36-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Rugsėjo 4-oji

„Atvira Klaipėda” rašo, jog po daugiau nei 17 metų pertraukos prie XX a. pradžioje Tilžės gatvėje pastatyto buvusio malūno pastato vėl darbuojasi statybinė technika. Nors verslas ir turi leidimą pastato likučius sulyginti su žeme, teigiama, jog taip nebus pasielgta – esą tiesiog šalinama tai, kas kėlė pavojų.

***

Klaipėdos keleivinis transportas paskelbė konkursą, kurio nugalėtojams bus įteiktos trys piniginės premijos bei suteikta galimybė sudaryti sutartį dėl dirbtinio intelekto algoritmais paremto viešojo transporto maršrutų planavimo simuliavimo sistemos prototipo.

***

Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų instituto profesoriui habil. dr. Sergejui Oleninui Alandų salų sostinėje Mariehamne (Suomija) vykusioje ceremonijoje įteikti prestižinį apdovanojimą liudijantys dokumentai bei piniginė premija.

***

„Išties, Jūrininkų poliklinika, jei konkursas nebūtų nutrauktas, būtų iškilusi per porą metų ir medikai švęstų įkurtuves. Dabar naujų modernių patalpų tiek uostamiesčio medikai, tiek gyventojai, įvertinus projektavimo, pirkimo ir kitas procedūras, galit tikėtis, geru atveju, po 4 -5 metų”, – nuomonių rubrikoje rašo portalo žurnalistas.

Rugsėjo 5-oji

„Atviros Klaipėdos“ rėmėjams skirtoje „Contribee“ platformoje – dar viena publikacija apie buvusio Klaipėdos savivaldybės administracijos Sporto skyriaus vedėjo Irenijaus Zaleckio vizitus teismuose.

***

Klaipėdos universiteto ligoninė skelbia pirmoji šalyje įdiegusi naują gimdos (endometro) vėžio molekulinės patologijos žymenų tyrimą. Ligoninės genetikai atlieka naviko DNR tyrimą, tiriant specifinį pokytį – mutacijas POLE gene. Pasak medikų, ši naujovė – reikšmingas pasiekimas vertinant diagnozuoto vėžio prognozę, nes leidžia optimizuoti pooperacinį gydymą.

***

Klaipėdos dramos teatro atstovė kalbina premjerinio spektaklio „Vakarų krantinė“ kostiumų dailininką Nunilą Rumbutį.

***

UAB „Senamiesčio investicijos“ savo valdomame sklype Klaipėdoje, Vėtros g. 5, planuoja statyti vieną poilsio paskirties pastatą ir daugiabutį su poilsio patalpomis. Visuomenei susipažinti pateikti atitinkami UAB „Progresyvūs projektai” parengti projektiniai pasiūlymai.

***

Elta praneša, jog į Rusiją išvežta 9 mėn. mergaitė antradienio vakarą kartu su mama saugiai pasiekė Lietuvą.

Rugsėjo 6-oji

„Lietuvos geležinkeliai“ paskelbė, kad nutraukia viešojo pirkimo procedūras dėl priemonių ir poreikio mažinti geležinkelių transporto poveikį urbanizuotoms teritorijoms Klaipėdos miesto centrinėje dalyje vertinimo galimybių studijos sukūrimo. Tokio sprendimo motyvacija neskelbiama.

***

„Atvira Klaipėda“, sulaukusi signalo, jog esą miesto valdžia užsimojo panaikinti visuomenines komisijas ir tarybas, paverčiant jas į merui patariančius organus, aiškinosi, kaip yra iš tikrųjų.

***

Finansų ir ekonomikos komiteto posėdyje suabejota, ar tikslinga butus socialiniam būstui gana brangiai pirkti Malūnininkų gatvėje, prie uosto, iš kur nuolat gaunama gyventojų skundų dėl taršos.

***

Klaipėdos „Neptūnas“ trečiadienio vakarą vykusių LFF I lygos rungtynių metu tik artėjant mačo su turnyrinės lentelės gale esančiu FK „Panevėžys B“ pabaigai sugebėjo išpešti lygias 2:2.

Rugsėjo 7-oji

„Lietuvos geležinkeliai” numato vienerius metus remontuoti Rimkų pervažą, tačiau ir po šio remonto ji nebus dviejų lygių, kaip kad svajoja kasdien čia laiką gaištantys vairuotojai.

***

„Po dviejų dienų buvimo stručio pozoje rumunų kariškiai pranešė radę bepiločio orlaivio nuolaužų savo teritorijoje. Dabar žada nuodugniai ištirti incidentą ir, jeigu jis iš tikrųjų įvyko, tai laikys „rimtu suvereniteto pažeidimu”. Su Bukareštu dėl to solidarizavosi NATO sąjungininkai”, – nuomonių rubrikoje rašo apžvalgininkas Rytas Staselis.

***

Paskelbti dviejų istorinių pastatų, esančių „Memelio mieste“, kapitalinio remonto, pritaikant juos administracinei paskirčiai, projektiniai pasiūlymai. Be to, projektinius pasiūlymus paskelbė ir savo plėtrą planuojanti dalies uostamiesčio gyventojų pasipriešinimo sulaukusi Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje veikianti bendrovė „Mestilla”.

***

Ketvirtadienį spaudos konferencijoje pristatyti Šiuolaikinio meno mėnesio renginiai.

Rugsėjo 8-oji

Šiais metais sukanka 30 metų, kai burinė jachta „Lietuva“ pirmą kartą Lietuvos jūrinio buriavimo istorijoje apiplaukė aplink pasaulį. Vienas iš šio žygio dalyvių – žurnalistas Gediminas Pilaitis, kuris laidoje „Laiškai iš jūros. 100 jūrinių akimirkų“ pasakoja, kaip gimė idėja apiplaukti Žemės rutulį, kokie nuotykiai ir iššūkiai užklupo vandenynuose, kaip pavyko jachtos įgulai įgyvendinti jūros pašto idėją.

***

„Rugpjūčio 10-ąją, po „Klasco“ valdomoje buvusioje Tarptautinėje jūrų perkėloje surengtos spaudos konferencijos apie šio objekto ateitį Uosto direkcija išplatino pranešimą spaudai su trimis prisegtomis nuotraukomis. Dvi iš jų buvo „Atviros Klaipėdos“ nuosavybė, paskelbtos šių metų vasario publikacijoje apie perkėlos istoriją ir joje pradėtus vykdyti griovimo darbus. Jokios nuorodos į tikrąją autorystę direkcijos pranešime nebuvo, kaip ir atsiklausimo, ar galima jas panaudoti”, – nuomonių rubrikoje rašo „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

***

Jau tampa tradicija, kad Klaipėdoje inovatyvios akvakultūros „derlius“ nuimamas drauge su Klaipėdos universiteto mokslininkais po burėmis – restorano „Meridianas“ virtuvės meistrų dėka mėlynosios ekonomikos teikiamos gėrybės ir vėl virto degustacinės vakarienės patiekalais.

***

Nors penktadienį Liepų gatvėje susidūrus dviems blaivių vyrų variuojamiems automobiliams vienas vertėsi ant stogo, avarijoje niekas nenukentėjo.

***

Siekiant didinti Klaipėdos uosto konkurencingumą, Uosto direkcijos užsakymu šiuo metu atliekama uosto pietinės dalies plėtros rinkos studija. Penktadienį Uosto tarybos nariams pristatytas pirmasis jos etapas – rinkos tyrimas.

Rugsėjo 9-oji

1950-ųjų rudenį ir žiemą Klaipėdos valdžios akiratyje buvo atsidūrę viešbučiai. Ir esą pavyzdingai veikęs „Baltijos“ vardą gavęs buvęs „Hotel zur Ostbahn“, ir visiška jo priešingybę tapęs „Pajūris“ (buvęs „Baltischer Hof“), kur ne tik buvo neetiškai bei grubiai elgiamasi su klientūra, bet ir trūko elementarios higienos, o kai kurių numerių languose – stiklų. Apie šiuos faktus, užfiksuotus dabar Klaipėdos regioniniame valstybės archyve saugomuose Vykdomojo komiteto dokumentuose, pasakojama dar vienoje ciklo „Ką pasakoja archyvas” dalyje.  

***

Klaipėdos universiteto ligoninės bendruomenė praneša, jog mirė ilgametė jos darbuotoja, buvusi vyriausiojo gydytojo pavaduotoja slaugai, Ona Mitalienė.

***

Klaipėdos miesto savivaldybė pasirašė rangos sutartį dėl Skulptūrų parko dekoratyvinių augalų ir gėlynų priežiūros su UAB „Frezijų puokštė“.

***

Šeštadienio vakare „Neptūnui” nepavyko susigrąžinti trofėjaus – Valdo Garasto taurės, kurią klaipėdiečiai buvo iškovoję 2016 metais. Rungtynes, kurios vyko „Švyturio” arenoje, rezultatu 83:65 laimėjo Vilniaus „Wolves“ komanda.

Rugsėjo 10-oji

„Jogos aš nesirinkau, ji pati mane susirado gana sudėtingu gyvenimo laikotarpiu ir jį pakeitė 180 laipsnių, – sako Tatjana Tamašauskienė, Klaipėdoje vadovaujanti studijai „Jogos dvasia”.

***

„Toks prancūziškas Gorkio „Dugne” variantas: juoda juoda ir dar kažkas žudosi. Ieško, kur nusižudyti ilgai ir nuobodžiai, ir nieks jam nenori padėti”, – apie naująjį Klaipėdos dramos teatro premjeros spektaklį „Vakarų krantinė” nuomonių rubrikoje rašo Nina Puteikienė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

17-oji metų savaitė

Balandžio 22-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Uosto direkcija nukėlė atviro tarptautinio konkurso dėl vandenilio gamybos uoste įrangos, įskaitant jos montavimą, ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

16-oji metų savaitė

Balandžio 15-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apylinkės teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This