12-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Kovo 19-oji

Nors neaišku, kada bus atstatyta Šv. Jono bažnyčia, tarp architektų ir miesto savivaldybės atstovų jau kyla nesutarimų dėl tam tikrų procedūrų.

***

Klaipėdos apygardos teisme paskelbtas nuosprendis neeilinėje prekybos poveikiu byloje, kurioje lygtine bausme nuteista ir buvusi prokurorė.

***

Klaipėdos universiteto Senatas kreipėsi į aukščiausius šalies vadovus dėl Studijų kokybės vertino centro veiksmų, vertinant ir akredituojant studijų kryptis ir studijų programas.

***

Klaipėdos savivaldybė pranešė, kad tarp Europos jaunimo forumo paskelbtų penkių miestų, kurie toliau rungsis dėl Europos jaunimo sostinės 2021 titulo, yra ir Klaipėda.

***

Klaipėdos muzikinis teatras pasidalino interviu su pasaulinio garso choreografu Lorca Massine, kuris šią vasarą Klaipėdoje statys legendinį Mikio Teodorakio baletą „Graikas Zorba“.

***

Viešas daugiaaukštis automobilių garažo Bangų gatvėje sprendinių svarstymas dar kartą parodė, kad toks objektas kelia abejones ir kai kuriems valdantiesiems, ir architektams.

Kovo 20-oji

Klaipėdos pramonininkai išsirinko naują vadovą – juo tapo AB „Smiltynės perkėla“ generalinis direktorius Darius Butvydas.

***

Klaipėdos savivaldybės administracija pasiūlė miesto politikams pritarti, kad visi šiuo metu Savivaldybei priklausančios UAB „Gatvių apšvietimas“ patikėjimo teise valdomi miesto apšvietimo tinklai taptų šios bendrovės nuosavybe, tačiau kai kurie specialistai abejoja žadama tokia sprendimo nauda.

***

Dangėje netoli Senosios Smiltynes perkėlos rastas negyvas 17-metis, iš tėvų namų Klaipėdoje išėjęs ir dingęs dar sausio 10 d.

***

Teismas paskelbė atnaujinsiąs procesą jau išnagrinėtoje civilinėje byloje, leidusioje Pajūrio regioninio parko teritorijoje atkurti sodybą.

***

Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras gyventojus įspėjo, kad vyraujant teigiamai oro temperatūrai Kuršių marių ledas darosi nestabilus ir ant jo lipti yra pavojinga.

***

Klaipėdoje lankęsis Ukrainos prezidento administracijos Humanitarinės politikos departamento direktoriaus Jurijus Rubanas domėjosi galimybėmis kurti bendras Klaipėdos ir Ukrainos universitetų studijų programas bei Ukrainos studentų galimybėmis čia studijuoti.

***

Moksleiviai paminėjo Žemės dieną iškeldami Žemės vėliavą ir skaitydami pranešimus gamtosauginiame formume.

***

Klaipėdos apygardos teismas, išnagrinėjęs Policijos departamento skundą, jį atmetė, konstatavęs, jog dėl dar 2013 m. nužudytos 4 mažamečių vaikų motinos kaltas ne tik už tai nuteistas jos vyras, bet ir valstybė, neapgynusi moters, laiku ir tinkamai nesureagavus policijos pareigūnams į moters pagalbos šauksmą. Teismas dar padidino iš valstybės vyriausiajam našlaičiui priteistą žalos atlyginimą.

***

Klaipėdos apygardos prokuratūra pranešė apskundusi vasario 27 d. Klaipėdos apygardos teismo nuosprendį vadinamojoje skiepų byloje, kurioje medikė buvo išteisinta dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, sukčiavimo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Kovo 21-oji

„Atvira Klaipėda” pranešė apie tai, kaip pasikeis Jono kalnelis po jo rekonstrukcijos.

***

Susirūpinę dėl Savivaldybę atakuojančių gyventojų skundų dėl prastai tvarkomų daugiabučių kiemų, Savivaldybės administracijos atstovai surengė spaudos konferenciją, kurioje informavo apie esamą padėtį.

***

Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka norėtų, kad jai būtų suteiktas Imanuelio Kanto vardas – tokiam pasiūlymui jau pritarė miesto Tarybos žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija.

***

„Lietuvos geležinkeliai“ pranešė, kad nuo šio penktadienio populiariausiu maršrutu Vilnius-Klaipėda savaitgaliais pradės kursuoti didesnio sąstato traukiniai, vienu reisu galintys pervežti per 400 keleivių – beveik dvigubai daugiau nei iki šiol.

***

Klaipėdoje atminimo lentomis nuspręsta įamžinti čia gyvenusių ir dirbusių iškilių asmenybių atminimą.

***

Kovo 21-osios vakarą, dešimt minučių iki septintos, saulei besileidžiant į Baltijos jūrą, Šventojoje ant Žemaičių alko mūsų senojo tikėjimo gerbėjai sutiko Naujuosius metus, kurių totemas – Ežys.

Kovo 22-oji

Dėl vadinamosios mikriukių krizės teisme toliau savo teisybę įrodinėja papeikimus gavę Savivaldybės valdininkai. Ne tik jie yra įsitikinę, jog kalčiausias dėl šios situacijos yra pats administracijos direktorius, kuris juos ir nubaudė.

***

Klaipėdos  muzikinis teatras pristato scenografę Sigutę Šimkūnaitę, už šokio spektaklį „Karmen siuita” pristatytą gauti „Padėkos kaukę“.

***

„Aukšto lygio moksliniame žurnale Klaipėdos universitetas yra minimas kartu su Kembridžu – vienu geriausių pasaulio universitetų, galinčiu didžiuotis 98 Nobelio laureatais”,  – Klaipėdos universiteto išplatintame pranešime cituojamas KU rektorius Eimutis Juzeliūnas, kuris yra mokslinio straipsnio, publikuojamo žurnale „Electrochemistry Communications“, bendraautorius.

***

Vydūno gimnazijos moksleiviai ir VšĮ „Mažosios Lietuvos kultūra“ atstovai paminėjo Vydūno 150-ąsias gimimo metines.

***

Vis dar tęsiasi planuojamo statyti didžiulio sporto komplekso parengiamųjų biurokratinių procedūrų derinimas.

***

Muzikos centro seniūnaitijos seniūnaitis Renaldas Kulikauskas „Atviros Klaipėdos” nuomonių rubrikoje stebisi, kodėl, mažėjant uostamiesčio gyventojų skaičiui, savivaldybės klerkų skaičius ne tik kad nemažėja, bet net didėja, o įvairiems mokymas kasmet jiems skiriama vis daugiau lėšų.

***

Kultūros, švietimo ir sporto komitetas svarstė naujuosius Kultūros ir meno tarybos projektams nuostatus, kuriuos patvirtinus esą turėtų būti skaidriau skirstoma finansinė parama kultūros projektams.

Kovo 23-oji

Klaipėdoje prasidėjo jubiliejinė XX tarptautinė mokslinė konferencija „Į sveiką gyvenseną ir skaidrią būtį Vydūno keliu“ bei tris dienas truksianti sveikatos prekių ir paslaugų paroda „Sveikata 2018“.

***

Prokuratūra pranešė kasacine tvarka Aukščiausiajam Teismui apskundusi Klaipėdos apygardos teismo apeliacinį sprendimą HBH byloje, kuriuo ne tik buvo atmestas prokuroro skundas, bet ir sumažinta pirmos instancijos teismo bendrovei skirta bauda.

***

Nuomonių rubrikoje „Atviros Klaipėdos” žurnalistė pasiūlė senąjį policijos komisariato pastatą atiduoti ne menininkams, o socialinio būsto laukiantiems  klaipėdiečiams.

***

Prieš Velykas prasidėjo tradicinė „Maisto banko” akcija, į  kurią uostamiestyje įsitraukė 25 parduotuvės.

***

Klaipėdos universitetas pristatė inovatyvią ir modernią Mechanikos ir jūrų inžinerijos laboratoriją, o apie joje atliekamus mokslinius tyrimus pasakoja jos vadovas dr. Artūras Tadžijevas.

***

Klaipėdos „Fortūna” svečiuose 69:56 (16:12, 20:17, 15:19, 18:8) penktadienį pranoko Kauno „Aistes-LSU“, kurias Lietuvos moterų krepšinio lygos ketvirtfinalio serijoje 2-0 eliminavo antrus metus paeiliui.

***

Klaipėdos savivaldybė pranešė, kad administracijos direktoriaus įsakymu patvirtinti dar 4 išrinkti seniūnaičiai: Berželio seniūnaitė Audronė Zalumskienė, Girulių seniūnaitis Viktoras Kavolis, Menų mokyklos seniūnaitė Virginija Vitkauskienė ir Strėvos g. seniūnaitė Rasa Senkienė.

Kovo 24-oji

„Tai ne tas produktas, kurio mes tikėjomės, visiškai kitaip jį įsivaizdavome”, – tradiciniame šeštadienio interviu sako žinomas futbolo treneris klaipėdietis Rimantas Skersys apie atnaujintus kai kurių mokyklų stadionus, kurie esą nėra tinkamai pritaikyti vaikų treniruotėms.

***

Šokio teatro „PADI DAPI Fish“ vadovė Agnija Šeiko „Atviros Klaipėdos” nuomonių rubrikoje išdėstė savo požiūrį į kultūros projektams skiriamą finansavimą.

***

LKL rungtynes išvykoje Utenoje žaidęs Klaipėdos „Neptūnas“ įveikė vietos „Juventus” komandą rezultatu 90:81.

***

Du Valdo Vasyliaus taškai prieš pat finalinę mačo sireną lėmė Klaipėdos „Neptūno-Akvaservis“ pergalę pirmajame Mezon NKL ketvirtfinalio mūšyje. Veteranas pataikė dvitaškį likus žaisti 1 sekundę, o jo ekipa 86:84 (18:22, 26:20, 25:14, 17:28) palaužė Mažeikių „Erelius“ ir serijoje iki trijų pergalių išsiveržė į priekį.

***

Šeštadienį po sunkios ligos mirė ilgametė Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namų vadovė gydytoja Irena Genytė. Liepos 6-ąją jai būtų sukakę 70 metų.

Kovo 25-oji

Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, įvestas vasaros laikas.

***

„Atvira Klaipėda” projektą „Klaipėdos sukilimo operacijai – 95“, kuriam įgyvendinti 2000 Eur finansavimą skyrė Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas, pradėjo rašiniu, skirtu tarpukario premjerui, užsienio reikalų ministrui Ernestui Galvanauskui. Žmogui, kuris istorikų vadinamas šios operacijos architektu.

Ministras pirmininkas Ernestas Galvanauskas 1923 m. vasario 20 d. priima kariuomenės paradą Klaipėdoje, Turgaus (Teatro) aikštėje. Jį lydi (pirmas iš kairės) Lietuvos kariuomenės vadas Juozas Stanaitis. M. Ehrhardt (Lietuvos centrinis valstybės archyvas) nuotr.

***

Kaune Lietuvos salės futbolo aukščiausios A lygos („Betsafe-Futsal A lyga“) paskutines rungtynes žaidusi Klaipėdos „Koralo” komanda rezultatu 1:4 pralaimėjo aukso medalius užsitikrinusiam vietos „Vyčiui”. Šis pralaimėjimas sukomplikavo klaipėdiečių padėtį kovojant dėl trečiosios vietos. Bronzos medalių likimas turėjo spręstis paskutinėse šio čempionato rungtynėse, kurios sekmadienio vakarą turėjo vykti Jonavoje. Jei „Baltija” būtų įveikusi vietos „Vikingus”, užimančius 8-ąją vietą, ji būtų pasiėmusi ir bronzą, nes nuo „Koralo” šią ekipą teskyrė 2 taškai. Visgi sėkmė šypsojosi klaipėdiečiams, nes „Baltija” tiesiog neatvyko į rungtynes ir tokiu būdu „Koralui” atiteko bronza.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

16-oji metų savaitė

Balandžio 15-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apylinkės teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This