50-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Gruodžio 6-oji

Praėjusią savaitę Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitete vėl buvo narpliojamas klausimas, kodėl miesto biudžetinės įstaigos vangiai naudojasi Aplinkos projektų valdymo agentūros 80 proc finansuojama paslauga saulės elektrinių įrengimui ant visuomeninės paskirties pastatų.

***

Savaitinis naujų COVID-19 ligos atvejų skaičiaus šalies mastu sumenko 3,5 proc., o Klaipėdoje jis išaugo net 13,6 proc.

***

„Tarybos pritarimą norėtume gauti gruodį, sausį parengti pirkimo dokumentus, o paraišką pateikti – iki kovo pabaigos. Pagal mūsų planą, nauji autobusai į miesto gatves turėtų išriedėti 2023 metų liepą“ , – savivaldybės planus įsigyti elektrinius autobusus „Atvirai Klaipėdai” komentavo savivaldybės projektų skyriaus vedėja Elona Jurkevičienė, bet tam kol kas nepritarė Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariai.

***

Europos kyokushin karate taurės čempionate, kuris pirmą kartą vyko Kėdainiuose, Klaipėdos sporto klubo „Okinava“ atstovai iškovojo tris taures.

***

Pasibaigus su privačiu verslu pasirašytai koncesijos sutarčiai už Europos Sąjungos pinigus Giruliuose įrengtą kempingą vėl prižiūrės uostamiesčio savivaldybės Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centras, informuoja „Atvira Klaipėda”.

Gruodžio 7-oji

Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariams pirmadienį pasirodė per mažai informacijos, kad jie galėtų pritarti siūlymui perduoti visus paviršinių nuotekų tinklus savivaldybės valdomai AB „Klaipėdos vanduo“, taip 12 570 812 eurų padidinant įmonės įstatinį kapitalą.

***

Savaitinis naujų COVID-19 atvejų skaičiaus šalies mastu nepasikeitė, o Klaipėdoje jis auga jau antrą parą iš eilės. Šį kartą – net 35,2 proc. Išaugo ir susirgimų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų rodiklis Klaipėdoje padidėjo nuo 1129 iki 1190,2 atvejo, šalyje – nuo 853 iki 858,8 atvejo.

***

Klaipėdos apylinkės teismas praneša baudžiamuoju įsakymu paskyręs bausmę 20-mečiui vaikinui už kito asmens vardu išduoto galimybių paso panaudojimą bei fizinio skausmo sukėlimą šeimos nariui.

***

„Mane labiausiai traukia psichologiniai dalykai, įdomu detektyvuose veikiantys keisti žmonės ir persipynę jų santykiai. Pats žanras savyje talpina viską – kraują, seksą, santykių dramas, jame skleidžiasi universalios, visada įdomios temos. Detektyvus apibūdinčiau kaip geras muilo operas su tamsiu prieskoniu” , – sako režisierė Inga Kuznecova, Šeiko šokio teatre sukūrusi detektyvinį spektaklį „Kill, Baby, Kill“, kurią kalbina Kristina Kučinskaitė.

***

Po antradienį vykusio susitikimo su kultūros ministru ir jo komanda Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas „Atvirai Klaipėdai” sakė, jog centrinio pašto rūmai jau kitąmet turėtų pereiti Kultūros ministerijos, kuri pradės ruošti jų atgaivinimo projektą, žinioj, o finansavimą tikimasi gauti iš europinių fondų.

***

Prokuratūra skelbia teismui perdavusi dviejų jaunų Jemeno piliečių, bandžiusių neteisėtai keltu iš Klaipėdos keltu pateikti į Švediją, baudžiamąją bylą.

***

Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai antradienį kreipėsi į užsienio reikalų bei ekonomikos ir inovacijų ministrus dėl vienos Vakarų Lietuvoje veikiančios bendrovės produkcijos į Kiniją eksporto.

***

Naujų vietų klaipėdiečių amžinajam poilsiui sąrašas gali paaiškėti tik kitų metų antroje pusėje, o savivaldybės atstovai ramina, kad iki to laiko jų tikrai užteks Lėbartuose.

***

Antradienį po svarstymo Seimas didele balsų dauguma pritarė iniciatyvai, kad Visuomenės informavimo įstatyme būtų žymiai plačiau apibrėžta, kas yra laikomas viešuoju asmeniu, informuoja „Atvira Klaipėda”.

Gruodžio 8-oji

Portalo žurnalistas rašo, jog Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas neskundžiamu sprendimu konstatavo, kad uostamiestyje, Skuodo ir Kretingos rajonuose bei Neringoje požeminius atliekų konteinerius už europinės paramos pinigus įrenginėjanti bendrovė Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras ribojo konkurenciją archeologinių darbų konkurse.

***

„LVŽS „nouneimams” Seime dabar pats metas pradėti galvoti, ką jie veiks po 2024-ųjų spalio, kada partijai, žiūrint iš dabartinės perspektyvos, gresia visiškas pralaimėjimas rinkimuose. Ponas Skvernelis buvo LVŽS vėliavnešys, p. Širinskienė – gal net trečdalis viso Karbauskio. Ar liko, kas galėtų ištempti partiją viršun?” – nuomonių rubrikoje rašo apžvalgininkas Rytas Staselis.

***

Antradienį Lietuvoje patvirtinti 1982 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai, mirė 10 žmonių, uostamiestyje mirčių antra para išvengta.

***

Galimam Klaipėdos ligoninių jungimui gautas dar vienas pritarimas Seime – trečiadienį planuojamoms permainoms palankiai baigėsi šio klausimo svarstymo komitetuose stadija, nors šiam siūlymui nestigo ir pasipriešinimo.

***

Klaipėdos futbolo klubas „Neptūnas“ pradeda pasiruošimą 2022-ųjų sezonui ir pristato naują sporto direktorių, komandos vyriausiąjį trenerį ir jo komandą.

***

Trečiadienį Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmuose turėjusi vykti civilinė byla, susijusi su „Grigeo Klaipėda”, truko vos kelias minutes, nusprendus šalims teismo prašyti ją stabdyti, kol paaiškės aplinkybės dėl senojo nuotekų vamzdžio įteisinimo, informuoja „Atvira Klaipėda”.

***

Trečiadienį Klaipėdos savivaldybės Transporto skyrius ir VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas“ tarybos Finansų ir ekonomikos komitetui nariams pristatė sprendimo projektą dėl kitų metų keleivių vežimo kainų, kurios ypač sumažės senjorams nuo 75 metų.

Gruodžio 9-oji

Vilniaus apygardos administracinis teismas trečiadienį atmetė Klaipėdos savivaldybės administracijos skundą dėl Centrinės projektų valdymo agentūros jai skirtos 43 710 eurų baudos už pažeidimus, rekonstruojant Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos „Kauno atžalyno“ filialo pastatą, praneša „Atvira Klaipėda”.

***

Klaipėdos apskrities kriminalistai pranešė su įkalčiais sulaikę narkotines medžiagas dideliais kiekiais platinusius keturis asmenis, vienas iš kurių suimtas 3 mėnesiams.

***

Nuo ketvirtadienio, gruodžio 9 d., vakcinacijai nuo COVID-19 ligos gali būti registruojami ir 5–11 metų vaikai, praneša Sveikatos apsaugos ministerija.

***

Klaipėdos pramonininkų asociacija „Gintarine plunksna” už operatyvumą, objektyvumą ir gerųjų žinių iš Klaipėdos sklaidą apdovanojo LRT korespondentę Klaipėdoje Jovitą Gaižauskaitę-Remesę.

***

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog sukurtas specialus miesto 770-ojo gimtadienio šventinis ženklas, kurio autorius – UAB „Klaipėdos dizaino centras“.

***

Ketvirtadienį miesto ūkio ir aplinkosaugos komitete buvo aptartos keičiamos Klaipėdos atliekų tvarkymo taisyklės, aiškinantis, kaip pasiekti, kad už didelių gabaritų šiukšlių palikimą prie konteinerių nereikėtų mokėti visiems namo gyventojams.

***

Ketvirtadienį Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos kieme jau aštuntą kartą sužibo uostamiesčio bendruomenių eglutės.

Gruodžio 10-oji

Klaipėdos apygardos teisme ketvirtadienį pagaliau baigtas parengiamasis posėdis byloje pagal dar 2019-ųjų pavasarį teismą pasiekusį Klaipėdos savivaldybės ieškinį naująjį baseiną stačiusiems rangovams dėl beveik 100 defektų, tačiau byla iš esmės bus pradėta nagrinėti tik kitų metų pradžioje, rašo „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

***

Per parą dėl SARS-CoV-2 ligos į ligonines paguldyti 126 pacientai, o iš šiuo metu ligoninėse gydomų 1148 tokių ligonių 121 gydomi Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuose.

***

Lietuvos jūrinio klasterio partneriai praneša sukūrę elektrinį inovatyvų baržų stūmiką, skirtą nesavaeigės baržos stūmimui Nemunu.

***

„Atviros Klaipėdos” žurnalistė praneša, jog po 8 mėnesių pertraukos Klaipėdos apylinkės teismui penktadienį ir vėl nepavyko tęsti avarijos bylos, kurioje žmogaus žūtimi kaltinama Klaipėdos apygardos teismo ūkio dalies vedėja, nagrinėjimo, kadangi į teismo posėdį neatvyko ekspertizę atlikę ekspertai.

***

Susisiekimo ministras Marius Skuodis penktadienį pareiškė sunkiai įsivaizduojantis, kaip po ažiotažo dėl į Lietuvą toliau važiuojančių baltarusiškų trąšų toliau galėtų dirbti Klaipėdos uosto vadovybė, o „Lietuvos geležinkelių“ valdyba esą turi įvertinti vadovybės veiksmus.

***

„Nors jau beveik dešimtmetį yra galimybės nemokamai atsikratyti senu foteliu ar unitazu nuvežant juos į specialias stambiagabaritinių atliekų aikšteles, biurokratų dokumentuose kaip „nenustatyti teršėjai“ įvardijami žmonės nesuvokdami arba – baisiau – žinodami, ką daro, daugiabučių namų kiemus užverčia didžiulėmis šiukšlėmis”, – nuomonių rubrikoje rašo „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

Gruodžio 11-oji

1947 m. vasarį Klaipėdos vykdomasis komitetas priėmė sprendimą dėl dviejų administracinių Klaipėdos rajonų sukūrimo (…) Siekiant „priartinti sovietinių organų aptarnavimą arčiau darbininkų” buvo nutarta su prašymu kreiptis į LTSR Aukščiausiąją Tarybą ir Ministrų tarybą, kad jos tarpininkautų prašant TSRS Ministrų tarybos įsteigti Klaipėdoje du administracinius rajonus – šiaurinį, pavadintą Lenino, ir pietinį – Stalino, rašoma dar vienoje „Atviros Klaipėdos” ciklo „Ką pasakoja archyvas” publikacijoje, kurioje kartu nurodoma, dėl ko šis noras liko neįgyvendintas.

***

Šiuo metu šalyje koronavirusine infekcine liga serga 17 503 gyventojai, pasveiko – 456 062, tarp jų – 32 056 klaipėdiečiai: per parą jų pasveiko 245.

***

Šeštadienio vidurdienį Teatro aikštėje Vakarų Lietuvos žvejų ir žuvies perdirbėjų asociacija jau devynioliktą kartą kartu su Lietuvos kariuomene pakvietė miestiečius į labdaringą šviežios žuvienės ir šventinės košės akciją, o vakare čia buvo įžiebta originaliausia Lietuvoje – vos 55 cm aukščio kalėdinė eglutė bei ją supančios spalvotos aikštės puošmenos.

***

Šeštadienio popietę Klaipėdos „Neptūno” krepšininkės namuose Baltijos moterų lygos rungtynių metu sutriuškino Talino „Ulikool” ekipą rezultatu 87:40. Tuo metu „Neptūnas-Akvaservis“ namuose rezultatu 76:79 nusileido Vilkaviškio „Perlui“.

Gruodžio 12-oji

Statistikos departamento analitikas Jonas Bačelis savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašo, jog Lietuvoje nuo COVID-19 dar rugsėjo 1 d. mirė vienerių metų vaikas, bet į statistiką mirtis įtraukta tik dabar, sulaukus patvirtinimo iš teismo medicinos ekspertizės.

***

„Ir ką iš visos tokios „politikos“ mes turime? Yra ministerijos skyrius, kuruojantis Azijos reikalus, bet ar ten kas gerai moka kinų kalbą – neaišku. O Kinija yra viena iš pasaulio galybių. Tai kaip čia išeina, kad kinai sako, jog Vilniuje įkūrėme diplomatinę Taivano atstovybę (ir uždeda sankcijas), o mūsų diplomatai sako, kad visai ir ne?” – nuomonių rubrikoje rašo KU istorijos profesorius Vygantas Vareikis.

***

LCC tarptautinio universiteto komanda sekmadienį namie Baltijos lygoje 56:61 (12:13, 21:14, 12:22, 11:12) nusileido Talino universiteto žaidėjoms, o Klaipėdos „Neptūnas” LKL įveikė lentelės kaimynus – Kėdainių „Nevėžį-Optibet“. Tai buvo pirmosios rungtynės, kai už klaipėdiečių komandos vairo stojo vyriausio trenerio pareigas iš Tomo Gaidamavičiaus perėmęs Sandis Buškevicas – apie tai, kad abipusiu susitarimu nutraukia sutartį su T. Gaidamavičiumi klubas pranešė šeštadienį. Latvio vadovaujami klaipėdiečiai 94:87 (22:12, 26:23, 24:24, 22:28) iškovojo trečiąją pergalę šiame „Betsafe-LKL“ sezone.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

13-oji metų savaitė

Kovo 25-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Seimo Sveikatos reikalų komitetui svarstant, ką daryti dėl sudėtingos finansinės situacijos naujojoje Klaipėdos universiteto ...
2024-03-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This