44-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Spalio 31-oji

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog „Klaipėdos energijos” valdybos sprendimu lapkritį uostamiesčiui ir Gargždams tiekiama centralizuota šiluma bus pigesnė nei spalį.

***

Jūratė Grigaitienė rašo apie Klaipėdos Tautinių kultūrų centre spalį surengtą neįprastą parodą „Kūrybiškumui atvėrus duris“, kurioje buvo eksponuojami dešimties įvairią negalią turinčių žmonių darbai.

***

Kėdainių arenoje vykusiose karate kyokushin Lietuvos moksleivių taurės varžybose, kuriose dalyvavo rekordiškai daug – net 710 dalyvių iš 39 Lietuvos klubų, klaipėdiečių sporto klubo „Okinava” auklėtiniai iškovojo 14 apdovanojimų.

***

Pirmadienį klaipėdiečiams buvo atvertas atnaujintas šiaurinis molas Melnragėje.

***

Klaipėdos „Neptūnas“ Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) mače 77:93 (18:21, 21:35, 16:13, 22:24) turėjo pripažinti Jonavos „CBet“ pranašumą.

Lapkričio 1-oji

„Noriu pasakyti, jog aš savęs nelaikau auka. Į viską žiūriu su supratimu, išmintingai. Galima užsidaryti namuose, nusileisti žaliuzes ir bijoti, o galima judėti pirmyn, kaip darau aš. Taip, viską palikti ir išvažiuoti į kitą šalį nėra lengva. Bet juk ukrainiečiai ir žinomi tuo, kad jų dvasios palaužti neįmanoma. Kad ir kas beatsitiktų, mes viską pajėgūs įveikti”, – kalbėjo dar viena Hannos Motorinos pakalbinta ukrainietė Oleksandra.

***

Šiltą, tačiau apniukusią lapkričio 1-ąją, Visų šventųjų dieną, kai lietuviai tradiciškai lanko artimųjų kapus, Lėbartų kapinėse lankytojų netrūko.

Lapkričio 2-oji

Hanna Motorina šį kartą kalbina tarptautiniame LCC universitete studentams konfliktologiją ir derybų meną dėstantį profesorių iš Nigerijos Emmy Irobi.

***

„Ukrainiečių požiūriu, civilinių laivų navigacija ir jos užtikrinimas Juodojoje jūroje yra pretekstas kariniams rusų laivams išeiti iš savo bazių (viena tokia yra Sevastopolyje) esą pasinaudojus kilnia civilių laivų karavanų apsaugos misija ir ja pasinaudojus atakuoti Ukrainos miestus raketomis „Kalibr”. Šių teiginių nepriklausomi šaltiniai nepatvirtina, tačiau ukrainiečių kariškiai tvirtina turį neginčijamų įrodymų, esą vienas šeštadienį Sevastopolyje atakuotų laivų – fregata „Admirolas Makarovas” iš jūros akvatorijos yra paleidęs raketas į Ukrainos Vinicos miestą, kur žuvo civiliai”, – nuomonių rubrikoje rašo apžvalgininkas Rytas Staselis.

***

Kaip Klaipėdos aukštosios mokyklos priėmė studentus iš Ukrainos ir kaip jiems jos padeda, skaitykite čia.

Lapkričio 3-oji

Po Skulptūrų parko pašonėje esančius šabakštynus primenančius teniso kortus pasižvalgė ir jų likimu pasidomėjo „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

***

Trečiadienį policija, vydamasi benzinvežį nugvelbusį jauną vyrą, pateko į veiksmo trilerį primenantį įvykį.

***

Portalo žurnalistė pastebi, jog Varpų g. pradėta tiesti trūkstama dviračių tako atkarpa tarp Sąjūdžio parko ir Smiltelės g.

***

Malkų įlankos terminalas praneša baigęs sandėliavimo aikštelių rekonstrukcijos projektą, kurio metu rekonstruota apie 40 000 m2 aikštelių ploto, iš kurių 15 000 m2 ploto pritaikyta įvairesnių krovinių sandėliavimui.

***

Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ ir vėl pralaimėjo – šįkart „7bet-NKL“ čempionate rezultatu 77:67 jį įveikė Kauno „Žalgiris-2“. Tuo metu „Neptūnas“ namuose 110:89 sutriuškino Prienų „Labas GAS“.

Lapkričio 4-oji

Šiame „Istorinės Klaipėdos pėdos” cikle pasakojama apie tai, kaip du miesto vardai – Klaipėda ir Mėmelis – šimtmečius derėjo tarpusavyje, kokia šių vietovardžių kilmė ir kodėl iki šiol klaidingai manoma, kad vietovardis Mėmel yra vokiškos kilmės.

***

Klaipėdos savivaldybė numatė išleisti iki 30 tūkst. eurų girliandoms medžiams prieš Kalėdas papuošti.

***

Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausioji patarėja Inga Kubilienė „Atvirai Klaipėdai” sakė, jog Herkaus Manto gatvės atkarpoje nuo Lietuvininkų aikštės iki Poilsio parko naujo asfalto dangos pylimas perkeliamas į kitą savaitę.

***

Emilija Būdvytytė kalbina prie LCC tarptautinio universiteto moterų krepšinio komandos vadovybės prisijungusią ilgametę moterų krepšinio trenerę Liną Brazdeikytę.

Lapkričio 5-oji

„Buvo malonu iš nuolatinių klientų išgirsti sakant, jog aš vis geriau kalbu lietuviškai. Tai mane motyvavo stengtis dar labiau. Klaipėdos universitete aš išmokau atskirų žodžių, pavyzdžiui, „ranka”, „koja”, bet to darbui nepakako. Todėl kas vakarą, pasinaudodama gautomis taisyklėmis, sprendžiau Raudonojo Kryžiaus užduotis”, – pasakoja Klaipėdoje, Liepų gatvėje esančioje „Eurovaistinėje” dirbanti 27 metų ukrainietė Lilija Černušenko.

***

„Ką pasakoja archyvas” publikacijoje šį kartą rašoma apie tai, jog net ir praėjus pirmajam sovietinės valdžios penkmečiui, Klaipėdoje valdžiai vis dar nebuvo lengva įtvirtinti kai kuriuos pagrindinius tarybinės tapatybės ideologijos aspektus.

***

Klaipėdos miesto savivaldybės teritorijos geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtros plano parengimo paslaugos tarptautinį viešojo pirkimo konkursą laimėjo Vilniuje registruota bendrovė „Plentprojektas”.

***

Klaipėdos „Neptūno“ krepšininkės, tęsdamos pergalių seriją Baltijos čempionate, svečiuose šeštadienį 84:79 nugalėjo „Šiaulių-Vilmers“ ekipą ir iškovojo penktąją pergalę iš eilės. Tuo metu „Neptūnas-Akvaservis“ patyrė jau dešimtą pralaimėjimą, rezultatu 71:97 nusileidęs „Vyčiui -VDU”, o LKL rungtynių metu „Neptūno” vyria įtikinamu rezultatu 100:80 nugalėjo Alytaus „Wolves” ekipą. Pasisekė ir „Neptūno” futbolininkams, kurie 3:1 įveikė Plungės „Babrungą”.

Lapkričio 6-oji

„Patikrinkite šaltinį, patikrinkite šaltinį, patikrinkite šaltinį! Būkite atsargūs, ką skaitote ir ką skleidžiate socialiniuose tinkluose. Labai dažnai žmonės pasiima tik pavadinimus, net neatverdami naujienų. Sužinokite, kas yra už žiniasklaidos. Išmokite pažinti vyriausiąjį redaktorių. Sužinoti patikimų žiniasklaidos šaltinių sąrašą jūsų šalyje ar regione nėra taip sunku. Prieš dalindamiesi įsitikinkite, kad žiniasklaida neskatina paslėptų oligarcho ar politinės partijos interesų”, – nuomonių rubrikoje spausdiname straipsnyje cituojama euvsdisinfo.eu žurnalistė Nalija Morari.

***

„Atvira Klaipėda” rašinių cikle „Centrinis archyvas: kodas – Klaipėda” toliau pasakoja apie Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos bylose esančius dokumentus, parengtus Klaipėdos sukilimo operacijos laikotarpiu, ir jų atsiradimo kontekstą.

***

Prezidentas Gitanas Nausėda sekmadienį pranešė, kad eidamas 94-uosius mirė jo tėvas Antanas Nausėda.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

13-oji metų savaitė

Kovo 25-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Seimo Sveikatos reikalų komitetui svarstant, ką daryti dėl sudėtingos finansinės situacijos naujojoje Klaipėdos universiteto ...
2024-03-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This