41-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Spalio 7-oji

Nuo spalio 1-osios įsigaliojusi nauja naudojimosi dviem savivaldybei priklausančiomis automobilių stovėjimo aikštelėmis tvarka sukėlė kai kurių tarnautojų pasipiktinimą. 

***

„Atvira Klaipėda” pranešė, kad politikai vėl atgaivino transporto jungties tarp Klaipėdos ir Kuršių nerijos būtinybės klausimą. Šįkart diskutuojama ne apie tilto, o tunelio statybas.

Asociacijos „Metro sąjūdis” vizualizacija

***

Pirmadienį valstybės valdomos AB „Klaipėdos nafta” koordinuojamas projektui „Blue Baltics“ įteiktas „Energy Globe Award Lithuania 2019“ apdovanojimas už kuriamą teigiamą poveikį aplinkai.

***

Pietinei Klaipėdos bendruomenei įtarimų sukėlė tai, jog Klaipėdos meras ir darbo reikalais važinėja su galimai jo žmonos vadovaujamai asociacijai priklausančiu automobiliu. Tačiau skundą nagrinėjusi Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pažeidimų nenustatė.

Spalio 8-oji

„Atvira Klaipėda” pranešė, kad naujoji Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija nepakluso Valstybinės lietuvių kalbos komisijos rekomendacijai šalia Liepojos gatvės esantį ežerą pavadinti Žvejonės vardu. Taip pat ji nusprendė, kad yra pernelyg mažai Antano Smetonos nuopelnų Klaipėdai ar sąsajų su ja, kad artimiausiu metu reikėtų kaip nors atskirtai įamžinti šio prezidento atminimą uostamiestyje.

***

Ambicingas „Memelio miesto“ projektas turi ir savo minusų. Jo vystytojai sustabdė kitą projektą, todėl nemaža teritorija Klaipėdos centre kurį laiką tikrai nebus sutvarkyta.

Martyno Vainoriaus nuotr.

***

Anglijoje vykusiame vienu stipriausiu vadinamame tarptautinių karate kyokushin čempionate „British Open 2019″ dalyvavusi Klaipėdos sporto klubo „Okinava” auklėtinė Rima Lisinskaitė tapo vicečempione.

***

Barselonoje vykusiame pasaulio KANGOO JUMPS FITNESS čempionate Lietuvai atstovavusi jungtinė komanda, telkiama Klaipėdoje veikiančio šokių klubo „Danė” vadovo Tado Romeikos, pirmą kartą šalies istorijoje pateko į didįjį penketuką.

***

Pirmuosius mokslo metus pradėjusi Klaipėdos jūrų kadetų mokykla jau priversta spręsti daugybę iškilusių problemų. Viena jų – moksleivių patyčios ir priespauda.

Spalio 9-oji

Šį pavasarį teisminį procesą dėl laikomo atliekų ir komposto kiekio pralaimėjusi vienu iš Klaipėdą kankinančios smarvės šaltiniu laikoma UAB „Branda LT” pradėjo sukti naują teismų karuselę, nes nesutinka su dar vienu aplinkosaugininkų jai nustatytu apribojimu.

***

Valstybės valdoma AB „Klaipėdos nafta“ pranešė, jog derasi dėl SGD terminalo operatoriaus paslaugų teikimo sutarties su įmone „Gas Natural Acu“, kuri Brazilijos Acu uoste įgyvendina didžiausią Lotynų Amerikoje gamtinių dujų jėgainių parko ir SGD terminalo projektą.

***

Klaipėdoje greičio matuoklis įkurdintas dar vienoje iki šiol tokio prietaiso neregėjusioje vietoje – senamiestyje, Turgaus gatvėje.

***

Regionų apygardos administracinio teismo rūmai trečiadienį išnagrinėjo bylą, kurią inicijavo visi opozicinės Klaipėdos miesto tarybos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai.

***

Lietuvos kariuomenė pranešė, kad perkant naują laivą teršalų likvidavimo ir gelbėjimo užduotims Baltijos jūroje vykdyti praėjusią savaitę viešojo pirkimo komisija susipažino su tiekėjų pasiūlymais, kuriuos gavo per Centrinę viešųjų pirkimų informacinę sistemą. Iš viso konkursui pateikti septyni pasiūlymai, tarp jų – Lietuvos ir užsienio laivų statybos bendrovių.

***

Priekaištai dėl galimai skleidžiamos smarvės į Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centrą ir jo sąvartyną skrieja nepagrįstai. Taip tvirtino bendrovės atstovai, žurnalistams trečiadienį vardiję, kiek per metus padaryta, kad kvapai sąvartyne būtų neutralizuoti.

***

Uostamiesčio savivaldybė praneša, kad Švento Jono bažnyčios atkūrimo procesą koordinuos Klaipėdos mero potvarkiu sudaryta darbo grupė.

***

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pradėjo tyrimą dėl Klaipėdos miesto tarybos nario Artūro Razbadausko elgesio.

***

Klaipėdos savivaldybės valdininkai iš kai kurių miesto politikų gavo pylos už tai, jog užsimojo iš valdiškų įmonių išpešti kuo daugiau pinigų, o dėl to esą kenčia klaipėdiečiai.

Spalio 10-oji

Smarkokas ketvirtadienio ryto lietus ir vėl užtvindė Klaipėdos gatves. Skubiai sušauktame Klaipėdos savivaldybės ir atsakingų bendrovių vadovų pasitarime, kuriame ieškota būdų, kaip miestą gelbėti nuo potvynių, nedrąsiai prabilta ir apie vadinamąjį lietaus mokestį. Iš gyventojų surinkti pinigai esą padėtų išspręsti dabar nuolat kylančią problemą.

Ryčio nuotr.

***

Pranešta, kad Klaipėdoje išrinktas Seimo narys Gintaras Vaičekauskas apsisprendė būti ne tik liberalų frakcijos nariu parlamente, bet ir partijos nariu.

***

Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco”) skelbia, jog išbando naują priemonę dulkėtumui mažinti – Vokietijoje gaminamą ekologišką, pramoninį produktą „Simple Green Crystal“, surišantį organines medžiagas ir metalą.

***

Klaipėdos uoste baigėsi kruizinių laivų sezonas – jį ketvirtadienį vainikavo 1956 metais pastatytas ekspedicijų laivas „Nordstjernen“. Su Norvegijos vėliava plaukiojantis laivas atplukdė 85 turistus.

***

Lietuvos pramonininkų konfederacija (LPK) savo veiklos 30-mečio proga pagerbė ir LPK 30-mečio garbės ženklu apdovanoti, konfederacijai, šalies verslui bei pramonei nusipelnę asmenys. Tarp jų – ir klaipėdiečiai. Už didelį indėlį plėtojant Lietuvos pramonę ir verslą ženklas įteiktas Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos „Bega“ valdybos pirmininkui Aloyzui Kuzmarskiui, Vakarų medienos grupės valdybos pirmininkas Sigitas Paulauskas įvertintas už didelį indėlį plėtojant Lietuvos pramonę ir verslą, o UAB Klaipėdos konteinerių terminalas vadovas Vaidotas Šileika – už profesinio vardo stiprinimą ir garsinimą asmeniniu pavyzdžiu.

***

Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis” ketvirtadienio vakarą namie iškovojo antrą iš eilės pergalę Nacionalinėje krepšinio lygoje – šįkart įveikė „Telšius”. Svečiai buvo nugalėti rezultatu 80:66 (15:20, 20:16, 27:14, 18:16).

***

Tradicinę metinę konferenciją žurnalistams ir bendruomenės atstovams surengę atliekų deginimo jėgainės „Fortum Klaipėda” vadovai perspėjo, kad centrinės valdžios veiksmai gali priversti įmonę didinti nuo pat jos atidarymo nekeistą vartų mokestį, o tai esą neišvengiamai atsilieptų žmonių ir juridinių asmenų mokamai atliekų rinkliavai.

Spalio 11-oji

Įkandin Daržų gatvės 14, Didžioji Vandens g.  26 buvo nugriautas ir šioje gatvėje, kaimynystėje stovėjęs 1890 m. datuotas pastatas, pažymėtas 28-uoju numeriu.

Martynas Vainorius nuotr.

***

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras dalinasi interviu su savo vyriausiuoju dirigentu Tomu Ambrozaičiu.

***

Penktadienio vakarą Moterų lygoje debiutavusi naujai suburta Klaipėdos „Neptūno“ komanda pirmąjį savo mačą baigė pergalingai – rezultatu 81:59 (16:21, 25:12, 25:17, 15:9) įveikė Vilniaus „Kibirkšties-VKM“ krepšininkes.

Spalio 12-oji

Atvira Klaipėda” pristato vilnietį iki kaulų smegenų Raimundą Sakalauską, kuris Klaipėdą pasirinko kaip geriausią vietą kurti namus.

Raimundas Sakalauskas. Asmeninio archyvo nuotr.

***
Linas Poška nuomonių rubrikoje aptaria viešojo transporto geometriją. 

***

Nepaisant lietaus keliolika klaipėdiečių šeštadienio atsiliepė į tradicinį rudenį asociacijos „Mano miestas Klaipėda” kvietimą talkos metu sugrėbti lapus.

***

Smarkus vėjas ir Dangės upėje kilusios bangos šeštadienį pridarė nemalonumų tarptautinės „Dangės regatos“ irkluotojams. Kai kuriems jų prireikė ir gelbėtojų.

***

Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ iškovojo trečiąją pergalę Nacionalinėje krepšinio lygoje. Klaipėdiečiai šeštadienį išvykoje įveikė Šakių „Vytį“ 98:88 (22:24, 27:16, 22:30, 27:18).

***

Naudodamiesi rinktinių pertrauka, Klaipėdos „Atlanto“ futbolininkai sužaidė kontrolines rungtynes Latvijoje su „Liepaja“ ekipą. Uostamiesčio ekipa nusileido aikštės šeimininkams rezultatu 4:3 (2:1).

***

Smiltynėje jau 19-ąjį kartą surengtas tradicinis tarptautinis bėgimo renginys „Gintarinė jūrmylė“.

***

Klaipėdos mados savaitė baigėsi tarptautiniu madų šou – kolekcijas pristatė 11 dizainerių iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos. „Fashion Week Klaipėda“ šiais metais finaliniam renginiui pasirinko neįprastą, darbinę aplinką – biurą.

Spalio 13-oji

Po ilgosios pertraukos subyrėjęs Klaipėdos „Neptūnas” sekmadienio vakarą namie rezultatu 73:80  (13:16, 22:18, 13:29, 25:17) nusileido LKL čempionų titulą ginančiam Kauno „Žalgiriui”.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

16-oji metų savaitė

Balandžio 15-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apylinkės teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This