33-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Rugpjūčio 15-oji

Po ilgų svarstymų 1922-ųjų rudenį Antantė pagaliau ryžosi spręsti tolesnį Klaipėdos krašto likimą. Iš Klaipėdos krašto į Kauną tuo metu siųsti Lietuvos atstovybės dokumentai liudija, kaip šiame lemtingame lošime bandė dalyvauti ir Lenkija, rašoma „Centrinis archyvas: kodas – Klaipėda” publikacijoje.

***

„Kai mane pakvietė čia dirbti, aš įsivaizdavau visai kitokius senjorus. Tikrai galvojau, kad bus didelis iššūkis su jais dainuoti ir net nenumaniau, kokį repertuarą reikėtų pasirinkti. Tačiau jie yra kitokie senjorai – tie, kurie gyvena, džiaugiasi gyvenimu, kad net aš turiu dar spėti paskui juos”, – kalbėjo trečius metus „Rūtos“ chorui vadovaujanti Erika Ostrenkova. Ją bei klubo „Rūta” vadovę Zitą Čekanauskienę kalbino „Atviros Klaipėdos” praktikantė Lorina.

***

Ilgasis savaitgalis uostamiestyje pasižymėjo ir tarptautinėmis lankininkų varžybomis – kaip ir kasmet čia vyko „Klaipėdos taurė 2022“, kurioje itin gerai sekėsi klaipėdiečiams.

Rugpjūčio 16-oji

Prekybos tinklo „Maxima” parduotuvei patalpas Liepojos gatvėje nuomojančios bendrovės „Seramas” planai nugriauti šalia stovinčius du apleistus pastatus ir išplėsti prekybos centrą kelia nerimą kai kuriems aplinkinių namų gyventojams – jie mano, kad ir jau dabar sunkvežimių keliamos problemos, įgyvendinus tokį projektą, tik paaštrės, rašo portalo žurnalistas.

***

Klaipėdos jūrų krovinių kompanija „Bega“ praneša praėjusią savaitę į tanklaivį pakrovusi 15 tūkst. tonų ukrainietiško saulėgrąžų aliejaus siuntą, kuri yra viena didesnių Ukrainos krovinio partijų, laivais išgabentų iš Klaipėdos uosto.

***

Seimo narei Ligita Girskienė feisbuke apkaltinus miesto Tarybos narį, konservatorių kandidatą į Klaipėdos miesto merus Aidą Kaveckį bendradarbiaujant su Rusijos ir Baltarusijos rinkomis, pastarasis bandė teisintis portalo žurnalistui, o TS-LKD Centrinio rinkimų štabo vadovas Andrius Vyšniauskas dėl to pažadėjo šią savaitę surengti TS-LKD Klaipėdos skyriaus tarybos posėdį.

Rugpjūčio 17-oji

Kokio dar balandį viešai duoto pažado per vasarą taip ir nepavyko įgyvendinti Klaipėdos keleivinio transporto vadovams, domėjosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Klaipėdos universitetinė ligoninė praneša, jog per 4 metus joje jau atlikta 750 robotinių operacijų.

***

Skelbiama, jog „Vilniaus vandenys“, „Kauno vandenys“ ir „Klaipėdos vanduo“ įkūrė Atsakingą vandentvarkos asociaciją, kuri skatins diegti pažangias technologijas vandentvarkos srityje.

***

„Kur reikia, bandysime keisti miesto Tarybos sprendimus ar administracijos lygio teisės aktus. Kad, pavyzdžiui, būtų reglamentuoti atvejai, kada žmonės gali prisidėti prie nuomos, jei dirba ir gauna pajamas. Taip pat turėtų būti reglamentuoti žalos atlyginimo atvejai ir panašiai”, – po pasitarimo dėl ukrainiečių apgyvendinimo tvarkos gerinimo „Atvirai Klaipėdai” sakė savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

***

Trečiadienio vakare Aukštkiemiuose esančioje atliekų įmonėje kilo didelis gaisras.

Rugpjūčio 18-oji

Klaipėdos apygardos teisme artimiausiu metu turėtų būti sprendžiama dėl bankrutavusios bendrovės „Geoterma” išregistravimo, informuoja „Atvira Klaipėda”.

***

Kokios kliūtys iškilo Klaipėdoje ukrainiečių mokyklą nuo rugsėjo 1-osios siekiančiai atidaryti Tarptautinei Ukrainos mokyklai, toliau aiškinosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija nori dar šiemet išvalyti akvatorijos dugną prie suskystintųjų gamtinių dujų laivo-saugyklos „Independence“ Kuršių mariose – jau paskelbtas rangos darbų konkursas. Be to, Uosto direkcija paskelbė krantinių Nr. 64, 65, 65A, kuriomis naudojasi Vakarų Baltijos laivų statykla, rekonstrukcijos techninių specifikacijų projektą.

***

Šiemet 20-metį mininti Klaipėdos laisvoji ekonominė zona pristato savo pasiekimus.

Rugpjūčio 19-oji

Savivaldybė pasirašė sutartį su UAB „Želdynai” dėl žaliųjų plotų palei Šilutės plentą – nuo Smiltelės g. iki Jūrininkų prospekto – projekto parengimo.

***

AB „Smiltynės perkėla“ paskelbė apie administracinių ir technologinių tinklų bei sistemų kibernetinės saugos audito paslaugų pirkimą.

***

Apie Parodų rūmuose penktadienį atidarytas penkias naujas parodas rašo „Atviros Klaipėdos” praktikantė Aistė, o jos kolegė Lorina informuoja apie Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje pristatytą poetės Ritos Bijeikytės-Gatautės knygą „Malonės valandą“.

***

Klaipėdos dramos teatras pristato naują lenkų režisierės Agatos Dudos-Gracz jau antrą šiame teatre kuriamą spektaklį „Meilė“.

Rugpjūčio 20-oji

Šeštadienio rytą į Klaipėdos uostą šeštadienio rytą atplaukė JAV desantinis laivas USS Kearsarge (LHD-3). Tokio dydžio karinio laivo Lietuvoje iki šiol dar nėra buvę.

JAV ambasados Lietuvoje nuotr.

***

Apie merginų futbolo Klaipėdoje problemas su jų 19-mete laikinąja trenere Vera Demidova kalbasi „Atviros Klaipėdos” praktikantė Ugnė. Ji taip pat rašo apie Antrosios Melnragės paplūdimyje įvykusį naktinį įmonių tinklinio turnyrą.

***

Baigiantis penktajam XX amžiaus dešimtmečiui Klaipėdos miesto vykdomasis komitetas buvo apsižiūrėjęs, kad jau kelis metus veikusi savanoriška gaisrinė draugija buvo lyg palaida bala. Tuo metu miesto valdžiai teko rūpintis ir Girulių bei Kuršių nerijos miškų priešgaisrine apsauga. Tarp to meto jos rūpesčių buvo ir tvarkos įvedimas paplūdimiuose, ir patikrinimai dėl galimai eksploatuojamų jaunuolių – apie visa tai pasakojama dar viename ciklo „Ką pasakoja archyvas” rašinyje.

***

„Švyturio“ arenos automobilių stovėjimo aikštelėje nuo pat ankstyvo šeštadienio ryto vėl šurmuliuoja miesto bagažinių turgus, kuriame apsilankė „Atviros Klaipėdos” praktikantė Aistė.

***

Šeštadienį policijai pranešta apie Kuršių mariose, 150 m atstumu nuo kranto, pastebėtą mėlyną valtį, kurioje rastas mirusio 62-iejų vyro kūnas be išorinių smurto žymių.

Rugpjūčio 21-oji

1922-ųjų rudenį iš Klaipėdos krašto į Kauną tuo metu siųsti Lietuvos atstovybės dokumentai liudija ir tai, su kokiais sunkumais vis susidurdavo kraštui pradėto taikyti ekonominio spaudimo politika. Vienas iš netikėtumų, apvertusių viską aukštyn kojomis, buvo ir JAV dolerio kurso pokyčiai, rašoma pagal Centrinio archyvo dokumentus parengtoje publikacijoje.

***

Po to, kai „Atvira Klaipėda” parašė apie gyventojų susirūpinimą dėl „Maximos” plėtros, skaitytoja Joana Paldauskienė portalui atsiųstame laiške dėsto tas pačias problemas dėl gyventojus neraminančio sunkiasvorio transporto, pradėjus Baltijos pr.„Norfos” rekonstrukciją.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

16-oji metų savaitė

Balandžio 15-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apylinkės teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This