3-oji 2018 metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Sausio 15-oji

Uostamiestyje paminėtos 95-osios Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos metinės.

***

Uosto direkcija pranešė, kad netrukus prasidės vienų iš seniausių Klaipėdos uoste krantinių, kurias naudoja UAB Klaipėdos konteinerių terminalas, rekonstrukcija.

***

Ant Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto pastato (Herkaus Manto g. 84) atidengta atminimo lenta žymiam Lietuvos karininkui, archeologui, muziejininkui ir rašytojui Petrui Tarasenkai.

***

Sausio 15-ąją suėjo terminas iki kada UAB „Urbanistika“, veikianti jungtinėje veikloje su „Sweco Lietuva“, turėjo baigti rengti naująjį Klaipėdos miesto bendrąjį planą. Tačiau Savivaldybės specialistai pranešė, kad sutartis bus pratęsta dar keturiems mėnesiams.

Sausio 16-oji

Klaipėdos apygardos teismas paskelbė, kad savo profesinę karjerą baigė teisėja Alona Romanovienė.

***

Vakarų Lietuvos tėvų forumas (VLTF) išplatino kreipimąsi, kuriame pritaria, kad reikia keisti priėmimo į mokyklas tvarką, kaip kad siūlo Savivaldybės administracija, bet atkreipia dėmesį, kad visas iki šiol vykęs procesas buvo chaotiškas ir klaidinantis tėvus.

***

Vakarų Baltijos laivų statykla pranešė, kad pagal pasirašytą sutartį su Vokietijos įmone „Fassmer GmbH“ dėl dviejų pakrančių apsaugos patrulinių laivų korpusų statybos ir dalinio jų įrengimo, jau pradėję antrojo laivo korpuso statybą.

***

Klaipėdos apygardos teismas baigė įrodymų tyrimą byloje, kurioje buvęs Uosto direkcijos infrastruktūros direktorius Gediminas Zumaras kaltinamas kaip kyšį paėmęs apie 5 tūkst. eurų vertės šveicariškas laikrodis „Ulysse Nardin“ bei dar 5 tūkst. eurų, sudėtų į konjako dėžutę. Tokio kyšio davimus yra kaltinamas buvęs „Latvijas tilti“ valdybos pirmininkas, Latvijos pilietis Genadijus Kamkalovas.

***

Europos Parlamentas pritarė siūlymui atnaujinti pramoninės žvejybos taisykles, kurios nustato, ką, kaip, kur ir kada galima žvejoti.

***

Klaipėdos savivaldybėje vykusio pasitarimo metu patvirtintas jau anksčiau subrandintas planas dėl eismo organizavimo rekonstruojant miestui priklausančią Tilžės gatvės atkarpą (nuo geležinkelio iki žiedinės sankryžos). Eismas čia bus draudžiamas tik birželio 18 – liepos 9 dienomis, kai vienoje atkarpoje bus būtina atlikti darbus. Iki tol bus užtikrintas nepertraukiamas transporto judėjimas pagalbine gatve, einančia šalia „Solorinos“, ir nutiesus reikiamą naują laikino kelio atkarpą per aikštelę, kurioje turgaus dienomis dabar statomi automobiliai.

***

Praėjus šešioms paros, vis dar tebebuvo ieškomas iš namų sausio 10- osios naktį išėjęs ir pradingęs septyniolikmetis. „Atvira Klaipėda” pakalbino jo tėvus, kurie nepraranda vilties ir tiki, kad sūnus yra gyvas ir sveikas ir kad jis sugrįš namo. Jaunuolio jau ieškoma ir Latvijoje.

***

Švedijos ambasada Lietuvos 100-mečio proga paragino visus šalies gimnazistus dalyvauti rašinių konkurse #GlobalGoals, paskelbdama, kad trys geriausių rašinių autoriai bus apdovanoti nešiojamaisiais kompiuteriais su mobiliuoju internetu, o 20 konkurso rašinių bus įtraukti į specialią knygą.

***

Antradienį Klaipėdoje įvyko neeilinės Lietuvos moterų krepšinio lygos varžybos, kuriose vietos „Fortūna“ susikovė su Kauno „Aisčių-LSU“ ekipa. 15-ojo turo susitikime antradienį nugalėtojos paaiškėjo tik po 2 pratęsimų. Deja, aikštelės šeimininkės šįkart turėjo pripažinti viešnių pranašumą rezultatu 68:74 (19:9, 17:18, 10:13, 7:13, 11:11, 4:10).

***

Klaipėdos „Neptūno“ krepšininkų kelionė į FIBA Čempionų lygos varžybas Turkijoje užsitęsė daugiau nei 12 valandų ir uostamiesčio ekipai nepavyko suplanuotu laiku pasiekti Gaziantepo miestą.

Sausio 17-oji

Komentuodamas pirmosiomis sausio dienomis paskelbtus rekordinius 2017 m. Klaipėdos uosto krovos rezultatus, Uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus trečiadienį surengtos spaudos konferencijos metu išreiškė nuogąstavimą, kad šiemet gali nepavykti pasiekti tokių rodiklių.

***

Naujojo 50 m ilgio baseino su sveikatingumo centru statybos Klaipėdoje turėtų būti baigtos vasarį, paskelbė uostamiesčio Savivaldybė savo pranešime. Planuojama, jog duris lankytojams šis objektas atvers pavasarį.

***

Uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus pranešė, kad jau yra sulauktos 64 paraiškos dėl kruizinių laivų apsilankymo Klaipėdoje šiais metais.

***

Uosto direkcija surengtos spaudos konferencijos metu pranešė, kad jos praėjusių metų pajamos siekė 59,66 mln. Eu – 5,83 proc. daugiau negu 2016 m. (56,37 mln. Eur). Direkcijos ekonomikos ir finansų direktorius Martynas Armonaitis teigė, kad pelnas dar nėra suskaičiuotas. Visgi pagal turimus skaičius matyti, kad jei Vyriausybė nepriims kitokio sprendimo, direkcijai į šalies biudžetą gali tekti sumokėti  per 20 mln. eurų sieksiančią pelno įmoką.

***

Antrą skundą per pastaruosius porą mėnesių dėl  iš Klaipėdos rajono kilusio valstiečio, žemės ūkio ministro Broniaus Markausko elgesio nagrinėjusi Vyriausioji tarnybinės etikos komisija nusprendė pradėti tyrimą.

***

Klaipėdos apskrities viešoji I. Simonaitytės biblioteka pranešė, kad 32–uoju literatūrinės Ievos Simonaitytės premijos laureatu tapo Sigitas Poškus.

***

Gavęs suderinimą iš klasifikacinės registrų bendrovės ir Lietuvos transporto saugos administracijos trečiadienį,  14.30 val., laivas „Ocean Crown“, išgarsėjęs dėl incidento, kai užplaukė ant seklumos ties II Melnrage, išplaukė iš Klaipėdos uosto į jūrą pagrindinio variklio bandymui.

***

Pristatytas naujasis Klaipėdos piliavietėje įkurtas „Muziejus 39/45”, skirtas atspindėti uostamiesčio gyvernimą karo metais.

***

Klaipėdos „Neptūnas“ FIBA Čempionų lygos B grupės 11-ojo turo varžybose išvykoje pralaimėjo „Gaziantep“ ekipai iš Turkijos. Nugalėtojui išsiaiškinti prireikė pratęsimo: pagrindinis jų laikas baigėsi rezultatu 85:85, o per papildomas 5 minutes geriau sekėsi aikštelės šeimininkams. Rungtynes jie laimėjo rezultatu 98:94 (27:12, 19:21, 25:25, 14:27, 13:9).

***

Šventiškas renginys pradėjo jau dvyliktąjį Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos organizuojamą konkursą „Klaipėdos knyga“. Šiemet jame dalyvauja dešimties leidėjų pernai išleistos 15 knygų.

***

Klaipėdos politikams pateiktas sprendimo projektas, kuriuo siūloma nugriauti keturis iš Vakarų Baltijos laivų statyklos perimtus sandėlius, trukdančius būsimos Priešpilio gatvės tiesimui.

Sausio 18-oji

Tarnybą Klaipėdos apskrities policijoje baigė dar vienas ilgametis pareigūnas, Viešosios tvarkos tarnybos areštinės postinis Juozas Jokubaitis. Jis vidaus reikalų sistemai paskyrė trisdešimt ketverius metus ir visą šį laiką tarnavo tame pačiame padalinyje.

***

Po poros metų uostamiestyje, Pilies muziejuje, bus galima išvysti unikalų radinį – Klaipėdos užgimimo laikus, XIII amžių, menančias seniausio iki šiol rasto medinio namuko liekanas. Taip pat netolimoje ateityje turėtų būti pradėti vakarinės kurtinos atsakymo ir buvusios irklavimo bazės pastato sutvarkymo darbai. Toliau bus diskutuojama dėl galimybės atstatyti didįjį pilies bokštą. Tokie planai ir jau nuveikti darbai buvo aptarti Klaipėdos savivaldybėje ketvirtadienį vykusio pasitarimo metu.

Sausio 19-oji

Klaipėdos miesto policijos prevencijos priemonė „Kiekvienas yra pėsčiais” pademonstravo, kad klaipėdiečiai gatvėje elgiasi nesaugiai, gatvę kerta bet kur.  9 pėstieji nubausti, kiti – įspėti.

***

Penktadienį nuo ankstaus ryto Klaipėdos kamerinis orkestro muzikantai pradėjo dėlioti „Dėlionę orkestrui IV“. Į pirmąjį jų pasirodymą kavinėje „Kavos architektai“ susirinko tiek žmonių, kad greitai iš vidaus ėmė rasoti jos langai.

***

Klaipėdos apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Jurijus Petuchovas informavo, jog tyrimas dėl „Akropolio” apsaugos darbuotojo nužudymo nebus perkvalifikuotas į būtinosios ginties ribų peržengimą.

***

Į „Atvirą Klaipėdą” kreipėsi Slengių mokyklą-daugiafunkcį centrą lankančių darželinukų tėvai, išreiškę susirūpinimą dėl to, kad, anot jų, įstaigą masiškai palieka auklėtojos ir kiti darbuotojai. Pasak tėvų, dėl to kalta įstaigos psichologinė aplinka. Tai tvirtino ir kalbintos pedagogės. Klaipėdos rajono savivaldybė žada atlikti tyrimą.

***

Nuo rugsėjo 12-osios VšĮ „Neptūno“ krepšinio klubas direktoriumi dirbęs Artūras Žalys savo pareigas perleido vadybininkui Viliui Sukonui (nuotr.), paskelbė klubas savo pranešime.

Matas Baranausko nuotr.

***

Pergalę nacionalinės krepšinio lygos varžybose iškovojo Klaipėdos „Neptūno-Akvaservis“ komanda. Klaipėdiečiai savo aikštelėje rezultatu 81:70 (24:15, 22:22, 19:8, 16:25) nugalėjo Mažeikių „Erelius“.

***

Klaipėdos savivaldybė pradėjo procedūras dėl didžiulio sporto komplekso, kurį jau siūlyta pavadinti sporto aikštelių baze (SAB), statybų neveikiančios antrosios Klaipėdos vandenvietės teritorijoje, esančioje ties Ryšininkų ir Paryžiaus komunos gatvių sankryža.

Sausio 20-oji

Minint 95-ąsias Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos metines, surengtos tradicinės eitynės „Klaipėdos sukilimo dalyvių takais“, šįkart žygiuojant iš Palangos į Klaipėdą. 17-ąjį kartą surengtose eitynėse dalyvavo rekordinis – per 3000 – žygeivių skaičius.

***

Klaipėdos apskrities policija ir toliau skelbia apie patiklias senjores, kurios telefoniniams sukčiams dalina nemenkas pinigų sumas.

***

Klaipėdos „Dragūno“ rankininkai šeštadienį savoje aikštelėje nugalėjo Baltijos rankinio lygos varžovus iš Estijos – „HC Viljandi“. Rungtynės baigėsi rezultatu 29:26 (14:10).

***

Klaipėdos „Neptūnas“ pranešė su 19-mečiu 202 cm ūgio klaipėdiečiu Džiugu Slavinsku, savo trofėjų kolekcijoje turinčiu Europos jaunių (iki 18 metų) vicečempiono titulą, pasirašęs dvejų metų sutartį. Džiugui Slavinskui bus išduotos dvi licencijos – jis galės rungtyniauti ir Nacionalinės krepšinio lygos (MEZON-NKL), ir Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) čempionate.

Sausio 21-oji

Sekmadienį Klaipėdoje vietos „Baltija“ 2:7 (0:0, 1:4, 1:3) nusileido Vilniaus „Geležiniam vilkui“.

***

Baltijos lygos rungtynėse Klaipėdos „Dragūnas” turėjo pripažinti  Duobelės „Tenax“ klubo pranšumą 24:34 (10:16).

***

Sekmadienį per Klaipėdos „Neptūno“ ir Kauno „Žalgirio“ rungtynių pertrauką vykusios SIL–Karaliaus Mindaugo taurės burtų ceremonijos metu keturios stipriausios komandos buvo suporuotos su 5-8 vietas užimančiomis „Betsafe–LKL“ čempionato ekipomis. Ištraukus burtus paaiškėjo, kad Klaipėdos „Neptūnas“ pirmajame etape susikaus su Alytaus „Dzūkija“.

***

Į Klaipėdą sekmadienį atvykęs Lietuvos čempionas Kauno „Žalgiris” įveikė „Neptūną” rezultatu 83:75 (26:16, 20:25, 21:16, 16:18).

Mato Baranausko nuotr.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Muzikiniame teatre pradėjo veikti kasa

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras skelbia, kad rekonstruotame pastate jau atvėrė ir bilietų kasą. „Bilietų kasą rasite toje pačioje vietoje, kurioje ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Nuteistas klaipėdietis, slapta filmavęs baro ir kavinės tualetuose

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų baudžiamuoju įsakymu anksčiau neteistas klaipėdietis nuteistas už tai, kad pagamino ir laikė pornografiją bei ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje rudenį vyks senjorų festivalis

Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos proga Palangoje pirmąsyk bus organizuojamas festivalis „Senjorų savaitė“. Rugsėjo 29 d. – spalio 4 d. Palanga ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Švietimas

Jūrų kadetai susipažįsta su uosto ir logistikos grandinėmis

Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla (LAJM) ir Klaipėdos jūrų kadetų mokykla įgyvendina neformaliojo švietimo projektą „Uosto ir logistinių grandinių valdymas“, skirtą ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Įkliuvo didelį kiekį kontrabandos vežęs klaipėdietis

Pasienio apaugos tarnyba pranešė, kad jos Kriminalinės žvalgybos skyriaus antradienį vėlai vakare Klaipėdoje patikrinti sustabdė vienatūrį „Ford S–MAX“, kurį vairavo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This