31-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Liepos 31-oji

Policija pranešė, kad sekmadienio vakarą, apie 18.25 val., Karklės paplūdimyje, prie persirengimo kabinos, devynmetis žaisdamas kartu su 11 metų draugu smėlyje rado indą su viduje esančiais 40 paketų. Įtariama, jog tai – narkotinės medžiagos.

***

„Atvira Klaipėda“ pranešė, kad 2021-ųjų pavasarį Klaipėdos savivaldybės viešojoje įstaigoje „Klaipėdos butai“ be konkurso įdarbintas tuometinis miesto tarybos valdančiosios daugumo narys Alvidas Šimkus neilgai trukus po naujosios miesto valdžios starto buvo atleistas iš tokių pareigų ir dėl to pasiekė pergalę Darbo ginčų komisijoje.

***

„Atvira Klaipėda“ informavo, kad Klaipėdos savivaldybė ieško rangovų Debreceno aikštės fontano rekonstrukcijai suprojektuoti.

***

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus surengė spaudos konferenciją apie savo pirmąsias 100 darbo dienų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

***

Pirmadienį Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų instituto mokslininkams perduota įmonių grupės „Sigmaris Group“ dovana – modernus dronas oro taršai tirti.

***

Klaipėdos universiteto ligoninės ir Klaipėdos vaikų ligoninės medikai pasidalino informacija, kad šiemet dėl patirtų traumų važiuojant šiomis transporto priemonėmis medikų pagalbos prireikė daugiau nei 200 asmenų nuo vos pradėjusių vaikščioti vaikų iki garbaus amžiaus senjorų.

***

„Atvirą Klaipėdą“ pasiekė informacija, kad vandalai sudaužė Sąjūdžio parke pastatytą informacinę lentelę, liudijusią apie čia pernai birželį karo pabėgėlių iš Ukrainos surengtą gerumo akciją.

***

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmuose atsidūrė baudžiamoji byla, kurioje klaipėdietė Augustė Alminskaitė kaltinama pasisavinusi didelės vertės turtą. Anot kaltinimo, moteris dirbdama „Impuls LTU“ Klaipėdos filialo sporto klube ir būdama materialiai atsakinga už jai patikėtą įmonės turtą, pasisavino 24 sporto klubo abonementus.

***

Prieš 23 val., policijoje buvo užregistruotas pranešimas, kad vienoje iš Liepojos gatvėje esančių ligoninių galimai per palatos langą iškrito ir mirtinai susižalojo 77-erių vyras.

Rugpjūčio 1-oji

„Atvira Klaipėda“ pranešė, kad nors teismas neskundžiamu sprendimu dar pernai kovą patvirtino, jog bendrovė „Raguvilė” turi išvežti po atliekų deginimo susidariusius pelenus iš savo teritorijos Klaipėdos rajone, Šimkų kaime, arba įrengti atitinkamas priemones, ši medžiaga ir toliau čia sandėliuojama, o reikiama nuotekų sistema taip ir neįrengta. Aplinkosaugininkai dėl tokios situacijos kreipėsi į teismą ir pasiekė, kad jis duotų atitinkamą įpareigojimą, tačiau šis sprendimas dar gali būti skundžiamas, o iki tokio skundo išnagrinėjimo gali praeiti ir metai.

***

Klaipėdos savivaldybės administracijoje nuo birželio įsteigto Komunikacijos skyriaus vedėja pradėjo dirbti Gintarė Butkienė, laimėjusi konkursą į karjeros valstybės tarnautojo pareigas.

***

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija pranešė, kad dešimtmetį uoste veikianti laivybos informacinė sistema LUVIS per artimiausius trejus metus bus patobulinta šiuolaikiškais IT sprendimais, prisidėsiančiais prie aplinkosauginių tikslų įgyvendinimo, laivybos efektyvinimo ir navigacijos optimizavimo.

***

Pasirodė pirmoji „Atviros Klaipėdos“ tinklalaidė „Laiškai iš jūros. 100 jūrinių akimirkų“ dedikuojama Lietuvos, jūrinės valstybės istoriniams akcentams ir Klaipėdos, jūrinio miesto virsmui.

***

Antradienio vakarą Klaipėdos piliavietėje miesto gimtadienio proga tradiciškai inauguruoti naujieji šiais metais išrinkti kultūros magistrai ir įteiktos garbės piliečio regalijos. Kultūros magistru jau po mirties tapo menotyrininkas Petras Šmitas, taip pat jais išrinkti Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė ir aktorius, režisierius Valentinas Masalskis. Klaipėdos garbės piliečiu tapo pirmosios nepriklausomos miesto Tarybos pirmininkas Vytautas Čepas. Šios tradicinės ceremonijos dalimi šįkart tapo ir mero apdovanojimas už viso gyvenimo darbą. Jis buvo įteiktas ilgametei dienraščių „Klaipėda“ ir „Vakarų ekspresas“ žurnalistei Gražinai Juodytei. 

Rugpjūčio 2-oji

„Atvira Klaipėda“ pranešė, kad teisme atsidūrė dar viena byla, kurioje valstybė nori išsireikalauti bent mažą dalį iš atlygintos žalos dėl nelegaliomis pripažintų Juodkrantės statybų. Tokių sąskaitų jau anksčiau sulaukusiems bei teismus dėl to pralaimėjusiems buvusiems Klaipėdos apskrities viršininko administracijos tarnautojams Virginijai Lukošienei ir Aloyzui Norvilui gali tekti ir vėl atverti savo pinigines. Valstybę byloje atstovaujanti Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija teigia, jog pagrindas reikšti dar vieną tokį reikalavimą atsirado dėl kitų trijų teismų sprendimų.  

***

Trečiadienį, apie vidurdienį, Klaipėdoje, viename Kretingos gatvės namo kieme, buvo rastas mirusios 95-erių moters kūnas be išorinių smurto žymių. Įtariama, kad moteris iškrito per buto langą.

***

„Atvira Klaipėda“ pranešė, jog savitarnos automobilių plovyklos projektas nuolat sunkiasvorių vilkikų niokojame sklype Gulbių g. 1, netoli įvažiavimo į Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos („Klasco”) teritoriją, suerzino tiek visai šalia gyvenančius žmones, tiek architektus.

***

Trečiadienio vakarą „Hofo“ erdvėse „Fashion week Klaipėda“ atidarė trys jaunųjų dizainerių komandos su savo mados kolekcijomis, o Kultūros fabrike pristatyta stilistės Giedrės Anužytės tapybos paroda „Ryšys/ Connection“.

Teresės Baltokaitės nuotr.
Rugpjūčio 3-oji

„Atvira Klaipėda“ pranešė, jog dar 2021-ųjų rugsėjį privačiai įmonei nereikalingos Dumpiuose esančios dumblo saugojimo aikštelės nekilnojamąjį turtą pardavusi uostamiesčio savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos energija“ neįvykdė aplinkosaugininkams duotų įsipareigojimų. Dėl to ji ne tik neteko kaip garantija užstatytų 107 tūkst. eurų, bet ir turi reikalų teisme.

***

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pareiškė nesuprantantis uostamiesčio mero Arvydo Vaitkaus kritikos dėl Klaipėdos universitetinės ligoninės įsteigimo ir vėluojančių investicijų. Sveikatos apsaugos ministerijos vadovas tokią mero retoriką vertina kaip „susidūrimą su medicinos realybe“.

***

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pareiškė, kad alternatyvaus ukrainietiškų grūdų išgabenimo maršruto per Lenkiją į Klaipėdą kūrimas kartais vyksta lėčiau nei tikėtasi ar net stringa dėl vasaros atostogų – kai kurios Europos Sąjungos institucijos reaguoja į siūlymus lėčiau, nedirba kai kurie raktiniai asmenys. 

***

Klaipėdos pareigūnai pranešė, jog gavę informacijos apie tai, kad dvi Klaipėdoje ir Vilniuje veikiančios, tarpusavyje susijusios įmonės, užsiimančios automobilių detalių prekyba, galimai neįtraukia visų įvykusių ūkinių operacijų į įmonių buhalterinę apskaitą, pradėjo ikiteisminį tyrimą. Įtariama, kad vienos iš įmonių vadovas, žinodamas apie Rusijos fiziniams ir juridiniams asmenims taikomas sankcijas, siekdamas nuslėpti sandorius su šios valstybės asmenimis ir gauti turtinės naudos, pasitelkdamas Vilniuje veiklą vykdančios įmonės vadovą, galėjo organizuoti transporto priemonių „Land Rover“ ir „Mercedes Benz“ įsigijimą Lietuvoje veikiančių įmonių vardu ir vėliau galimai parduodavo Rusijos fiziniams ir juridiniams asmenims be oficialių apskaitos dokumentų. Taip galėjo būti parduota transporto priemonių, kurių bendra vertė sudaro ne mažiau kaip 6 000 000 eurų.

***

Spaudos konferencijoje pristatytas naujas naftos perdirbimo reaktorius, kuris tapo rekordiniu kroviniu Lietuvos istorijoje, ir jo gabenimo detalės į Mažeikius.

Rugpjūčio 4-oji

„Atvira Klaipėda“ pranešė, kad kelis dešimtmečius greta Naujosios perkėlos į Smiltynę stovėjęs trijų aukštų bokštas kris – jo savininkė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija ruošiasi užsakyti griovimo projektą.

***

Baltarusijos režimo lyderiui Aliaksandrui Lukašenkai artimas verslininkas Aleksandras Mošenskis sukūrė schemą, kaip per Lietuvą žaliava aprūpinti Baltarusijos gamyklą, o gautą pelną paslėpti mokesčių rojuje, skelbia LRT tyrimas.  A. Mošenskio dukrai priklausanti Klaipėdos bendrovė „Santa Trade“ per Lietuvą į Baltarusiją pervežė rekordinį kiekį prekių – šaldytos žuvies ir ikrų. Lietuvoje veikiančios įmonės s pajamos siekė beveik 139 mln. eurų, o pelnas sudarė beveik 3,2 mln. eurų.

***

„Atvira Klaipėda“ pranešė, kad Neringos savivaldybė perka keleivių pervežimo vidaus vandenų keliu, jungiančiu Nidos ir Kauno uostelius, paslaugas. Per pusmetį už tai ji yra pasirengusi mokėti 45 tūkstančius eurų. Dėl reguliaraus keleivinio vandens transporto Nida – Klaipėda savivaldybių iniciatyvų nėra.

***

Su Klaipėdos meru penktadienį popiet susitikęs aplinkos ministras Simonas Gentvilas tikina, kad rudenį aplinkosaugininkai atliks auditus dėl nesiliaujančių kvapų, o bioskaidžias atliekas tvarkanti bendrovė „Branda LT“ esą sulauks naujo reglamentavimo

Martyno Vainoriaus nuotr.

***

III Tarptautinio Klaipėdos festivalio metu penktadienio vakarą Pauliaus Lindenau elinge pristatyta daugiau nei dvejus metus kurta istorijų opera „Klaipėda“, dedikuota Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-mečiui.

Martyno Aleksos nuotr.
Rugpjūčio 5-oji

„Atvira Klaipėda“ paskelbė antrąją rašinio apie Kristijono Donelaičio aikštės istoriją dalį.

***

„Atvira Klaipėda“ pranešė, kad per porą mėnesių Klaipėdos miesto viešajame transporte užfiksuota 11 tūkstančių unikalių vartotojų, už keliones autobusu ar mikroautobusu atsiskaičiusių banko kortele. Tokiu būdu už šias paslaugas sumokėta keliasdešimt tūkstančių eurų.

Rugpjūčio 6-oji

Vidurnaktį iš šeštadienio į sekmadienį prasidėjo rekordinio krovinio – 1,5 tūkst. tonų sveriančio žaliavos likučio konversijos įrenginio reaktoriaus, skirto „Orlen Lietuva“ gamyklai, kelionė nuo Klaipėdos iki Mažeikių. Pasižiūrėti į ją susirinko šimtai klaipėdiečių.

Martyno Vainoriaus nuotr.

***

Sekmadienio rytą, po 7 valandos Klaipėdoje pradėjusi pliaupti smarki liūtis eilinį kartą užtvindė kai kurias Klaipėdos gatves.

Gražvydo Sonar nuotr.

***

Vienintelių sekmadienį žaistų LFF I lygos rungtynių metu Klaipėdos „Neptūnas“ namie rezultatu 1:2 (1:1) pralaimėjo keliomis pozicijomis už jį žemiau turnyrinėje lentelėje esantiems Vilniaus FK „Riteriams B“.

1 Comment

  1. Senjoras

    Informatyvūs Klaipėdos miesto įvykių akcentai per AK prizmę. Puiku!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

18-oji metų savaitė

Balandžio 29-oji „Atviros Klaipėdos” rėmėjams skirtoje „Contribee” platformoje rašoma apie Klaipėdos apygardos teisme toliau nagrinėjamą baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai nemokėjus ...
2024-05-05
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

17-oji metų savaitė

Balandžio 22-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Uosto direkcija nukėlė atviro tarptautinio konkurso dėl vandenilio gamybos uoste įrangos, įskaitant jos montavimą, ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

16-oji metų savaitė

Balandžio 15-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apylinkės teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This