2-oji 2018 metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Sausio 8-ąją

Klaipėdos rotušėje surengtos spaudos konferencijos metu informuota, kad krepšinio klubas „Neptūnas“ turi naują savininką. Juo tapo klaipėdietis, žuvies srityje besidarbuojantis verslininkas Sigitas Ambrazevičius.

***

Valstybės valdoma AB „Klaipėdos nafta“ pranešė, kad per 2017-uosius iš viso perpylė 7,177 mln. tonų naftos produktų ir 12,646 mln. MWh gamtinių dujų.

***

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų teisėjas Svajūnas Bliudsukis priėmė nutartį, kuria pratęsė terminą buvusiam „Klaipėdos hidrotechnikos“ ir keleto kitų įmonių savininkui Pranciškui Jurgučiui sumokėti 753 Eur įmoką į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Sausio 9-ąją

Mieste oficialiai paskelbta apie „Klaipėdos – Europos sporto miesto 2018”  pradžią ir visuomenei pristatyti visus metus uostamiestyje vyksiantys sporto renginiai.

***

Įvairių institucijų atstovai susirinko į „Atviros Klaipėdos” skaitytojo kreipimosi inspiruotą, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos surengtą patikrinimą dėl rekonstruojant prie Dangės stovintį buvusį silkių sandėlį įrengtų terasų.  Jo rezultatai turėtų paaiškėti po 20 dienų.

***

Karinių oro pajėgų vadas plk. Dainius Guzas ir Klaipėdos universiteto rektorius Eimutis Juzeliūnas pasirašė šių dviejų institucijų bendradarbiavimo sutartį. Mokslininkai ir kariškiai ieškos Rėkyvos ežere avariją patyrusio ir nuskendusio KOP lėktuvo „Letov“ (Šmolik) Š-20L variklio bei kitų jo dalių, o Šilėnų miške buvusiame tarpukario aviacijos poligone – 1940 m. rudenį sovietų sunaikintų „Lituanikos II“ ir kitų lietuviškų lėktuvų fragmentų.

***

Klaipėdos „Neptūnas“ namuose pralaimėjo FIBA Čempionų lygos B grupės 10-ojo turo rungtynes Liudvigsburgo „MHP Riesen“ ekipai iš Vokietijos. Turnyrinės lentelės kaimynų dvikova Klaipėdoje baigėsi šeimininkų pralaimėjimu 71:87 (23:22, 10:20, 19:26, 19:19).

Sausio 10-ąją

Naktį iš namų Varpų g. išėjo ir dingo septyniolikmetis.

***

Lietuvos čempionato rungtynėse Klaipėdos „Baltija“ 4:3 įveikė „Kaunas Hockey“  komandą.

***

Trečiadienį apie 14.30 val. Neringos paplūdimyje apie 2 km nuo Mirusiųjų kopų, einant link Juodkrantės, 48 metų kaunietis aptiko apie 35-40 m. vyriškio kūną. Negyvėlis vilkėjo nardymo kostiumą, buvo su nardytojo akiniais ir turėjo pririštą apie 1 kg svorio maišiuką su gintarais. Smurto žymių ant kūno nepastebėta.

***

Asociacijos „Vitės bendruomenė” atstovai ir šio kvartalo gyventojai susitikime su Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos („Klasco“) vadovais aiškinosi dėl galimos taršos ir triukšmo.

Sausio 11-ąją

„Atvira Klaipėda” pranešė, kad po jos kreipimosi Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcija pradės patikinimą ir dėl nelegalia pripažintos, bet Dailidžių gatvėje vis stovinčios verslininko Rimanto Cibausko tvoros, ir dėl inspekcijos Klaipėdos departamento darbuotojų,  nemačiusių pagrindo pradėti tokį tyrimą, veiksmų.

***

Klaipėdos apskrities policija pranešė, kad pareigūnai sulaikė čigonus, kurie platino itin pavojingą narkotinę medžiagą – karfentanilį.

***

Vitės kvartalo gyventojai dėl iš uosto sklindančių kvapų prie Švyturio gatvėje esančio lopšelio-darželio „Bitutė“ surengė susitikimą su žiniasklaidos atstovais.

***

Klaipėdos savivaldybės administracijos Švietimo skyrius nusprendė siūlyti Klaipėdos miesto tarybai patikslinti priėmimo į miesto mokyklas tvarkas, kad liktų kuo mažiau neaiškumų dėl registruotais laiškais pateiktų prašymų, kuriems Savivaldybės administracija nusprendė suteikti prioritetą.

***

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Klaipėdos pareigūnai pranešė nustatę du verslininkus, įtariamus iš jų valdomo viešbučio ir poilsio vilos Palangoje pasisavinus 300 tūkst. eurų lėšų. Manoma, kad dalis sumos galėjo būti panaudota darbuotojų atlyginimams vokeliuose sumokėti.

***

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pranešė pradėjusi tyrimą dėl Gargždų rinkimų apygardoje nesėkmingai į Seimą kandidatuvusio, tačiau pagal partijos sąrašą į jį patekusio partijos „Tvarka ir teisungumas“ nario Petro Gražulio elgesio, kai jis nedeklaravo sandorio dėl automobilio.

***

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija konstatavo, kad Klaipėdos apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėja Alona Romanovienė pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, nenurodžiusi savo vyro advokato pareigų, tačiau paaiškėjo, jog jau sausio 16 d. teisėja išeina į pensiją.

***

Ketvirtadienį išmontuota daug diskusijų dėl savo nuomos kainos – 37 510 eurų – sulaukusi Atgimimo aikštėje stovėjusi eglutė.

Sausio 12-ąją

Ketvirtadienio vakare, apie 20.12 val. Mogiliovo g. 27 metų blaivaus vaikino vairuojama „Skoda Fabia“ partrenkė į važiuojamąją kelio dalį ne pėsčiųjų perėjoje išėjusį nenustatytos tapatybės apie 30 metų vyrą. Jis penktadienio rytą mirė Klaipėdos universitetinėje ligoninėje.

***

Nutraukta ketvirtadienį iš Vilniaus į Nidą išskridusio ir dingusio parasparnininko paieška, kai Kaliningrado srityje, Baltijos jūroje, rastos parasparnio detalės.

***

Klaipėdoje vykusiose 2019 m. pasaulio rankinio čempionato atrankos rungtynėse lietuviai rezultatu 36:20 įveikė Izraelio rinktinę.

***

Klaipėdos savivaldybė pranešė, jog paskelbė Baltijos prospekto, Šilutės ir Vilniaus plentų žiedinės sankryžos projektavimo darbų konkursą. Sutartį su projektuotojais tikimasi pasirašyti šios vasaros pradžioje, projektavimas truks apie metus, o žiedinės sankryžos rekonstrukcijos pradžia planuojama 2020 metais, darbai gali tęstis apie dvejus metus. Estakados statybai rytų–vakarų kryptis pasirinkta atlikus transporto srautų modeliavimą.

***

Klaipėdai minint 27-ąsias Sausio 13-osios įvykių metines, buvo uždegti tradiciniai laužai prie savivaldybės, Simonaitytės kalno, Debreceno skvere, Klaipėdos valstybinės kolegijos kiemelyje. Šiemet pirmąkart laužas uždegtas ir prie pradinės Gilijos mokyklos.

***

Klaipėdoje paskelbtas nuosprendis byloje, kurioje UAB „Klaipėdos mėsinė“ ir jos darbuotojai – Rita Mikaitė, Vytautas Žalgiris ir Gintaras Valančius – buvo kaltinami apgaulingu apskaitos tvarkymu. Nuteista buvo tik  vyresnioji buhalterė Rita Mikaitė.

***

Klaipėdos universitetas pradeda vykdyti Jūrinio slėnio Užsakomųjų mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) rezultatų komercinimo potencialui didinti skirtą projektą. Jam įgyvendinti Švietimo ir mokslo ministerija skyrė 670 tūkst. eurų Europos Sąjungos investicijų.

***

Klaipėdos apygardos teismas konstatavo, kad Palangos kredito unijos byloje žemesnės instancijos teismas priėmė teisėtą ir pagrįstą sprendimą. Už sukčiavimą, piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi ir dokumentų klastojimą buvo nuteisti 7 asmenys, o 2 kaltinamieji atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

***

Klaipėdos savivaldybė pranešė žadanti Klaipėdos biudžetinių įstaigų darbuotojų darbo užmokesčio fondą šiemet padidinti 15 proc.

***

Paminėtos antrosios Lietuvos kariuomenės Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ įkūrimo metinės.

***

Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija nutarė kreiptis į Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorių, kad jis savo ruožtu sudarytų dar vieną komisiją. Ši per atitinkamą laiko tarpą turėtų nustatyti, ar Klaipėdoje yra išlikę politizuotų užrašų, kuriuos būtina pakeisti.

***

Elbingas, Įsrutis, Gumbinė, Šventapilė, Valtarkiemis, Girdava – šiais vietovardžiais ketinama priminti Mažosios Lietuvos istoriją, tokius pavadinimus suteikiant naujai planuojamoms Klaipėdos gatvėms gyvenamajame kvartale, iškilsiančiame rajone nuo Tauralaukio iki Liepų gatvės. Tam pritarė Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija.

***

Uostamiestyje įsteigta Klaipėdos forumu pasivadinusi grupė. Ji prisistato kaip vietos intelektualus bei patriotus vienijanti nepartinė organizacija, kuri nedalyvaus nei savivaldos, nei Seimo rinkimuose, tačiau piliečių diskusijų pagalba parengs politikai jaunus žmones, kurie ir turėtų daryti permainas.

Sausio 13-ąją

Lietuvos moterų krepšinio lygoje Ukmergės „Vilkmergės“ komanda savo aikštėje 54:49 (11:11, 15:15, 13:9, 15:14) pirmą kartą nugalėjo Klaipėdos „Fortūnos“ krepšininkes, pralaimėjusias trečiąsyk paeiliui.

LMKL nuotr.

***

Dėl patekimo į kitą pasaulio čempionato atrankos etapą kovojanti Lietuvos vyrų rankinio rinktinė šeštadienį Klaipėdos „Švyturio“ arenoje rezultatu 24:20 įveikė gruzinus.

***

Dramatišką pergalę Nacionalinėje krepšinio lygoje (Mezon-NKL) įsirašė Vilniaus „Perlo“ klubas, savo aikštėje 81:80 (21:21, 18:17, 19:20, 23:22) laimėjęs prieš Klaipėdos „Neptūno-Akvaservis“ ekipą.

***

Klaipėdos „Baltijos“ komanda Lietuvos ledo ritulio čempionate jau trečią kartą iš eilės turėjo pripažinti akivaizdų Elektrėnų „Energijos“ pranašumą rezultatu 10:3.

***

Po to, kai po naujųjų metų gyventojai negalėjo pasinaudoti informacine SPIS sistema, siekdami užregistruoti prašymus vadinamiesiems vaiko pinigams gauti, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) suskubo visuomenei pasiaiškinti.

***

Policija paskelbė sausio–vasario mėnesiais vykdysianti prevencinę priemonę „Kiekvienas yra pėsčiasis“, kurios metu pėstiesiems dalins atšvaitus bei uždegs simbolinę žvakę – kaip įspėjimą apie būtinybę saugoti save ir kitus eismo dalyvius.

Sausio 14-ąją

Įvyko „Klaipėdos – Europos sporto miesto 2018” atidarymo iškilmės. Sporto miesto vėliavą iškėlė sunkiaatletis, Europos ir olimpinis čempionas Aurimas Didžbalis,  eisenoje dalyvavo daugelio Klaipėdos sporto mokyklų, sporto klubų, organizacijų atstovai, koncertavo Violeta ir Vilius Tarasovai.

***

Nacionalinė Lietuvos vyrų rinktinė pergalingai baigė pasaulio čempionato atrankos etapą Klaipėdoje. Paskutinę varžybų dieną, kai ir sprendėsi kelialapio į kitą etapą likimas, lietuvaičiai latvius nugalėjo 29:27.

***

Klaipėdos „Dragūno“ rankininkai Lietuvos čempionate iškovojo septintąją pergalę. Sekmadienį savoje aikštelėje rezultatu 39:17 (18:8) uostamiesčio komanda nugalėjo Utenos „Uteną“. Šiose rungtynėse debiutavo „Dragūno“ naujokas iš Kamerūno – Alain Romeo Eyebe II.

1 Comment

  1. Algirdas Grublys

    Viena geriausių suvestinės informacijos kolonėlių žiniasklaidoje per pastaruosius metus. Tęskite.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

13-oji metų savaitė

Kovo 25-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Seimo Sveikatos reikalų komitetui svarstant, ką daryti dėl sudėtingos finansinės situacijos naujojoje Klaipėdos universiteto ...
2024-03-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This