44-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Spalio 30-oji

„Atvira Klaipėda” rašo, jog beveik pusšimtį narių turinti gyvenamųjų namų savininkų bendrija „Naujoji Kalotė“ teršė aplinką tinkamai neišvalytomis nuotekomis ir už tai sulaukė finansinės aplinkosaugininkų sankcijos, nors teismas pasigailėjo prisijungusių prie centralizuotų nuotekų tinklų teršėjų ir paskirtą sankciją sumažino perpus.

***

Herkaus Manto gatvėje, viaduke po geležinkeliu, projektuotojai siūlo įrengti pandusus, skirtus neįgaliųjų ir dviratininkų eismui. Pandusus siūloma įrengti tiek šiaurinėje, tiek pietinėje gatvės pusėse.

***

Iš VšĮ „Klaipėda ID” valdybos uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus išbraukė Eimantą Kiudulą, Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos valdymo bendrovė generalinį direktorių, Vydūną Trapinską VšĮ „Investuok Lietuvoje“ talentų plėtros komandos vadovą, ir Jolantą Girdvainę, Klaipėdos pramonininkų asociacijos administracijos direktorę, į jų vietą paskyręs valdininkus.

***

Klaipėdoje spalio 28-29 dienomis vyko šešioliktas meninės gimnastikos turnyras „Rudens taurė“, organizuojamas Klaipėdos meninės gimnastikos klubo „Kregždutės skrydis“ prezidentės Renatos Tankevičienės. Turnyre dalyvavo penkiolika komandų iš Anglijos, Latvijos, Ukrainos ir Lietuvos.

Spalio 31-oji

Spalio pradžioje platintame pranešime spaudai uostamiesčio savivaldybė ir jos valdoma „Klaipėdos energija“ prognozavo, kad šildymo išlaidos gyventojams šį sezoną gali būti 40 proc. mažesnės, tačiau nors lapkritį centralizuotai tiekiamos šilumos kaina uostamiestyje ir Gargžduose išliks mažesnė nei pernai, ji bus didesnė nei prognozuota, informuoja „Atvira Klaipėda”.

***

Klaipėdos dramos teatro atstovė kalbina motyvacinių seminarų pranešėją Aistę Krušinskaitę, kuri, tapusi neįgali, atrado ir komikės talentą, o DFDS – jau daugiau nei 40 metų jūrai atidavusį kapitoną Henriką Žalandauską, šiuo metu valdantį jūrinį keltą.

***

„Tačiau faktas: Rusijos pradėtas karas Ukrainoje įkaitino skurdžiuose regionuose tebegyvenančius žmones, pažadino gyvulišką gaivalą, kurio net totalitarinis Putino režimas negali sulaikyti”, – nuomonių rubrikoje rašo apžvalgininkas Rytas Staselis.

***

Elta informuoja apie Klaipėdos apylinkės teisme iš esmės pradėtą nagrinėti civilinę bylą dėl Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio pareiškimų apie visuomenininką Andrių Tapiną ir jo įkurtos „Laisvės TV“ veiklą.

***

Klaipėdos LCC tarptautinis universitetas šiame Moterų krepšinio lygos sezone kol kas yra nesustabdomas. Viliaus Stanišausko auklėtinės uostamiesčio derbyje 69:49 (20:15, 20:11, 15:10, 14:13) antradienio vakarą užtikrintai nukovė Klaipėdos „Neptūną-Amberton“ ir įsirašė ketvirtą pergalę iš eilės.

Lapkričio 1-oji

„Artimiausiu metu bus atlikta vietos galimybių studija, kuri pagal tuos pačius kriterijus, kuriais remiantis buvo atlikta ir prieš tai buvusi studija, įvertins naujų kapinių įrengimo vietos galimybes. Tik gavus specialistų išvadas, pripažinus, kad vieta tinkama kapinėms įrengti, bus kreipiamasi į Klaipėdos rajono tarybą pritarimui. Gavus neigiamą atsakymą, toliau bus ieškoma kitų alternatyvų kapinėms įrengti”, – situaciją dėl naujos vietos Klaipėdos kapinėms paieškos „Atvirai Klaipėdai” komentavo Klaipėdos vicemeras Algirdas Kamarauskas.

***

Trečiadienio rytą Klaipėdoje, Minijos-Strėvos gatvių sankryžoje, automobilis „Škoda” taranavo šviesoforo stulpą.

***

Uostamiesčio savivaldybės valdoma akcinė bendrovė „Klaipėdos vanduo” už 103,4 tūkst. eurų įsigijo tris naujus elektromobilius.

Lapkričio 2-oji

„Atvira Klaipėda“, ciklo „Urbanistiniai jubiliejai“ rašinyje jau pasakojusi apie tabako pramonės atsiradimą senamiesčio prieigose, šįkart primins jos pasitraukimo istoriją ir kaip čia atsirado iki tol nematytas objektas – Kultūros fabrikas.

***

Prie Dangės upės, šalia Liepų gatvės tilto, suplanuoti slipo laivams statybos, poilsiavietės įrengimo, kranto tvirtinimo ir kiti darbai nesibaigs, kaip buvo planuota, iki kitų metų pavasario. Be to, jie pabrango 111 tūkstančių ir dabar savivaldybė turės už juos pakloti iš viso 633,3 tūkst. eurų.

***

Ketvirtadienio vakarą Klaipėdoje vykusios NKL autsaiderių dvikovos metu „Neptūnas-Akvaservis“ rezultatu 85:101 nusileido Vilniaus „Ryto-2“ komandai.

Lapkričio 3-oji

Šiemet sukanka lygiai 100 metų, kai Klaipėda buvo prijungta prie Lietuvos. Iki tol šis miestas Lietuvos valstybei niekuomet nepriklausė. Pasak istoriko dr. Vasilijaus Safronovo, Lietuvos sąvoka čia egzistavo, tačiau tai buvo visai kitokia Lietuva – vadinamoji Prūsijos Lietuva, kurioje užgimė ir lietuviškoji raštija. Apie tai pasakoja „Istorinės Klaipėdos pėdos”.

***

Bylą dėl atleidimo iš darbo teisėtumo pralaimėjusi ir dėl to nemenkos sąskaitos sulaukusi buvusi Klaipėdos rajono savivaldybės bibliotekos vadovė Indra Tamašauskienė kreipėsi į teismą, kad šis palengvintų jai finansinę naštą, informuoja „Atvira Klaipėda”.

***

Penktadienį ryte, eidamas 83-uosius metus, mirė buvęs tolimojo plaukiojimo kapitonas, laivininkystės kompanijos LISCO įkūrėjas Antanas Anilionis.

Lapkričio 4-oji

„Tame šokyje mokomasi patirti įvairias emocijas ir atsiskleisti. Jis suteikia puikų psichoterapinį efektą, kadangi tenka išgyventi ir neigiamas emocijas, pavyzdžiui, neapykantą, todėl šitų emocijų šokio metu atsikratoma. Vertinant kūno pokyčius, ispanų šokis ugdo šokėjo vidinį laikrodį, kadangi reikia „stuksenti” kojomis ir pataikyti ir greitą ritmą. Tuo pat metu korpusą reikia pasukti į vieną pusę, rankas – į kitą, o galvą – į trečią. Tai ugdo koncentraciją ir susikaupimą. Aš net juokauju, jog flamenko šokėjams Alshaimeris nebaisus”, – apie flamenko pasakoja Jelena Dementjeva, ispanų šokių studijos „Rosalinda” Klaipėdoje įkūrėja ir dėstytoja.

***

Valstybės valdoma AB „Smiltynės perkėla” pripažino savo kompetencijų stoką rekonstruojant Naujosios perkėlos keleivių stotį ir įsigijo statytojo konsultavimo paslaugas vieneriems metams.

***

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija praneša, kad jos vadovas Algis Latakas su uostu supažindino Lietuvos ambasadorių Singapūre Darių Gaidį. Buvo aptartas ir tolimesnis kryptingas dvišalis bendradarbiavimas.

***

LCC tarptautinis universitetas toliau pergalingai žingsniuoja „Betsafe-Baltijos moterų lygoje“, namuose šeštadienį 81:50 sutriuškinęs Daugpilio universitetą. Tuo metu Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ patyrė eilinį pralaimėjimą, išvykoje rezultatu 68:89 nusileidęs Palangos „Olimpo“ komandai. Nepasisekė ir „Neptūno“ futbolininkams, išvykoje sugebėjusiems pralaimėti turnyrinėje lentelėje ketvirtą vietą nuo galo užimančiam Kauno „Žalgiriui-2“ rezultatu 1:5 (1:2).

Lapkričio 5-oji

„Atviros Klaipėdos” projekto „Ką pasakoja archyvas” publikacijoje šį kartą rašoma apie tai, jog 1950-ųjų Klaipėdoje vaikų tuberkuliozės dispanseryje trūko vietų ligoniams, įstaiga sugebėdavo patikrinti tik pusę uostamiesčio mokytojų, o užsikrėtę mažieji to meto klaipėdiečiai būdavo laikomi tiesiog namuose, neužtikrinant būtinų sąlygų izoliacijai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

17-oji metų savaitė

Balandžio 22-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Uosto direkcija nukėlė atviro tarptautinio konkurso dėl vandenilio gamybos uoste įrangos, įskaitant jos montavimą, ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

16-oji metų savaitė

Balandžio 15-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apylinkės teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This