45-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Lapkričio 5-oji

„Atvira Klaipėda” paskelbė, kad Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento direktorius Rimantas Jonas Pilpavičius sugebėjo įtikinti dviejų instancijų teismus, kad nors ir padarė pavojingą Kelių eismo taisyklių pažeidimą, vairuotojo pažymėjimo iš jo atimti nereikia.

***

14 žinomų klaipėdiečių kreipėsi laišku į miesto merą Vytautą Grubliauską, ragindami jį kelti savo kandidatūrą į merus kitais metais vyksiančiuose savivaldybių rinkimuose, o už kelių valandų surengtoje spaudos konferencijoje meras ne tik patvirtino tai darysiąs, bet ir pranešė paliekąs Liberalų sąjūdį.

***

Pagal Visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento pateiktus nacionalinės laboratorijos atliktus Dumpiuose veikiančių įmonių kvapų tyrimus, nors taršos normas viršijo viena „Branda LT”, tačiau smardina visos Dumpiuose esančios  įmonės. Tuo metu Klaipėdos rajono meras Vaclovas Dačkauskas įtaria, jog buvusio mėsos kombinato teritorijoje į miesto kanalizacijos tinklus gali būti nelegaliai leidžiamos fekalijos.

***

Pas miesto vadovus apsilankę Slengių atstovai buvo patikinti, kad šią rajono gyvenvietę prijungus prie Klaipėdos, gyvenimas joje labai pagerėtų.

***

„Lietuvos geležinkeliai“ pranešė nuo lapkričio pradėję organizuoti kiniškų krovinių gabenimą ir kombinuotu būdu – jūra ir geležinkeliu.

***

57 metų klaipėdietė už sugyventinio nužudymą pasiųsta už grotų 13 metų.

***

Japonijos ambasada Lietuvoje pranešė, kad Klaipėdos merui Vytautui Grubliauskui skiriamas „Tekančios saulės ordino su aukso spinduliais ir rozete” apdovanojimas.

***

Į Tauralaukyje projektuojamo darželio pristatymą pirmadienio vakare atėję žmonės didesnių pastabų projektuotojams neturėjo. Darželį žadama pastatyti iki 2021 metų.

Lapkričio 6-oji

Iš saugomos automobilių aikštelės Klaipėdoje pavogtas jau antras automobilis.

***

Atšvaitų dienos proga Kelių policijos pareigūnai klaipėdiečiams dalijo atšvaitus.

***

INREAL grupės atstovai informavo apie atsigaunančia naujų sandėliavimo patalpų plėtra Klaipėdos regione.

***

Apeliacinis teismas pranešė atmetęs šiuo metu teisiamojo buvusio klaipėdiečio Eligijaus Masiulio gynėjo skundą ir jam negrąžinęs areštuotų piniginių sumų.

***

Žibininkuose esančiame poilsio ir sveikatinimo komplekse „Atostogų parkas“ oficialiai pristatyta pirmoji pasaulyje natūralaus gintaro pirtis.

Lapkričio 7-oji

Prasidėjus oficialiai rinkimų kampanijai, „Atvira Klaipėda” priminė, kad vienintelė portale galima reklama yra politinė, skelbiama rinkiminių kampanijų periodu, tad šiuo laikotarpiu naikinama rubrika „Politikų tribūna”.

***

Pradėjusi nagrinėti Klaipėdos prekinio ženklo atnaujinimo aplinkybes, savivaldybės laikinoji komisija pirmojo posėdžio metu nusprendė prašyti, kad Savivaldybės administracija pateiktų jai daugiau medžiagos, o vienas iš ženklo kūrėjų džiaugiasi, kad užsakovai priežasčių nusprendė ieškoti savyje.

***

Mokesčių inspekcija pranešė, jog nuo šiol su 2 proc. skirta gyventojų parama bus galima susipažinti viešai.

***

Trečiadienį į Baltijos jūrą Smiltynėje paleisti 10 šiemet pakrantėje rastų nusilpusių ir Lietuvos jūrų muziejuje pagydytų, sustiprėjusių bei paruoštų gyventi laisvėje Baltijos pilkųjų ruonių jauniklių.

***

Konservatorių Klaipėdos miesto skyrių atliktas pirminis kandidatų į Klaipėdos miesto tarybą reitingavimas parodė, kad partiečių nuomonės nesutampa su partijos kandidatės į merus Agnės Bilotaitės nuomone – be kitų neatitikimų, tarp kandidatų kol kas nėra ir jos bičiulio verslininko Aido Kaveckio.

***

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras informavo, kad trečiadienį Klaipėdos miesto oro kokybės matavimo stotelės užfiksavo kietųjų dalelių paros normos viršijimą. Tai jau 53-as viršijimo atvejis šiais metais, nors dienų, kai oro tarša padidėjusi, per metus gali būti 35.

***

Klaipėdos „Atlantas“ trečiadienio vakarą sugrįžo prie liūdno pastarojo meto scenarijaus – išvyko net 0:6 pralaimėjo Marijampolės „Sūduvai“, kuri po šios pergalės antrą sezoną iš eilės tapo Lietuvos A lygos čempionais.

***

FIBA Čempionų lygos turnyre trečiadienio vakarą „Neptūnas išvykoje rezultatu 97:88 įveikė Liublianos „Petrol Olimpija“. Tai buvo pirmoji „Neptūno“ pergalė išvykoje šiame turnyre šį sezoną. Trečiadienis sėkmingas buvo ir uostamiesčio rankininkams: Lietuvos rankinio lygos rungtynėse „Dragūnas“ rezultatu 32:23  nugalėjo Alytaus „Varsą-Stronglasą“.

Lapkričio 8-oji

Keturiuose miesto Tarybos komitetuose toliau svarstant atidėtą miesto bendrojo plano koncepciją virė aistros – politikus išklausė „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

***

Archeologams Smiltynės paplūdimio kopose atkastus prieš karą čia buvusio restorano pamatus, atsirado reali galimybė atstatyti šį istorinį pastatą. Tačiau kol kas valdininkai abejoja, ar pavyks atkurti senąją Smiltynės smuklę.

***

Neringos liberalai pranešė kandidatu į kurorto merus keliantys Andriaus Bagdono kandidatūrą.

***

„Nelaikau savęs princu. Tikriausiai taip vadina todėl, kad didžioji dalis mano atliekamų vaidmenų yra būtent princai įvairiuose spektakliuose”, – sako baleto šokėjas Jonas Laucius, atliekantis vieną iš pagrindinių vaidmenų Klaipėdos muzikinio teatro spektaklyje „Graikas Zorba”.

***

Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai kreipėsi į Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininką ir aplinkos ministrą dėl Mokesčio už aplinkos teršimą pakeitimo projekto, kuris, anot verslininkų, numato drastiškai padidinti tarifus.

***

„Lietuvos geležinkeliai“ pranešė pasirašę sutartį dėl Klaipėdoje įsikūrusios Vakarų medienos grupės (VMG) krovinių gabenimo, kai bus baigta šiuo metu Akmenės rajone statoma medžio drožlių plokščių gamykla. Į gamyklą planuojama gabenti medieną ir medžio drožles bei specialią dervą, o iš gamyklos VMG klientams galutinį produktą – medžio drožlių plokštes.

Lapkričio 9-oji

„Atvira Klaipėda” pradedėjo naują projektą „Renovacijos dienoraštis”, kuriame stebės ir aprašinės vieno konkretaus namo renovacijos procesą nuo iki.

***

Po ilgokų diskusijų Klaipėdos miesto tarybos Kolegija visgi pritarė užsakytos studijos išvadoms, kad vietos naujoms miesto kapinėms teks ieškoti Klaipėdos rajono teritorijoje, dėl to tariantis su rajono valdžia.

***

Klaipėdos Žvejų rūmų choro „Cantare“ grupė vieninteliai iš Lietuvos kartu su 2000 atlikėjų iš 27 pasaulio šalių dalyvavo Berlyne vykusiame renginyje, kuriame atliko populiaraus britų kompozitoriaus Karlo Dženkinso kūrinį „Ginkluotas žmogus: Mišios už taiką“.

***

Per dvi dienas Klaipėdoje užfiksuotos trijų vyrų mirtys.

***

„Kita vertus, išsiraizgius iš dviprasmybių, lieka klausimas: jeigu p. Skvernelis teisus ir nieko neketino savo ezopine kalba apgauti, ar galime manyti, kad kiekvienos naujos „Maxima“, „Rimi“ ar „Lidl“ tinklų parduotuvės atidarymą jis lydės viešu džiugesiu, kad prekybininkai išgirdo jo godas bei perskaitė siųstus laiškus?”- apie premjero nusišnekėjimus nuomonių rubrikoje  samprotauja apžvalgininkas Rytas Staselis.

***

Per artimiausius 7 metus Klaipėdos savivaldybės administracija yra numačiusi iš esmės atnaujinti miesto sporto infrastruktūrą – tai atsieis per 51 mln eurų, trečdalį šios sumos padengiant iš miesto biudžeto.

***

Rinkimų komiteto „Titov ir teisingumas” steigiamojo susirinkimo metu į mero postą pats save pasiūlė Rusų sąjungos narys Viačeslavas Titovas, o jo kandidatūrai vienbalsiai pritarė komiteto steigiamojo susirinkimo nariai.

***

Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ penktadienio vakarą namuose 79:95 nusileido „Šilutės“ krepšininkams, o „Dragūnui“ nepavyko iškovoti taškų Baltijos rankinio lygos rungtynėse su Minsko SKA ekipa iš Baltarusijos, pastariesiems prieš aikštelės šeimininkus laimėjus rezultatu 27:23.

Lapkričio 10-oji

„Atvira Klaipėda”, įgyvendindama Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo remiamą projektą „Klaipėdos sukilimo operacijai – 95“, toliau gilinasi į Klaipėdos sukilimu vadinamos karinės operacijos eigą ir aplinkybes.

***

Šeštadienis buvo sėkmingas Klaipėdos krepšininkams: „Fortūnos“ merginos MultiGyn Moterų lygoje rezultatu 85:74 po atkaklios kovos įveikė „Šiaulių-Universiteto“ komandą, „Neptūnas-Akvaservis” išvykoje 88:80 nugalėjo Mažeikių „Erelius“, o „Neptūnas“ irgi išvykoje šventė užtikrintą pergalę prieš Kėdainių „Nevėžį“, laimęjęs 83:69.

***

Šeštadienio vakare buvo apdovanoti Klaipėdos miesto geriausių jaunimo organizacijų atstovai, už kurių kandidatus šiemet galėjo balsuoti ir „Atviros Klaipėdos” skaitytojai.

Lapkričio 11-oji

„Karas bus trumpa išvyka į romantikos šalį, padūkęs vyriškas nuotykis”, – rašė Stefanas Zweigas, nes taip 1914 metais įsivaizdavo karą paprastas vyras, o jauni žmonės netgi būkštavo, kad gali pražiopsoti „tą nuostabų ir jaudinantį savo gyvenimo įvykį”, – straipsnyje apie Didžiojo (I pasaulinio) karo pabaigos šimtmetį bei jo istorijos pamokas pasauliui ir Lietuvai rašo klaipėdietis istorikas, profesorius Vygantas Vareikis.

***

Policija šeštadienį turėjo darbo ir Klaipėdoje, ir regione: švaistytasi peiliais, trylikametį partrenkė automobilis, o 16-metis neaiškiomis aplinkybėms mirė, be gyvybės ženklų į ligoninę atvežtas iš pirties. Be to, netrūko ir neblaivių vairuotojų.

***

Nereikia galvoti, kas dar bus ar kas buvo blogai, galvoti apie ateities turtus. Šią dieną šalia manęs graži žmona ir man malonu“, – „Atviros Klaipėdos” žurnalistei  sakė Jurgis Aušra, su žmona Milda minėjęs auksines vestuves.

***

Nors gyva grandine apjuosti senąjį policijos komisariato pastatą pritrūko keliasdešimties žmonių, tačiau, pasak organizatorių, renginys, skirtas Vyriausybei priminti, kad pastatas pažadėtas menininkams, pavyko.

***

Nesėkmingą sezoną sekmadienį namuose ant dirbtinės dangos žaidęs Klaipėdos „Atlantas“ baigė dar vienu sutriuškinimu, rezultatu 1:5 nusileidęs „Trakams“.

***

Sekmadienio vakarą jau devintą kartą Klaipėdos gatvėmis žibintų eisena paminėta šv. Martyno diena.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Mokytis, mokytis ir dar kartą mokytis*

Žymus kultūrologas, menotyrininkas bei visų kitų galų meistras Spyglys negalėjo pro ausis praleisti didžiai įdomaus per radiją vykusio pokalbio, kuriame ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

ELTA

Nacionalinio miškasodžio metu šalyje pasodinta daugiau nei 100 girių

Šeštadienį Lietuvoje vyko Nacionalinis miškasodis „Kad giria žaliuotų“, kurio metu visoje šalyje pasodinta daugiau kaip 100 girių. „Lietingas lietuviškas oras ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

Regionas

Kretingos rajone - nuo japonų iki Lietuvos grafų tradicijų

Kretingos kraštas vilioja gamtos grožio ir žmogaus kūrybos harmonija. Ilgėjančios dienos, skaisčiai šviečianti saulė ir pagaliau atėjęs pavasaris vis dažniau ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

Verslas

Pelningiausiai iš savivaldybės įmonių pernai dirbo „Klaipėdos vanduo“

Praėjusiais metais visos savivaldybės įmonės dirbo pelningai. AB „Klaipėdos vanduo“ grynasis ataskaitinių finansinių metų pelnas siekė 5 218 881 eurą. ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Bute aptiktas irstantis moters kūnas

Penktadienio rytą, apie 9 val., Klaipėdoje, Laukininkų g. esančiame bute rastas mirusios, spėjama, 70- metės moters jau irstantis kūnas be ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This