52-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Gruodžio 23-oji

Klaipėdos savivaldybės Finansų skyriaus vedėjos Rūtos Kambaraitės teigimu, per 11 šių metų mėnesių į miesto biudžetą surinkta 5,7 mln. eurų daugiau nei planuota.

***

Po pirmadienio rytą vykusio susitikimo su Lietuvos jūrų muziejaus direktore Olga Žaliene Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas patikino, kad kariškių nurašomas ir muziejaus norimas perimti laivas „Sūduvis“ galės įsikurti Dangės atkarpoje nuo Pilies tilto Jono kalnelio link, nors dėl konkrečios vietos dar bus tariamasi.

***

„Tikrai tenka apgailestauti, kad žmonės nežino, kaip elgtis prie šviesoforų, kai įrengta papildoma sekcija, leidžianti sukti į dešinę. Pats anądien važiavau taksi ir vairuotojas taip pat nežinojo, kaip elgtis. Jam paaiškinau, kad į dešinę galima sukti ne tik tada, kai užsidega papildoma sekcija, bet ir tada, kai dega žalias įprasto šviesoforo signalas. Kai jis dega, galima važiuoti visomis kryptimis, tik reikia praleisti pėsčiuosius ir dviratininkus, o kai dega papildoma sekcija, tai į dešinę sukantys vairuotojai turi pirmenybę“, – „Atviros Klaipėdos” žurnalistei socialiniuose tinkluose pasipylusius pasipiktinimo balsus dėl naujos tvarkos,  prie šviesoforų sukeliančias spūstis, komentavo Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda.

***

Pranešama, jog Klaipėdos apskrityje praėjusią savaitę sergamumo gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis  rodiklis buvo mažesnis už praėjusių metų to paties laikotarpio sergamumo rodiklį.

***

Klaipėdos Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo direktorius Arūnas Molis neigia, jo nuomone, apie terminalą „Independance” viešojoje erdvėje skleidžiamus mitus.

***

Ar tikrai Kaune 1935 metais vykusį Klaipėdos krašto nacių Ernesto Noimano, Teodoro Zaso ir jų bendrų teismo procesą galima laikyti mažuoju Niurnbergu, aiškinosi „Atvira Klaipėda”, tęsdama iš dalies Klaipėdos savivaldybės remiamą projektą „Žvilgsnis į Klaipėdos krašto šimtmetį“.

***

„Atviros Klaipėdos” žurnalistas praneša, jog pirmadienio vakare beveik puspenktos valandos trukusiame neeiliniame Klaipėdos savivaldybės valdomos bendrovės UAB „Gatvių apšvietimas” valdybos posėdyje buvo sprendžiamas klausimas ir dėl galimo šios įmonės vadovo Dangero Aleksandrovo atleidimo, įtariant įmonę neskaidriais viešaisiais pirkimais.

***

Pirmadienio vakare žaisdamas namuose Klaipėdos „Neptūnas“ rezultatu 93:70 sutriuškino Pasvalio „Pieno žvaigždes“.

***

UAB „Aldasta“ pranešė pradėjusi krematoriumo statybą Klaipėdos rajone.

Gruodžio 24-oji

Aš buvau vienas iš paskutiniųjų varnų kandžiotojų Kuršių nerijoje. 1944 m. rudenį, būdamas penkiolikos metų, paskutinįkart medžiojau varnas. Pasitelkęs žvejybinius tinklus ir dvi gaudykles sugavau 63 varnas. Varnas mes gaudydavome, kai maisto racionas tapdavo skurdus: rudenį ledas ant marių būdavo plonas ir gaudyti žuvis negalėjome. Taip pat mes gaudydavome varnas pavasarį, per ledonešį. Paukščiai kaip tik migruodavo per neriją pavasarį ir rudenį. Gaudyti varnas mane išmokė senelis. Galvų varnoms nenukąsdavome <…> varną lengvai suspausdavome tam tikroje kaukolės vietoje“ , – laikraštyje „Preussische Allgemeine Zeitung” rašė Arminas Tolas, kuris cituojamas „Atviros Klaipėdos” projekto „ Mažosios Lietuvos asmenybės”  straipsnyje.

***

„Atvira Klaipėda” skelbia kalėdinį Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko sveikinimą.

Gruodžio 25-oji

Tikroji Tilžės sūrio istorija pasakojama projekto „Mažosios Lietuvos asmenybės” straipsnyje.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, ką Prokurorų atrankos komisija pasiūlė į dvi atsilaisvinusias Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vietas.

***

„Atvira Klaipėda”, tęsdama iš dalies Klaipėdos savivaldybės remiamą projektą „Žvilgsnis į Klaipėdos krašto šimtmetį“, šįkart pasakoja, ką Lietuva per 16 metų padarė Klaipėdos uoste, kad jis iš apleisto tapo užsienio prekybos centru.

***

Dėl trečiadienio vakare Klaipėdos konteinerių terminale kilusio gaisro savo nerimą išsakė Smeltės kvartalo gyventojai.

Gruodžio 26-oji

„Užtat lauke juodame kaip smala danguje mirgėdavo tūkstančiai ryškių žvaigždžių, o mėnulis mėlyna šviesa užliedavo priešais esantį sniego pripustytą kiemą, ir tas nutįsęs takas buvo panašus į Kalėdų Senelio rogių paliktas vėžes”, – prisiminimais iš savo vaikystės Kalėdų nuomonių rubrikoje dalinasi „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Politikų tribūnos rubrikoje visuomeninės organizacijos „Rusakalbė Klaipėda“ pirmininkė, buvusi Autobusų parko direktorė Jelizaveta Daugininkienė retoriškai klausia, kodėl konservatoriai pamiršo savo pažadą apie nemokamą viešąjį transportą, o kartu su koalicijoje esančiais grubliauskininkais nutarė nuo naujųjų metų jį pabranginti.

***

Iš dalies Klaipėdos savivaldybės remiamame projekte „Žvilgsnis į Klaipėdos krašto šimtmetį“ pasakojama, kiek  Lietuva per 16 metų investavo į Klaipėdos kraštą, jo gerovę bei klestėjimą.

Gruodžio 27-oji

„Atviros Klaipėdos” žurnalistas toliau narplioja Nemuno g. 113 ir 133 esančių butų savininkų ir miesto valdininkų konfliktą dėl, gyventojų teigimu, neadekvačių jiems už butus pasiūlytų kainų.

***

„Mūsų klasė“ ne tik puikiai parodė tokią manipuliaciją, bet ir davė užuominą: kas būtų, jeigu absoliuti valdžia suteiktų laisvę tiems, kurie kupini neapykantos arba ieško kaltųjų dėl savųjų gyvenimų – tai 2 būtini elementai tokio masto tragedijai kaip Holokaustas”, – įspūdžiais apie Klaipėdos dramos teatro premjerą nuomonių rubrikoje dalinasi Valdas Pryšmantas.

***

Paaiškėjo, jog antrąją Kalėdų naktį apie Žvejų g. esančio baro užpultas ir trijų asmenų sumuštas 21 metų vaikinas yra Vilniaus „Perlo“ krepšinio komandos žaidėjas.

***

Paskutiniojoje kelionėje laiku skaitytojams pasakojama apie prieš šešis dešimtmečius nebūtin iškeliavusią senąją muitinę ir Karlo tiltą, šalia kurio ji stovėjo.

Gruodžio  28-oji

Paskutiniajame Klaipėdos miesto savivaldybės biudžeto lėšomis iš dalies finansuojamo „Atviros Klaipėdos” projekto „Klaipėda: unikali urbanistinė istorija“ rašinyje – pasakojimas apie 40- metį minintį Herkaus Manto g. viaduką.

***

Klaipėdos muzikinis teatras dalinasi Piotro Čaikovskio baleto „Spragtukas“ premjerinio spektaklio, vykusio pilnutėlėje „Švyturio” arenoje, įspūdžiais.

***

Šeštadienio vakarą uostamiesčio „Švyturio” arenoje trečiąjį savo koncertinį turą „Cinema“ surengęs akordeonistas Martynas Levickis pasidalino ir su Klaipėda susijusiu šios programos akcentu.

***

77: 80 –  tokiu rezultatu paskutinę sekundę Klaipėdos „Neptūnas“ išvykoje  pralaimėjo Alytaus „Sintek–Dzūkijos“ komandai po jos lyderio Chauncey Collins taiklaus tritaškio.

Gruodžio 29-oji

Kaip prieš 80 metų Lietuva tapo dar viena hitlerinės Vokietijos auka ir 16 metų valdyto Klaipėdos krašto neteko, nepareikšdama net protesto – „Atviros Klaipėdos“ projekto „Žvilgsnis į Klaipėdos krašto šimtmetį”, kurį iš dalies finansuoja Klaipėdos savivaldybė, pasakojime.

***

Sekmadienio naktį viename iš Klaipėdos barų, įtariama, su narkotinėmis tabletėmis sulaikytas 21 metų Policijos mokyklos studentas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

18-oji metų savaitė

Balandžio 29-oji „Atviros Klaipėdos” rėmėjams skirtoje „Contribee” platformoje rašoma apie Klaipėdos apygardos teisme toliau nagrinėjamą baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai nemokėjus ...
2024-05-05
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

17-oji metų savaitė

Balandžio 22-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Uosto direkcija nukėlė atviro tarptautinio konkurso dėl vandenilio gamybos uoste įrangos, įskaitant jos montavimą, ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

16-oji metų savaitė

Balandžio 15-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apylinkės teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This