50-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Gruodžio 7-oji

„Atviros Klaipėdos” žurnalistas pakalbino būsimą aplinkos ministrą klaipėdietį Simoną Gentvilą apie jo prioritetus, pirmuosius darbus, įsipareigojimų klaipėdiečiams vykdymą ir kt.

***

Per sekmadienį Lietuvoje naujų koronavirusinių susirgimų skaičius sumažėjo perpus – fiksuoti 1386 atvejai, iš jų 89 – Klaipėdoje. Mirė 11 žmonių, 1 – uostamiestyje.

***

Socialinių mokslų kolegija paskelbė architektūrinį konkursą ir ieško architektų, kurie galėtų suprojektuoti Klaipėdoje iškilsiantį, analogų Baltijos šalyse neturintį daugiafunkcį unikalios formos ir turinio pastatą – Holistinį žmogaus tobulėjimo centrą. 

***

Klaipėdos etnokultūros centro Liaudies dailės studijos koordinatorei, dailininkei etnologei dr. Elenai Matulionienei už tradicinės kultūros puoselėjimą ir skleidimą suteikta 2020 metų Kultūros ministerijos premija.

***

Pirmadienį laikinoji Vyriausybė karantiną pratęsė iki Naujųjų metų ir numatė kitų apribojimų.

***

Pirmadienį ugniagesiai išgelbėjo į Dangę įkritusį pusamžį vyrą, kurį perdavė medikams.

***

„Klaipėdos nafta“ skelbia pasirašiusi sutartį su UAB „Elektrėnų energetikos remontas“ dėl dviejų talpyklų rekonstrukcijos ir pritaikymo bitumo krovai darbų. 

***

Klaipėdos savivaldybei pavyko surasti tik vieną iš dviejų vyriausiųjų patarėjų – nepavyko išrinkti patarėjo, kuris kuruotų ugdymo, kultūros ir sporto sritis, informuoja „Atvira Klaipėda.

***

Pirmadienį vykusiame Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto posėdyje svarstyta situacija, susijusi su socialinio daugiabučio Rambyno g. . statyba.

Gruodžio 8-oji

„Įsigydami šį projektą vertinome teritorijos patrauklumą, tai graži ir išskirtinė vieta, visai šalia jos yra patraukliausi uostamiesčio objektai – senamiestis, Danės upė, Klaipėdos simboliu tapęs „Meridianas“, tai puiki vieta gyvenimui ir verslui. Ši ilgai apleista teritorija bus sutvarkyta ir prikelta naujam gyvenimui ir įneš naujos gyvybės į miesto centrą. Vystydami šį projektą sieksime, kad kvartalas darniai įsilietų į aplinką ir taptų senamiesčio tęsiniu. Planuojame sutvarkyti ir Danės upės prieigas, kurios, tikimės, taps dar viena miestiečiams patrauklia rekreacine zona“ – projektą, jau gavusį pavadinimą „Bastionų namai“, pristatė vystytojo UAB „Verdispar gluosniai“ vadovė Rūta Vyžintė.

***

Per pirmadienį šalyje fiksuoti 1388 nauji susirgimai COVID-19 liga. Klaipėdoje užsikrėtė 113 žmonės, mirė trys. Bendras mirusiųjų skaičiaus siekia 673. Šiuo metu koronavirusu šalyje serga 44 020 žmonės, pasveiko 32 399.

***

Policija praneša sulaikiusi du 16-mečius, 15 ir 14 metų paauglius, bandžiusius vidurnaktį apiplėšti prekybinį kioską.

***

Antradienį vykusiame Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijos posėdyje konstatuota, jog siūlymai įamžinti Tilžės akto signatarus Klaipėdoje vienoje vietoje yra gerokai pavėluoti. Tuo pat metu komisija diskutavo, kokius pavadinimus suteikti trims naujoms Girulių gatvėms.

 ***

Antradienį du jaunuoliai, bėgdami su plakatais rankose nuo „Molo” prekybos centro iki Vasaros estrados, protestavo prieš numatomą Girulių miško kirtimą ir ragino klaipėdiečius balsuoti prieš tai.

***

Antradienis klaipėdietėms krepšininkėms buvo nesėkmingas: „Huawei Moterų lygoje“ „Šiaulių“ komanda rezultatu 83:49 įveikė LCC tarptautinio universiteto ekipą, o Kauno „Aistės-LSMU“ 74:66 nugalėjo Klaipėdos „Neptūno“ krepšininkes.

Gruodžio 9-oji

„Atvira Klaipėda“, tęsdama projektą „30 Nepriklausomybės metų: valstybingumo ženklai Klaipėdoje“, šįkart rašo apie tai, kaip uostamiestyje buvo pastatytas didžiausias per visą Nepriklausomybės laikotarpį objektas, skirtas visuomenės poreikiams – „Švyturio” arena.

***

„Visa informacija yra surinkta, mes dirbome visą naktį, bet mes šito įvykio netiriam, nes ten yra ne Lietuvos pilietis ir ne Lietuvos įmonės darbuotojas. Ten dirba Latvijos įmonė ir Latvijos pilietis, ten yra uoste, „Klaipėdos naftos” teritorijoje”, – mirtimi pasibaigusį incidentą „Atvirai Klaipėdai“ komentavo Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos teritorinio padalinio vadovas Vytautas Ročys.

***

Per antradienį Lietuvoje užfiksuotas dar nematytas – 3128 – naujų susirgimo COVID-19 infekcija skaičius. Klaipėdos apskrityje užsikrėtė 353, mieste – 165 žmonės.

***

Preliminariais Uosto direkcijos duomenimis, per pirmus vienuolika šių metų mėnesių Klaipėdos uoste perkrauta 43,5 mln. tonų krovinių, o tai yra 2,3 proc. daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį. Tuo metu Klaipėdos naftos Komercijos direktorius Mindaugas Navikas apžvelgia SGD terminalo metų rezultatus.

***

Policija skelbia baigusi dar vieną ikiteisminį tyrimą dėl didelio kiekio narkotikų platinimo.

***

Trečiadienį posėdžiavusi Smulkiojo ir vidutinio verslo taryba nagrinėjo Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų prašymą nuo karantino nukentėjusiam verslui suteikti pagalbą, bet jokių lengvatų nepasiūlė. Tuo metu Finansų ir ekonomikos komiteto nariai nepritarė, jog „Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras“ brangiau mokėtų už kogeneracinės jėgainės „Fortum Klaipėda“ deginimui priimamas atliekas, tačiau pasisakė už tai, kad savivaldybė perimtų dalį Dangės krantinių.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog pirmos instancijos teismas negrąžino į pareigas buvusios Klaipėdos savivaldybės administracijos Informavimo ir e. paslaugų skyriaus vedėjos Vilijos Venckutės-Palaitienės bei jai nepriteisė pinigų už priverstinę pravaikštą.

Gruodžio 10-oji

Finansų ir ekonomikos komiteto nariams trečiadienį buvo pristatyta, kaip Klaipėdos savivaldybės administracija pasiruošė įgyvendinti naująjį Savivaldybių infrastruktūros plėtros įstatymą, numatantį būsimiems statytojams susimokėti nustatyto dydžio įmoką.

***

Per praėjusią parą šalyje nustatyti dar 3330 nauji atvejai ir tai yra didžiausias užsikrėtimų skaičius nuo pandemijos pradžios. Klaipėdoje susirgo 116 žmonių.

***

„Tyrimais nustatyta, kad statant bažnyčios pamatus buvo naudojami stambūs lauko akmenys, o jų tarpai užpildyti smulkesniais (…) akmenimis, plytgaliais. Pamatuose sveikos plytos yra vieno standarto, kuris taikytas bažnyčiai statyti 1706 m. Tuo tarpu bažnyčios griuvenose rasta net kelių skirtingų rūšių ir dydžių plytų. Jos liudija, kad po 1854 m. gaisro ar kitų bažnyčios tvarkybos darbų naudotos įvairesnės plytos“, – pranešime spaudai apie šv. Jono bažnyčios archeologinius tyrimus cituojama Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto mokslininkė dr. Raimonda Nabažaitė.

***

Ketvirtadienį Klaipėdos savivaldybėje vykusiame pasitarime dėl gatvių, šaligatvių ir daugiabučių namų kiemų priežiūros žiemos sezono metu valytojai Klaipėdos valdžią įtikino, jog žiema jų netikėtai neužklups.

***

Vakarų laivų gamyklos įmonių grupė praneša pratęsusi partnerystę su Lietuvos tautiniu olimpiniu komitetu.

***

„Nors po teisybei kartais matant netvarką viešoje erdvėje labai norėtųsi, kad neuniformuoti policininkai dažniau išliptų iš savo prašmatnių tarnybinių automobilių ir pimpanosius dažniau pakedentų už pakarpos, pamalonindami atitinkamų baudų kvitais”, – nuomonių rubrikoje rašo apžvalgininkas Rytas Staselis.

***

Kultūros, švietimo ir sporto komiteto nariams trečiadienį pristatant Klaipėdos savivaldybės Strateginio veiklos plano 2021-2023 metams projektą pasiūlyta darželiuose nesteigti jau suplanuotų naujų auklėtojų etatų, Melnragėje nestatyti naujos bibliotekos, neorganizuoti „Europiados“, nes biudžete truks pinigų.  

***

LCC tarptautinio universiteto merginų krepšinio komandą papildė 19-metė 182 cm ūgio panevėžietė Vestina Keburytė.

Gruodžio 11-oji

Kitą savaitę turi paaiškėti tarptautinio konkurso Vasaros koncertų estrados architektūriniam projektui parengti nugalėtojai, tačiau neaišku, ar Klaipėdos savivaldybė su jais pasirašys sutartį ir įgyvendins pasiūlytas idėjas, rašo „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Nors Teatro aikštė jau 5 metus yra paskelbta zona be pirotechnikos, šiemet tam dar papildomai nutarė pritarti ir politikai – pirmiausia tam pritarė Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariai, bet savo žodį dar tars ir miesto taryba.

***

Per praėjusią parą Lietuvoje nustatyti dar 3067 nauji COVID-19 atvejai, iš jų Klaipėdos apskrity – 335, Klaipėdos mieste – 192. Mirė dar 29 žmonės, iš jų vienas klaipėdietis. 

***

Penktadienį žurnalistams buvo pristatytas Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro įgyvendintas Ekonomikos ir inovacijų ministerijos remtas projektas, kurio tikslas – uostamiestyje įgarsintos (prakalbintos) skulptūros.

***

„Norėtųsi efektyvaus lėšų naudojimo. Dabar yra atvejų, kai mokyklos yra vienoje gatvėje ar pastate, bet jose yra atskiri kiemsargiai, atskiri elektrikai. Šiuo klausimu turime pasidarbuoti su įstaigų vadovais ir rasti sprendimus, kaip efektyviai teikti paslaugą, bereikalingai nenaudojant žmogiškųjų išteklių“, – apie planus centralizuoti miesto švietimo įstaigų bendrąsias funkcijas ir sumažinti išlaidas Kultūros, švietimo ir sporto komiteto nariams pasakojo Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Asta Dirgėlienė.

***

Klaipėdos muzikinio teatro atstovė kalbina buvusį ilgametį teatro solistą Vaičeslavą Tarasovą, minintį 50- ies metų darbo šio teatro scenoje sukaktį.

***

„Negaliu garantuoti, kad pokyčių per savaitgalį nebus”, – trumpame brifinge sakė naujoji ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė, kalbėdama apie griežtesnes pandemijos suvaldymo priemones.

***

Penktadienį sušauktame pirmajame steigiamos naujos Klaipėdos regiono plėtros tarybos kolegijos posėdyje išrinktas kolegijos pirmininkas, kuriuo tapo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

***

Valstybinės energetikos reguliavimo tarnybos duomenimis, tarp penkių didžiųjų miestų gruodį už šilumą mažiausiai mokės Kauno, o daugiausiai – Klaipėdos gyventojai.

***

Klaipėdietėms krepšininkėms ir vėl nepasisekė: penktadienio vakarą namie žaidusios Klaipėdos „Neptūno” moterys šiaulietėms nusileido rezultatu 70:90, o LCC tarptautinio universiteto komandą rezultatu 33:91 sutriuškino Vilniaus „Kibirkštis-MRU“.  

Gruodžio 12-oji

Miesto kortelių biuras dirbo taip prastai, kad sudarė sąlygas piktos valios žmonėms savintis iš valstybinių fondų deficitinius ir normuojamus maisto produktus. Įmonėse – pilna darbo drausmės laužytojų, prasto kokybės produkcijos, be galo lėtai vykdomas namų atstatymas – apie šiuos ir kitus vargus, kankinusius komunizmo statytojus Klaipėdoje baigiantis 1946-ųjų rudeniui, toliau pasakoja ciklas „30 metų be komunistinių marazmų”.

***

Penktadienį šalyje nustatyti 3303 nauji koronaviruso atvejai, iš jų Klaipėdoje – 176. Per parą mirė 27 žmonės – 15 moterų ir 12 vyrų, iš jų trys – Klaipėdos apskrityje.

***

Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ išvykoje 83:88 po atkaklios kovos nusileido Mažeikių „Ereliams“.

Gruodžio 13-oji

Denis Kišinevskij kalbina jūrų kapitoną Romą Karmaziną, kuri neatmeta galimybės dalyvauti konkurse užimti uosto kapitono pareigas.

***

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 2849 nauji koronaviruso atvejai, iš jų Klaipėdoje – 159, Klaipėdos apskrityje – 310. Mirė 24, iš jų dvi mirtys užregistruotos Klaipėdos apskrityje. Klaipėdoje didžiausias protrūkis šiuo metu yra vienoje jūrų krovinių kompanijoje, kur per vakarykštę parą registruota 12 naujų infekcijos atvejų, susijusių su šiuo protrūkiu. Klaipėdos rajone židinys yra baldų gamybos įmonėje.

***

„Kalbant apie tragišką valdininkų komunikaciją, aš vis dar nuoširdžiai tikiu, kad lietuviai – tauta, o ne „народец”, kaip Aleksandras Lukašenka, norėdamas pažeminti, vadina baltarusius”, – nuomonių rubrikoje rašo Denis Kišinevskij.

***

Sekmadienį naujoji Vyriausybė apsisprendė, kaip šalyje bus sugriežtintas karantinas. 

***

Antroji šio sezono Utenos „Juventus“ ir Klaipėdos „Neptūno“ akistata sekmadienio vakarą padovanojo itin atkaklų trilerį, kurio nugalėtojai sprendėsi paskutinėmis mačo akimirkomis. Paskutinėmis sekundėmis vos neprisižaidusi „Juventus“ ekipa namie iškovojo dramatišką pergalę 85:84 (18:13, 20:26, 25:24, 22:21).

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Karšių žvejybos apribojimai Nemuno deltoje

Nuo balandžio 22 d. iki gegužės 20 d. Nemuno deltos regioniniame parke bus draudžiama gaudyti karšius. Įprastai šis draudimas įsigalioja ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Muzikinio teatro atidarymo šventė - komisijos dar nepriimtame pastate  

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatą rekonstravusiems statybininkams, kaip studentams prieš egzaminus, pritrūko laiko, tad šeštadienį suplanuotas atidarymo renginys vyks nesulaukus ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Sveikata

Sėklidžių vėžys - pavojinga jaunų vyrų liga

Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų – 15-50 metų – vyrų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This