28-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Liepos 11-oji

Prieš keletą metų Klaipėdos miesto savivaldybė ir jos valdomos AB „Klaipėdos vanduo” atsisakė galimybės Europos Sąjungos lėšomis rekonstruoti neveikiančią 6,5 km ilgio rezervinę slėginę buitinių nuotekų liniją iš miesto į Dumpius, atsisakant apie 10 milijonų eurų vertės projekto dėl esą geresnių santykių su šio rajono valdžia, rašo „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

***

Klaipėdos apygardos prokuratūra pranešė baigusi tyrimą dėl lombardų veikla besiverčiančiose ir su jomis susijusiose įmonėse vykdytų finansinių nusikaltimų. Dar vieną baigtą bylą dėl įmonės vengimo mokėti mokesčius prokuratūra perdavė Šiaulių teismui.

***

Uosto direkcija praneša, jog vykdant bangolaužių rekonstrukciją, nuo šių metų liepos 15 d. laikinai – iki spalio – nebus galima patekti ant šiaurinio molo Melnragėje, tačiau penktadienį patikslinta, jog šį savaitgalį molo dar neuždarys.

***

Visos Klaipėdos miesto tarybos frakcijos jau išreiškė sutikimą, kad Klaipėdos miesto garbės piliečio vardas būtų suteiktas uostamiestyje veikiančios Šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno vadovui pranciškonui Benediktui Sigitui Jurčiui, o savivaldybės administracija jau parengė atitinkamą sprendimo projektą.

***

Ir Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariai vienbalsiai pritarė bendradarbiavimo sutarties projektui dėl Šv. Jono bažnyčios bokšto atkūrimo.

Liepos 12-oji

Ties Minijos ir Lakštučių gatvių sankryža esančiame sklype UAB „Embelija” planuoja statyti trijų aukštų prekybos paskirties pastatą su patalpomis biurams, rašoma portale.

***

Pirmadienį šalyje fiksuotas kol kas didžiausias šios vasaros COVID-19 naujų atvejų skaičius – 984 užsikrėtimai, o blogiausioje pozicijoje atsidūrė Palanga.

***

Uosto direkcija praneša, jog antradienį Klaipėdos uoste lankėsi gausi vokiečių delegacija, kuri buvo supažindinta su Klaipėdos uosto vystymo kryptimis, vykdomais ir planuojamais plėtros projektais.

***

Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai skelbia, kad nepaisant itin nepalankių veiklai sąlygų jų veiklos rodikliai per pirmuosius šešis šių metų mėnesius yra rekordiniai.

***

Antradienį Klaipėdos miesto tarybos Kontrolės komiteto nariai vienbalsiai pritarė dviem etatais padidinti Savivaldybės kontrolės ir audito tarnybos darbuotojų skaičių.

Liepos 13-oji

Nuo karo Ukrainoje pradžios praėjus daugiau kaip keturiems mėnesiams klaipėdiečiai ir rajono gyventojai vis dar aukoja karo alinamai šaliai, tačiau kalbinti nevyriausybinių organizacijų atstovai tikina – nuovargis daro savo ir aukojimo tempai lėtėja, informuoja „Atvira Klaipėda”.

***

„Pernai Baltarusijoje žuvęs desantininkas seržantas Tomas Petrauskas buvo kariškis-kontraktininkas, paauglystės metais lankęs vietos karinį patriotinį klubą ir buvo organizacijos „Jaunoji gvardija” narys. Jam, ko gero, į kliūtis abipus valstybinės Rusijos ir Lietuvos sienos – nusispjaut. Tačiau šiandien toje šalyje yra daug lietuvių kilmės žmonių, kurie dėl įvairių priežasčių nenori nei karo, nei eiti kariauti”, – nuomonių rubrikoje rašo apžvalgininkas Rytas Staselis.

***

Klaipėdos muzikinio teatro atstovė kalbina oratorijos „Sakmė apie Mėmelburgą“ libreto autorių, Šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno vyresnįjį brolį Benediktą Jurčį.

***

Klaipėdos „Neptūnas“ praneša, jog uostamiesčio krepšinio komandą papildė dar vienas legionierius – amerikietis Austinas Wiley, su kuriuo pasirašyta vienerių metų sutartis.

***

Dar du miesto Tarybos komitetai vienbalsiai pritarė bendradarbiavimo sutarties projektui dėl Šv. Jono bažnyčios bokšto atkūrimo. Be to, trečiadienį Finansų ir ekonomikos komiteto nariai bendru sutarimu sutiko priimti Odesos dovaną – paminklą „Inkarą-širdį” savivaldybės nuosavybėn, jį įkurdinant Odesos promenadoje Melnragėje. Komiteto nariai palaimino ir Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos sprendimo projektus, kuriais numatoma nuo naujų mokslo metų padidinti mokesčius už keturių biudžetinių sporto mokymo įstaigų paslaugas ir už maitinimą darželiuose.

***

Trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje konstatuota, jog 57- tosios „Europiados” dalyvių gretas praretino pandemija ir karas Ukrainoje.

Liepos 14-oji

Trečiadienį Finansų ir ekonomikos komiteto, o ketvirtadienį – Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariams buvo pristatytas sprendimo projektas dėl Dangės krantinių, esančių nuo Biržos tilto iki Joniškės g., perdavimo savivaldybės biudžetinei įstaigai „Klaipėdos paplūdimiai”.

***

Ciklo „Urbanistiniai jubiliejai” rašinyje „Atvira Klaipėda” baigia praėjusią savaitę pradėtą papasakojimą apie IV numerį sovietmečiu gavusio gyvenamojo rajono, kurį sudaro Pempininkų ir Naujakiemio mikrorajonai, istoriją.

***

„Tai mano pirmas kartas Lietuvoje ir pirmas įspūdis labai geras, čia labai gražu. Viskas labai gerai suorganizuota, suprantama, aišku“, – sakė Simonos pakalbinta „Europiados” dalyvė iš Vokietijos Hana.

***

Klaipėdos dramos teatras pristato naują edukacinę ekskursiją „Pastogės ir požemiai – slapčiausios teatro vietos“, kurioje sudalyvavo ir „Atviros Klaipėdos” praktikantė Elena.

Liepos 15-oji

Paskutiniajame ciklo „Urbanistiniai jubiliejai” rašinyje „Atvira Klaipėda” pasakoja apie išskirtinio Klaipėdos objekto – Vasaros estrados – atsiradimo istoriją: šį penktadienį sukanka 45-eri metai nuo „Tarybinės Klaipėdos” pranešimo apie estrados statybos darbų pradžią.

***

Klaipėdos miesto apylinkės teismas pranešė už iš moters apgaule išviliotus 713 eurų du vyrus nuteisęs realiomis laisvės atėmimo bausmėmis.

***

Klaipėdos universitetas praneša apie prasidėjusią 21-ąją Lietuvių kalbos ir kultūros vasaros akademiją, kurioje lietuvių kalbos mokysis arba jos žinias gilins daugiau kaip 100 kursų dalyvių iš 16 šalių.

***

Skelbiama, jog šią savaitę Uosto direkcijos ir Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos „Klasco“ atstovai lankosi Mukrano uoste, kur susipažįsta su uosto infrastruktūra, skirta jūrinėms vėjo jėgainėms.

***

Penktadienį Smiltynės Kopgalio kapinaitėse paminėtos pirmojo nepriklausomos Lietuvos Klaipėdos uosto kapitono Liudviko Stulpino 88-osios mirties metinės.

Liepos 16-oji

1949-aisiais Klaipėdos miesto valdžia turėjo nemažai galvos skausmo dėl kirpėjų ir kitų buitines paslaugas teikusių amatininkų, rašoma ciklo „Ką pasakoja archyvas” publikacijoje.

***

COVID-19 atvejų skaičius, tenkantis per 14 dienų periodą 100 tūkst. gyventojų, uostamiestyje šoktelėjo nuo 208,6 iki 230,1 ir Klaipėda pagal šį rodiklį jau yra 13-oje vietoje tarp labiausiai sergančių savivaldybių.

***

Antrosios Melnragės paplūdimyje šeštadienį vyko paplūdimio teniso turnyras Uosto direkcijos taurei laimėti – pirmą kartą jis buvo surengtas pernai.

***

Šeštadienio vakarą miesto gatves papuošė vienas įspūdingiausių „Europiados” festivalio akcentų – jo dalyvių paradas.

***

Šeštadienį Klaipėdoje nugriaudėjo tradicinis Aludarių dienos festivalis, subūręs alaus ir muzikos mylėtojus.

Liepos 17-oji

Klaipėdos miesto savivaldybė planuoja ant savo administracinio pastato, Liepų g. 11, įrengti saulės jėgainę: pasirašyta 1,5 tūkstančio eurų vertės sutartis su MB „Strateginiai tyrimai” dėl paraiškos parengimo finansavimui gauti.

***

1922-ųjų rudenį iš Klaipėdoje veikusios Lietuvos atstovybės siųsti dokumentai atskleidžia ne tik kraštui pradėto taikyti ekonominio spaudimo pasekmės, bet ir tai, kad nuo mokesčių bandė išsisukti net ir itin stambus, vėliau kaip mecenatas pagarsėjęs verslininkas, rašoma pagal Centrinio archyvo dokumentus parengtoje publikacijoje.

***

Sekmadienio vakarą Vasaros estradoje vykusios iškilmingos uždarymo ceremonijos metu „Europiados“ vėliava perduota 2023 metais ją rengsiančiam Vokietijos miestui Gotai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

16-oji metų savaitė

Balandžio 15-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apylinkės teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This