimti? Jeigu nesugebėtų tai ir prie lovio neitų. Tam ir eina, ne dėl ko kito…

    • Pinigai

      Vienas dalykas yra pasiimti, visai kas kita, kam pasiimti! Ir kas pasiims…

  6. Nesvarbu

    Merą renka klaipėdos buduliai su džiazo perforuotomis smegeninėmis. Kad pinigai leidžiami ne tam, kam reikia, matosi ir be jokių auditų. Taip ir atsitinka, kai valdžia sudaroma ne pagal profesionalumo, o pagal švogerizmo ir priklausomybės partijoms principus.

    Reply
    • Gerhard

      Nesutinku, jog buduliai. Manau daug buvo mokytoju nes jis yra ju pagrindinis darbdavys.

    • TDB

      Kokie čia rinkimai jeigu nėra nustatyto kvorumo 50% tai ne rinkimai. Nesvarbu iš kelinto karto renka, bet vistiek turi būti 50% ne mažiau. Kitaip tai ne rinkimai… Rinko 15% galimai šališkų klaipėdiečių ir tiek žinių…

  7. Anonimas

    Dudorius o ir visa politikierių tarybėlė kaip visada nieka nežino ir ne dėl nieko nekalta, apgailėtina.

    Reply
    • Cha

      Viską žino ir jau tie keli milijonai buvę nebuvę kai tiek galimai prikaupta, kad jūs net nesusapnuosite!

  8. mmm

    Kas atsakingas? Ne meras, jis parašų nededa, ne vicemerai buvę žinoma, jie parašų taip pat nedėjo, ne Zulcas – mero komandos narys. Vien ant Budino viskas kabinama. O kad mieste gatvės nevalytos, Taikos prospekte plytelės prie gatvės kaip Budinas baigė kadenciją nesudėtos, Šilutės plente atsiliekama nuo darbų grafiko gal keturis mėnesius….

    Reply
  9. Dainius

    Kuo užsiima politikai? Tas pats Neniškis? Ieško kaltų! Gal dirbkit visi drauge, kad nereikėtų nieko kaltinti. Dabar pils srutas vieni ant kitų, paskui dar ieškos kažkokio projektinio valdymo, kurį patys gali įsivesti bet kada.

    Reply
    • Naivuoliai

      Taigi ir dirba kartu! Čia tik imitacija liaudžiai mulkinti, kad liaudis peštusi tarp savęs o ne jie ten. Jeigu jie ištikrųjų susipeš, tada žlugs viskas. Tačiau viskas nežlunga, nes taika ir ramybė šventa vieta kur tokie pinigai! Tik liaudžiai reikia pamesti skaldyk ir valdyk! Veikia! Laiko patikrinta priemonė. ?

  10. Miestas

    dabar neteks 3mln. ir tai tik pradžia už kurią galime dėkoti Budinui ir Zulcui. Tai tik šių personų nekompetencijos ir asmeninių ambicijų rezultatas. Dar blogiau ateityje , jokios diskusijos kaip reikėtų organizuoti darbą. Auditas gerai, bet jis turi būti nepriklausomas ir viešas :). Dabar, tai tik miglos uždanga prieš Seimo rinkimus.

    Reply
    • Cha

      Koks dar auditas?!… Nacionalinėje komandoje žaidžia žaidimus ir viskas liaudžiai mulkinti…

  11. Už projektus atsakingi nesikeičia

    Kiek dar visokiais raštais ministerijoms pakeitimų padaroma, kai pirminė idėja pvz. brangsta, ar išlenda neapgalvoti pakeitimai, vėlavimai, projektų pakeitimai. Ministerijos norėdamos savo aukštų rezultatų ir taip daug kur prisimerkia, tad čia tik ledkalnio viršūnė.

    Reply
  12. Matas

    Sunoko grubliausko 3 kadencijų vaisiai. Prisidžiazavo blogiau būt negali

    Reply
  13. ezy

    Kur tavo piktinimasis dėl tikrai nevėluojančių projektų įgyvendinimo? 😀 Juk viskas, kaip numatyta 😀

    Reply
    • ezys

      As linkes piktintis, tada kai yra faktai, o ne prielaidos, tai yra piktintis siandien, o ne pries 5 metus 😉

  14. klaipėdoje tai niekada nepasikeis

    klaipėdos savivaldybė, panašu, yra didžiausias STABDIS, lyginant su kitais didmiesčiais 🙁
    oi kaip jiems sunku spręsti otkato reikalus 🙁
    ir nereikia sakyti, kad MERAS NEKALTAS 🙁
    Bet durnių gauja vis dar jį renka 🙁

    Reply
    • ezys

      „Be to, ir per 2019 metus Vilniaus, Kauno ir „Klaipėdos miestų savivaldybės nepasiekė reikšmingo pokyčio, įgyvendindamos suplanuotus projektus”, – rašoma A. Naginionytės atsiųstame atsakyme.”
      Matot salia Klaipedos, dar yra ir VILNIUS ir KAUNAS (kuriame meras tobulas ir apskritais viskas tobula) pamineti 😉

    • Anonimas

      ne savivaldybė, o klaipėdiečiai, deja 🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This