27-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Birželio 29-oji

„Viešojoje erdvėje visada buvo eskaluojamas tik savivaldybės sutikimas pradėti tokias planavimo procedūras, bet kažkodėl užmirštama antra svarbi rašto dalis, kurioje prašoma nagrinėti galimą geležinkelio plėtrą plačiau, net tik miesto ribose. Tenka pripažinti, kad čia tikriausiai buvo ir mūsų komunikacijos spraga, nes nenumatėme, kad gali kilti toks ažiotažas”, – situaciją dėl geležinkelio plėtros Giruliuose „Atvirai Klaipėdai” komentavo savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

***

Policija pranešė apie prie vairo sulaikytą girtą 6-ojo miesto autobuso vairuotoją, kuriam nustatytas 2,34 prom. girtumas.

***

Aukščiausia – 8-oji vieta – iš Vakarų Lietuvos regiono tarp konservatorių išreitinguoto kandidatų sąrašo daugiamandatėje rinkimų apygardoje atiteko Agnei  Bilotaitei.

***

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, per sekmadienį Lietuvoje užfiksuotas vienas naujas COVID-19 atvejis. Jis užfiksuotas arba Klaipėdos universitetinės ligoninės, arba Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje – būtent šiose įstaigose per sekmadienį fiksuota po vieną teigiamą mėginį. Kurioje fiksuotas naujas atvejis, o kurioje rezultatas yra pakartotinio, jau sirgusio žmogaus mėginio, neišskiriama. KUL teigiamas atsakymas gautas iš mėginio, paimto mobiliajame punkte. Per parą pasveikimo devyni žmonės.

***

„Kai SGD terminalo kontūrų dar nesimatė ties Klaipėdos uosto vartais, Lietuva mokėjo vieną iš didžiausių monopolinę ir politinę kainą Europoje už „Gazprom“ vamzdžiu tiekiamas dujas. 70 procentų – toks kainų atotrūkis buvo tarp 2014 m. sausio ir 2015 m. sausio lyginant Lietuvos gamtinių dujų importo indeksą su Vakarų Europos TTF indeksu. Nuo 2015 metų šios kreivės ėmė stipriai artėti viena kitos link”, – nuomonių rubrikoje rašo „Klaipėdos naftos” vadovas Arūnas Molis.

***

Skelbiami Klaipėdos universiteto Viešojo administravimo ir politikos mokslų katedros kartu su studentų sąjunga atlikti 14-29 metų klaipėdiečių politinio raštingumo tyrimo rezultatai.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog uostamiesčio savivaldybė pirks dar vieną galimybių studiją, kuri išaiškintų naujas vietas, tinkančias įrengti kapines Klaipėdos rajone.

***

Pirmadienį su draugišku mandagumo vizitu į Klaipėdą atvyko trys Vokietijos karo laivai – FGS „Main“, FGS „Oste“ ir povandeninis laivas „U-34“.

***

Seimas pirmadienį pritarė Simono Gentvilo pateiktai rezoliucijai, kuria reikalaujama Vyriausybės atsisakyti planų Klaipėdos centrinę geležinkelio stotį iškelti į Girulių mišką, o pagrindinę iškraustymo vietą numatyti Kopūstų kaimą Klaipėdos rajone.

***

Pirmadienį vakarop gauti mėginių tyrimo rezultatai patvirtino, jog vanduo Smiltynės paplūdimyje yra  švarus ir čia galima maudytis.

Birželio 30-oji

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog Šilutės plente, nebaigtos statyti gamyklos vietoje, turėtų iškilti nauji administracinės ir paslaugų paskirties pastatai. Taip pat rašoma, jog vos dvi klaipėdiečių šeimos nuo rugsėjo 1-osios panoro pačios namuose mokyti savo vaikus.

***

Antradienį Seimas priėmė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, pagal kurias nestacionariosiose viešojo maitinimo vietose ir paplūdimiuose vėl bus leidžiama prekiauti silpnesniais nei 15 proc. alkoholiniais gėrimais.

***

Per pirmadienį Lietuvoje užfiksuotas tik vienas naujas COVID-19 atvejis – tiek pat,  kiek ir sekmadienį. Per parą pasveiko trys žmonės, vienas iš jų – Klaipėdoje. Šiuo metu mieste serga 10 žmonių.

***

Uosto direkcija praneša, jog užbaigtus krantinių, kuriomis naudojasi Centrinis Klaipėdos terminalas, rekonstrukciją, čia galės švartuotis didesnių parametrų keltai. Taip pat informuojama, jog verslo ir mokslo organizacijos Klaipėdoje įsteigė Lietuvos jūrinį klasterį.

***

„Apelsino“ klubas dalinasi su jaunąja perspektyvia krepšininke Saule Globyte ir jos trenere parengtu interviu, o Birutė Skaisgirienė kalbina Girulių bibliotekos dailės galerijoje personalinę parodą „Prailgintas laikas“ surengusią tapytoją ir scenografę Daivą Dašenkovienę.

***

Kodėl sporto klubui laimėjus ginčą dviejų instancijų teismuose su Klaipėdos savivaldybės administracija dėl to, kad ji neskyrė finansavimo vaikų sportui skatinti, galutinis sprendimas klubo atžvilgiu vis tiek nepasikeitė, aiškinosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Antradienio vakarą naujasis Telšių vyskupas dr. Algirdas Jurevičius kartu su visų Klaipėdos katalikų bažnyčių kunigais laikė iškilmingas mišias Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje.

***

Klaipėdos „Neptūnas“ paskelbė, jog į komandą sugrįžta 23 metų klaipėdietis Aidas Einikis, žaisiantis atakuojančio gynėjo pozicijoje.

Liepos 1-oji

Į antradienio vakare vykusį viešą projektinių pasiūlymų svarstymą dėl planų Gedminų g. 7A esančiame sklype statyti didelį prekybos centrą „Norfa XXL“, vėl neatvyko nė vienas gyventojas, nors prieš tai internete netrūko pasipiktinusių tokia statyba komentarų.

***

Vilniuje vykusio Lietuvos pramonininkų konfederacijos dešimtojo suvažiavimo metu „Lietuvos metų eksportuotojo 2019“ pagrindinis apdovanojimas tarp didžiųjų įmonių atiteko Klaipėdoje veikiančiai Vakarų laivų gamyklai. Tuo metu Klaipėdos jūrų krovinių kompanija „Bega“ nominuota už Klaipėdos uoste teikiamas paslaugas. 

***

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, per antradienį Lietuvoje vėl užfiksuotas tik vienas naujas COVID-19 atvejis – tiek pat, kiek ir sekmadienį bei pirmadienį. Per parą pasveiko devyni žmonės. Klaipėdoje ir toliau serga 10 žmonių.

***

„Atviros Klaipėdos” praktikantė Eglė informuoja apie įvykusį trečiosios „Klaipėda- Europos jaunimo sostinė 2021” projekto krypties „Atskleisk“pristatymą.

***

Trečiadienį Klaipėdoje surengto Seimo Kaimo reikalų komiteto posėdžio metu bandyta aiškintis, ar reikėtų palaikyti aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos įstatymo pataisą dėl to, kad šalies įmonės neterštų šalia jų esančių teritorijų jau nuo lapkričio, o ne nuo 2022 metų, skirtingas pozicijas dėstė ir miesto gyventojai.

***

Trečiadienį Vyriausybės posėdyje papildytas ankstesnis nutarimo projektas dėl Klaipėdos geležinkelio pertvarkos, į jį šalia Pausčio, kaip traukinių paskirstymo punktą, įtraukus ir Kopūstų kaimo alternatyvą.

***

Finansų ir ekonomikos komitete trečiadienį buvo pritarta naujoms Keleivių ir bagažo vežimo vietinio susisiekimo autobusais taisyklėms, leisiančioms autobusuose vežti paspirtukus, riedžius, gyvūnus ir ginklus. To paties posėdžio metu pristatyti Automobilių kelių direkcijos planai suremontuoti dalį Smiltynės dviračių tako dėl projekto konfidencialumo bei darbų atlikimo terminų sukėlė dalies komiteto narių pasipiktinimą. Šį posėdį, kaip ir kitus ateity, jau buvo galima stebėti tiesiogiai internetu.

***

Klaipėdos „Neptūno“ komanda pranešė pasirašiusi sutartį su 25-erių šilutiškiu Benu Griciūnu, pastaruosius du sezonus rungtyniavusiu „Šiauliuose“.

Liepos 2-oji

„Atvira Klaipėda” informuoja apie bendrovės Uosto verslo centras planus Liepų gatvės gale vystomame technologijų parke „Baltic Tech Park“ pastatyti dar du naujus statinius.

***

Po gana ramaus periodo, kai šalyje buvo fiksuoja tik po vieną ar du naujus koronaviruso atvejus, pranešta, kad trečiadienį susirgo septyni žmonės, 5 iš jų – įvežtiniai. Klaipėdoje sergančiųjų skaičius nesikeičia – jų yra dešimt. Per parą pasveiko 12 žmonių.

***

FNTT praneša apie 10,5 tūkst. eurų baudą, teismo baudžiamuoju įsakymu skirtą būrimo paslaugas teikusiam vyrui, o Klaipėdos apygardos teismas informuoja apie jaunuolių, nuteistų už svetimą nusiaubtą butą, atmestus apeliacinius skundus.

***

Klaipėdos valstybinė kolegija praneša apie jos absolventų diplomų įteikimo šventę, per kurią geriausi kolegijos studentai buvo verslininkų apdovanoti ir  paskatinti.

***

Ketvirtadienį Klaipėdoje lankęsi aplinkos ministras Kęstutis Mažeika ir eurokomisaras, už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingas Europos Komisijos narys Virginijus Sinkevičius, susitikę su uosto vadovais, aptarė inicijuojamą projektą „Klaipėdos uostas – žalias uostas“. Tuo metu Giruliuose vyko Seimo nario Dainiaus Kepenio inicijuotas susibūrimas dėl geležinkelio plėtros, kuriame be gyventojų dalyvavo ir aplinkos bei susisiekimo viceministrai.

***

Lietuvos socialdemokratų partijos taryba patvirtino kandidatų į Seimą daugiamandatėje ir vienmandatėse apygardose sąrašą: visose 4-iose Klaipėdos vienamandatėse apygardose partijai atstovaus klaipėdiečiai.

Liepos 3-oji

„Atviros Klaipėdos” žurnalistė aiškinosi, kodėl dalis kitų Klaipėdos menininkų projektų liko be savivaldybės finansavimo, jai visus pinigus paskyrus šiųmetinei Jūros šventei.

***

Penktadienį ugniagesiai buvo priversti skubėti gesinti Klaipėdos savivaldybės kavinėje užsidegusio puodo su aliejumi.

***

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, ketvirtadienį šalyje koronviruso infekcija nustatyta trims žmonėms. Tarp savivaldybių, kuriose šiuo metu nustatytas didžiausias sergamumas COVID-19, Vakarų Lietuvos regiono nėra. Nuo birželio 1 d. fiksuoti 34 įvežtiniai koronaviruso infekcijos atvejai.

***

„Padangas pirkau lapkritį, naudojau tik vieną žiemą. Jos buvo supakuotos į maišus ir tvarkingai padėtos. Žoliapjovę pirkau praėjusį savaitgalį, nes nusprendžiau pats pjauti teritoriją aplink daugiabutį namą, nes erkių daug, o nuolat prašyti, kad žolę nupjautų namų valdos, jau atsibodo. Nusipirkau, nusipjoviau, pasidėjau į sandėliuką ir pasidžiaugiau, kad pats galėsiu kada panorėjęs tvarkyti aplinką. Bet žoliapjovės ir padangų vakar vakare jau neberadau. Suprantu, kad darbininkai, kurie turi nugriauti sandėliukus, juos prieš tai turėjo išvalyti. Tačiau keista, kad visos šiukšlės paliktos, o tų gerų daiktų ir nebėra. Dabar tyrimą dėl vagystės atlieka policija, eisiu teisminiu keliu, nes patyriau nuostolių“, – apie iš griaunamo, savivaldybei priklausančio sandėliuko dingusius daiktus „Atvirai Klaipėdai“ pasakojo aktorius Donatas Švirėnas.

***

„Klaipėdos paplūdimių” gelbėtojų vadovas Aleksandras Siakki primena, jog paplūdimiuose iškeltos raudonos vėliavos reiškia, kad maudytis jūroje draudžiama.

***

„Klaipėdos vanduo” pranešė pratęsęs laikiną sutartį su AB „Grigeo Klaipėda“ dėl jos nuotekų priėmimo.

***

Penktadienį Klaipėdos universiteto aikštėje įteikti visų trijų studijų pakopų – bakalauro, magistro ir daktaro – diplomai. Tuo metu prie paminklo vieningai Lietuvai „Arka“ atidaryta Ramūno Danisevičiaus fotografijos darbų paroda, kurioje eksponuojami netradiciniai šalies prezidentų portretai.

Liepos 4-oji

„Dar užpernai vasarą iš Klaipėdos į Smiltynę vasaros karštaisiais mėnesiais plaukiodavo du keltai, išeidami ir grįždami kas 15 minučių. Žmogui, atlikusiam darbą ir norėjusiam patekti į pajūrį, nereikėdavo laukti. Jei nuo panosės keltas nuplaukė, tat nedidelė bėda 15 minučių palaukti. Bet jau pernai magistratas įvedė naują madą, kad iš Klaipėdos į Smiltynę beplaukioja iš Dangės upės vienas keltas ir tas pats tik kas pusę valandos. Nieko negelbsti – ar diena kepintų, ar žmonių minios susirinktų, magistrato tvarkaraštis nekeičiamas. Laivas nuėjo, tai lauk visą pusę valandos, kol besulauksi. Tas pats su grįžimu. Nepataikiusiam į minutę, čia pusvalandis, ten pusvalandis – ir visa valanda atimta“, – cituojama ištrauka iš 1936 metų „Vakarų”, pateikiama „Atviros Klaipėdos„  rašinių cikle„Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas“.

***

Apie „10 Tiltų” kavinėje vykusį keturių pajūrio krašto menininkų parodos „Nuojauta” atidarymą rašo „Atviros Klaipėdos” praktikantė Urtė. O praktikantas Kasparas informuoja apie „Vilties“ teniso aikštyne vykusį lauko padelio ir teniso turnyrą Adolfo Krizonio taurei laimėti. 

Liepos 5-oji

Reidas TV pranešė apie sekmadienio ryte Klaipėdoje įvykusius du su kelių eismo taisyklėmis susijusius incidentus, per kuriuos žmonės nenukentėjo.

***

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, per penktadienį ir šeštadienį šalyje koronaviruso infekcija nustatyta 8 naujiems gyventojams: trys susirgo penktadienį, penki –  šeštadienį. Šiuo metu šalyje serga 201 žmogus, pasveiko – 1545. Klaipėdoje serga 10 žmonių. Mirusiais nuo koronaviruso laikomi vis tie patys 79 žmonės

Reklama: žoliapjovės

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Nuteistas klaipėdietis, slapta filmavęs baro ir kavinės tualetuose

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų baudžiamuoju įsakymu anksčiau neteistas klaipėdietis nuteistas už tai, kad pagamino ir laikė pornografiją bei ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje rudenį vyks senjorų festivalis

Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos proga Palangoje pirmąsyk bus organizuojamas festivalis „Senjorų savaitė“. Rugsėjo 29 d. – spalio 4 d. Palanga ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Švietimas

Jūrų kadetai susipažįsta su uosto ir logistikos grandinėmis

Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla (LAJM) ir Klaipėdos jūrų kadetų mokykla įgyvendina neformaliojo švietimo projektą „Uosto ir logistinių grandinių valdymas“, skirtą ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Įkliuvo didelį kiekį kontrabandos vežęs klaipėdietis

Pasienio apaugos tarnyba pranešė, kad jos Kriminalinės žvalgybos skyriaus antradienį vėlai vakare Klaipėdoje patikrinti sustabdė vienatūrį „Ford S–MAX“, kurį vairavo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Klaipėdos uostui - aplinkosauginis sertifikatas

Klaipėdos uostas – pirmasis tarp Baltijos valstybių ir vienas iš 35 uostų Europoje nuo šiol turintis uosto aplinkosaugos vadybos sistemos ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This